Delftse SchaakSite - In memoriam

Boudewijn Boogaard (30-10-1926* 12-08-2016+)

Een boegbeeld van de club is ons ontvallen: Boudewijn Boogaard is op 89-jarige leeftijd op 12 augustus 2016 overleden in het Reinier de Graaf-ziekenhuis, waar hij ruim een week eerder met uitdrogingsverschijnselen was opgenomen.

Boudewijn Boogaard
Boudewijn Boogaard


Met hem is ons een fijn en markant mens, een sterke schaker, en een goed organisator ontvallen.

Boudewijn Boogaard was al sinds 1953 lid van DSC, daarvoor speelde hij in het Rotterdamse. Hij is vele decennia zeer actief geweest binnen de vereniging, op vele gebieden.

Zo was Boudewijn een enthousiast en sterk schaker. Hij veroverde liefst 9 maal het clubkampioenschap, voor het eerst in jubileumjaar 1956, voor het laatst in 1982 (gedeeld met Arend Bosma). Als gevolg daarvan speelde hij vele decennia in het eerste team, waarvan vele seizoenen in de KNSB-competitie. Ook nam hij regelmatig deel aan de Delftse Schaakdagen (zo heette toen het Delfts Kampioenschap) dat hij in 1986 won.

Maar ook daarbuiten was hij zeer actief. Hij is op de club het meest bekend als organisator van ons kolderschaak in de maand december, een bijzondere vorm van schaken waarvan hij de geestelijk vader is, en die hij op onze club ruim 50 jaar heeft georganiseerd.

Daarnaast heeft hij een aantal bestuursfuncties vervuld, waarvan de belangrijkste zijn voorzitterschap van de vereniging was, in de periode 1987-1992. Als bestuurder had hij niet alleen oog voor oplossingen, maar ook voor de mensen die het moesten uitvoeren.

Ook was hij een begenadigd schrijver en trainer. Hij heeft vele jaren (samen met Gerrit Bussmann) in de jaren Ď60 een zaterdagrubriek gehad in de Delftsche Courant, waarin hij wekelijks verslag deed van regionale schaakontwikkelingen, en een partij analyseerde.
Daarnaast was hij - voor de oprichting van onze jeugdafdeling - degene die af en toe schaakles gaf aan de jongeren op de club. Zo heeft hij zich in de periode dat Jan Timman DSC-lid was Jan begeleid, en in de jaren Ď80 heeft hij zich ontfermd over LuciŽn van Beek.

Al deze activiteiten bleven niet onopgemerkt: hij werd begin jaren 90 door de KNSB verblijd met een gouden speld, wegens 40-jarig lidmaatschap van de club. Daarnaast benoemde DSC hem in 2003 tot erelid van de vereniging. En nog o zo kort geleden, in 2014, kreeg hij tijdens onze nieuwjaarsreceptie - uit handen van de wethouder van sportzaken - de gouden sportpenning van de gemeente Delft, vanwege zijn 60-jarig lidmaatschap van DSC en zijn vele verdiensten voor de club.

De laatste jaren was Boudewijn helaas geen actief lid van onze schaakvereniging meer, zijn gezondheid liet dat niet meer toe. Helaas kennen nieuwere leden dus alleen zijn naam en reputatie.

Boudewijn beschikte tot zijn dood over een zeer helder verstand, en bleef de wereld scherp volgen. Hij bleef dan ook hij zeer nieuwsgierig naar de ontwikkelingen op de club (die hij niet goed meer kon volgen omdat hij geen internet had), en liet zich daar graag en uitgebreid over bijpraten. Hij genoot van de bezoeken die hij incidenteel kreeg van clubgenoten, en vertelde dan honderduit over de zaken die hem op dat moment bezig hielden.

Boudewijn, dank je wel voor wie je was en wat je deed. We zullen je missen!

Ted Barendse

Nieuws & condoleances
delftseschaaksite.nl

de Delftsche SchaakClub
de grootste, actiefste en gezelligste schaakclub van Delft

jeugd [ma 18:30-20:00]
Er is op 5 niveau's schaaktraining. Daar­na is er competitie, of een van de vele andere activiteiten.

senioren [ma 19:45-01:00]
De grote interne competitie heeft schakers van elk niveau. Ook zijn er veel andere activiteiten.

copyright
© 2002-2022 Delftsche SchaakClub

powered by
WoltLab GbR, Tjip BV & 2B Insite

software
FirstClassWebsite v1.6.1124.1
DSS v2.9.0701.1
WoltLab Burning Board
GNU WebChess

statistieken
Nedstat Basic  nedstat

disclaimer, privacy politiek, sitemap