Delftse SchaakSite - eigendom van de Delftsche SchaakClub

Daniel van Loenen wint 35e OPK

Op donderdag 11 april is de laatste ronde in het gecombineerde 35e Open Prometheus Kampioenschap en HSB Veteranenkampioenschap 2024 verspeeld. Daarnaast is er voor de beste Delftenaar, of lid van een Delftse schaakclub het Bronzen Paard weggelegd en de titel van Kampioen van Delft 2024. In beide groepen was het tot op het laatste moment spannend, en in de laatste ronde werden de toppen van de klassementen nog aardig opgeschikt.

Op 25 april wordt het toernooi afgesloten met een snelschaaktoernooi en de prijsuitreiking. Het toernooi is open voor iedereen. Vooraf aanmelden is niet nodig, inschrijven kan tot 20:15.

A-groep
Na 6 van de 7 rondes gingen DSC-ers Ted Barendse en Richard Oranje met 4.5 punt aan de leiding van de A-groep. Richard mocht het in de laatste ronde opnemen tegen Evert Lafeber. Evert offerde een paard op g2 en dwong Richard diep in de denktank. Richard wist niet te ontsnappen uit de aanval die volgde op het offer, en zo wist Evert over Richard heen te springen in het klassement.

Op bord 2 mocht Ted Barendse het tegen Alexander Bruschke opnemen. Ted was het toernooi met 4 uit 4 goed begonnen, maar met een verlies en een remise in ronde 5 en 6 stokte de teller licht. In een partij die korter duurde dan verwacht, wist Ted het tij niet te keren en luke het Alexander om het volle punt te pakken. Ook Ted zou er dus niet met de eerste plek vandoor gaan.

Met die uitslagen reeds op het bord of in aantocht, speelden op bord 3 Daniël van Loenen en Martin Glimmerveen om een gedeelde eerste plek. Daniël kreeg het voor elkaar om Martin op de knieën te krijgen, en sprong daarmee wellicht onverwacht van de derde plek naar een eerste plek in het klassement.

Na het tellen van de weerstandspunten (slechts 1.0 verschil!) blijkt Daniël van Loenen de Open Prometheus Kampioen 2024! Een mooie tweede plek is weggelegd voor Evert Lafeber, die naast een mooie geldprijs natuurlijk ook nog een sloot aan ratingpunten binnen sleept. Gedeeld derde werden DSC'ers Ted Barendse, Richard Oranje en Alexander Bruschke.

Ted Barendse wint op weerstandspunten het Bronzen Paard, en mag zich daarmee Kampioen van Delft 2024 noemen.

B-groep
Ook in de B-groep was het tot de laatste ronde spannend, en ook daar stelde het spektakel in de laatste ronde niet teleur. Een tot dat moment perfect spelende Maurits Bons (5 uit 5, en een bye) ging als gedoodverfde favoriet de 7e ronde in. Alleen Wojciech Marczuk kon nog roet in het eten gooien - en dat gebeurde, waardoor Wojciech Maurits bij kon halen in de ranglijst.

Op het tweede bord speelde Khaled Elsandel tegen Tom Broekhuizen. Bij een overwinning zou Khaled over Maurits heen springen en de titel in de B-groep voor zich op kunnen eisen. Ook Khaled strandde echter in het zicht van de haven en Tom wist met een overwinning over Khaled heen te springen in het klassement.

Door deze samenloop van omstandigheden is het de heren gelukt om met z'n drieën met 5,5/7 op de eerste plaats te eindigen. Daarnaast hebben Maurits Bons en Wojciech Marczuk ook nog dezelfde aantal weerstandspunten en SB-punten, en zit er dus niets anders op dan de titel in de B-groep te delen! Tom Broekhuizen verzamelde net iets minder weerstandspunten, maar mag toch de eerste geldprijs delen met Maurits en Wojciech.

Geldprijzen worden gedeeld. Indien een speler voor meer dan één prijs in aanmerking komt ontvangt hij of zij alleen het hoogste bedrag. Dit is reeds meegenomen in onderstaande overzichten.

Algemene prijzen A-groep
1e/2e plek: Daniël van Loenen en Evert Lafeber
3e plek: Alexander Bruschke

Ratingprijzen A-groep (<1850 volgens ratinglijst ten tijde van aanvang toernooi):

1e/2e/3e plek: Maurits Bons, Wojciech Marczuk en Tom Broekhuizen

Ratingprijzen B-groep (<1550 volgens ratinglijst ten tijde van aanvang toernooi):
1e/2e plek: Jan van den Bolt en René Weerts
3e plek: Koen van Veelen
4e plek: Emilian de Kievit, Herman Zonderland en Charlie Ronald Hylarides