Delfts Schaakforum DSC Forum Externe competitie Mooi slotakkoord voor DSC4 met winst op WSC 2
print pagina | stuur door | voeg onderwerp toe aan favorieten
Plaats Nieuw Onderwerp Post Reply
Author
Post vorig onderwerp | volgend onderwerp
Upperdog Upperdog is a Male
webcommissie


geregistreerd: 06-02-2004
aantal berichten: 819

Mooi slotakkoord voor DSC4 met winst op WSC 2 Post Reply with Quote Edit/Delete Post Report Post to a Moderator       IP Information Go to the top of this page

DSC4 heeft de slotwedstrijd tegen WSC 2 met 6-2 gewonnen: 4 remises aan de topborden en 4 zeges aan de staartborden.

Bij aanvang van de (gezamenlijke) laatste ronde in de Promotieklasse stond voor zowel DSC4 als WSC 2 niets anders op het spel dan een eervolle eindklassering, in geval van de Delftenaren een 3e plaats. Schaakhuis speelde tegen Botwinnik om het kampioenschap (dat met een 4,5-3,5 overwinning werd binnengehaald - waarvoor onze felicitaties!) en SHTV 2 tegen DSC5 om klassebehoud (hetgeen ondanks 5,5-2,5 zege mislukte omdat concurrent Belgisch Park verrassend met 6,5-1,5 van Promotie 2 won).

Wij speelden met Simon Broos als invaller voor Marco Anink (die in Valencia een talencursus Spaans bijwoonde - de volgende keer wellicht een schaakcursus Spaans?!) en voor de rest in de vertrouwde samenstelling.

De gong had amper geklonken, Kees van der Meer was bij hoge uitzondering nog niet gearriveerd, toen ik (met nog steeds de bij aanvang toegemeten 1 uur en 40 minuten op de klok) een stuk mocht incasseren.Willem-Jan van den Broek - Jan Dekker, 22 april 2015, stelling na 8. h3

Ik heb deze of soortgelijke stelling regelmatig op het bord en met name in snelschaak- en rapidpartijen stinkt zo'n 30% van de zwartspelers in de opgezette val. In plaats van de gespeelde zet was direct 8. d4 mogelijk geweest maar ik geef zwart natuurlijk eerst graag gelegenheid de fout te maken. En zo gebeurde: hij vervolgde met 8. ... Le6 dat er natuurlijk uitziet maar overziet met een horizon van twee zetten een kleinigheid! Na 9. d4 exd4 10. exd4 konden de stukken eigenlijk al in het doosje vanwege de dreiging d4-d5 (mocht zwart zijn loper weghalen). Ter beperking van de schade speelde hij 10. ... Pxd4 11. Pxd4 Lxc4 en had daarmee twee pionnen voor het stuk. Dit moest ik natuurlijk nog wel even heel precies spelen (hetgeen nog zo'n 40 zetten in beslag nam) maar na 1,5 uur spelen was het pleit beslecht: 1-0.

Ondertussen was naast mij Diederik van Heijgen er met zwart in geslaagd kansen te creren en met d5-d4!! een bres in de witte positie te slaan. De zwarte stukken hadden (ondanks een koning op e8) vrij spel en de winst werd ook hier vakkundig, na 16 zetten, binnengehaald.

Mijn andere buurman, Jan-Pieter de Vries, was ook goed bezig, betoonde zich in het middenspel creatiever en won een kwaliteit. Ook hier werd de winst vervolgens snel binnengehaald. En daarmee was de bliksemstart nog niet ten einde: Simon Broos koos voor een gezonde opstelling van waaruit hij in het middenspel een vijandelijk stuk veroverde - 4-0 na zo'n twee uur spelen!

Jaap Flohil speelde tegen de altijd gevaarlijke Johan Voorberg, stond overwegend maar kon zijn voordeel niet uitbuiten: remise en daarmee was de teamoverwinning een feit. Nu resteerden nog drie spannende partijen, waarin Kees van der Meer een zware pijp leek te gaan roken maar de ene na de andere verdediging op de mat bracht, Ivar de Hoogt het beste van het spel had en een pion won, en Henrik Tamerus alle zeilen moest bijzetten om de schade tot n pion te beperken.

Deze partijen kwamen alledrie pas in de laatste minuten tot een beslissing: Henrik boette er weliswaar nog een tweede pion bij in maar na een mindere voortzetting van zijn tegenstander won hij er met actief spel een terug en toen in een paardeindspel ng een pion werd veroverd was de zwaar bevochten remise een feit.

Ivar stond al die tijd op winst, won nog een pion, maar had tegenstander Frans Vreugdenhil (ook in een paardeindspel) in tijdnood de gelegenheid gegeven zich kansen te creren met een gevaarlijk vrijpion op de a-lijn. Deze had met nauwkeurig spel beslissend kunnen zijn maar toen door hem een tempo verspeeld werd had Ivar precies voldoende tijd om promotie van deze pion te beantwoorden met een eigen promotie op g1 - remise.

