Delftse SchaakSite - In memoriam

Arno Wiersma (14-05-1976* 16-05-2021+)

Afgelopen zondag 16 mei is Arno Wiersma plotseling overleden, aan de gevolgen van een bloedvergiftiging. DSC (en de schaakwereld) verliest daarmee een clubicoon en een van haar meest sociale, meest capabele, en meest actieve leden. Arno werd slechts twee dagen ouder dan 45 jaar.


Arno Wiersma
Arno Wiersma


Iedereen die de laatste tientallen jaren ook maar iets met DSC te maken heeft gehad, heeft Arno zeker gekend. Los van zijn sympathieke en vaak ontwapenende persoonlijkheid was hij bij ongeveer alle activiteiten die DSC organiseerde betrokken, in heel veel verschillende rollen.

Het is ondoenlijk om al zijn functies en taken hier te noemen. Hieronder toch een kort overzicht van enkele van de meest aansprekende:

  • Wedstrijdleider interne competitie (vanaf augustus 1999).
  • Lid van activiteitencommissie (sinds 1999) en als zodanig medeorganisator (en vaak trekker) van zo ongeveer alle DSC-toernooien, waaronder het Prinsenstad-weekeindtoernooi, het OGD-rapidtoernooi, het Kroeglopertoernooi, vijf keer per jaar het Grand Prix-rapid, het OPK (Open Prometheus Kampioenschap) en vele, vele andere.
  • Lid van redactie van het clubblad Axioma (van juni 2001 t/m het laatste nummer juni 2005).
  • Bestuurslid interne en externe competitie (vanaf september 2008).


Daarnaast deed hij heel veel onzichtbaar regelwerk. Hij viel indien nodig in als barman, was altijd bereid in te vallen in de interne of externe competitie, hij was reserve jeugdtrainer, hij was lange tijd materiaalman van de club, hij deed een deel van de barinkoop. Kortom: teveel om op te noemen. Het was ook niet geheel toevallig dat Arno al jaren direct naast het Delftse Denksportcentrum woonde.

Los daarvan was Arno voor vrijwel alle leden (en heel veel mensen die ter kennismaking binnenliepen) het eerste aanspreekpunt. Niet alleen omdat hij de interne competitie organiseerde, maar ook om de persoon die hij was: vriendelijk, geduldig, behulpzaam, empathisch en prima in staat om eventuele onduidelijkheden of verschillen van mening op te lossen.

Ook buiten DSC was hij actief: Zo was hij enkele jaren bestuurslid van de HSB (Haagse Schaakbond) en fungeerde hij daarnaast al jaren als reserve-Bondsraadslid voor de HSB. Ook was hij jaarlijks actief als arbiter bij het - door de HSB georganiseerde Ė NK Jeugdschaak t/m 12 jaar in Rijswijk.

Ik ben vast nog heel veel zaken vergeten hier te noemen. Ondanks dat laat bovenstaande indrukwekkende lijst van taken en functies zien dat Arno zowel plaatselijk als binnen de Haagse Schaakbond zeer actief was in de schaakwereld.

Het is ook dan ook niet voor niets dat hij alweer lang geleden (in 2008) door de KNSB werd uitgeroepen tot Vrijwilliger van het jaar. Uiteraard (ook dat was Arno) was hij hier niet zonder meer blij mee. Hij hield er namelijk niet van om in de spotlight te staan, daarnaast vond hij dat er anderen waren die het eigenlijk meer verdienden dan hij. Dat gold overigens ook toen hij in 2010 tot lid van verdienste van DSC werd benoemd.

Bovenstaande lijst doet echter geen recht aan de manier waarop Arno deze taken uitvoerde: consciŽntieus, met volle overgave, met aandacht voor zowel de grote lijnen als de details, maar vooral met oog voor de mensen met wie hij te maken had. Zijn doel was om in een prettige sfeer anderen een lekker potje te laten schaken en een plezierige avond, dag of weekeinde te bezorgen. Arno was een perfecte man om binnen je organisatie te hebben, om vele, vele redenen. Ik ken weinig altruÔstischer mensen dan hij.

Het zal dan ook niet eenvoudig worden om als club en als mens over het verlies van Arno heen te komen. Nogmaals: niet alleen om wat hij deed, maar nog veel meer om wie hij was en wie hij ons liet zijn.

Arno, dank voor de rol die je afgelopen decennia hebt vervuld en dat we je hebben mogen meemaken. Je had zoveel meer jaren verdiend, maar het was je helaas niet gegeven.

We missen je nu al vreselijk!

de Delftsche SchaakClub
de grootste, actiefste en gezelligste schaakclub van Delft

jeugd [ma 18:30-20:00]
Er is op 5 niveau's schaaktraining. Daar­na is er competitie, of een van de vele andere activiteiten.

senioren [ma 19:45-01:00]
De grote interne competitie heeft schakers van elk niveau. Ook zijn er veel andere activiteiten.

copyright
© 2002-1600 Delftsche SchaakClub

powered by
WoltLab GbR, Tjip BV & 2B Insite

software
FirstClassWebsite v1.6.1124.1
DSS v2.9.0701.1
WoltLab Burning Board
GNU WebChess

statistieken
Nedstat Basic  nedstat

disclaimer, privacy politiek, sitemap