Delftse SchaakSite

DSC wint HSB-beker

Het HSB-bekerteam van DSC heeft in Pijnacker de HSB-beker veroverd. In de finale werd Scheve Toren met 3-1 verslagen.

Nadat de loting DSC aan het eerste bord wit had toegewezen, barstte de strijd op de borden in alle hevigheid los. Met name bij Har ging het er vlot heftig aan toe. Har offerde een stuk tegen twee pionnen, maar daarmee kwam tevens de zwarte koning op de toch te staan. Het leverde hem veel druk op, en op een gegeven moment de kans het stuk terug te winnen. Har dacht echter dat het resterende eindspel niet heel kansrijk was, en speelde verder. Hetgeen hij over hield was echter niet zo'n beste stelling...

Bij Jaap duurde het even voordat alle geweld losbarstte. Maar in het middenspel liet Jaaps tegenstander toe dat Jaap zijn dame ruilde tegen drie stukken. Een zeer ongewone materiaalverhoudig dus, maar eentje die er goed uitzag voor Jaap aangezien zijn stukken goed samenwerkten.

Bij Arno kwam een bijzonder complex middenspel op het bord. Zwart offerde een pionnetje voor wat open lijnen en velden richting de witte koning. De witte stukken hielden alles net bij elkaar, maar zwart was naarstig op zoek naar een gaatje, terwijl wit druk doende was alles droog te houden.

Bij Willem-Jan ging het er relatief rustig aan toe, nadat de opening eenmaal was afgerond. De dames gingen van het bord, en Willem-Jan leek niet minder te staan.

De victorie begon voor DSC bij Har. Nadat zijn tegenstander druk aan de koningsaanval was begonnen, en de witte koning van c1 naar h4 had gejaagd, verontachtzaamde zwart zijn eigen koning. Har profiteerde meedogenloos en zette mat. Niet veel later werd het 2-0 door een solide overwinning van Jaap. Nadat hij de stelling met 3 stukken tegen een dame had gekregen trok hij de partij overtuigend naar zich toe. De drie zwarte stukken bleken aanmerkelijk sterker dan de witte dame.

Bij Arno was ondertussen door zwart eerst een kwaliteit geofferd, en vervolgens nog eens een stuk. Dat leverde dreigingen op richting de witte koning. Om dreigingen te houden richting de witte koning gooide zwart er vervolgens nog een stuk tegenaan. Het was even oppassen voor eeuwig schaak, maar Arno gaf een toren tegen een paard terug waarna het pleit wel was beslecht.

Willem-Jan was als laatste klaar. Zijn partij duurde tot diep in de uitvluggerfase. Willem-Jan had het lang geprobeerd in een stelling die hem niet veel voordeel bood, maar greep in de tijdnoodfase jammerlijk mis. Hij verspeelde een pion, waarna stadgenoot Dave Theyn het netjes afmaakte.

Daarmee werd de eindstand 3-1 voor DSC, en is de HSB-beker na een jaar of 10 eindelijk weer een keer in Delftse handen.

De persoonlijke uitslagen:
 De Scheve Toren1946-DSC19801-3
1Kees Dekker2066-Arno Wiersma19320-1
2Wim Kentstra2008-Jaap Flohil19700-1
3Hans Vermeer1863-Har van Himbergen20560-1
4Dave Theyn1847-Willem-Jan van den Broek19631-0

er zijn 7 reacties: lees | reageer
de Delftsche SchaakClub
de grootste, actiefste en gezelligste schaakclub van Delft

jeugd [ma 18:30-20:00]
Er is op 5 niveau's schaaktraining. Daar­na is er competitie, of een van de vele andere activiteiten.

senioren [ma 19:45-01:00]
De grote interne competitie heeft schakers van elk niveau. Ook zijn er veel andere activiteiten.

copyright
© 2002-2022 Delftsche SchaakClub

powered by
WoltLab GbR, Tjip BV & 2B Insite

software
FirstClassWebsite v1.6.1124.1
DSS v2.9.0701.1
WoltLab Burning Board
GNU WebChess

statistieken
Nedstat Basic  nedstat

disclaimer, privacy politiek, sitemap