Delftse SchaakSite

Drama in Zoetermeer voor DSC3

Helaas, u leest het goed. Opnieuw faalt DSC3 in het zicht van de haven. Daar ik der Untergang ingeleid heb, voel ik me verplicht maar een verslagje te schrijven.

Maar snel mijn eigen partij behandelen, dan heb ik dat maar snel gehad. De laatste weken heb ik een nieuwe variant op d4 een beetje bekeken, en vanavond kreeg ik deze op het bord. Wellicht ietwat onwennig, maar ik had wel het idee de grote lijnen te begrijpen. Dit was ook zo, maar op (ongeveer) zet 7 ging ik tegen mijn gevoel in dat zei "je moet eerst rokeren". Aangezien ik niet zag waarom deed ik het dus toch maar niet, om twee zetten later in een familieschaakje te lopen: stuk kwijt zonder enige vorm van compensatie. Het uur dat ik nog nodig had om dit te verwerken en nog even tegen te sputteren deed niet meer ter zake.

Ik had verder dus veel tijd om alles te bekijken, want zoals gebruikelijk duurden alle andere partijen tot de tijdnoodfase. De eerste blikken stemden me echter niet vrolijk... Jaap leek mij aan bord 1 beland in een positioneel onprettige stelling met een slecht paard en loper. Anderen dachten hier wellicht anders over, maar beter zal hij in ieder geval niet gestaan hebben. Dan Arno; hij leek met zwart aan bord 2 een probleempionnetje te hebben op d6. Maar vergeleken met Willem-Jan was dit nog geen enkel probleem. Bij WJ leek het in de opening keihard mis te gaan, maar hij wist zich daar nog uit te redden. Zijn tegenstander had echter wel het loperpaar weten te houden en WJ's loper stond tegen wat pionnen aan te kijken.

Dan aan mijn rechterhand zat Frank - met wit tegen de sterkste Zoetermeerder: Willem Broekman. Aanvankelijk leek hij nog wel gelijk uit de opening gekomen, maar al snel werden er wat ongunstige ruilen gedaan, waarna ik ook hier ging vrezen. En, alsof er nog niet genoeg borden slecht uit de openingsfase waren gekomen, wist de tegenstander Kees te beletten te rokeren. Daarnaast zat Har - ja ja, een tactische opstelling? - aan bord 7. Hier ontstond een wilde partij waarbij Har zich afvroeg of het theorie was. Zwart offerde twee pionnen en later een kwaliteit. Het zag er allemaal maar eng uit,maar ik zag om eerlijk te zijn ook niet of het goed was. Pieter, ten slotte, nam plaats aan bord 8 en was met zwart de enige die redelijk goed uit de opening kwam.

Vervolgens heb ik even met onze enige naar Zoetermeer afgereisde fan zitten praten: Richard Oranje; alvorens als non-playing captain de boel in de gaten te gaan houden. Arno had via een mooie manoeuvre de stelling omgebogen - wit had niets meer - en toen wit ook nog eens d5 gaf was er eindelijk zicht op een winstpartij. Dit is over het algemeen wel aan Arno toevertrouwd en zo ook vanavond. Daar tegenover stond echter dat Willem-Jan - die het veel langer had weten te houden dan ik had gedacht - in een gelijk-lopereindspel met minuspion was aanbeland en de vlag moest strijken. Har was intussen zijn materiaal kwijt en ook hij zat in een moeilijk eindspel, dit keer met gelijke paarden...
Er was hoop dat hij dit zou kunnen houden, maar de voorspelling van Richard dat de randpion een dodelijke vijand is voor een paard kwam helaas uit: 3-1.

Aan het staartbord was Pieter het spoor bijster geraakt en zag het er dus somber uit. Hij wist echter zomaar een toreneindspel te bereiken, dat hij ondanks een achterstand van 2 pionnen redelijk soepel remise hield. 3.5-1.5.... Was de stunt van 2 jaar terug misschien te herhalen? Nee ik denk het niet. Jaap had wel gestunt, want hij had zijn druk (toren en dame) over de a-lijn om weten te zetten in druk over de 8e rij en won daar materiaal en de zwarte koning ging van g8 uiteindelijk op h4 mat. (3.5-2.5). De twee resterende potjes gaven echter weinig hoop. Frank zat al zettenlang in tijdnood en hij werd hard gemelkt. Met nog ongeveer 3 tegen 1 minuut wist Broekman dan eindelijk een pionnetje buit te maken - welke Frank uiteindelijk fataal werd. Jammer, want na de slechte middenfase is Frank lang blijven staan, zo lang dat ik wel hoop had op remise uiteindelijk.
De tumultueuze laatste partij deed er dus niet meer toe. Maar wat was er allemaal gebeurd? Kees stond de gehele partij onder druk, en op verschillende momenten dacht ik dat het wel gedaan zou zijn. De stelling bleef echter redelijk bij elkaar en pas in erge tijdnood ging het mis en wist wit de dame te winnen tegen twee stukken. De zoetermeerde gebruikte deze dame echter om een gedekt stuk te slaan. Kees aanvaardde deze gift uiteraard en er ontstond wat hoop - Frank was immers nog aan het verdedigen. Het eindspel ++2p tegen 3p was echter niet zo makkelijk. In tijdnood werd dit uiteraard dramatisch gespeeld, inclusief door een schaak heen lopende witte koning - slechts gezien door (DSC-)omstanders, niet door de spelers of arbiter. Dus geen twee extra minuten voor Kees. Dit brak hem op, want er verscheen een schitterende patstelling op het bord: remise.
Lang werd er nog gediscussieerd of dit nog terug moest naar de stelling voor de illegale zet, maar daar kan uiteraard geen sprake van zijn, want de wedstrijd werd door het pat onmiddelijk beŽindigd.

Aldus een redelijk kansloze nederlaag, maar gezien mijn rol erin had het beter kunnen gaan, en zal ik vannacht waarschijnlijk niet kunnen slapen.... Gelukkig kan ik nog wel revanche nemen met de studenten van DSC4. Er is zelfs nog hoop voor DSC3, want Promotie2 gaf er al blijk van ons vierde te onderschatten...

 Promotie 21970-DSC319885-3
1J. Blankenspoor2029-Jaap Flohil19700-1
2B. Ouwens1930-Arno Wiersma19320-1
3H. Noordhoek2084-Willem-Jan van den Broek19631-0
4J. Mostert1997-Martin Glimmerveen20931-0
5W. Broekman2158-Frank van Zutphen19851-0
6J. Baas1850-Kees Voorberg2014½-½
7N. Peerdeman1866-Har van Himbergen20561-0
8W. Tsai1842-Pieter Goossens1888½-½

er zijn 15 reacties: lees | reageer
de Delftsche SchaakClub
de grootste, actiefste en gezelligste schaakclub van Delft

jeugd [ma 18:30-20:00]
Er is op 5 niveau's schaaktraining. Daar­na is er competitie, of een van de vele andere activiteiten.

senioren [ma 19:45-01:00]
De grote interne competitie heeft schakers van elk niveau. Ook zijn er veel andere activiteiten.

copyright
© 2002-2022 Delftsche SchaakClub

powered by
WoltLab GbR, Tjip BV & 2B Insite

software
FirstClassWebsite v1.6.1124.1
DSS v2.9.0701.1
WoltLab Burning Board
GNU WebChess

statistieken
Nedstat Basic  nedstat

disclaimer, privacy politiek, sitemap