Delftse SchaakSite - Toornooien

JCC dag 2: Jong D2 team doet ervaring op

Vorige week begonnen we met de Jeugdclubcompetitie. Toen was de Halve Finale van het E-kampioenschap aan de beurt én het A-team speelde. Deze zaterdag, 30 september, speelde het A-team ronde 3 en 4 en was de Halve Finale van het D-kampioenschap. In het voorjaar had ons D2 team enorm verrast door zich te plaatsen, en had ons sterkste team, het D1 team, zich niet geplaatst.

DSC D2 pakt een paar bordpunten mee en doet veel ervaring op

DSC D2 bestond uit Bohdan Koval, Adam Ahaloui, Nathan Drenthen en Breixo van Helden, vrijwel allemaal erg jonge spelers die nog jaren mee kunnen doen aan het D-kampioenschap. Het team had ook veruit de laagste gemiddelde rating en vrijwel elke ronde speelden ze tegen spelers die een rating hadden die 2 of soms zelfs 3 keer zo hoog was als hun eigen rating. Het was vooral kijken of het nog iemand lukte om soms een (half) puntje te bemachtigen. Bohdan en Nathan lukte dit helaas niet, al waren beide er 1 of 2 keer wel dichtbij. Adam op bord 2 was er in ronde 4 al heel dichtbij; hij had een mat-in-1 op het bord met het paard, maar hij zich het helaas pas toen hij zijn toren al had aangeraakt. En helaas zijn ze bij zo'n toernooi streng, aanraken is zetten, en de partij ging toch nog verloren. Maar Adam herpakte zich goed en wist in de volgende ronde tegen een sterke opponent (rating 956) overtuigend te winnen! En dan de topscorer van het team, Breixo op bord 4. Breixo stond in ronde 1 al erg goed (een stuk voor), maar overzag een listig trucje van zijn tegenstandster. Maar in ronde 2 volgde al het eerste punt voor Breixo tegen een sterke tegenstander. Ook in ronde 3 en 4 wist Breixo te winnen en de laatste 2 rondes had hij ook zeker kansen, maar wist hij ze net niet te verzilveren. Breixo kwam tot een knappe 50% score, maar het team eindigde enkele schaaklessen rijker op een (verwachte en ook wel terechte) 16e en laatste plaats. Volgend jaar een nieuwe poging!

DSC A1 scoort wederom 50%

Het A1 team mocht deze keer naar Amsterdam, waar VAS gastheer was. Shindi zegde vrijdagavond af, waardoor een invaller benodigd was. Gelukkig kon Mees meespelen, en als Mees meespeelt word je er als team niet slechter van. Dat bleek ook zaterdag, want Mees wist 2x te winnen. De eerste partij speelde zijn tegenstander heel lang theorie / de beste zetten, maar toen er echt nagedacht moest worden won Mees snel een stuk. Zijn tweede partij ging, afgaande op zijn reactie in de app, (ook) vrij soepel en zo scoorde hij een keurig 2 uit 2. Dejen op bord 2 verloor de 1e ronde, maar herstelde zich door in de 2e ronde te winnen, doordat zijn tegenstander een loper blunderde. Hugo speelde (wederom) op bord 3 en had niet zijn beste dag, helaas 2x een 0. De eerste ronde liet hij een gevaarlijke pion te ver in zijn linies doorkomen en in de 2e ronde speelde hij weliswaar "de meest spectaculaire partij van de eeuw" maar bleef het resultaat een 0. Lina wist de eerste ronde te winnen, en had ook in de 2e ronde een goede positie, maar blunderde een soort röntgen en kwam een kwaliteit achter en verloor. Dit betekende zowel 2-2 in ronde 3 tegen VAS A2 alsook 2-2 in ronde 4 tegen Kennemer Combinatie A2. Met als tussenstand een 17e plek (van de 24) in de competitie.