Delftse SchaakSite - Toornooien

DSC'ers op Tata Steel 2024

Zoals ieder jaar doen er meerdere DSC´ers mee aan het Tata Steel toernooi in Wijk aan Zee. Dit jaar hadden we 7 deelnemers in de weekendvierkampen. Hieronder een update van de prestaties en belevenissen aldaar.

Groep 1C - Bram van der Velden

Bram had een moeilijk toernooi. Hij begon met 2 nederlagen en eindigde met een remise. Hij zal ongetwijfeld niet erg tevreden zijn geweest over zijn toernooi.

Groep 4L - Alexander Bruschke

Alexander was in topvorm dit weekend. Hij liet geen spaan heel van zijn tegenstanders en wist de groep zeer overtuigend te winnen met 3 uit 3!

Groep 4Q - Arjan Drenthen

Zelf was ik wel redelijk tevreden, maar toch niet helemaal. In de eerste partijen stond ik de hele tijd beter, maar wist ik in een eindspel van goed paard tegen slechte loper de winst toch niet te vinden. Op zaterdag in de 2e partij - mijn 2e witpartij- wilde ik toeslaan. En de kansen kwamen zeker. Wat zou jij spelen in onderstaande stelling?

Diagram
 









Ik ging hier voor 19. f4? Dat leek mij goed voor wit na 19...Pxb2 20. fxe5 Pxd1 21. Txd1 Da5 22. Pd5. En deze variant kwam ook op het bord, maar was toch minder overtuigend voor wit dan ik aanvankelijk had ingeschat. De e5-pion gaat verloren, en ik besloot enkele zetten later dat eieren voor mijn geld kiezen met eeuwig schaak wellicht de beste optie was. Daarentegen was het relatief eenvoudig te vinden 19. b3 veel sterker geweest. Het paard wordt weggejaagd en daarna valt pion d6 en zwart heeft 0 compensatie. Veel simpeler en veel beter.

Toen moest het in de laatste ronde gebeuren. Ik mocht tegen Shinsaku Okita, een jeugdspeler waar mijn zoon Abel al vele keren tegen gespeeld heeft. Maar Shinsaku wordt snel beter, hij heeft niet voor niks toch al een 1800+ rating bij elkaar geschaakt. Ik stond wel ietsje beter, maar lang leek het niet veel meer te worden dan ietsje beter. Toen hij op zet 30 remise aanbood, was het geen gek aanbod. Maar ik wilde toch niet met 3 remises naar huis en zag nog wel mogelijkheden in de stelling om wellicht een iets beter eindspel te kunnen winnen. Helaas voor Shinsaku ging hij de zet na het remise-aanbod pijnlijk in de fout:

Diagram
 









Hier heeft zwart net 30...Tf5 gespeeld. Na 31. De3 is er weinig aan de hand, maar Shinsaku speelde 31. Dg2? Nu speelde ik 31... Dd2 32. Tf1 De2 en wit is in een vervelende penning beland waar hij nooit meer uitkomt. Ik kan rustig mijn paard erbij halen, en wit kan niks. Hij probeerde nog wel wat, maar eigenlijk is er hier niks meer wat echt werkt, wit verliest gewoon een stuk en kan opgeven.

Groep 6B - Willem de Koster

Willem speelde - samen met Jaap - voor het eerst mee in Wijk aan Zee. Hij speelde op het strand, 10 minuten lopen van de Moriaan. Willem begon sterk aan het toernooi. In de eerste ronde een spannende pot die hij wist te winnen, en in ronde 2 maakte hij handig gebruik van een onnauwkeurige torenzet en wist hij vrij snel een pion te winnen en een betere stelling te krijgen. Na 2 rondes dus al 2 punten. In de 3e ronde kwam hij ook goed te staan, maar toen maakte Willem een fout door zijn dame en toren op dezelfde diagonaal te zetten, waar de loper van zijn tegenstander handig gebruik van maakte. Dit kostte een kwaliteit en hoewel Willem wel een extra pion had en het nog heel lang zijn tegenstander moeilijk maakte, deed deze kwaliteit Willem toch uiteindelijk de das om en moest hij genoegen nemen met de 2e plaats in de poule.

Groep 6F Thomas Bredewoud

De volgende Tata-debutant treffen we ook aan in groep 6. Thomas wist zijn groep te winnen en omschreef dit zelf als volgt:
Mijn eerste partij had ik een interessante stelling op het bord met een stuk voor 3 pionnen. Toen de volgende stelling op het bord kwam:

Diagram
 








speelde zwart Dc8 (Dd7 had een gelijke stelling gegeven), waarna ik de stelling kon infiltreren met Pc6. Dit was genoeg om de eerste partij te winnen.

De tweede partij stond ik in wederzijdse tijdnood verloren, mijn tegenstander wist echter niet de winnende zet te vinden. De stelling werd weer gelijk en het werd remise.

Mijn laatste partij zou ik moeten winnen om de vierkamp te winnen. Doordat mijn tegenstander genoeg had aan remise speelde hij (te) passief. Hierdoor kreeg ik activiteit en won ik een belangrijke centrale pion. Dit was genoeg om de partij te winnen! Ik vond het heel leuk om met TATA mee te spelen en kan het iedereen aanraden.

Groep 8A - Abel Drenthen

Abel heeft vorig jaar zijn Tatadebuut gemaakt in groep 9 en mag het nu een groepje hoger proberen in groep 8. In de eerste ronde speelde hij tegen de op papier (en zo bleek uiteindelijk, ook in de praktijk) zwakste tegenstander, maar Abel vergaloppeerde zich in de opening en liet een loper insluiten - ten koste van 2 pionnen. Hij won nog een derde pion, ging actief spelen en wist uiteindelijk zijn tegenstander weg te spelen en de partij alsnog te winnen.

