Delfts Schaakforum DSC Forum Externe competitie DSC-K1 verliest van BSG 1 Stemmen - Gemiddelde waardering: 5.00 1 Stemmen - Gemiddelde waardering: 5.00 1 Stemmen - Gemiddelde waardering: 5.00 1 Stemmen - Gemiddelde waardering: 5.00 1 Stemmen - Gemiddelde waardering: 5.00
print pagina | stuur door | voeg onderwerp toe aan favorieten
Plaats Nieuw Onderwerp Post Reply
Author
Post vorig onderwerp | volgend onderwerp
Bob
actief DSC-lid


geregistreerd: 10-05-2009
aantal berichten: 80

DSC-K1 verliest van BSG Post Reply with Quote Edit/Delete Post Report Post to a Moderator       IP Information Go to the top of this page

Op 2 april speelde ons 1e zijn 7e wedstrijd van het seizoen uit tegen het Bussums Schaak Genootschap, een team met degradatiezorgen. Ons 1e stond 1e, dus zou het misschien kampioen worden, maar een paar teams hadden een wedstrijd minder gespeeld en de krachtsverschillen in deze poule zijn klein. We begonnen de wedstrijd met 4 invallers: Vincent, Ana, Lars en Hans.

De partij van Lars was al afgelopen voor hij goed en wel begonnen was. Bij het betreden van het gebouw had Lars zijn telefoon in zijn tas gestopt, maar niet gecontroleerd dat hij ook op stil stond. Dat kostte na een half uur spelen een heel duur punt toen de telefoon, voor de 2e keer, afging. De stelling op het bord was een wat oudere hoofdvariant van de Benoni en Lars zijn oppo IM Frans Borm stond op het punt een interessant plan te spelen wat zeker geleid had tot een strategisch complexe partij.

Gert kwam met wit matig uit de opening. In het middenspel liet hij een gedekte vrijpion toe in de hoop hem goed te blokkeren en dat hij dan later zwak zou worden. Echter het ging snel mis. De oppo manoevreerde beter met zijn stukken. Toen Gert een zeer sterke horizontale damezet van hem over het hoofd zag, was het gelijk kritiek. Gert kon het tij niet meer keren en moest na nog wat gespartel opgeven.

Ted speelde een voor hem nieuwe zwarte opening na 1.d4 en bracht zijn oppo direct aan het denken. Na zo'n 15 zetten stond het ongeveer gelijk, met een iets prettiger stelling voor Ted. Uit armoede offerde wit een pion in ruil voor vage tegenkansen, en daar reageerde Ted helaas niet goed op. Een kwaliteitsoffer van Ted's kant leverde een lastige stelling op, waarin wit alle kansen had. Enkele zetten later was het uit.

Bob maakte op de 14e zet een grote strategische fout. In kansloze stelling maakte hij een blunder en na 29 zetten was het beslist.

Na een solide begin verloor Vincent een pion door een tactische zet op f5. Vincent kon met zijn witte pion op de 6e rij met een actievere stelling druk uitoefenen, zodat hij uiteindelijk zijn pion terugwon. Hij kwam actiever te staan maar niet genoeg om beslissend voordeel te behalen. Uiteindelijk resulteerde dit na 3x dezelfde stelling in een automatische remise, wat een terechte uitslag was omdat geen enkele speler in de 3 uur durende partij een groter voordeel behaalde, een behoorlijk resultaat voor de jonge Duitse invaller tegen een ervaren en hoger ingeschatte oppo uit Bussum. Daarmee was een tussenstand bereikt van 4,5 - 0,5 voor BSG.

Richard A. speelde op bord 3 tegen Jesper de Groote. De opening werd een rommeltje, Richard A. moest uitkijken dat hij niet snel werd overlopen. Het leek alsof hij een koningsaanval over zich heen kreeg, maar dat viel uiteindelijk mee. Toen hij uiteindelijk ging aanvallen sneed die als een mes door de boter en won hij ineens verrassend snel.

