Delfts Schaakforum » DSC Forum » Externe competitie » DSC1 speelt opnieuw gelijk
print pagina | stuur door | voeg onderwerp toe aan favorieten
Plaats Nieuw Onderwerp Post Reply
Author
Post « vorig onderwerp | volgend onderwerp »
Martin Martin is a Male
Penningmeester


geregistreerd: 17-03-2003
aantal berichten: 2213

DSC1 speelt opnieuw gelijk Post Reply with Quote Edit/Delete Post Report Post to a Moderator       IP Information Go to the top of this page

DSC1 heeft zaterdag aan de verre uitwedstrijd tegen UVS (Nijmegen) opnieuw een matchpunt overgehouden. Hiermee mocht het eerste redelijk tevreden zijn, maar er zat ook meer in. Er waren knappe, zeer overtuigende overwinningen van Joost (tegen GM Solleveld) en Matthieu (tegen IM Klip). Ook de winst van Sebastiaan - na een foutieve remiseclaim zette hij mat - en de overwinning van een zieke Lisa mochten er zijn.

De uitdaging voor DSC1 begon zaterdag met Nijmegen als locatie en begintijd 12:00 uur. Dat we bij aanvang met acht man present waren, was niet heel verrassend. Gelukkig schoof Matthieu niet veel later naast mij aan, waarna het wachten was op Joost. Die zat nog in zijn voorbereiding en had eerst een bezoek gebracht aan de oude speelzaal van UVS, alvorens ook hij achter het bord plaatsnam. We hebben het hier wel over de heren die als eersten een punt scoorden, maar daarover later meer.

Omdat JP en Joram andere verplichtingen hadden, viel Benjamin in op bord 2 en Martin op bord 6 - waarvoor onze dank! Martin kende naar eigen zeggen de opening niet zo goed, maar kon met planmatig spel een gelijke stelling bereiken tegen Dennis Arts. Martin probeerde de stelling te openen, maar zag vervolgens spoken en was bang zijn loperpaar op te geven. In plaats van het voortzetten van zijn ontwikkeling en het uitvoeren van zijn plan, besloot hij een pion te snacken. Dit had hij beter niet kunnen doen, gezien het grote voordeel dat wit hierna kreeg. Martin reageerde niet goed op een aanval van wit en moest midden op het bord zijn koning neerleggen (zie ook zijn analyse bij reacties).

Ook voor Matthieu zijn partij verwijs ik jullie graag naar de reacties. Zoals altijd goed op de hoogte van de theorie wist hij volgens mij redelijk soepel de score op 1-1 te brengen met een overwinning op Hans Klip.

Hierna speelde Chiel remise, verloor Ben en won Joost - alleen in welke volgorde precies moet ik jullie verschuldigd blijven.

De partij tussen Chiel en Joost Retera is volgens mij nooit uit balans geweest. Wel was het voor beide partijen oppassen met een redelijk open koningsstelling, ongelijke kleur lopers en de dames nog op het bord. Met gevaar voor eigen risico brak Chiel de koningsvleugel verder open met een pionoffer. Als hij echter nog wat wilde ondernemen, zou hij zelf mat gaan en dus was eeuwig schaak het resultaat.

Benjamin kreeg een gesloten middenspel op het bord waarin Paul Span met behulp van een pionoffer activiteit op de damevleugel probeerde te krijgen. Bij nauwkeurig spel van zwart had dit uiteindelijk maximaal het terugwinnen van een pion en een gelijke stelling kunnen opleveren. Onder tijdsdruk werd echter niet altijd de beste voortzetting gevonden, waardoor wit meerdere pionnen buit maakte en er voor Benjamin een verloren eindspel overbleef.

Joost deed in de opening een theoretisch bekend pionoffer. Zijn tegenstander Maarten Solleveld gaf de pion terug om zijn stukken te kunnen bevrijden, maar ging direct daarna de fout in. Dit resulteerde in een pluspion voor Joost, een voordeel dat hij niet meer uit handen gaf. Tussenstand: 2,5-2,5.

Wie beweert dat er betere momenten zijn voor Lisa om ziek te worden, heeft het mis. Alsof haar grote doorzettings- en uithoudingsvermogen nog eens vertweevoudigd wordt. Tegen Roy van den Hatert speelde ze in de opening een andere volgorde van zetten, waar hij gelijk gebruik van dacht te maken door zijn dame te activeren. Die dame bleek echter kwetsbaarder dan gedacht en om insluiten te voorkomen, moest hij een pion geven. Zwart koos voor een eindspel met ongelijke lopers en torens maar nadat Lisa nog een pion had gewonnen, bleek dit eindspel makkelijk gewonnen.

