Delfts Schaakforum » DSC Forum » Externe competitie » DSC-K3 blijft in titelrace ondanks gelijkspel
print pagina | stuur door | voeg onderwerp toe aan favorieten
Plaats Nieuw Onderwerp Post Reply
Author
Post « vorig onderwerp | volgend onderwerp »
Lucien van de Lisdonk Lucien van de Lisdonk is a Male
DSC-verslaggever


geregistreerd: 21-04-2005
aantal berichten: 294

DSC-K3 blijft in titelrace ondanks gelijkspel Post Reply with Quote Edit/Delete Post Report Post to a Moderator       IP Information Go to the top of this page

Ondanks een 4-4 tegen de Pion 2 blijft het 3e KNSB team van DSC kans maken op de titel in 3G. Voormalig koploper Landau verloor namelijk alweer en staat daardoor 1 mp achter DSC3 en Souburg.
Dat het toch nog in een gelijkspel eindigde was een meevaller voor ons, gezien de stand aan de borden ergens halverwege de match in Roosendaal.

De persoonlijke verslagen:

Pieter Buzing: Ik kreeg tegengestelde rokades op het bord (ik kort, hij lang), en zijn aanval ontwikkelde zich veel sneller dan de mijne. Waarschijnlijk offerde hij te vroeg, en verdedigde ik daarna niet nauwkeurig, maar we eindigden in een eindspel met een pion minder, wat ik niet meer kon houden.

Jouke: Ik kwam er deze zaterdag niet aan te pas. Nadat ik al vroeg in de opening mijn theorie was vergeten, kwam ik met een onschuldige ontwikkelingszet meteen onder druk te staan. Het leek een gezonde stelling met het voordeel van het loperpaar, maar ik miste de controle over belangrijke velden. Om geen pion te verliezen wrong ik me in vreemde bochten. De weg naar een remise-achtig eindspel werd daardoor alleen maar moeilijker en in tijdnood viel mijn stelling als los zand uit elkaar.

Wim Kortis: Mijn tegenstander speelde op zet 9 een minder bekende zet. Ik reageerde niet optimaal maar ook niet slecht. Althans de zetten waren al eens eerder gespeeld door een grootmeester in 1999. De stelling was daarna ongeveer gelijk. Op zet 33 maakte mijn tegenstander een fout. Ik had moeten afwikkelen naar een vermoedelijk gewonnen toreneindspel. Helaas koos ik voor een pionnen eindspel dat ik niet kon verliezen. Maar het bleek al snel ook niet te winnen. Remise dus.

Henrik: Mijn tegenstander en ik speelden een complexe partij waardoor mijn tegenstander veel tijd investeerde in een plan vinden. Uiteindelijk ging hij voor spel op de damevleugel en ik mocht het proberen op de koningsvleugel (allebei kort gerokeerd). Hij dacht een pion te gaan winnen, maar precies op dat moment brak ik redelijk door. Op zijn increment kon hij alle dreigingen niet meer overzien en ging hij uiteindelijk door zijn vlag in een voor mij inmiddels totaal gewonnen stelling

Mark Breton: Ik kreeg een opening op het bord, waarbij het me leuk leek voor een lange rokade te gaan. Dit was slecht, maar mijn tegenstander viel te weinig aan en reageerde te veel op mijn eigenlijk te trage dreigingen. Hierdoor kwam ik heel goed te staan, maar koos helaas de verkeerde voortzetting toen de tijd begon op te raken. Hierdoor miste ik een schaak waarbij mijn koning het hele bord over ging en ik uiteindelijk mijn dame verloor.

Timo Bottema: Ik kwam samen met mijn tegenstander in een voor ons veel te complexe stelling terecht, waar hij beter uitkwam dan ik. Ik had geluk dat hij miste dat ik een stuk met schaak kon slaan. Ook met een stuk voor was het niet eenvoudig, maar wel genoeg voor de winst.