FM Joost had op bord 2 zwart tegen Henk van der Poel. Henk offerde een pion in de opening in ruil voor ontwikkelingsvoorsprong en wat druk op Joosts stelling. In het middenspel miste Henk een mogelijkheid de pion terug te winnen met gelijke stelling en een eindspel met zware stukken resulteerde met nog steeds de extra pion voor Joost. Na dameruil en wat onnauwkeurige zetten van wit, wist Joost met een toren de witte stelling binnen te komen en na wat pionnen te snoepen konden de stukken in de doos.

Hans had zwart in een gesloten opening (1.d4,d5; 2.Pc3,Pf6). Wit ging nog voor de voltooiing van zijn ontwikkeling in de aanval. Zijn g- en h-pion werden snel opgespeeld in combinatie met een aanval op c7 met zijn loper op f4 en paard op b5. Maar hij ruilde daarbij zijn witte aanvalsloper tegen zijn collega van zwart. Hiermee was het gif uit de aanval verdwenen en kon zwart de witten terugdringen. In de witte stelling kwamen alle zwakke velden die de aanval had achtergelaten pijnlijk aan het licht. Zeker nadat de dame werd teruggedreven met opnieuw een verzwakkende pion zet. Nadat zwart de verzwakte velden met zijn stukken had bezet stortte de witte stelling met een kleine combinatie in.

Na een vreemde opening (1.e4 e6 2.Pc3 Lb4 3.Dg4 Pf6 4. Dg7x) mocht Richard O. pion g7 ophalen met wit en stond prima na wat gedwongen zetten. Het ontbreken van d4 en d5 helpt wit. In het middenspel raakte Richard O. langzaam de draad kwijt en zijn oppo kwam terug in de partij. Hij bood meermaals remise aan, echter gezien de achterstand zou Richard O. moeten winnen en Ana remise maken. Toen dat laatste er niet meer in zat werd in totaal gelijke stelling tot remise besloten.

Ana blunderde en verloor een pion. Ze kwam in een verloren eindspel terecht met passieve stukken en slechte pionnenstructuur. Ana verweerde zich kranig, maar moest helaas in een nederlaag berusten.

Daarmee was de eindstand bepaald op 6-4 voor BSG. De kans op degraderen is klein, want ons 1e heeft nu 7 matchpunten en de bordpunten zijn gunstig. Het speelt de volgende ronde tegen Krimpen aan den IJssel thuis op 23 april.

This post has been edited 3 time(s), it was last edited by Ted on 05-04-2022 at 16:30.

04-04-2022 21:01 Bob is offline Send an Email to Bob Search for Posts by Bob Add Bob to your Buddy List
Richard Richard is a Male
DSC-forummeester
geregistreerd: 02-11-2003
aantal berichten: 969

Post Reply with Quote Edit/Delete Post Report Post to a Moderator       IP Information Go to the top of this page

De kans op kampioen worden is net zo groot als nog degraderen denk ik.
Doodzonde van de nul bij Lars natuurlijk. Het aantal invallers baart echter meer zorgen bij mij en diverse teamgenoten. Drie topspelers missen in een cruciale wedstrijd is teveel van het goede. 9 potjes per jaar moeten toch wel in ieders agenda passen. Hopelijk volgende keer weer compleet en de laatste 2 wedstrijden vol gas op de winst spelen.

05-04-2022 11:14 Richard is offline Search for Posts by Richard Add Richard to your Buddy List
Upperdog Upperdog is a Male
Coordinator HSB competitie


geregistreerd: 06-02-2004
aantal berichten: 946

Foto's Post Reply with Quote Edit/Delete Post Report Post to a Moderator       IP Information Go to the top of this page

Voor een serie mooie, door wedstrijdleider Frans Peeters geschoten foto's van de wedstrijd verwijs ik naar

https://www.flickr.com/photos/suspeeters...77720297827788/ .

Alle spelers goed in beeld!

14-04-2022 11:23 Upperdog is offline Search for Posts by Upperdog Add Upperdog to your Buddy List
 
Plaats Nieuw Onderwerp Post Reply
Go to:

Powered by Burning Board Lite 1.0.1 2001-2004 WoltLab GmbH Nedstat Basic - Gratis web site statistieken. Eigen homepage website teller