Delftse SchaakSite

DSC-H5 kampioen 2B naar overwinning op Wassenaar 1

Maandagavond stond voor DSC5 de ontmoeting met directe concurrent Wassenaar 1 op het programma. Bij winst zouden we kampioen zijn, bij gelijkspel ook, want dan konden we niet meer ingehaald worden op bordpunten.
Wassenaar had 2 spelers met een hoge rating op bord 1 en 3, en ook op bord 2 en 4 waren ze theoretisch wat hoger dan wij. Op de lagere borden hadden wij weer een ratingoverwicht, dus het beloofde een interessante avond te vonden.

Allereerst was vaste invaller Jason klaar op bord 5. Hij had met DSC7 al eens tegen dezelfde tegenstander gespeeld en gewonnen, dus het leek me handig als hij dat weer zou doen. Dat deed hij.

Jason: 'Gezien DSC5 en DSC7 in dezelfde poule spelen kon ik met invalbeurten meer dan eens tegen dezelfde teams spelen. Christophe merkte op dat de tegenstander structureel dezelfde opstelling gebruikte, waardoor ik niet alleen dezelfde ploeg, maar ook dezelfde tegenstander aantrof, spelend met dezelfde kleur. Dankzij de vorige wedstrijd kon ik de Siciliaanse opening enigszins voorbereiden, welke bij beide wedstrijden op het bord kwam. Na enkele tactics stond ik uiteindelijk een volle loper voor. Dit voordeel kon rustig worden omgezet tot een winst eenmaal de rest van de stukken afgeruild.'
1-0

Daarna was onze tweede invaller, Thomas, klaar, aan bord 2 Ook hij had met DSC7 tegen dezelfde tegenstander gespeeld en gewonnen.
Vandaag werd het remise:
Thomas: 'Na al een keer ingevallen te hebben bij DSC7 tegen Wassenaar kreeg ik opnieuw de mogelijkheid om tegen dezelfde tegenstander te spelen. Mijn tegenstander speelde een goede partij, ik maakte tussen de overgang van middenspel naar eindspel een fout en verloor een pion. Mijn tegenstander bood tot mijn verbazing kort daarna remise aan. De computer geeft de stelling -0.2, waarschijnlijk niet genoeg om te winnen, maar uiteindelijk was hij wel de enige die nog voor winst had kunnen gaan. Al met al dus niet ontevreden met remise.'

1.5-0.5

Helaas moest Marion een verlies aanvaarden op bord 6. Na een paar maanden vrijwel niet gespeeld te hebben had ze veel tijd nodig om de goede zetten te vinden, en hoewel ze die in eerste instantie ook vond maakte ze daarna fouten in tijdnood.

Diagram
 









Marion: 'Ik heb wel ergens erg gewonnen gestaan.
Te veel goede combo’s hier om uit te kiezen.
Erg veel tijd besteed hier, waardoor ik later in tijdnood kwam.
Deze stelling kwam voort uit een geweigerd dame gambiet.
Uiteindelijk kwam ik in een stelling terecht met een toren en twee pionnen tegen loper en paard.
Een actieve stelling waar mijn tegenstander druk bleef uitoefenen en ik uiteindelijk pardoes een dame op een paardslaveld neer deponeerde. En toen gaf ik meteen op.'

1.5-1.5

Hierna was ik zelf klaar aan bord 1.

Christophe: 'In de opening kreeg ik een licht initiatief.

Diagram
 









In deze stelling speelde m'n tegenstander Pc4, wat direct een kwaliteit verliest na La6. Ook b3 helpt hier niet, want na exf4 hangt het paard op c3.

Met dit ruime voordeel in m'n zak begon ik onnauwkeurig te spelen. Ik probeerde m'n paarden te herpositioneren, maar dit pakte verkeerd uit en mijn tegenstander kreeg een sterk paard op d5. Dit was nog geen probleem, maar in onderstaande stelling blunderde ik.

