Delftse SchaakSite - eigendom van de Delftsche SchaakClub

DSC-K2 leeft nog

Met een 5,5-2,5 winst op hekkensluiter Landau Axel heeft DSC2 de laatste strohalm gegrepen. Winst in de laatste ronde volstaat nu voor handhaving.

De opdracht was duidelijk: winnen en zoveel mogelijk bordpunten halen. Talitha was op vakantie. Nu zijn we met zijn negenen, maar compleet waren we nog steeds. ’s Ochtends moest Onno zich helaas afmelden. Gelukkig kon er snel worden doorgeschoven en kon Wim bij ons invallen, waarvoor dank!

Voor deze ronde had Landau slechts nog een theoretische kans op handhaving. Met vier invallers werd die kans alleen nog maar kleiner. Toch kwam de 1-0 op het bord voor de gasten. Martin was het slachtoffer. Op het oog stond hij de hele partij gedrongen en moeilijk. Hoe het uiteindelijk verloren ging weet ik niet, maar 1-0 achter was het.

Vervolgens was het aan JP om de 1-1 op het scorebord te zetten. Dat ging echter stukken moeilijker dan het ratingoverwicht van 300 punten suggereert. Lang was het gelijk, of stond JP zelfs minder. Hij had echter één voordeel: een flinke tijdsvoorsprong. De strategie werd daarmee in tijdnood te compliceren en die slaagde bij de eerste tactische mogelijkheid.

Bram zette ons vervolgens op voorsprong. Hij kwam op het oog ontzettend goed uit de opening. Naarmate de partij vorderde bleek de stellingen lastiger dan gedacht. Niettemin hield hij het betere van het spel en zijn tegenstander zag zich genoodzaakt tot een wanhoopsoffer, maar zonder succes.

Sten moest daarna met remise genoegen nemen. Naar eigen zeggen kwam hij met een licht voordeeltje uit de opening, maar gaf hij het vervolgens in één zet weg, waardoor hij voor remise moest gaan.

Wim zette vervolgens het volgende punt op het scorebord. Vanuit de opening had hij al ruimtevoordeel. Rustig aan verzamelde hij nog een paar positionele voordeeltjes. In al moeilijke stelling liet zwart een combinatie toe.

In dezelfde minuut sleepte Martine de (team)winst binnen. Met zwart was zij vanuit de opening langzaamaan beter komen te staan. Wit gooide zijn pionnen naar voren en vervolgens wist Martine de witte koning in het midden te houden. Dat voordeeltje mondde uiteindelijk uit in een punt.

4,5-1,5 en nog twee partijen te gaan. Sebastiaan had een veelbelovende stelling opgebouwd door een tussenzetje in het middenspel. Winst leek slechts een kwestie van tijd. Sebastiaan wikkelde af naar een eindspel dat nog steeds gewonnen moest zijn, maar vervolgens begon de motor te haperen. Een groot voordeel werd steeds kleiner en de stelling glipte door zijn vingers. In een stelling die misschien al wel remise was produceerde hij tot overmaat van ramp ook een enorme blunder, waarna zelfs de stukken de doos konden. Typisch zo’n partij om de komende tijd geen stuk meer aan te raken.

Het slotakkoord was gelukkig wel voor ons. Joram had een partij waarin de dames al snel werden afgeruild. Een traag, gelijk middenspel volgde. Uiteindelijk werd het een toreneindspel en dan begin ik het punt meestal toch al een beetje te tellen. Ook ditmaal, het is gewoon een genot om Joram eindspelen te zien spelen. Met een fluwelen techniek zette hij dan ook de 5,5-2,5 op het scorebord.

Ondanks deze winst staan we nog steeds op de 9e plaats, één bordpunt achter Oegstgeest. Oegstgeest mag tegen Zukertort Amstelveen, de nummer zeven. Omdat we meer bordpunten hebben dan Zukertort, betekent dat winst van ons handhaving betekent, ongeacht de uitslag tussen deze twee ploegen. Ook bij gelijkspel en zelfs verlies zijn er nog scenario's waarin we ons handhaven, maar winst is de enige manier waarop dat zeker is. Een uitgelezen mogelijkheid om in ronde 9 voor het eerst dit seizoen eens echt te knallen!

er zijn geen reacties: reageer
de Delftsche SchaakClub
de grootste, actiefste en gezelligste schaakclub van Delft

jeugd [ma 18:30-20:00]
Er is op 5 niveau's schaaktraining. Daar­na is er competitie, of een van de vele andere activiteiten.

senioren [ma 19:45-01:00]
De grote interne competitie heeft schakers van elk niveau. Ook zijn er veel andere activiteiten.

copyright
© 2002-2020 Delftsche SchaakClub

powered by
WoltLab GbR, Tjip BV & 2B Insite

software
FirstClassWebsite v1.6.1124.1
DSS v2.9.0701.1
WoltLab Burning Board
GNU WebChess

statistieken
Nedstat Basic  nedstat

disclaimer, privacy politiek, sitemap