Delftse SchaakSite

DSC-K1 wint eerste wedstrijd tegen USV met 3-7

DSC1 pakt koppositie na winst op UVS 1

DSC1 is het spelletje ondanks de pauze van ruim anderhalf jaar nog niet verleerd: het won overtuigend met 3-7 van UVS 1 in Nijmegen en staat daarmee prompt bovenaan in klasse 1B. Het gemis van Matthieu, Richard A. en Bob leidde tot een significant ratingsverschil (gemiddeld 2150 - 2092), maar werd uitstekend opgevangen door de invallers Rob, Sofya en Ana-Maria!

Netstand:
https://knsb.netstand.nl/pairings/view/9569

Hieronder de samenvattingen van de partijen, geschreven door de spelers zelf:

Bord 1: Dennis (2275) - L. Kurstjens (2113) : 1-0
Dennis (wit) kreeg de opening 1. e4 b6 2. d4 e6 3. Ld3 Lb7 4. Pf3 c5. Dit resulteerde in een soort van open siciliaan met makkelijke aanknopingspunten voor wit om een plusje om te zetten tot beslissend voordeel. Meerdere keren verzaakte Dennis dit echter te doen, zodat zwart na wat afwikkelingen zelfs 1x de mogelijkheid kreeg tot goede remisekansen. Uiteindelijk bleef er een T+L vs T+L eindspel over waarbij zwarts loper volledig ingesloten stond, en nadat Dennis een doorbraak forceerde en met de toren binnenkwam was het punt toch binnen. 1-0.

Bord 2: H. Habibi (2096) Gert (2205): 0.5-0.5
Gert kreeg een Frans winggambiet (4.b4)voorgeschoteld dat hij weigerde (4..,c4). Daarna gingen de dames er snel af. In de vooral positionele verwikkelingen daarna won hij uiteindelijk een pion. Echter in het eindspel 2P +4p tegen 2L + 3p met alle pionnen op de koningsvleugel durfde hij vanwege het sterke loper-paar niet op winst te spelen Remise.

Bord 3: Joost FM (2305) J. Bons (2217): 1-0
FM Joost had een Catalaan met wit op bord 3 waar zijn tegenstander Jasper Bons een loper op g7 en een andere op e6 plaatste terwijl hij f5 speelde om het centrum te controleren. De partij bleef gesloten, maar de lichte stukken van Joost waren actiever en flexibeler om naar de damevleugel te bewegen. Na afruil van de koninginnen en torens was het eindspel nog steeds remise, maar Jasper deed een paar onnauwkeurige zetten onder kleine druk die leidden tot afruil van de stukken en Joost won een pion. Het resulterende pionneneindspel was nog een beetje lastig met de dreiging van een gesloten stelling of tegenaanvallen van Jasper maar Joost wist het net op tijd te openen aan de koningskant om een veilige winst veilig te stellen.

Bord 4: J. Clermonts (1974) Rob (1788): 0-1
Na een rustige opening kwam ik in problemen door een pionoffer van mijn tegenstander. Hierdoor was ik genoodzaakt om een kwaliteit te offeren. Omdat hij dit offer aan nam kon ik wel tegenkansen creren. Vooral omdat tegenstander weigerde mijn sterkste stuk de overgebleven toren te ruilen.
Ik kon een vrijpion maken en omdat alle stukken op de koningszijde bevonden en er geen pionnen meer waren op dameszijde waren de kansen gekeerd.
Omdat mijn tegenstander te laat de kwaliteit terug gaf moest hij later afwikkelen naar een verloren pionneneindspel.

Bord 5: Joost IM (2395) J. Retera (2239): 1-0
Na een rustige opening kreeg IM Joost een typische pionnenstructuur, waarbij de witte c, d en e pion werden geruild tegen de zwarte e, f en g pion. Met de zet Tc1 bood hij een vergiftigde pion op a2 aan. Tegenstander Retera hapte toe, met de gedachte dat de ingesloten loper op a2 werd gecompenseerd door aanval op f2. Hij had echter gemist dat een paard op f4 alle dreigingen uit de stelling haalde, waarna het stuk niet meer te redden was. Hierdoor werd IM Joost zijn eerste KNSB overwinning in 2,5 jaar een feit.

