Delftse SchaakSite

DSC-K5 verliest met 3,5 - 4,5 (maar wint eigenlijk met 5,5 - 4,5)

DSC5 debuteerde gisteren in de KNSB en moest meteen tegen het uiterst gevaarlijke Schaakhuis 2 spelen. Bij Schaakhuis spelen de enige ware koffiehuisschakers van de HSB. Dus dan weet je wat je kunt verwachten: vlijmscherpe gambieten, gevaarlijke aanvalsspelers, getructe varianten, alles waar het koffiehuis gevreesd om is.

En zo ging het ook. Arno en ik speelden aan bord 1 en 2 en kregen allebei meteen een gambiet om de oren. Van dat van Arno wisten we allebei niet hoe het heette; thuis opgezocht: het heet Blumenfeld tegengambiet. En ik moest het vervloekte Morra-gambiet bestrijden.

Evert bestreed aan bord 3 de sterkste van allemaal, en dat deed hij heel erg goed. Vanuit deze stelling opende hij de score voor ons. Hij voelde zich duidelijk thuis in het koffiehuis.

Diagram


Evert: 'Ik speelde 18. b6 met DE bedoeling van het schaakspel.
Zwart zag het niet en speelde 18. ...,axb6.
En ik mocht het afmaken met 19. De8#.'

Helaas stond het alweer gauw 1-1, omdat Pieter verloor. Maar van wie? Het bleek dat Schaakhuis aan de borden 4 en 8 DSC-ers had opgesteld! En die wonnen allebei, dus als we die twee partijen meetellen hebben we de wedstrijd met 5,5-4,5 gewonnen. Jammer genoeg rekent de KNSB niet zo.

Het nieuwe DSC5 is een mooie mix van 4 spelers met ervaring in de KNSB en 4 debutanten in de landelijke competitie. Een van die debutanten, Gert Dijkstra keerde na 50 jaar (!) terug bij DSC, speelde een goede partij, kwam gewonnen te staan, maar miste in tijdnood één zet, waardoor zijn tegenstander met eeuwig schaak kon ontsnappen.

René Poots aan bord 6 werd ook geconfronteerd met de het gedurfde spel van het koffiehuis. Hij schrijft: 'Mijn tegenstander speelde de afruilvariant van het Frans, een opening waar ik me redelijk in thuis voel. De partij verliep dan ook redelijk naar mijn zin, zeker omdat ik de witte lopers eraf kon halen. De stand in deze ietwat saaie partij was dan ook gelijk totdat mijn opponent er opeens een fraai stukoffer tegenaan gooide. Ik mocht ‘m niet weigeren vanwege dameverlies, waarna ik niet de juiste verdediging koos, hij het merendeel van de stukken er af kon halen en een vrijpion kon promoveren. Restte mij slechts een diepe buiging te maken voor het gewaagde spel van mijn tegenspeler.'

Van de partij van Arzhang heb ik niet veel gezien, maar het was leuk voor mij om Arzhang te leren kennen. En ik weet nu ook hoe ik zijn achternaam moet uitspreken. Dat kan niet iedere DSC-er mij nazeggen.

Victor's pion op d4 stond gedekt door een pion op c3, maar werd toch door een toren geslagen. Ai, pion c3 staat gepend. Ik heb niet gezien hoe het verderging, maar ik vermoed dat hij het eindspel met een pion minder verloren heeft.

Ik had van tevoren een vermoeden dat ik tegen Paul Regeer zou moeten spelen en zo ging het ook. Ik had hem met mooi aanvalsspel zien winnen van Kees van der Meer in de hoofdklasse wedstrijd tussen DSC en Schaakhuis. Dus ik was gewaarschuwd, want er is wel iets voor nodig om van verdedigingskunstenaar van der Meer te winnen. En ja hoor, weer speelde hij Morra. Maar ik was dus op m'n hoede en weigerde daarom het gambiet. Dat werkte en na wat schermutselingen kwam ik in een eindspel terecht, waarin ik een paard had tegen een slechte loper, en bovendien een betere koningsstelling.