Diagram
 









Hier kwam ik direct in de problemen na Pe6, waarna f5 volgt, met het idee om f6 te spelen en vervolgens Pe7+. Dit vorkt de koning en het paard op c3. Terugslaan resulteert in een pionvork op de torens.
Ik besloot na f6 de pion te slaan met m'n loper. Hoewel ik een stuk slechter stond kon ik de centrumpion op e4 winnen en had ik weer lucht in een daarna gelijkwaardige stelling. Nadat de paarden eraf gingen kregen we een eindspel van T + 2 L voor wit tegenover mijn 2 T plus 2 pionnen. M'n tegenstander bood remise aan, maar ik wist niet wat de andere borden gingen doen en voelde dat ik initiatief terug had. Hierna kwamen we uit bij de volgende stelling:

Diagram
 









Hier besloot ik voor Td2 te gaan en de kwaliteit te geven. Voor mijn gevoel was mijn resulterend pionnenoverwicht na het onvermijdelijk vallen van de pion op b2 (en allicht a2) veel sterker dan zijn loper. Dit pakte goed uit en niet veel later kon ik het punt bijschrijven.'
2.5-1.5

Hierna was Willem klaar aan bord 4. Hij had een taaie pot, maar verdedigde goed. Hij kon remise binnenhalen voor het team.

Willem:'In een voor mij niet zo bekende opening kwam ik al vrij snel wat minder te staan. Mijn vriendelijke tegenstander had een sterk loperpaar en vervelende druk op mijn stelling. Langzaam maar zeker wist ik me eraan te ontworstelen. Toen mijn tegenstander nog iets meer dan twee minuten op de klok had bood hij remise aan. Ik had ook niet veel tijd meer, maar toch het idee dat ik op dat moment nog wel zou kunnen winnen. Omdat remise gezien de stand op de andere borden vrijwel zeker genoeg was voor het kampioenschap nam ik het aanbod aan. Gezien de Stockfish-evaluatie van de slotstelling van 0.08 was dat geen verkeerde beslissing.'

3-2

Arzhang speelde op bord 8 al heel lang op increment. Zijn tegenstander had nog zat tijd. Toch won Arzhang een stuk. Helaas kon hij in een dilemma tussen 2 zetten niet snel genoeg beslissen en viel zijn vlag.

Arzhang: 'Na een Petrov opening, middenspel was wel scherp en lijkt dat een koningsaanval een goede variant is. Daar voor had ik twee stukken geofferd. Uiteindelijk had ik een betere positie maar te weinig tijd. Toch had ik in in tijdnood een stuk gewonnen maar kon ik niet de vlag tegen houden.

3-3

Het was aan Freek om het beslissende punt, en dus het kampioenschap, binnen te halen. Hoewel zijn tegenstander al trashtalkend noestig naar counterplay zocht met zijn naakte koning tegenover Freek zijn 2 dames, lukte dat net niet:

'Ik speelde op bord 7 een Exchange Frans en na een rustig tiental zetten, miste ik de kans om wat meer initiatief te nemen, hij maakt hier geen gebruik van en kwam ik met 2 stukken tegen een toren in een gelijke stelling, maar nadat ik een extra pion won promoveerde ik en kon ik de partij toch winnen.'

4-3

Als kers op de taart mocht Cas nog een vol punt bijschrijven tegen zijn fors hoger gerate tegenstander. In een interessant ogende partij kon hij de winst naar zich toetrekken in het eindspel.

Uiteindelijk een mooie 5-3 overwinning. DSC5 heeft tot nu toe alle wedstrijden gewonnen en is met nog 1 wedstrijd te gaan al kampioen.

er is 1 reactie: lees | reageer


de Delftsche SchaakClub
de grootste, actiefste en gezelligste schaakclub van Delft

jeugd [ma 18:30-20:00]
Er is op 5 niveau's schaaktraining. Daar­na is er competitie, of een van de vele andere activiteiten.

senioren [ma 19:45-01:00]
De grote interne competitie heeft schakers van elk niveau. Ook zijn er veel andere activiteiten.

copyright
© 2002-2024 Delftsche SchaakClub

powered by
WoltLab GbR, Tjip BV & 2B Insite

software
FirstClassWebsite v1.6.1124.1
DSS v2.9.0701.1
WoltLab Burning Board
GNU WebChess

statistieken
Nedstat Basic  nedstat

disclaimer, privacy politiek, sitemap