Delftse SchaakSite - eigendom van de Delftsche SchaakClub

DSC-K1 veilig na overwinning op Purmerend

DSC-K1 heeft zich met nog 1 ronde te gaan verzekerd van handhaving in de 1e klasse. Dit was aan het begin van het seizoen ook wel in de lijn der verwachting, maar na de nederlaag in de vorige ronde ontstonden er verschillende negatieve scenario's, die het zeer spannend hadden kunnen maken.

Gelukkig was afgelopen zaterdag een groot succes. Purmerend werd verslagen met 6,5-3,5. Wij hadden met Alexander Bruschke een succesvolle invalbeurt en Purmerend kwam opdagen met 2 invallers die het onderspit dolven.



---
Hieronder het verloop van de wedstrijd met de woorden van de spelers zelf.

Bord 10, Alexander:
Na anderhalf uur had onze invaller Alexander de buit al binnen.

Mijn tegenstander speelde met een Pirc opstelling, ze speelde voor mijn geval een beetje passief. Vervolgens kreeg en pion cadeau waarna ook mijn stukken goed stonden. Vervolgens had ik een paar zetten later een winnende dame-toren op de zevende rij.

Bord 8, Ted:

Ted's gambiet werd niet aangenomen en hij kreeg daarom n prettige stelling, met iets meer ruimte en loperpaar. Maar hij liet daarna toe dat de stelling versimpelde, en toen hij ook nog eens een stel lopers ruilde was zijn voordeel verdwenen. Zetherhaling leidde tot remise...

Bord 5, Gert:

Gert kreeg een ruilvariant van het Frans. Zijn tegenstander bracht zijn dame te vroeg in het spel hetgeen Gert een aantal gratis tempi opleverde.
Tegengestelde rokades, wit lang en zwart kort. Wit offerde middels g2-g4 een pion wat echter nauwelijks aanval opleverde. Vervolgens sloeg zwart krachtig toe op de damevleugel. Een aanval met dame en paard was direct beslissend.

Bord 6, Erik:

Aan bord 6 kreeg Erik met wit een zijvariant tegen die ver was weggezakt in zijn geheugen, eigenlijk niet meer aanwezig. Zijn improvisatie was bijzonder matig.Zwart speelde g5 en h5 en joeg de witte loper en het paard terug naar f1 en g1. Een bijzondere korte rokade want de koning stond op h1 en de toren op e1. Een ondoordachte opstoot met b2-b4 op zet 18 kostte een pion en de witte stelling stortte ineen. De 42 zetten werden nog wel gehaald maar dat was meer zelfkastijding dan schaken. De nederlaag was onafwendbaar.

Bord 2, Dennis:

Dennis speelde op bord 2 met wit tegen Barry Brink. Na een rustige opening nam zwart ergens verkeerd terug op f6. Dit was dusdanig slecht dat wit een kwaliteit won en ook direct gewonnen stond. De meest voor de hand liggende voorzetting speelde Dennis en dit was niet eens het beste. Dennis maakte het zichzelf onnodig moeilijk door geen dameruil te forceren en uiteindelijk klopte het gelukkig allemaal nog net met een leuke combinatie op het einde 1-0.

Bord 7, Ivar:

Ivar (bord 7) kreeg via een alternatieve opening al snel gelijkwaardige stelling, ook al zag het er voor mensen spannender uit dan voor de computer.
Nadat de opponent een (te
) passieve zet deed, ging het eigenlijk allemaal vanzelf en werd de witte vlag op zet 30 gehesen.

Bord 3, FM Joost:

FM Joost kreeg op bord 3 met zwart een Fried Liver attack om de oren door Pieter Hopman. Niet gehinderd door theoretische kennis speelde Joost te rustig waardoor hij niet veel compensatie kreeg voor de pion. Met een positioneel torenoffer hoopte hij wat tegenspel te creeren, maar het was allemaal veel te traag. Pieter nam het spel over en even later konden de stukken in de doos.