In de 2e ronde speelde hij tegen de uiteindelijke winnaar van de groep. Het was een erg spannende en lange partij, die alle kanten op kon gaan. In de beginfase had zijn tegenstander een mooie tactische truc die een pion won, daarna werd het tactisch zeer complex en vonden beide spelers niet de allerbeste zetten. Wat zou jij spelen in onderstaande stelling met zwart?
Diagram
 








Abel koos voor 21... Lxe4, wat inderdaad voordeel oplever na 22. Dxe4 Lxf2+, maar wit heeft nog wel kansen om terug te komen in de partij. Veel sterker was 21...Txf3 22.Pxd6 Txf2! waarna de zwarte lopers beesten van jewelste zijn geworden. Wit gaat in alle varianten veel extra materiaal verliezen als hij niet mat wil gaan. Deze kans werd helaas gemist en na nog meer verwikkelingen kwam een remise-eindspel op het bord. Helaas gaf Abel nog een pion cadeau aan het einde van een partij en koos hij toen ook voor een minder gelukkige afwikkeling van stukken, waarna de partij toch nog verloren ging. Leuke, leerzame pot, maar helaas wel een 0.

De laatste ronde wist Abel wel weer te winnen, mede dankzij een goede voorbereiding op de tegenstander. We hadden de Moderne Verdediging van zijn tegenstander uitgebreid geanalyseerd die ochtend en een van de varianten waar we uitgebreid naar gekeken hadden kwam op het bord. Abel kwam veel beter uit de opening en wist de partij naar zijn hand te zetten.

Groep 8C Jaap de Koster
Jaap debuteerde net als zijn vader bij Tata dit jaar en deed dat zonder een partij te verliezen! In de eerste ronde een erg mooie, wilde, tactische partij die eindigde in remise. In de 2e ronde gebeurde er weer van alles en kwam Jaap uiteindelijk infiltreren met zijn dame in de zwarte stelling en wist te winnen. In ronde 3 moest Jaap strijden voor de toernooizege, maar hij kwam niet verder dan remise. Toch een prima score met 2 uit 3 en een mooie 2e plek.

Groep 8R Charlie Hylarides

Charlie is dit jaar lid geworden van DSC en speelt heel graag en veel, dus ook in Tata Steel was hij van de partij! En in zijn 1e jaar kwamen alle resultaten voorbij.

In zijn eerste partij speelde hij een erg sterke pot met zwart. Hij ging met een klein plusje het eindspel in en in onderstaande stelling had Charlie net 34...gxf4 gespeeld:
Diagram
 








Hier moest zijn tegenstander 35. g4 spelen om niet in het nadeel te komen. Hij speelde echter 35. Pe2 en na 35...fxg3+ 36.Pxg3 Lf4 haalde Charlie ook nog de e-pion op en wist toen dit eindspel te winnen.

In de tweede partij kwam Charlies heel goed uit de opening en leek op weg naar een mooie aanvalspot, toen zijn tegenstander koos voor tegengestelde rokade, terwijl hij niet zo goed ontwikkeld was. Het was een heerlijke partij met leuke trucs en penningen, maar helaas hief zijn tegenstander op een gegeven moment een penning op en verloor Charlie zijn paard. Dit was nogal kostbaar, aangezien toen de aanval ook wel een beetje ophield en hij vanaf dat moment achter de feiten aanliep. Het resterende eindspel met een stuk minder ging dan ook verloren.

In zijn laatste partij speelde Charlie met zwart. In een Franse partij kwam hij wel lekker te staan en wist een pion te winnen, nadat hij handig gebruik maakte van een penning. In onderstaande stelling heeft wit net h3 gespeeld en heeft Charlie een belangrijke keuze te maken: paard slaan of loper terugtrekken naar (bijvoorbeeld) f5?
Diagram
 








Hij koos voor afruilen, maar dit was verkeerd, omdat de pion op d5 erg zwak wordt, en na ruilen van een paar torens kon zwart nog wel een eindspel bereiken met een extra pion, maar doordat er lopers van ongelijke kleuren waren, was dit eindspel niet te winnen en moest Charlie berusten in remise. Toch een mooi debuut met 1,5 punt.

Groep 9P Léon Mau-Asam
Net als Charlie is Léon dit jaar lid geworden van DSC, speelt hij graag en veel en haalde hij alle resultaten (winst, verlies, remise) tijdens zijn Tata Steel debuut! Er zullen vast nog vele Tata's volgen.
Mogelijk volgen er de komende dagen nog updates van spelers, dan zal het verslag worden bijgewerkt.

er zijn geen reacties: reageer


de Delftsche SchaakClub
de grootste, actiefste en gezelligste schaakclub van Delft

jeugd [ma 18:30-20:00]
Er is op 5 niveau's schaaktraining. Daar­na is er competitie, of een van de vele andere activiteiten.

senioren [ma 19:45-01:00]
De grote interne competitie heeft schakers van elk niveau. Ook zijn er veel andere activiteiten.

copyright
© 2002-2024 Delftsche SchaakClub

powered by
WoltLab GbR, Tjip BV & 2B Insite

software
FirstClassWebsite v1.6.1124.1
DSS v2.9.0701.1
WoltLab Burning Board
GNU WebChess

statistieken
Nedstat Basic  nedstat

disclaimer, privacy politiek, sitemap