Delftse SchaakSite

DSC3 en DD 3 vinden 4-4 wel mooi

DSC3 heeft tegen het derde team van DD gelijkgespeeld. Na enige inleidende woorden waarin tot de conclusie werd gekomen dat er voor beide teams niets meer op het spel stond, brachten de 16 spelers keurig vier punten aan beide kant op de teller.

Het derde besloot een zwaar gambiet te spelen. Invaller Bart Meulemans en Matthijs Ransijn leverden hun punten in bij DD. Matthijs verslikte zich bij een dameruil en zag een pionnetje verloren gaan. Hij wist nog af te wikkelen naar een toreneindspel met enkel randpionnen (Matthijs een h-, zijn tegenstander een a- en h-pion), maar dat bleek niet houdbaar. Bart koos een verkeerd plan in de opening. In plaats van een pion te ruilen in het centrum wilde hij spanning vasthouden. Echter, zijn tegenstander toonde daadkrachtig aan dat er van spanning weinig sprake meer zou zijn. Barts stelling resulteerde in een ruïne, die rap verder afbrokkelde.

Nu stond het dus 2-0 voor DD. Tijd voor een tegenaanval! Gelegenheidscaptain Arno Wiersma bracht spelend met de witte stukken de spanning terug. In het middenspel was een stelling ontstaan waarin de zwartspeler volledig vast stond. Arno ging drukken op een achtergebleven pion, dreeg wat op de koningsvleugel, en zag tot zijn vreugde f5 worden gespeeld. Een toren nam een voorpost op e5 in, en toen de zwartspeler ook nog eens e6 in de aanbieding deed met kwaliteitswinst was het pleit beslecht.

Echter, Jaap Flohil zag op bord twee een naar eigen zeggen ietwat mishandelde opening resulteren in een positioneel stukoffer van zijn tegenstander. Dat bleek uitermate sterk, en de resulterende aanval zette Jaap vakkundig mat. Aldus 3-1 voor DD 3.

Gelukkig bezit DSC3 Koert ter Veen. Koert wist in het middenspel de witte pionnenstructuur te verzwakken, en knoopte zijn tegenstander daarna rustig op. Hij won een pionnetje, en een poosje later ging er nog eentje van het bord. Naar voren met die dingen en promoveren zou je zeggen! Maar Koert liep rustig met zijn koning naar g3 en dreeg ondekbaar mat. De achterstand was dus teruggebracht naar 3-2.

De tijdnoodfase was nu toch wel aangebroken voor alle spelers, en DSC was toch wel erg te spreken over het gekozen gambiet. Aldus verloor Willem-Jan van den Broek zijn partij om de strand op 4-2 te brengen. Willem-Jan stond na de opening prettig. De dame van zijn tegenstander had een pionnetje gesnoept op a2, maar daarmee was tevens het jachtseizoen geopend op diezelfde dame. Toen Willem-Jan dacht te incasseren met Pxe6 bleek dat een misrekening. Het won niet het materiaal dat hij in gedachten had. Pxc6 had echter een bijzonder fijne stelling voor wit opgeleverd. In de uiterste tijdnoodfase speelde zijn tegenstander het daarna goed uit.

Maar een gambiet speel je uiteraard niet om een wedstrijd mee te verliezen. Aan Henrik Tamerus en Bobby Voogt dus de taak hun partijen te winnen. Henrik stond lange tijd beter, maar toen hij ging incasseren bleek er slechts een pionnetje voorsprong te zijn, en die ging nog vlot verloren ook. Henrik bedacht in de tijdnoodfase echter een winstplan waar zijn tegenstander niet optimaal op reageerde. Beide spelers kregen een vrijpion, maar Henrik was net iets eerder. Henriks pion verkoos dame te worden, en zette enkele zetten later de zwarte koning midden op het bord mat. Bijzonder leuk voor de omstanders, die gerekend hadden op het ophalen van de vrijpion van zijn tegenstander.

Alles lag nu in handen van kopman Bobby. Bobby stonde de hele partij beter, veel actiever, loperpaar. Maar zijn tijdvoorsprong van 10 tegen 3 minuten liep snel terug. Tot frustratie van een teamcaptain, die zag dat Bobby rustig bleef noteren tot hij maar 2 minuten over had... Maar op dat moment stond Bobby al een pion voor, en had hij afgewikkeld naar een toreneindspel waarin zwart vele zwaktes had. Bobby won nog een pion, gaf vervolgens zijn damevleugelpion voor de zwarte koningsvleugelpionnen, en speelde het toreneindspel met drie pionnen meer a-tempo voorbeeldig uit.

Aldus concludeerden beide teams dat niet-er-toe-doende wedstrijden die in 4-4 eindigen best leuk kunnen zijn.

De persoonlijke uitslagen

DD 31914-DSC319224-4
1H.J. Stam2075-Bobby Voogt20330-1
2P.F.C. Smeele1966-Jaap Flohil19921-0
3R.A. Henn1857-Arno Wiersma19020-1
4W.J. Thieme1878-Koert ter Veen19410-1
5A. Münninghof1933-Willem-Jan van den Broek18951-0
6W.P.J. Reimer1865-Matthijs Ransijn18981-0
7J. van Eesteren1848-Henrik Tamerus18470-1
8P. Mulder1891-Bart Meulemans18701-0

er zijn 2 reacties: lees | reageer
de Delftsche SchaakClub
de grootste, actiefste en gezelligste schaakclub van Delft

jeugd [ma 18:30-20:00]
Er is op 5 niveau's schaaktraining. Daar­na is er competitie, of een van de vele andere activiteiten.

senioren [ma 19:45-01:00]
De grote interne competitie heeft schakers van elk niveau. Ook zijn er veel andere activiteiten.

copyright
© 2002-2022 Delftsche SchaakClub

powered by
WoltLab GbR, Tjip BV & 2B Insite

software
FirstClassWebsite v1.6.1124.1
DSS v2.9.0701.1
WoltLab Burning Board
GNU WebChess

statistieken
Nedstat Basic  nedstat

disclaimer, privacy politiek, sitemap