Bord 1, Ansh:

Ansh zat op bord 1 met zwart tegen IM Hing Ting Lai, de hele partij ging na een damespion ongeveer gelijk op, zwart had wel wat meer ruimte en betere aanvalskansen (ook na de zet f5). Maar na het offer van een paard op d5 werd het spannend. De stelling was lichtelijk in het voordeel van zwart, maar na een blunder verloor zwart meerdere pionnen en was ondanks de extra kwaliteit de partij hopeloos (ondanks nog vele pogingen om de stelling te houden). 1-0

Bord 9, Richard O:

Richard speelde met zwart op bord negen een van zijn favoriete systemen. Hij bezorgde wit een dubbele c-pion., Vervolgens draaide het om het witte paard wat alle actieve velden werd ontnomen. Het kwam op h3 te staan en zwart voerde de druk over de g en f lijn op. Uiteindelijk werd via een tijdelijk dame offer tegen wits paard een dubbel toren eindspel bereikt. Even later ging er een toren af bij beiden en won Richard beide c pionnen en de a pion tegen de en h pion. Met drie verbonden pionnen op a, B, c tegen e en h pion was het wel klaar. Na wat gespartel verloor wit ook nog zijn tever opgerukt h pion. Een solide winst en de match was gelijk binnen.

Bord 4, Yasin:

On board 4, with white pieces Yasin faced Roger Labruyere, a young talent who might have clinched an IM norm with a draw. In the exchange carokann structure transposed from a London system, Yasin was able to expand the kingside pawns with g4-g5-g6 to provoke f7-f5, hence the weakening of e6. This quickly turned into a winning advantage until white hastily exchanged a pair of rooks. With that exchange, Black king's lack of shelter became a much less prominent factor. After moving left and right for a dozen of moves, queens got swapped. White targeted the g7 pawn to obtain an advanced passer. With the help of few suboptimal choices of the opponent, Yasin managed to clinch the victory in 74 moves/5+ hours
---

Wat nu in onze 1e klasse A?
Voordat de ronde begon, kwam de teamleider van Purmerend ermee dat we waarschijnlijk allebei wel veilig waren. Veilig zijn wij wel, maar zij zeker nog niet. Er zijn nog 5(!) teams die moeten zien te voorkomen dat ze 9e worden en ze hebben het ook alle 5 in eigen hand. Wij kunnen dus in ieder geval verwachten dat HWP Haarlem de laatste ronde alles op alles zet tegen ons. Zal zich het uitzonderlijke weer een keer voordoen dat iemand degradeert met 8 mp? 20 april weten we het.



DSC Delft 1 Rating Purmerend 1 Rating Ronde 8
Jakhari, A.S.S. (Ansh) 2184 Lai, H.T. (Hing Ting) 2490 0 - 1
Ruijgrok, D.A. (Dennis) 2293 Brink, B. (Barry) 2347 1 - 0
Ruitenburg van, J. (Joost) 2341 Hopman, P. (Pieter) 2288 0 - 1
Sari, Y. (Yasin) 2306 Labruyère, R. (Roger) 2248 1 - 0
Legemaat, G. (Gert) 2191 Rijs van, T. (Tim) 1876 1 - 0
Both, E. (Erik) 2156 Knottnerus, I.H.A. (Ivo) 2117 0 - 1
Hoogt de, I. (Ivar) 2157 Mil van, L.H.F. (Lucas) 2108 1 - 0
Barendse, T.J.M. (Ted) 2028 Velpen van der, F. (Frank) 2011 ½ - ½
Oranje, R. (Richard) 2028 Melchers, B.J. (Bert-Jan) 1660 1 - 0
Bruschke, A. (Alexander) 1955 Rogge, M. (Marloes) 1816 1 - 0
Gemiddelde Rating: 2164 Gemiddelde Rating: 2096 6½-3½

er zijn geen reacties: reageer


de Delftsche SchaakClub
de grootste, actiefste en gezelligste schaakclub van Delft

jeugd [ma 18:30-20:00]
Er is op 5 niveau's schaaktraining. Daar­na is er competitie, of een van de vele andere activiteiten.

senioren [ma 19:45-01:00]
De grote interne competitie heeft schakers van elk niveau. Ook zijn er veel andere activiteiten.

copyright
© 2002-2024 Delftsche SchaakClub

powered by
WoltLab GbR, Tjip BV & 2B Insite

software
FirstClassWebsite v1.6.1124.1
DSS v2.9.0701.1
WoltLab Burning Board
GNU WebChess

statistieken
Nedstat Basic  nedstat

disclaimer, privacy politiek, sitemap