Delftse SchaakSite - Toornooien

Het Prinsenstadtoernooi 2022 is gewonnen door FM Stefan Bekker

Het Prinsenstadtoernooi 2022 is gewonnen door FM Stefan Bekker.

Na een voortvarende start met 2 overwinningen wachtte in rondde 3 de clubkampioen van de organiserende vereniging DSC. Gert Legemaat kwam met de witte stukken uit de opening al in de problemen tegen Bekker die goed omsprong met Legemaats originele idee in het Siciliaans en zonder al te veel problemen zijn openingsvoordeel omzette in een vol punt. De grote concurrent voor de favorietenrol was de Spaanse IM Jesús Garrido Dominguez maar die mistte wedstrijdritme en was in de eerste twee ronden niet verder gekomen dan remises en stond na een modelpartij in de derde ronde een punt achter Bekker. In de vierde ronde sloegen beide heren toe. Bekker verschalkte het jeugdige talent Saša Albers in wat een onschuldig paardeneindspel had geleken maar in de praktijk ontzettend moeilijk te spelen was. Dominguez won ook en voor beide heren was het dus belangrijk te blijven winnen. Voor Bekker om voor te blijven voor Dominguez om hem in te halen. De directe confrontatie stond gepland voor de zondagochtend, ronde 5. Dominguez speelde met wit de Lg5 variant van de Najdorf, maar verraste Bekker eerst met een zeldzame voorzetting. De Spaanse IM had veel tijd nodig om een opstelling voor zijn stukken te vinden en was duidelijk niet tevreden met de opening. Zodanig dat hij na 18 zetten remise aanbood. Die remise nam Bekker, gezien de toernooisituatie, graag aan hoewel hij dacht wat beter te staan. In de analyse bleek dat Bekker niet zomaar ‘wat’ beter stond maar dat de stelling voor Dominguez wel heel lastig was om te spelen en dat er voor Bekker wellicht meer in had gezeten. Desalniettemin betekende deze remise dat Bekker in de laatste ronde aan remise genoeg had voor de ongedeelde winst en zo geschiedde.

De winnaar van de B-groep is Bram Albertus.
Bram behaalde het sterke resultaat van 5/6. Hij was met een rating van 1906 ook speelgerechtigd voor de A-groep en had een paar keer overwogen zijn inschrijving om te zetten. Uiteindelijk koos hij toch om in de B-groep mee te spelen en hoewel het resultaat wellicht anders doet vermoeden zaten er voor Bram zeker moeilijke momenten tussen. Albertus ging de vierde rond in met 2.5/3 maar al vroeg in de vierde ronde leek hij zwaar in de problemen te zijn. De witspeler, Sai Wing Wu had ontzettend veel ruimte en domineerde het bord. Na een reeks wat minder nauwkeurige zetten van wit was er van het witte voordeel niets meer over en in wederzijdse tijdnood glipte de partij verder uit wits handen toen de ver vooruitgeschoven pionnen die het ruimtevoordeel gecreëerd hadden nu ineens moeilijk te verdedigen waren. Wit zag zich genoodzaakt een stuk op te geven en moest enkele zetten later opgeven. In de vijfde ronde schoof Albertus met wit zijn tegenstander in 24 zetten aan de kant. In de laatste ronde speelde hij tegen de uiteindelijke nummer 2, Martin Glimmerveen. Glimmerveen stond een halve punt achter en zou met winst vrijwel zeker zijn van groepswinst. Albertus had aan remise genoeg maar kwam voor de verandering zelf uit de opening in grote problemen. Glimmerveen bouwde een geweldige stelling op in een Caro-Kan en winst leek hem niet te kunnen ontgaan. Het pad naar de winst was echter nauw en met weinig tijd op de klok vond de witspeler niet de juiste zetten en zag zo een winnend voordeel binnen enkele zetten ombuigen in een zeer slechte stelling. Albertus koos er echter voor om in een complexe stelling zetten te herhalen en zo de groepswinst te verzekeren.

De winnaar van de C-groep is Yorn van Iersel met een monsterscore van 5.5/6.
Deze jeugdspeler van Ivoren Toren had voor dit toernooi nog geen rating en zou op papier dus zeker niet de favoriet zijn voor de groepswinst. In ronde drie dreigde van Iersel nu onderuit te gaan tegen Willem de Koster, een nieuwe speler van DSC die met zwart in het Hollands een pion en een kwaliteit won en leek af te stevenen op een moeiteloze overwinning tot hij in een trucje trapte en zelf ook materiaal in moest leveren. Een tweede tactiek kostte de Koster zijn dame voor een toren en het punt voor van Iersel was binnen. Met een korte overwinning in ronde 5 en een snelle remise in ronde 6 was de groepswinst binnen voor van Iersel.

Voor gedetailleerde toernooi informatie, uitslagen, standen en alle partijen die op een live-board gespeeld zijn bezoek de toernooipagina .

Voor een fotoverslag van het toernooi door Herman Zonderland: https://www.facebook.com/DelftscheSchaakClub

er zijn geen reacties: reageer
de Delftsche SchaakClub
de grootste, actiefste en gezelligste schaakclub van Delft

jeugd [ma 18:30-20:00]
Er is op 5 niveau's schaaktraining. Daar­na is er competitie, of een van de vele andere activiteiten.

senioren [ma 19:45-01:00]
De grote interne competitie heeft schakers van elk niveau. Ook zijn er veel andere activiteiten.

copyright
© 2002-2022 Delftsche SchaakClub

powered by
WoltLab GbR, Tjip BV & 2B Insite

software
FirstClassWebsite v1.6.1124.1
DSS v2.9.0701.1
WoltLab Burning Board
GNU WebChess

statistieken
Nedstat Basic  nedstat

disclaimer, privacy politiek, sitemap