Martin: Als gevolg van het omzetten van mijn repertoire had ik in de late opening en het vroege middenspel weer eens teveel tijd nodig voor gebruikelijke zetten. Ergens speelde ik het denk ik niet zo handig, waardoor mijn tegenstander bijvoorbeeld het loperpaar had kunnen behouden. Echter, hij koos voor een afwikkeling waarbij ik alsnog de doelstelling bereikte, met de zwarte pionnen op de kleur van zijn eigen loper. Tevens was het centrum grotendeels afgesloten, waardoor ik daarna eigenlijk rustig aan een koningsaanval kon gaan werken.
Echter, de opkomende tijdnood verstoorde de rust die ik even nodig had om de juiste opzet voor de koningsaanval te bedenken. Zwart kwam intussen met een trage tegenaanval over de damevleugel. Ik heb het nog niet goed geanalyseerd, maar ik raakte vermoedelijk compleet onnodig verwikkeld in complicaties. Ik zette mijn paard van c4 terug naar a3 om zijn aanval te vertragen, maar dat paard werd eigenlijk gewoon een aanvalsdoel. Ik had het paard ook via d2 naar de koningsvleugel kunnen dirigeren. Voor mijn gevoel had zwart dat niet droog gehouden...
Nu moest ik tijdens de complicaties een aantal zetten op increment doen, terwijl de stelling dus razend ingewikkeld werd. Ik leek in eerste instantie een pion te winnen, maar er werd afgeruild naar een eindspel met zware stukken en onveilige koningen. Helaas kon ik de pion voorsprong niet vasthouden. Toen de stofwolken waren opgetrokken resteerde er een potremise toreneindspel met 3 tegen 3 op dezelfde vleugel. Al met al niet echt ontevreden, want er had ook best iets gruwelijk mis kunnen gaan in tijdnood.

Lucien: ik haalde voor de afwisseling een oude opening van stal waarbij ik met wit een pion offerde. Mijn tegenstander was echter prima op de hoogte van de finesses en behield zijn pion voorsprong zonder enige compensatie voor wit. Hij bleef daarna goed doorspelen en leek op de winst af te stevenen. Toen ik in zware tijdnood kwam zette ik een valstrik op waar hij met open ogen intrapte. Dit kostte hem een stuk. Nadat ik de 40 zetten had gehaald gaf hij gedesillusioneerd op.


 De Pion 21891-DSC K319544-4
1Onrust, B. (Benny)1989-Kortis, W. (Wim)2097˝-˝
2Cheng, N.H. (Ngo Hin)2048-Buzing, P.C. (Pieter)20821-0
3Riemens, K. (Koen)1928-Lisdonk van de, L.J.P.A. (Lucien)20440-1
4Broek van den, R. (René)1874-Bottema, T. (Timo)20580-1
5Huijser, M.W. (Marcel)1905-Gosliga van, J.S. (Jouke)18911-0
6Loon van, E. (Eric)1879-Tamerus, H.A. (Henrik)19040-1
7Lambregts, F.J.J. (Frank)1843-Glimmerveen, M.A. (Martin)1908˝-˝
8Essen van, M.M.E.D. (Marieke)1660-Breton, M.R. (Mark)16491-0

This post has been edited 4 time(s), it was last edited by Henrik on 10-03-2020 at 12:38.

08-03-2020 21:58 Lucien van de Lisdonk is offline Send an Email to Lucien van de Lisdonk Search for Posts by Lucien van de Lisdonk Add Lucien van de Lisdonk to your Buddy List
Lucien van de Lisdonk Lucien van de Lisdonk is a Male
DSC-verslaggever


geregistreerd: 21-04-2005
aantal berichten: 294

Post Reply with Quote Edit/Delete Post Report Post to a Moderator       IP Information Go to the top of this page

Het verslagje van de tegenstander:

Afgelopen zaterdag was er zoals bekend een hardrock concert bij de Black Horse, waardoor er uitgeweken moest worden naar het jeugdhonk van de club, het Jan Tinbergen College. Verdeeld over 4 leslokalen konden de teams aan de bak om de begeerde matchpunten proberen te winnen.

De Pion 2 trof DSC Delft 3 als tegenstander.

Over de match kan ik kort zijn, aangezien ik weinig van de andere stellingen heb meegekregen. Op veel borden ging het lang gelijk op, slechter stonden we zeker niet. Marcel, Ngo Hin en top-invalster Marieke pakten het volle punt. Benny en Frank wisten een half punt te scoren.

Waar ging het dan mis? Eric verloor helaas zijn partij, maar helemaal opvallend was dat op de borden 3 en 4 op het zelfde moment een stuk weggeblunderd werd... Dit resulteerde in een korte rokade op het uitslagenformulier, 0-0.

Al met al is 4-4 nog geen slechte uitslag, tegen de nummer 2 in de competitie. Wie had er vooraf gedacht dat we 3 matchpunten zouden scoren tegen de nummers 1 en 2. In de groepsapp werd er al hoopvol geroepen: volgend jaar worden we kampioen. Laten we het hopen, maar laten we eerst proberen om niet te degraderen. Er moet nog tegen Goes 1, Bergen op Zoom 1 en Sas van Gent 3 gespeeld worden.

10-03-2020 18:57 Lucien van de Lisdonk is offline Send an Email to Lucien van de Lisdonk Search for Posts by Lucien van de Lisdonk Add Lucien van de Lisdonk to your Buddy List
 
Plaats Nieuw Onderwerp Post Reply
Go to:

Powered by Burning Board Lite 1.0.1 © 2001-2004 WoltLab GmbH Nedstat Basic - Gratis web site statistieken. Eigen homepage website teller