Bord 6: H. Klip (2252) - Sofya (1829): 0.5-0.5
Sofya's tegenstander begon met f4. Zoals later tijden analyse bleek, wilde hij Hollands spelen, maar had net de verkeerde kleur gekregen. Dus koos hij voor dezelfde opstelling met wit, hopend met de extra zet een voordeel uit te halen. Sofya reageerde met een konings-financietto. Uiteindelijk werd het een kort, paar moeilijk partij. Wit was te langzaam in ontwikkeling en centrum pakken, en zwart had niet echt een plan, behalve wit in al zijn opties goed dwars zitten. Tegen de 20-e zet wist Sofya de paarden zo af te ruilen dat er alleen omgekeerde lopers achterbleven van de lichte stukken, had net ietsjes beter pionstructuur en kon hoogst waarschijnlijk dames afruilen, wat de koningsaanval bijna onmogelijk zou maken voor wit. Bovendien zat haar tegenstander in lichte tijdnoot, nog 20 zetten te gaan en maar 13 minuten op de klok. Er kwam een remiseaanbod van wit, en na het me de teamleider te checken, werd die meteen aangenomen. Later merkte Joost Michielsen tijdens analyse op dat zwart misschien nog kon doorspelen voor de winst, maar dat zou een lange en zware partij worden met alle kans op het klein voordeel onderweg te verspelen. Pas nadat Sofya al onderweg naar huis was, kwam ze erachter dat haar tegenstander, Hans Klip, niet alleen "heel sterk" was (zoals haar al verteld werd door Ted en Joost Michielsen), maar ook een IM norm heeft en ruim 400 ratingpunten meer.

Bord 7: Jan (2040) O. Schoonenberg (2178): 1-0
Met wit kreeg Jan een klein maar prettig voordeel uit de opening. Dit resulteerde in de bezetting van de enige open lijn, wat uiteindelijk een enkele pion opleverde. Zwart had echter voldoende activiteit, zeker nadat Jan erg tam speelde om de 40 zetten te halen. Daarna had wit nog wel wat plannetjes, maar zwart zou eenvoudig remise moeten kunnen houden door niks te doen. Zwart ging zelf echter ook voor nieuwe ideen, waarvan de laatste niet bleek te kloppen. Het leverde wit nog een pion en een dameruil op. 1-0

Bord 8: I. Heine (2036) - Ted (2150): 0-1
Na een hele rustige openingsopzet van wit kreeg ik gemakkelijk het iets betere spel. Een slechte zet maakte dat ik moest oppassen, maar dat deed ik en er ontstond daarna lang een ongeveer gelijke stelling op het bord. Mijn tegenstander had echter telkens wel iets meer tijd nodig dan ik, en stond dus rond de 30ste zet onder tijdsdruk. Toen ik lijnen opende op zijn koningstelling ontstond er een hele tweesnijdende stelling. Daarin stond zijn koning de tocht, maar was mijn dame ook niet helemaal veilig.
In tijdnood wist hij het me echter niet meer moeilijk te maken, en toen ik mijn stukken op zijn koning gestapeld had stortte na een kleine combinatie van mij zijn stelling in.

Bord 9: Ana-Maria (1922) J. Pijkeren (2185): 0-1
-

Bord 10: A. van Rijn (2214) Richard (2009): 1-0
De oudere crack van Rijn 2200 plus speelde voor het eerst Lg5 in de opening. Na mijn riskante doch actieve tegenspel won ik een pion. Wit kreeg compensatie maar zwart bleef staan en stond beter na Pe4. Nadat de kruitdampen opgetrokken waren stond ik beter nog steeds met pluspion. Gezien de tijdnood wilde ik remise maken maar deed dat zo onhandig dat ik verloor. en dus een half punt cadeau gaf.

er zijn geen reacties: reageer
de Delftsche SchaakClub
de grootste, actiefste en gezelligste schaakclub van Delft

jeugd [ma 18:30-20:00]
Er is op 5 niveau's schaaktraining. Daar­na is er competitie, of een van de vele andere activiteiten.

senioren [ma 19:45-01:00]
De grote interne competitie heeft schakers van elk niveau. Ook zijn er veel andere activiteiten.

copyright
© 2002-6000 Delftsche SchaakClub

powered by
WoltLab GbR, Tjip BV & 2B Insite

software
FirstClassWebsite v1.6.1124.1
DSS v2.9.0701.1
WoltLab Burning Board
GNU WebChess

statistieken
Nedstat Basic  nedstat

disclaimer, privacy politiek, sitemap