Martine en Talitha gaven de punten relatief makkelijk cadeau aan respectievelijk Anton van Rijn en Jaap Houben. Lange tijd was er voor beide dames weinig aan de hand, Martine stond geloof ik zelfs erg goed, maar daarna kwamen we allebei in een eindspel terecht wat niet meer te verdedigen viel. Zelf kon ik op twee manieren een stuk terugslaan waarbij ik had moeten kiezen voor de stelling waarin ik in een penning terecht kon komen, wat in de analyse niet erg bleek te zijn. De afwikkeling die ik koos, kostte me direct een belangrijke pion en de partij.

Inmiddels was de tussenstand 3,5-4,5 en had Jaap Amesz geclaimd in zijn partij tegen Sebas. Sebas kwam in de opening met een tijdelijk pionoffer dat ontwikkelingsvoorsprong en activiteit opleverde. Hierna kon hij afwikkelen naar een dubbeltoreneindspel waarin de koning van zijn tegenstander nog gevaarlijk in het midden stond en Sebas de pion met behoud van activiteit kon terugwinnen. Toen hij herhaling van zetten deed om de tijdcontrole te halen, claimde zijn tegenstander drie keer dezelfde stelling. Na reconstructie bleek dit onterecht en kon er worden doorgespeeld. Na zet 40 tijd voor Sebas om de stelling goed door te rekenen en wit in een matnet te laten lopen. Op de website van UVS lees je in het pleidooi van toffe Jaap onder andere hoe Sebas hem tot het inzicht heeft gebracht naar de sportschool te gaan. Een partijanalyse vind je er ook.

Met 4,5-4,5 was onze hoop gevestigd op Sten. Hij kwam erg goed uit de opening tegen Guido van Mierlo: één pion voor, loper tegen paard en een betere pionnenstructuur. Niets leek een overwinning nog in de weg te staan. Nadat alle stukken waren geruild, bleef er een eindspel over waarin Sten een loper + vier pionnen tegen paard + drie pionnen had. Dit leek extra gunstig omdat de zwarte pionnen keurig aaneengesloten waren (e7, f7, g6, h7) in tegenstelling tot die van de tegenstander die pionnen had staan op e2, e3 en g3). Er werd echter taai verdedigd en telkens werden er vervelende zetjes gevonden met het paard. Na anderhalf uur druk uitoefenen, moest Sten dan toch berusten in remise.

Met allebei een matchpunt werd er na afloop door de teams gegeten in hetzelfde restaurant. Een voordeel van om 12:00 uur beginnen, is dat er daarna nog genoeg tijd was voor een drankje in één van de gezellige cafés waar de battles op het schaakbord nog even door gingen. (Verslag door Talitha Munnik).

Individuele Uitslagen:
 UVS 12233-DSC121795 - 5
1GM Maarten Solleveld2526-IM Joost Michielsen23900 - 1
2FM Paul Span2255-Benjamin Smits19211 - 0
3FM Joost Retera2276-IM Chiel van Oosterom2367½-½
4FM Jaap Houben2321-Talitha Munnik20091 - 0
5IM Hans Klip2363-FM Matthieu Freeke23500 - 1
6Dennis Arts2086-Martin Glimmerveen20731 - 0
7CM Anton van Rijn2173-Martine Middelveld21191 - 0
8Guido van Mierlo2054-Sten Goes2261½-½
9Roy van den Hatert2090-Lisa Hortensius21620 - 1
10Jaap Amesz2189-Sebastiaan Smits21420 - 1

This post has been edited 3 time(s), it was last edited by Torenstra jr. on 13-10-2015 at 03:28.