Last but not least Kees van der Meer die al enige tijd een pion achter stond. Diens tegenstander kwam met zijn koning binnenwandelen maar ook hierop vond onze man weer de enige verdediging. Sterker: de monarch kwam (na zwarte paardmanoevres) op a6 een beetje afzijdig op de tocht te staan, zodanig zelfs dat toeschouwers al een mat (of materiaalwinst) zagen gloren. Het liep anders maar op basis van zwart's compensatie werd even later tot remise besloten - door Kees voor de poorten van de hel weggesleept!

En zo kwam met een 6-2 overwinning en 3e plaats in de eindrangschikking een eind aan het seizoen. Ongelukkige nederlagen tegen Schaakhuis en Promotie 2 wierpen ons teveel terug - volgend jaar beter!

Met dank aan mijn teammakkers en invallers die mijn taak als teamleider niet al te moeilijk maakten.

Hieronder nog enkele statistieken.

Topscorer met 5 uit 7 werd Diederik; andere plusscores waren er voor Marco (3 uit 4), Kees (ongeslagen 4 uit 7), Jan-Pieter (3,5 uit 6) en Henrik (4,5 uit 8).

In 64 partijen was 9 keer een invaller benodigd: 14%. Deze deden het met in totaal 5,5 punt uitstekend.

In 23 partijen (36%) werd remise gespeeld; in 13 gevallen was dit met wit. Gewonnen werd in 24 partijen waarvan slechts 10 met wit. Van de 17 verloren partijen werd in 9 gevallen met wit gespeeld.

Gedetailleerde uitslag:

1. Kees van der Meer (zwart) - G. van Leeuwen remise
2. Jaap Flohil - J. Voorberg remise
3. Ivar de Hoogt -F. Vreugdenhil remise
4. Henrik Tamerus - L. Duijvesteijn remise
5. Jan-Pieter de Vries - R. van Lom 1-0
6. Willem-Jan van den Broek - J. Dekker 1-0
7. Diederik van Heijgen - K. Brunner 1-0
8. Simon Broos - F. van der Gaag 1-0

This post has been edited 3 time(s), it was last edited by Upperdog on 23-04-2015 at 11:54.

23-04-2015 00:45 Upperdog is offline Search for Posts by Upperdog Add Upperdog to your Buddy List
winfvdm winfvdm is a Male
DSC-forumgrootmeester
geregistreerd: 22-03-2002
aantal berichten: 1112

laat Post Reply with Quote Edit/Delete Post Report Post to a Moderator       IP Information Go to the top of this page

Pas dinsdagavond laat is een bericht gestuurd dat we samen naar de wedstrijd zouden gaan, per auto. Ik kon dat niet weten, door stucwerk in ons huis was overdag na 7:00 's ochtends de computer voor mij niet bereikbaar. Daarnaast heeft op Teletekst gestaan dat een centrale weg in Zoetermeer die dag afgesloten zou zijn, dus nam ik aan dat we elkaar in de tram zouden zien.
Bovendien ging ik er van uit, dat de wedstrijd pas om 20:00 zou beginnen. Mijn fout.
De verloren bedenktijd had ik goed kunnen gebruiken, zeker toen ik in de opening gehaast een onnauwkeurige zet deed, waarna ik veel tijd moest besteden aan vesting-bouwen.

__________________
Als je de Dame bent in het schaakspel, sla dan maar flink om je heen
(Zie ook Rekenvout 125)

This post has been edited 1 time(s), it was last edited by winfvdm on 24-04-2015 at 12:48.

24-04-2015 12:16 winfvdm is offline Send an Email to winfvdm Homepage of winfvdm Search for Posts by winfvdm Add winfvdm to your Buddy List
Upperdog Upperdog is a Male
webcommissie


geregistreerd: 06-02-2004
aantal berichten: 819

Post Reply with Quote Edit/Delete Post Report Post to a Moderator       IP Information Go to the top of this page

Komend jaar worden de plaatsen van Schaakhuis 1, DSC5 en SHTV 2 in de Promotieklasse van de HSB ingenomen door SHTV 1 (gedegradeerd uit KNSB competitie), Rijswijk 2 en DD 3 (beide gepromoveerd vanuit 1e klasse).

27-04-2015 19:16 Upperdog is offline Search for Posts by Upperdog Add Upperdog to your Buddy List
 
Plaats Nieuw Onderwerp Post Reply
Go to:

Powered by Burning Board Lite 1.0.1 2001-2004 WoltLab GmbH Nedstat Basic - Gratis web site statistieken. Eigen homepage website teller