Delftse SchaakSite - Toornooien

FM Stefan Bekker wint Prinsenstadtoernooi 2023!

FM Stefan Bekker heeft het Prinsenstadtoernooi 2023 gewonnen. Van tevoren was Bekker, tevens titelverdediger, de gedoodverfde winnaar, maar ondanks het eindresultaat was de weg daarnaartoe allerminst eenvoudig. Bekker begon aan de zondag met 3.5/4 een half punt los van naaste achtervolger Jelle Bulthuis en die twee ontmoetten elkaar dan ook in ronde 5. Bekker speelde met zwart een Caro-Kann en offerde op zet 19 een pion om spel te creëren tegen de witte koning. Het resultaat was een zeer complexe stelling waarin het beste plan voor zwart wellicht was om met de koning helemaal van e8 naar b8 te lopen en vanaf daar verder te spelen. Bekker speelde dat niet en al snel restte slechts nog de moed der wanhoop voor zwart. Bulthuis speelde de partij, met inmiddels alleen nog toren en pionnen tegen paard en pionnen vakkundig uit.

FM Stefan Bekker is de winnaar van het Prinsenstadtoernooi 2023 - Herman Zonderland
FM Stefan Bekker is de winnaar van het Prinsenstadtoernooi 2023 - Herman Zonderland


Brandalarm

In de laatste ronde keek Bekker zo ineens aan tegen een achterstand van een halve punt op Mees van Batenburg en Jelle Bulthuis, die tegen elkaar speelden, en deelde hij zijn voorlopige tweede plek met Alan Bakija die ook op 3.5/5 stond. De verassingen waren dit toernooi nog niet ten einde en zo ging na grofweg een uur gespeeld te hebben in de laatste ronde het brandalarm af. De klokken werden stilgezet en de spelers moesten kortstondig de speelzaal verlaten. Het werd snel duidelijk dat het een vals alarm betrof, maar doorschaken met een blèrend alarm, was ook geen optie. Ted Barendse wist gelukkig na een tijdje het geluid van het alarm uit te zetten en de spelers konden weer terugkeren naar het bord. De tegenstander van Bekker had er echter de brui aan gegeven, en keerde na het brandalarm niet meer terug naar zijn bord. Wellicht had de deprimerende situatie op het bord voor deze zwartspeler daar geen geringe bijdrage aan. Bulthuis en van Batenburg kwamen niet veel later remise overeen en zo eindigden alle drie de spelers op 4.5/6 en deelden de eerste plaats. De toernooiwinst ging naar Bekker op weerstandspunten.

Roel Romanesco wint de B-groep

Roel Romanesco wist de B-groep ongedeeld te winnen met 5/6. Was er een prijs geweest voor de meest gezellige deelnemer dan was Romanesco daar ook zeker voor in aanmerking gekomen, maar naast een goede bijdrage aan de sfeer wist hij dus ook nog een goede partij te schaken. Dankzij een overwinning op directe concurrent Jouke van Gosliga in de laatste ronde kwam Roel, geholpen door een remise op bord 2 als alleenwinnaar uit de B-groep.
Roel Romanesco wint de B-groep met 5/6 - Herman Zonderland
Roel Romanesco wint de B-groep met 5/6 - Herman Zonderland


Oscar Koppenens wint de C-groep

Oscar Koppenens één van de jongere deelnemers aan het toernooi won tevens met 5/6 de C-groep. Hij was samen met zijn vader Ben Koppenens op het toernooi afgekomen en ook vader, die met 4.5/5 de laatste ronde in ging had zelf een goede kans op een podiumplaats. Alexander Neutel zou bij winst van Oscar ongedeeld eerste kunnen worden, maar ondanks verwoede pogingen bleef er uiteindelijk een stelling over met alleen koningen en pionnen zonder een mogelijkheid progressie te maken. Het verlies van Ben Koppenens was vervolgens genoeg voor Oscar om in zijn eentje op de hoogste trede van het podium plaats te mogen nemen.
Oscar Koppenens met 5/6 - Herman Zonderland
Oscar Koppenens met 5/6 - Herman Zonderland


Toernooicoach Jasel Lopez een hit

IM Jasel Lopez hield dit toernooi zitting als toernooicoach en was een ongebreideld succes. Menig speler is na de ronde langsgegaan bij de charismatische internationaal meester om te analyseren en Jasel wist elke speler van sterk tot wat minder sterk van goed advies te voorzien en dat ook nog eens op een leuke manier te brengen. Stefan Hess en Paul Romanesco, de latere winnaar van de B-groep, hadden op zaterdagavond een bye en het plan was eigenlijk om de stad in te gaan om wat te eten en ergens wat te gaan drinken maar gingen “even” bij de toernooicoach langs om nog snel wat advies in te winnen voor zondag. De drie heren hebben ten minste een uur met elkaar gelachen, geanalyseerd en een drankje gedaan. Wellicht is dat het wel geheim tot goede schaakprestaties?!
Toernooicoach Jasel Lopez aan het werk - Herman Zonderland
Toernooicoach Jasel Lopez aan het werk - Herman Zonderland


Dankwoord

Langs deze weg willen we iedereen bedanken die het toernooi ook dit jaar weer mogelijk heeft gemaakt. Zelfs bij een toernooi van wat kleiner formaat zoals deze editie van het Prinsenstadtoernooi, gaat ontzettend veel voorbereidend en uitvoerend werk zitten en zonder alle vrijwilligers was dit weekend niet mogelijk geweest. Dank!

er zijn geen reacties: reageer
de Delftsche SchaakClub
de grootste, actiefste en gezelligste schaakclub van Delft

jeugd [ma 18:30-20:00]
Er is op 5 niveau's schaaktraining. Daar­na is er competitie, of een van de vele andere activiteiten.

senioren [ma 19:45-01:00]
De grote interne competitie heeft schakers van elk niveau. Ook zijn er veel andere activiteiten.

copyright
© 2002-2023 Delftsche SchaakClub

powered by
WoltLab GbR, Tjip BV & 2B Insite

software
FirstClassWebsite v1.6.1124.1
DSS v2.9.0701.1
WoltLab Burning Board
GNU WebChess

statistieken
Nedstat Basic  nedstat

disclaimer, privacy politiek, sitemap