11-10-2015 01:25 Martin is offline Send an Email to Martin Search for Posts by Martin Add Martin to your Buddy List
Martin Martin is a Male
Penningmeester


geregistreerd: 17-03-2003
aantal berichten: 2213

Post Reply with Quote Edit/Delete Post Report Post to a Moderator       IP Information Go to the top of this page

Hier een fragment van mijn partij. Ik kende de opening niet echt, maar wist met planmatig spel een nagenoeg gelijke stelling te bereiken:Hier had ik in eerste instantie het plan om de stelling te openen, uiteraard vanwege mijn loperpaar, maar ook om de witte pionnenketen te kunnen aantasten voordat het door wit versterkt wordt door de torens te ontwikkelen. Daarom speelde ik hier 16...f6. Een prima zet denk ik, maar het maakt de koningsstelling wel wat minder degelijk. Wit antwoordde met 17.Pf3. De computer is niet onder de indruk, maar ik had hem niet aan zien komen, en vond hem enigzins vervelend. Het was nu prima om de loper te ontwikkelen met 17...Lf5 en zelfs nog beter om te slaan op e5. Maar ik had een mentaal probleem om mijn loper op g7 op te geven, dus ik wees de varianten af, terwijl het in werkelijkheid een prima stelling oplevert. Helaas, want het had denk ik wel wat op kunnen leveren, zeker ook omdat de witspeler zijn stelling wat leek te overschatten in de analyse.

Nu ging ik toch nog maar eens kijken naar het 17...Dc5+!?, ondanks dat ik die eerder al vrijwel meteen naar het rijk der fabelen had verwezen. Op de een of andere manier wist ik na wat rekenen mezelf te overtuigen dat dit een goed idee was, en inderdaad na 18. Kh1 Dxa5 stond ik netjes een pion voor. Wit ging verder met 19.Ph4 en na 26 zetten stond het zo:Oké, bij het ontstaan van dit esthetische mat heb ik nog her en der een foutje gemaakt, maar wit had in alle varianten duidelijk voordeel. Het slaan van zo'n pion is de eerste klasse eigenlijk onwaardig. Jammer, want dit was een van meerdere mogelijkheden waar het 2e matchpunt vandaan had kunnen komen.

11-10-2015 18:29 Martin is offline Send an Email to Martin Search for Posts by Martin Add Martin to your Buddy List
Richard Richard is a Male
DSC-forummeester
geregistreerd: 02-11-2003
aantal berichten: 969

Post Reply with Quote Edit/Delete Post Report Post to a Moderator       IP Information Go to the top of this page

toch wel benieuwd hoe wit dat heeft gedaan

11-10-2015 18:38 Richard is offline Search for Posts by Richard Add Richard to your Buddy List
Martin Martin is a Male
Penningmeester


geregistreerd: 17-03-2003
aantal berichten: 2213

Post Reply with Quote Edit/Delete Post Report Post to a Moderator       IP Information Go to the top of this page

This post has been edited 4 time(s), it was last edited by Martin on 11-10-2015 at 18:57.

11-10-2015 18:53 Martin is offline Send an Email to Martin Search for Posts by Martin Add Martin to your Buddy List
Matthieu Freeke
DSC-lid


geregistreerd: 14-10-2012
aantal berichten: 23

Post Reply with Quote Edit/Delete Post Report Post to a Moderator       IP Information Go to the top of this page

Mijn verhaal begint bij

Jakovenko, Dmitry - Nepomniachtchi, Ian 0-1
Champions' Rapid Tournament "Yaroslav Mudriy" 2014 round 06

1. c4 f5 2. d4 Nf6 3. Nf3 g6 4. g3 Bg7 5. Bg2 O-O 6. O-O d6 7. Nc3 c6 8. Rb1 Kh8 9. b4 Be6 10. d5 cxd5 11. Nxd5 Nc6 12. Bb2 Rc8 13. a3 Bg8 14. Nxf6 Bxf6 15. Bxf6+ Rxf6 16. c5 e5 17. Nd2 e4 18. Nb3 dxc5 19. Nxc5 b6 20. Nb3 Rd6 21. Qe1 Qf6 22. f3 Bxb3 23. Rxb3 Nd4 24. Rb1 e3 25. f4 Nc2 26. Qc1 Rc3 27. Rb2 Rd2 28. Bf3 Nd4 29. Qa1 Nxf3+ 30. Rxf3 Rcc2 0-1

Klip volgde dit idee, met zetverwisseling (1.c4 speel ik niet snel) kwamen wij in dezelfde stelling en in plaats van 11.Nxd5 speelde ik eerst 11.Nd4 Bg8 12.Nxd5 Klip ging hier op dezelfde manier verder als Nepomniachtchi met 12...Nc6?!, maar dat mag nu niet meer. Na 13.Nxc6 bxc6 14.Nxf6 Bxf6 kwam het hele gemene 15.Bh6 waarna de witte toren een wit veld moet kiezen en wit een pion wint. De rest was kinderspel.

