Delftse SchaakSite - In memoriam

Jan Rebel (25-02-1922* 16-01-2005+)

Een man van weinig woorden; intelligent, bescheiden, daadkrachtig. Een man van de ‘vorige’ generatie. Lid vanaf de jaren ’50 en altijd lid gebleven. De mensen die hem kenden zijn unaniem: Jan Rebel was een vriendelijke innemende persoonlijkheid, die mensen voor zich wist te winnen.

Samen met Paul Platzek organiseerde hij een jeugd NK dat gewonnen werd door de 13-jarige Jan Timman. Zelf liet hij zich schaaktechnisch ook niet onbetuigd: jaren lang speelde hij in het eerste tiental: “Als een tank, hij strafte elk klein foutje af.” memoreerde Platzek. Samen ook gingen zij met hun families in 1972 naar ItaliŽ op vakantie. Onder een parasol speelden ze partijtjes en analyseerden de partijen van Spassky en Fischer.

Zelf heb ik dierbare herinneringen aan de bezoekjes die ik de afgelopen jaren bij Jan bracht in verband met de stukken die in het clubblad AxiomA verschenen omtrent de hobby die hij na zijn pensionering oppakte: de schaakpostzegels.

Het was zijn manier om bij het schaken betrokken te blijven, zeker omdat zijn gezondheid hem steeds vaker belemmerde de gang naar de club te maken. Binnen dit wereldje wist hij een bijzondere naam en faam te verwerven, en hij bleef er opvallend bescheiden onder.

Hij hield zich ook nog steeds met het spelletje bezig. Hij las de stukken in het AxiomA, en bestudeerde de bijlagen van Herman Grooten in Trouw.

De laatste tijd was hij ernstig ziek geworden en leefde hij in ‘geleende tijd’. Iets waar hij naar zijn vrienden toe heel open over was. We verliezen in Jan een betrokken en vriendelijk lid.

Corniel Nobel met dank aan Wout Cool en Paul Platzek

Nieuws & condoleances
www.delftseschaaksite.nl

de Delftsche SchaakClub
de grootste, actiefste en gezelligste schaakclub van Delft

jeugd [ma 18:30-20:00]
Er is op 5 niveau's schaaktraining. Daar­na is er competitie, of een van de vele andere activiteiten.

senioren [ma 19:45-01:00]
De grote interne competitie heeft schakers van elk niveau. Ook zijn er veel andere activiteiten.

copyright
© 2002-2022 Delftsche SchaakClub

powered by
WoltLab GbR, Tjip BV & 2B Insite

software
FirstClassWebsite v1.6.1124.1
DSS v2.9.0701.1
WoltLab Burning Board
GNU WebChess

statistieken
Nedstat Basic  nedstat

disclaimer, privacy politiek, sitemap