Delftse SchaakSite - eigendom van de Delftsche SchaakClub

DSC-K3 komt met de schrik vrij

Het 3e KNSB team dacht een gemakkelijke middag tegen de Baronie in Breda tegemoet te gaan, maar kwam uiteindelijk met de schrik vrij. Met veel moeite werd een 3,5 - 1,5 achterstand omgebogen naar een 4,5 - 3,5 winst van een op papier veel zwakkere tegenstander.

Hieronder de persoonlijke korte verslagen van de spelers zelf.

Mark
Ik kwam slecht uit de opening waarbij mijn d7 pion werd vastgezet en ik moeilijk kon ontwikkelen. Toen ik er eindelijk uitkwam blunderde zowel ik als mijn tegenstander om de beurt een kwaliteit, maar ik ging daarna door met blunderen van een belangrijke centrum pion. Daarna was er geen redden meer aan.

Jouke
Ik kreeg vanuit de opening veel ruimtevoordeel. Met alle stukken op het bord tot zet 36, kon ik veel makkelijker manoeuvreren dan mijn tegenstander. Als gevolg daarvan had ik alvast al mijn pionnen op de koningsvleugel in de aanval gegooid opgewacht door een leger lopers paarden en ander grof geschut. Toch lukte het me niet om met een mooie aanval mat te geven. Na een onoplettendheid kon mijn tegenstander ook nog mijn stelling binnendringen met de dame, en met een stukoffer bevrijde hij zich enigszins uit zijn beklemmende positie. Een volgend schijnoffer gaf hem zelfs een materieel voordeel van een pion. Het tegenspartelen had echter niet het gewenste resultaat, want hij bleef over met 2 dode stukken en een opgesloten koning. Nadat ik kon afdwingen om zijn enige actieve stuk, de toren, af te ruilen was et eindspel was eenvoudig gewonnen.

JP
Ik speelde tegen een tegenstander die al snel remise aanbood nadat er een gelijke stelling was ontstaan. Ik kreeg toch een beetje druk en na een truukje een eindspel met twee toren tegen een dame met voor mij een pluspion. Omzichtig manoeuvreren was nodig, vanwege de constante dreiging van eeuwig schaak. Dat lukte wonderwel en na een blunder van zwart kon ik afwikkelen naar een pionneneindspel

Timo
Ik kwam in een variant terecht die mijn tegenstander goed beheerste, koos net het verkeerde veld voor mijn dame en liep daarna achter de feiten aan. Dat kostte uiteindelijk een kwaliteit. Het werd nog even spannend maar uiteindelijk was mijn tegenstander gister de betere.

Henrik
Ik neutraliseerde het witte voordeel vrij makkelijk. Daarna bleef en beetje een dode stelling over. Ik probeerde er met een schijn pion offer nog wat van te maken, maar mijn tegenstander wilde er niet aan waarna remise het onvermijdelijke resultaat was

Wim
De opening verliep erg gunstig voor mij. In de hoop op tegenspel offerde mijn tegenstander een stuk. Daarna speelde ik onnauwkeurig en werd het nog spannend. Vervolgens miste mijn tegenstander echter een simpel dame-offer en was het meteen mat.

Martin
Mijn tegenstander koos een voor mij nieuwe opstelling, die in eerste instantie wat passief leek, maar uiteindelijk mij moeilijk maakte om de thematische break met e4 te spelen. Uiteindelijk kwam ik wel tot e4, maar uiteindelijk nog te vroeg, want daarmee gaf ik de d-lijn aan zwart en stond duidelijk minder. Ik wist de d-lijn nog terug te veroveren en leek in het voordeel te komen, maar ik had een zwarte breekzet onderschat. Er werd een heleboel afgeruild totdat we beiden nog een paard en loper hadden. Ik kon kiezen tussen 2 eindspelen en koos waarschijnlijk de verkeerde. Mijn tegenstander had weliswaar een ge´soleerde dubbelpion, maar zijn koning bleek toch te actief. Na een foutje moest ik een stuk inleveren tegen 2 vrijpionnen, maar mogelijk was het daar ook zonder foutje al verloren. De tegenstander had de loper van de goede hoek en kon makkelijk uittikken. Een goede partij van zwart, heb ik het idee.

Lucien
Mijn tegenstander zette de opening degelijk op en wilde complicaties uit de weg gaan. Ik besloot hem te provoceren met een dame- en later paardzet. Hierbij verzwakte hij zijn pionnenstructuur op beide vleugels. In lichte tijdnood maakt mijn tegenstander (een heuse Generaal buiten dienst heb ik later ontdekt) echter een paar kardinale fouten. Dit wist ik met mijn sterke paarden af te straffen waarna hij de witte vlag moest hijsen.


 De Baronie1838-DSC K319593½-4½
1Sebastiaan Dijksman1903-Wim Kortis21330 - 1
2Carlos Hemmen1903-Timo Bottema20921 - 0
3Willem van der Linden1835-Jan-Peter van Zandwijk20670 - 1
4Jo Godderij1735-Lucien van de Lisdonk20190 - 1
5Arno Slagboom1844-Martin Glimmerveen19721 - 0
6Kees Ooms1892-Henrik Tamerus1897½-½
7Jasper Willeboordse1858-Jouke van Gosliga18390 - 1
8Rolf Goossen1735-Mark Breton16541 - 0

er zijn geen reacties: reageer
de Delftsche SchaakClub
de grootste, actiefste en gezelligste schaakclub van Delft

jeugd [ma 18:30-20:00]
Er is op 5 niveau's schaaktraining. Daar­na is er competitie, of een van de vele andere activiteiten.

senioren [ma 19:45-01:00]
De grote interne competitie heeft schakers van elk niveau. Ook zijn er veel andere activiteiten.

copyright
© 2002-2020 Delftsche SchaakClub

powered by
WoltLab GbR, Tjip BV & 2B Insite

software
FirstClassWebsite v1.6.1124.1
DSS v2.9.0701.1
WoltLab Burning Board
GNU WebChess

statistieken
Nedstat Basic  nedstat

disclaimer, privacy politiek, sitemap