Diagram


Wit heeft een aantal tempi verspeeld en verzuimd zijn koning tijdig naar d3 te brengen. En nu gaat dat niet meer:
26...., a5; 27. Ke2, a4; 28. bxa4, Kc4.

Als je denkt dat wit hier een slechte loper heeft heb je gelijk. Maar het kan nog slechter. Na 35. f4 stonden alle witte pionnen op zwart en alle zwarte op wit. Dus nu ik toch aan het oefenen ben om diagrammen te maken: het zag er zo uit:

Diagram


Jammer, dan. Dat is niet gelukt. Ik kan de fout niet vinden. Wie heeft een tip? Ik blijf leren :-)

Als laatste was Arno nog bezig. Hij had het Blumenfeld tegengambiet effectief bestreden, kwam gewonnen te staan, maar verzuimde tijdig dames te ruilen, waardoor hij het zichzelf moeilijker maakte dan nodig was. Met nauwkeurig spel wist hij de partij alsnog te winnen.

Het was erg gezellig om achteraf met zoveel nieuwe teamgenoten in Den Haag uit eten te gaan en goed voor de teamspirit. Zo leer je elkaar beter kennen dan alleen maar als schaker. Wist je bijvoorbeeld dat René een groot liefhebber van Vincent van Gogh is? Ik wist het niet maar nu wel. Het kwam ter sprake naar aanleiding van het mooie lied over Bobby Fischer dat Eugenio Torre zong tijdens de juist afgelopen schaakolympiade. Fischer was behalve een geniaal schaker ook een zeer gestoord mens met verwerpelijke denkbeelden. Maar Torre hield van hem, ondanks alles, en brengt dat op een ontroerende manier tot uiting in zijn lied. Het is hier te horen: https://www.youtube.com/watch?v=nAuBSR_4B8I (met lyrics). Maar ik vind de oorspronkelijke versie verrassender en ontroerender. Die staat hier: https://www.schaaksite.nl/2018/09/25/ode...diens-chess960/ vanaf 2:40 uur. Let ook op de reactie van Sokolov: eerste moet hij er een beetje om lachen, maar later kan hij het nauwelijks droog houden.

Tot zover het verslag van het eerste KNSB-optreden van DSC5. Volgende keer met nog meer diagrammen. Als mijn teamgenoten ze willen aanleveren en als ik het onder de knie krijg ;-)

 Schaakhuis 21657-DSC Delft 517414½-3½
1Scholten , J.J.H. (Joost)1794-Wiersma , A.A. (Arno)19680-1
2Regeer , P.A. (Paul)1841-Voorberg , K. (Kees)19660-1
3Baas , R. (Rijnko)1937-Hooven van den, E.C. (Evert)18580-1
4Nicolaas , J.J.M. (Han)1529-Goossens , P.A. (Pieter)18471-0
5Karagantcheff , D.V. (Dimitri)1520-Dijkstra , G.J. (Gert)1767½-½
6Roeleveld , E. (Evert)1623-Poots , R.P. (René)15291-0
7Molinari , F. (Fausto)1513-Kloet van der, V. (Victor)15091-0
8Weerts , R.J. (René)1497-Davazdahemami , A. (Arzhang)14831-0

er zijn 4 reacties: lees | reageer
OGD Rapid

de Delftsche SchaakClub
de grootste, actiefste en gezelligste schaakclub van Delft

jeugd [ma 18:30-20:00]
Er is op 5 niveau's schaaktraining. Daar­na is er competitie, of een van de vele andere activiteiten.

senioren [ma 19:45-01:00]
De grote interne competitie heeft schakers van elk niveau. Ook zijn er veel andere activiteiten.

copyright
© 2002-2019 Delftsche SchaakClub

powered by
WoltLab GbR, Tjip BV & 2B Insite

software
FirstClassWebsite v1.6.1124.1
DSS v2.9.0701.1
WoltLab Burning Board
GNU WebChess

statistieken
Nedstat Basic  nedstat

disclaimer, privacy politiek, sitemap