Delftse SchaakSite

DSC4 stelt klassebehoud veilig met overtuigende zege op HTV2

Vanavond speelde het studententeam uit tegen HTV2. Een belangrijk duel, want HTV2 is de grote concurrent voor DSC4 en 5 in de strijd tegen degradatie. Uiteindelijk boekten we een vrij eenvoudige overwinning: 1½-6½

De uitslag kwam als volgt tot stand: Martin Glimmerveen was als eerste klaar. Wit raakte in de opening het spoor een beetje bijster, waardoor hij op zet 11 een toren kon gaan ophalen op a1. Hij twijfelde of het een offer was en hij iets gemist had, maar dat bleek niet zo te zijn. Met een dwingend tussenschaakje kreeg Martin namelijk ook nog het initiatief en was het om een uur of half 10 al gedaan.

Ook Mark Versteegh was vrij snel klaar. Zijn tegenstander koos zelf de opening, maar bleek het op zet 5 al niet te kennen. Mark maakte goed gebruik van de mogelijkheden, al bleek in de analyse dat wit het wel redelijk gelijk had kunnen houden. Mark won in ieder geval een pion met behoud van goede stelling.

Bij Seth van der Vegt was het intussen spannend. Hij had een stuk gewonnen, maar had daar wel 2, en later zelfs een derde, pionnen voor moeten inleveren. Hij leek echter ook nog een dreigende koningsaanval op te kunnen zetten. Het was echter de vraag of dat door zou slaan, en zo niet, hoe het dan zou staan. Aangezien Seth ook vrij snel de analyseruimte in kwam denk ik dat het doorgeslagen is...

Het eerste matchpunt - en daarmee dus een vrijwel zekere handhaving - werd vervolgens binngehaald door onze teamleider, Henrik Tamerus. Henrik was met zwart aardig uit de opening gekomen dacht ik, maar de rest kan hij vast meer over vertellen. Ik begreep dat hij ergens een stuk gewonnen had en dat zijn tegenstander vervolgens opgaf toen hij ook nog een dame cadeau deed.

Aldus zag het er prima uit. Jan-Pieter Vos stond de hele partij al prima en is nooit in gevaar geweest. Hij was langzaam zijn tegenstander aan het dooddrukken. Ik heb gezien dat hij ergens een pion won, dus verbaasde het me niet dat hij daarna een keer met een vol punt de analysezaal kwam binnen lopen.

Ook Rufael Mekuria leek te gaan winnen. Hij had de gambietpion uit de Wolga geaccepteerd en de hele partij vastgehouden. Ook had hij ietsje meer tijd, dus ik ging er vanuit dat hij dat wel in winst zou kunnen omzetten. Misschien kan Rufael ons vertellen wat er precies gebeurde dat het in remise eindigde?

Ondertussen had Marco Anink al gewonnen. In een redelijke partij stond hij volgens mij meestal ietsje beter, al gaf hij achteraf aan dat hij nog wat kansen voor zwart had gezien, die zwart zelf niet zag. Met een mooi stukoffer maakte Marco het aan het eind leuk uit, maar in de analyse bleek bij nader inzien alles te winnen.

Helaas moesten we nog wel een nederlaag incasseren. Dit terwijl Diederik van Heijgen met wit prima uit de opening was gekomen. Ik weet niet wat er precies gebeurd is, maar op een gegeven moment kwam ik kijken en stond Diederik een kwaliteit achter en had zwart dameruil geforceerd. Dit werd uiteraard gewonnen door de sterke invaller aan Haagse zijde.

 Schaakcombinatie HTV 21832-DSC419171½-6½
1Rik Pronk1923-Jan-Pieter Vos20660-1
2Theo Bovenlander1881-Martin Glimmerveen20760-1
3Paul Regeer1815-Rufael Mekuria1853½-½
4Karl Baak1757-Henrik Tamerus19100-1
5Ton Vissers1759-Marco Anink18930-1
6Olav van Leeuwen1783-Mark Versteegh18490-1
7Aleksander Henke1993-Diederik van Heijgen17891-0
8Ben Spierings1747-Seth van der Vegt18980-1

er zijn 19 reacties: lees | reageer
de Delftsche SchaakClub
de grootste, actiefste en gezelligste schaakclub van Delft

jeugd [ma 18:30-20:00]
Er is op 5 niveau's schaaktraining. Daar­na is er competitie, of een van de vele andere activiteiten.

senioren [ma 19:45-01:00]
De grote interne competitie heeft schakers van elk niveau. Ook zijn er veel andere activiteiten.

copyright
© 2002-2022 Delftsche SchaakClub

powered by
WoltLab GbR, Tjip BV & 2B Insite

software
FirstClassWebsite v1.6.1124.1
DSS v2.9.0701.1
WoltLab Burning Board
GNU WebChess

statistieken
Nedstat Basic  nedstat

disclaimer, privacy politiek, sitemap