Eerlijk gezegd ziet de hele zwarte opzet er verdacht uit (natuurlijk met gezond respect voor Nepomniatchtchi!) Klip verloor daarna kansloos Glimlach

This post has been edited 5 time(s), it was last edited by Matthieu Freeke on 11-10-2015 at 22:15.

11-10-2015 22:07 Matthieu Freeke is offline Send an Email to Matthieu Freeke Search for Posts by Matthieu Freeke Add Matthieu Freeke to your Buddy List
Henrik Henrik is a Male
kroegloper
geregistreerd: 29-03-2002
aantal berichten: 715

Post Reply with Quote Edit/Delete Post Report Post to a Moderator       IP Information Go to the top of this page

Toevallig staat op de UVS website een foto waarin bijna de stelling die Matthieu laat zien bereikt is:


 

12-10-2015 10:01 Henrik is offline Send an Email to Henrik Homepage of Henrik Search for Posts by Henrik Add Henrik to your Buddy List Add Henrik to your Contact List AIM Screenname: n/a YIM Screenname: n/a
Talitha
DSC-lid


geregistreerd: 27-09-2009
aantal berichten: 10

DSC1 speelt opnieuw gelijk Post Reply with Quote Edit/Delete Post Report Post to a Moderator       IP Information Go to the top of this page

De uitdaging voor DSC1 begon zaterdag met Nijmegen als locatie en begintijd 12:00 uur. Dat we bij aanvang met acht man present waren, was niet heel verrassend. Gelukkig schoof Matthieu niet veel later naast mij aan, waarna het wachten was op Joost. Die zat nog in zijn voorbereiding en had eerst een bezoek gebracht aan de oude speelzaal van UVS, alvorens ook hij achter het bord plaatsnam. We hebben het hier wel over de heren die als eersten een punt scoorden, maar daarover later meer.

Omdat JP en Joram andere verplichtingen hadden, viel Benjamin in op bord 2 en Martin op bord 6 - waarvoor onze dank! Martin kende naar eigen zeggen de opening niet zo goed, maar kon met planmatig spel een gelijke stelling bereiken tegen Dennis Arts. Martin probeerde de stelling te openen, maar zag vervolgens spoken en was bang zijn loperpaar op te geven. In plaats van het voortzetten van zijn ontwikkeling en het uitvoeren van zijn plan, besloot hij een pion te snacken. Dit had hij beter niet kunnen doen, gezien het grote voordeel dat wit hierna kreeg. Martin reageerde niet goed op een aanval van wit en moest midden op het bord zijn koning neerleggen (zie ook zijn analyse bij reacties).

Ook voor Matthieu zijn partij verwijs ik jullie graag naar de reacties. Zoals altijd goed op de hoogte van de theorie wist hij volgens mij redelijk soepel de score op 1-1 te brengen met een overwinning op Hans Klip.

Hierna speelde Chiel remise, verloor Ben en won Joost - alleen in welke volgorde precies moet ik jullie verschuldigd blijven.

De partij tussen Chiel en Joost Retera is volgens mij nooit uit balans geweest. Wel was het voor beide partijen oppassen met een redelijk open koningsstelling, ongelijke kleur lopers en de dames nog op het bord. Met gevaar voor eigen risico brak Chiel de koningsvleugel verder open met een pionoffer. Als hij echter nog wat wilde ondernemen, zou hij zelf mat gaan en dus was eeuwig schaak het resultaat.

Benjamin kreeg een gesloten middenspel op het bord waarin Paul Span met behulp van een pionoffer activiteit op de damevleugel probeerde te krijgen. Bij nauwkeurig spel van zwart had dit uiteindelijk maximaal het terugwinnen van een pion en een gelijke stelling kunnen opleveren. Onder tijdsdruk werd echter niet altijd de beste voortzetting gevonden, waardoor wit meerdere pionnen buit maakte en er voor Benjamin een verloren eindspel overbleef.

Joost deed in de opening een theoretisch bekend pionoffer. Zijn tegenstander Maarten Solleveld gaf de pion terug om zijn stukken te kunnen bevrijden, maar ging direct daarna de fout in. Dit resulteerde in een pluspion voor Joost, een voordeel dat hij niet meer uit handen gaf. Tussenstand: 2,5-2,5.

