Delftse Gekkigheid - Kolderschaak

2007

Marten Wortel heeft de kolderschaaktitel van het jaar 2007 op zijn naam geschreven. De finale tegen Roland ten Have, waarin het traditionele Can-I werd gespeeld, eindigde in remise. Marten had echter het eerste deel van de avond gewonnen, en mocht zich daardoor met de titel tooien. Hij verdiende daarmee een kerstbrood, verliezend finalist Roland moest het met een kleinere versie doen.

Het toernooi was dit jaar anders dan anders. We zijn al een jaar of 50 niet anders gewend dan dat Boudewijn Boogaard het kolderschaak in goede banen leidt. Dit jaar was hij voor het eerst in al die jaren verhinderd. Corniel Nobel maakte daardoor zijn debuut als koldermeester, en legde de deelnemers een aantal pittige opgaven voor.

De start van de zeven ronden zwitsers was nog redelijk goed te doen. Enkel de pionnen liepen anders; ze liepen (en sloegen) als koninkjes. Daarna werd het alras moeilijker.

In de tweede ronde mochten witte pionnen op een wit veld ook als paard, en zwarte pionnen op een zwart veld eveneens. Daarnaast waren torens kantelen geworden, hetgeen betekende dat ze slechts op velden van de eigen kleur konden acteren.

De "Koude Oorlog" in ronde drie was helemaal ingewikkeld. Met torens die radar werden, lopers die als kruisrakketten fungeerden, en pionnen die commano-eigenschappen kregen, waren er drie stukken die anders liepen. Opvallend genoeg eindigde in deze ronde relatief veel partijen in remise.

Er volgden daarna nog diamantpionnen (lopen schuin, slaan recht), een moeras midden op het bord, een cylinderbord met kwantumpaarden, stukken die op de andere helft van het bord van functie veranderden, en muzes. Het laatstgenoemde stuk loopt als paard maar slaat als dame.

Na al deze "ellende" bleek Marten Wortel op 6½ uit 7 te zijn geŽindigd, en na een spannende laatste ronde was Roland ten Have ongedeeld tweede geworden met 5½ punt. Er volgde een spannende Can-I-finale waarin Marten al snel groot materiaal achter kwam, maar nog kans zag een pionnetje te doen promoveren. Het leverde uiteindelijk remise op, waana de eindstand van de eerste 7 ronden zwitsers beslissend was in het voordeel van Marten.

de Delftsche SchaakClub
de grootste, actiefste en gezelligste schaakclub van Delft

jeugd [ma 18:30-20:00]
Er is op 5 niveau's schaaktraining. Daar­na is er competitie, of een van de vele andere activiteiten.

senioren [ma 19:45-01:00]
De grote interne competitie heeft schakers van elk niveau. Ook zijn er veel andere activiteiten.

copyright
© 2002-2021 Delftsche SchaakClub

powered by
WoltLab GbR, Tjip BV & 2B Insite

software
FirstClassWebsite v1.6.1124.1
DSS v2.9.0701.1
WoltLab Burning Board
GNU WebChess

statistieken
Nedstat Basic  nedstat

disclaimer, privacy politiek, sitemap