Delftse SchaakSite

DSC K4 Wint in spannende thuiswedstrijd

Na een beroerde start van de wedstrijd heeft DSC K4 toch de matchpunten kunnen binnenslepen in een spannende thuiswedstijd.

David: Ik speel met zwart tegen d4 normaal een opening waarbij ik wit een groot centrum laat bouwen, dat ik vervolgens ga afbreken. Vandaag liet mijn tegenstander toe dat ik zelf degene was die het grote centrum bouwde. Dus dat was psychologisch een beetje moeilijk. Mijn tegenstander speelde bovendien heel erg snel in de opening en het vroege middenspel, ik kon dus niet in zijn tijd denken en ons tijdverbruik werd daardoor extreem asymmetrisch (hij had aan het eind van de partij een uur meer op de klok dan ik). Ik zocht vruchteloos naar een doorbraak en koos voor een wat ongelukkig plan. Toen stortte mijn optisch mooie stelling als een plumpudding in en verloor ik snel. In de analyse achteraf dachten we dat er een moment was waarin ik de door mij gedroomde doorbraak in het centrum wel had kunnen spelen, maar Stokvis laat zien dat dat tactisch toch heel erg mis gaat. Het "objectief" (Stokvis) betere plan komt op mij zo tegenintuitief over dat ik niet zo raar vind dat ik het tijdens de partij niet heb kunnen vinden.

Roelof: Analyse van mijn Rossolimo, waarbij het voor mijn tegenstander door inaccuraat spel van kwaad tot erger ging. Zat lekker in de flow en eigenlijk weinig gemist aan het bord. https://lichess.org/study/WehDwklR/Do2SZWzR

Rob: Ik speelde de aljechin opening en kreeg de vierpionnenspel tegen mij.
Ik speelde dit verkeerd en kom gedrukt te staan en moest mijn sterke loper in leveren voor een paard.
Gelukkig kon ik de dames en de torens ruilen. Omdat in het eindspel te snel f6 speelde kwam het weer gelijk te staan. Later won ik een pion. hiervan een vrij-pion maken en moest mijn tegenstander zijn loper geven. Het eindspel f-pion met paard tegen de h-pion was makkelijk te winnen.

Martin: Mn Benkoe-Wolga werd geweigerd. Later kon ik mn c-pion offeren voor een heerlijke aanval via g7-c3 en mn zware stukken op b- en c-lijn. Wit probeerde alle dreigingen te pareren, maar kwam heel gekunsteld te staan. Ik won mn gambietpion terug. Wit offerde op zijn beurt een pion om tegenspel te krijgen. Volgens Stockfish kon ik nog een pion pakken, maar dat durfde ik niet aan ivm matdreigingen via de f-lijn. Na grote afruil hielden we allebei T + 2 pi over. Later was ik blij met mn halfje !

Sander: Toen Rob z'n winst binnen had was de stand 3,5-3,5 en was ik wederom de laatste speler die nog bezig was. Ik had een kwaliteit geofferd, maar ik had daar wel een pion en een loperpaar voor teruggekregen. Daarmee onstond de volgende in mijn ogen erg esthetische stelling:

Diagram
 









Na deze stelling zorgvuldig te hebben uitgeschoven (dat ik kort ervoor een stuk had laten hangen en dat mijn tegenstander dat miste vergeten we maar even) kon de eerste matchzege van dit seizoen worden opgetekend. Helaas was de degradatie al een feit.

 DSC Delft 41806-Erasmus 218794½-3½
1Boersma, D.J. (David)1879-Torczynski, P. (Peter)19420 - 1
2Gennip van, A.D. (Sander)1900-Landsheer, J. (Jeroen)18921 - 0
3Smits, R.C.M. (Rob)1858-Houten van, A.C.J. (Arno)18931 - 0
4Bredewoud, T.P. (Thomas)1824-Flanders, C.E. (Cander)18431 - 0
5Verolme, M. (Martin)1816-Tzanis, A. (Armantos)1871½ - ½
6Westerink, R.V. (Roelof)1810-Posthumus, W. (Wim)18961 - 0
7Davazdahemami, A. (Arzhang)1701-Weeda, P. (Peter)18540 - 1
8Langeveld, Q.I.M. (Quirine)1663-Korte de, J.A. (Jan)18390 - 1

er zijn geen reacties: reageer


de Delftsche SchaakClub
de grootste, actiefste en gezelligste schaakclub van Delft

jeugd [ma 18:30-20:00]
Er is op 5 niveau's schaaktraining. Daar­na is er competitie, of een van de vele andere activiteiten.

senioren [ma 19:45-01:00]
De grote interne competitie heeft schakers van elk niveau. Ook zijn er veel andere activiteiten.

copyright
© 2002-2024 Delftsche SchaakClub

powered by
WoltLab GbR, Tjip BV & 2B Insite

software
FirstClassWebsite v1.6.1124.1
DSS v2.9.0701.1
WoltLab Burning Board
GNU WebChess

statistieken
Nedstat Basic  nedstat

disclaimer, privacy politiek, sitemap