Delftse SchaakSite

DSC3 in slotfase langs Scheve Toren

In de derde ronde stond de eerste ‘echte’ externe wedstrijd op het programma. Na twee wedstrijden tegen de andere DSC-teams in de promotieklasse, kwam nu Scheve Toren op bezoek. Scheve Toren heeft een behoorlijk sterk team, en was compleet opgekomen. Het beloofde dus een spannende wedstrijd te worden.

De wedstrijd begon met een tussenstand van ½-½, omdat Har van Himbergen zijn partij vooruit had gespeeld. De eerste klap die vervolgens werd uitgedeeld kwam op naam van Scheve Toren. Op bord 5 liet Pieter Goossens net op het moment dat hij wat probleempjes teboven leek een paar pionnetjes opeten. Hij zag ze niet meer terug, net zo min als de remisehaven.

Een poosje later werd op bord 3 de stand gelijk getrokken. Na een expertimentele opening was Arno met een pion meer wat gedrukt komen te staan, maar kon zich langzaam maar zeker bevrijden. Toen zijn tegenstander in tijdnood kwam wist hij wits sterke vrijpion af te ruilen, waarna zijn tegenstander wat problemen op de onderste rij over het hoofd zag. De tussenstand was nu weer in evenwicht, maar de resterende borden gingen allemaal de tijdnoodfase in.

Willem-Jan van den Broek bracht DSC op voorsprong. Hij had de hele avond al een prettige stelling gehad, en gecombineerd met een prettige tijdsvoorsprong bracht hij het punt in veilige haven. Ook Jaap Flohil had een prettig tijdsvoordeeltje. Na een goede pot kwam hij in een gelijkwaardig eindspel terecht waarin hij een wit pionnetje wist te verschalken. Of de stelling theoretisch gewonnen was betwijfel ik, maar Jaap speelde het goed, bracht zijn tegenstander in onoverkomelijke problemen en won.

Toen ook invaller René van Alfen won waren de matchpunten binnen. René had een pionnetje geofferd om zijn tegenstander in te kunnen snoeren. Dat had goed gewerkt, en hij won de pion uiteindelijk terug, waarna zwart op de onderste rij ook de nodige problemen had. Om deze op te lossen moest zwart een stuk geven. Beide spelers hadden echter niet veel tijd meer. René wikkelde keurig af, en won uiteindelijk op tijd in een stelling met een stuk en een handvol pionnen meer.

Kees Voorberg voegde nog een halfje aan het totaal toe. Lange tijd leek hij wat beter te staan, maar in de tijdnoodfase had hij iets minder tijd en wat probleempjes. Kees bleef echter koel en gaf zijn tegenstander geen kans echt voordeel te behalen. In de wederzijdse tijdnood werd vervolgens de vrede getekend.

Op bord twee voltrok zich een klein drama. Frank van Zutphen had een spannende pot gespeeld. Na lange tijd een wat mindere stelling te hebben verdedigd wist hij in de tijdnoodfase materiaal te winnen; uiteindelijk een volle toren. Het werd echter hevige tijdnood, waarin hij ietsje meer tijd had. Helaas gooide hij tijdens het zetten een paar pionnen om die hij keurig recht zette in zijn eigen tijd. Toen hij daarmee klaar was stond zijn klok op 0 seconden, terwijl zijn tegenstander nog een hele seconde over had...

DSC3 heeft nu de volle buit uit 3 wedstrijden. Het staat daarmee tweede, omdat Promotie 2 in 3 wedstrijden een half bordpuntje meer heeft verzameld.

 DSC31954-Scheve Toren 119165-3
1Jaap Flohil1988-K. Dekker20661-0
2Frank van Zutphen1985-J. van der Steen21500-1
3Arno Wiersma1910-W. Kenstra20081-0
4Har van Himbergen2056-J. de Graaf1919½-½
5Pieter Goossens1916-J. Vermeer18630-1
6Willem-Jan van den Broek1954-A. van Gent19051-0
7Kees Voorberg1998-D. Theyn1847½-½
8René van Alfen1831-J. Kleijn15731-0

er is 1 reactie: lees | reageer
de Delftsche SchaakClub
de grootste, actiefste en gezelligste schaakclub van Delft

jeugd [ma 18:30-20:00]
Er is op 5 niveau's schaaktraining. Daar­na is er competitie, of een van de vele andere activiteiten.

senioren [ma 19:45-01:00]
De grote interne competitie heeft schakers van elk niveau. Ook zijn er veel andere activiteiten.

copyright
© 2002-2022 Delftsche SchaakClub

powered by
WoltLab GbR, Tjip BV & 2B Insite

software
FirstClassWebsite v1.6.1124.1
DSS v2.9.0701.1
WoltLab Burning Board
GNU WebChess

statistieken
Nedstat Basic  nedstat

disclaimer, privacy politiek, sitemap