Wie beweert dat er betere momenten zijn voor Lisa om ziek te worden, heeft het mis. Alsof haar grote doorzettings- en uithoudingsvermogen nog eens vertweevoudigd wordt. Tegen Roy van den Hatert speelde ze in de opening een andere volgorde van zetten, waar hij gelijk gebruik van dacht te maken door zijn dame te activeren. Die dame bleek echter kwetsbaarder dan gedacht en om insluiten te voorkomen, moest hij een pion geven. Zwart koos voor een eindspel met ongelijke lopers en torens maar nadat Lisa nog een pion had gewonnen, bleek dit eindspel makkelijk gewonnen.

Martine en Talitha gaven de punten relatief makkelijk cadeau aan respectievelijk Anton van Rijn en Jaap Houben. Lange tijd was er voor beide dames weinig aan de hand, Martine stond geloof ik zelfs erg goed, maar daarna kwamen we allebei in een eindspel terecht wat niet meer te verdedigen viel. Zelf kon ik op twee manieren een stuk terugslaan waarbij ik had moeten kiezen voor de stelling waarin ik in een penning terecht kon komen, wat in de analyse niet erg bleek te zijn. De afwikkeling die ik koos, kostte me direct een belangrijke pion en de partij.

Inmiddels was de tussenstand 3,5-4,5 en had Jaap Amesz geclaimd in zijn partij tegen Sebas. Sebas kwam in de opening met een tijdelijk pionoffer dat ontwikkelingsvoorsprong en activiteit opleverde. Hierna kon hij afwikkelen naar een dubbeltoreneindspel waarin de koning van zijn tegenstander nog gevaarlijk in het midden stond en Sebas de pion met behoud van activiteit kon terugwinnen. Toen hij herhaling van zetten deed om de tijdcontrole te halen, claimde zijn tegenstander drie keer dezelfde stelling. Na reconstructie bleek dit onterecht en kon er worden doorgespeeld. Na zet 40 tijd voor Sebas om de stelling goed door te rekenen en wit in een matnet te laten lopen. Op de website van UVS lees je in het pleidooi van toffe Jaap onder andere hoe Sebas hem tot het inzicht heeft gebracht naar de sportschool te gaan. Een partijanalyse vind je er ook.

Met 4,5-4,5 was onze hoop gevestigd op Sten. Hij kwam erg goed uit de opening tegen Guido van Mierlo: één pion voor, loper tegen paard en een betere pionnenstructuur. Niets leek een overwinning nog in de weg te staan. Nadat alle stukken waren geruild, bleef er een eindspel over waarin Sten een loper + vier pionnen tegen paard + drie pionnen had. Dit leek extra gunstig omdat de zwarte pionnen keurig aaneengesloten waren (e7, f7, g6, h7) in tegenstelling tot die van de tegenstander die pionnen had staan op e2, e3 en g3). Er werd echter taai verdedigd en telkens werden er vervelende zetjes gevonden met het paard. Na anderhalf uur druk uitoefenen, moest Sten dan toch berusten in remise.

Met allebei een matchpunt werd er na afloop door de teams gegeten in hetzelfde restaurant. Een voordeel van om 12:00 uur beginnen, is dat er daarna nog genoeg tijd was voor een drankje in één van de gezellige cafés waar de battles op het schaakbord nog even door gingen.

edit: Ik heb het verslag toegevoegd aan het nieuwsbericht, Talitha, dank. RT

This post has been edited 1 time(s), it was last edited by Torenstra jr. on 13-10-2015 at 03:31.

13-10-2015 01:03 Talitha is offline Send an Email to Talitha Search for Posts by Talitha Add Talitha to your Buddy List
Chiel Chiel is a Male
Nederlands Jeugdkampioen


geregistreerd: 17-08-2004
aantal berichten: 303

Post Reply with Quote Edit/Delete Post Report Post to a Moderator       IP Information Go to the top of this page

Bij mijn partij hoort het volgende fragment.

This post has been edited 1 time(s), it was last edited by Chiel on 13-10-2015 at 01:23.

13-10-2015 01:22 Chiel is offline Send an Email to Chiel Search for Posts by Chiel Add Chiel to your Buddy List
 
Plaats Nieuw Onderwerp Post Reply
Go to:

Powered by Burning Board Lite 1.0.1 © 2001-2004 WoltLab GmbH Nedstat Basic - Gratis web site statistieken. Eigen homepage website teller