Delftse SchaakSite

DSC K2 delft met 3-5 onderspit tegen Wijker Toren

DSC2 heeft helaas een 5-3 nederlaag geleden tegen het sterke Wijker Toren. Er heeft wel meer in gezeten, maar de uiteindelijke uitslag kan toch ook niet onverdiend worden genoemd.

In een poging om zijn tegenstander op onbekend terrein te krijgen, koos Sebastiaan met de zwarte stukken in zijn vertrouwde opening voor een zijvariant. De tegenstander bleek echter goed op de hoogte van de nuances, waardoor de boemerang terugvloog en Sebastiaan zichzelf op onbekend terrein had weten te krijgen. Hierdoor moest hij veel tijd investeren en vond daarnaast niet de meest optimale voortzetting. Hij besloot een pion te geven voor het loperpaar, en kreeg zowaar dynamische kansen met wederzijdse dreigingen rondom de koning. Zijn tegenstander bleef echter nauwkeurig spelen en in Sebastiaan's tijdnood sloeg wits aanval door.

Jan-Pieter kreeg een stelling waarin niet zo veel aan de hand was. Dit veranderde toen hij pardoes een stuk wegblunderde, wat direct de partij kostte.

Martine kreeg ongelijkmatige stelling op het bord waarin ze op de damevleugel een pionnetje had meegesnoept, terwijl haar tegenstander wat vage aanvalskansen had op de koningsvleugel. Het was niet direct duidelijk of er objectief gezien al te veel aan de hand was, maar haar tegenstander speelde het handiger en wist er uiteindelijk doorheen te komen.

Joram kreeg een riante stelling waarin zwart een verzakte koningsvleugel had en van tegenspel eigenlijk geen sprake was. Zijn tegenstander had wel door dat er iets moest gebeuren, en nam de uitstekende beslissing om Joram de mogelijkheid te bieden direct een kwaliteit en een pion te winnen, maar dan wel een initiatief tegen zijn koning op te moeten vangen. Uiteindelijk koos Joram ervoor het materiaal te pakken. Achteraf bleek dit toch niet de juiste keuze. Beide partijen hadden in het telkens vervolg behoorlijk veel mogelijke voortzettingen, en met beperkte tijd op de klok speelde de zwarte stelling praktisch toch makkelijker. Joram wist zich niet door de verwikkelingen heen te manoeuvreren, en zijn tegenstander won fraai in de aanval.

Zo stonden we zomaar met 0-4 achter... Bram deed wat terug. Hij kwam met wit met een behoorlijk ruimtevoordeel uit de opening, maar de stelling was erg dichtgeschoven en het leek een lange tijd alsof hij niet verder zou kunnen komen: al de pionnen van zijn tegenstander stonden op zwart en zijn zwarte loper kon alles dekken. Na de tijdnoodfase kon Bram echter een toren geven voor die zwarte loper en een pion en daarna kon hij meer pionnen snoepen. Het was nog spannend maar uiteindelijk kreeg Bram z'n pionnen naar de overkant.

Sten kwam met zwart lekker uit de opening. Maar door een onnauwkeurige zetvolgorde liet hij zijn tegenstander een achtergebleven pion creŽren. In ruil voor daarvoor kon Sten wel de rokade van zijn tegenstander verhinderen door diens koning af te snijden. Niet veel later kon Sten door een fout van mijn tegenstander de achtergebleven pion oplossen en de stelling openen terwijl zijn koning nog steeds in het midden stond. Na een tijdje veel beter gestaan te hebben, zag Sten op een gegeven moment niets beters dan afwikkelen naar een loper-paard eindspel met een extra vrijpion. Dit eindspel leek op het eerste gezicht remise maar Sten wist het gelukkig op studie-achtige wijze nog te winnen.

Yasin zette zijn stukken in een vrij onschuldige opening wat onhandig neer, waardoor wit een klein voordeeltje verkreeg. Na wat onnauwkeurig spel wist Yasin ruimte te pakken op de damevleugel. Hij koos er vervolgens voor om de stelling meer tweesnijdend te maken middels een pionoffer dat wellicht objectief niet helemaal correct was, maar zijn tegenstander wel voor praktische problemen stelde. Dit bleek effectief: zijn tegenstander begon wat foutjes te maken, en hoewel Yasin ook niet vlekkeloos speelde, wist hij de partij toch naar zich toe te trekken.

Zo waren we toch nog teruggkomen tot 4-3, maar in deze fase leek het er al niet meer op dat Talita ons zou kunnen redden. Eerder in de partij had er wel meer in gezeten. Het overgrote deel van haar partij was de koning van haar tegenstander in het midden van het bord te vinden. Toen zwart wat onnauwkeurige zetten deed, had Talitha hiervan kunnen profiteren. Vanwege de weinige minuten was ze niet zeker van haar berekeningen en koos ze voor de veilige weg. Helaas speelde ze het eindspel niet goed en hoewel ze tactisch lekker op dreef was, kon ook dat haar niet meer redden van een nul.

 DSC22150-Wijker Toren22033-5
1Sari , Y. (Yasin)2262-Plukkel , S. (Sjoerd)22411 - 0
2Kelder op den, J.M. (Joram)2292-Lai , H.T. (Hing Ting)24350 - 1
3Goes , S.F. (Sten)2217-Veltkamp , B. (Bastiaan)21361 - 0
4Velden van der, A.J.L. (Bram)2169-Broek , T. (Thomas)21981 - 0
5Smits , S. (Sebastiaan)2163-Schelvis , R.J.H. (Richard)21040 - 1
6Munnik , T. (Talitha)1962-Duijker , H.C. (Rick)21880 - 1
7Middelveld , M. (Martine)2053-Zutphen van, J. (Jimmy)21550 - 1
8Vos , J.P. (Jan-Pieter)2083-Mulder , B.P. (Bart-Piet)21640 - 1

er zijn geen reacties: reageer
de Delftsche SchaakClub
de grootste, actiefste en gezelligste schaakclub van Delft

jeugd [ma 18:30-20:00]
Er is op 5 niveau's schaaktraining. Daar­na is er competitie, of een van de vele andere activiteiten.

senioren [ma 19:45-01:00]
De grote interne competitie heeft schakers van elk niveau. Ook zijn er veel andere activiteiten.

copyright
© 2002-2020 Delftsche SchaakClub

powered by
WoltLab GbR, Tjip BV & 2B Insite

software
FirstClassWebsite v1.6.1124.1
DSS v2.9.0701.1
WoltLab Burning Board
GNU WebChess

statistieken
Nedstat Basic  nedstat

disclaimer, privacy politiek, sitemap