Delfts Schaakforum DSC Forum Externe competitie Seizoen 2011-2012 DSC10 verslaat hoofdconcurrent Pomar 3
print pagina | stuur door | voeg onderwerp toe aan favorieten
Author
Post vorig onderwerp | volgend onderwerp
Sofya Blanter Sofya Blanter is a Female
webcommissie
geregistreerd: 04-11-2008
aantal berichten: 59

DSC10 verslaat hoofdconcurrent Pomar 3 Post Reply with Quote Edit/Delete Post Report Post to a Moderator       IP Information Go to the top of this page

DSC10 heeft gisteren de hoofdpromotieconcurrent Pomar3 met ruime 5-1 verslagen. Hoewel de partijen redelijk lang duurden deze keer, wist DSC netjes langzaam de overwinning naar zich toe te trekken. Daarmee is de eerste helft van de volledige competitie, die in de vierde klasse gespeeld wordt, met een ruime voorsprong door DSC afgesloten.

De wedstrijd begon redelijk stroef en langzaam. Op bijna alle borden stond een stelling van Paard+pion tegen Loper+pion en dichtgeschoven pionnen die moeizaam naar voren kwamen. Echt ruime voordeel was nauwelijks te zien.

De uitzonderingen waren bord 1 (Sofya Blanter) en bord 5 (Eric Wagter). Op bord 1 stond Sofya een pion voor en had een aanzienlijke ruimtevoordeel, waar door haar tegenstander helemaal vast kwam te zitten.

Op bord 6 hadden Eric en zijn tegenstander twee pion-reeksen neergezet die redelijk dreigend uitzagen. De stelling was wel wat meer open dan op andere borden en er keken veel stukken richting de vijandelijke koning.

Bord 1 en 5 waren dan ook als eerste klaar. Eerst kwam Eric een overwinning melden: zijn tegenstander had een toren weggeven. Daarna had Sofya nog een punt voor DSC genoteerd. Door haar pionnen langzaam aan de damevleugel te laten oprukken langs de c- en b-lijn, en ook nog de cruciale a-lijn pion van de tegenstander weg te snoepen, werden de torens van de tegenstander sterk in de nauw gedreven. Toen de materiaal­verlies niet meer te ontkomen was gaf haar tegenstander op.

Lange tijd bleef het redelijk rustig en onduidelijk. Op bord 4 had Karel Vandenberghe eerst n pion gewonnen, daarna een tweede en leek ook nog een derde te winnen wegens permanente dreiging van een damepenning op de achterste rij met behulp van verdubbelde torens. Toch ging de partij maar langzaam vooruit, omdat er nog veel stukken op het bord stonden. Wel ging de tijd van Karels tegenstander snel achteruit.

Op bord 2 kwam Joop van Ham in een omgekeerde situatie terecht. Hij stond een pion achter en zijn klok wees nog maar 20 min aan, terwijl zijn tegenstander nog ruim 50 min had. De stelling bleef daar echter ook complex en Joop probeerde er de beste van te maken.

Op bord 6 had Ernst Hanewald een heel gekke stelling op het bord. Materieel stond het gelijk, maar Ernst had veel meer initiatief en een aanval op de koning. Echter zijn eigen koning kon letterlijk geen stap zetten wegens een wakende dame, paard en een rand van het boord. Jordy had voorlopig nog een pion­paar afgeruild een begon langzaam een koningsaanval op de tegenstander.

Iets later was de tegenstander van Jordy niet zo slim geweest om een aftrek­aanval met schaak en volledige sloop van de rokade­stelling toe te laten. Daar heeft Jordy uiteraard optimaal gebruik van gemaakt, waardoor hij een pion, kwal voor zijn tegenstander en heel veel matdreigingen rijker geworden was. Zijn tegenstander probeerde nog een matdreiging tussendoor te gebruiken, maar in alle stress zette hij te snel zijn dame op een aangevallen veld. Dame was meteen eraf geslagen, waardoor Jordy’s tegenstander niks anders had dan opgeven. Hiermee had DSC al een remise binnen.

Echter de beslissende punt om de winst aan te kondigen moest nog lang op zich laten wachten, niet wegens gebrek aan overwicht op de borden, maar wegens het langzame loop van de partijen. Joop had nog steeds veel moeite om alles bij elkaar te houden, zeker gezien zijn tijd op de klok. Karel was langzaam zijn tegenstander aan het uitmelken, omdat diens klok ook begon op te raken. Zelfs Ernst zijn tegenstander had niet zoveel tijd meer over, en Ernst had de dames afgeruild en een paar pionnen gewonnen. Hierdoor kreeg zijn koning weer bewegingsruimte en stond Ernst gewoon goed voor.

Ooit moest het ijs breken, en als het eenmaal breekt, breekt het overal. De drie partijen waren bijna tegelijk beindigd. Karel en Ernst wonnen, en Joop ging jammer genoeg door zijn klok. De stelling op zijn bord leek nog steeds moeilijk, dus niet compleet verloren.

Hierbij mag DSC zich tot de gelukkige winnaars van de eerste helft van de competitie rekenen, met voorlopig 3 wedstrijd- en 7½ bord­punten voorsprong op Pomar 3. Nou nog de tweede helft winnen, op weg naar de promotie.

 Pomar 3 DSC101-5
1H. Jacobs-Sofya Blanter0-1
2W.F.N. Kauffman-Joop van Ham1-0
3L. Beekman-Jordy Krempel0-1
4J. Bergers-Karel Vandenberghe0-1
5M.T.A. Lohrer-Eric Wagter0-1
6H. Hijman-Ernst Hanewald0-1


Foto's gemaakt tijdens de wedstrijd zijn hier te vinden:
https://picasaweb.google.com/chanteurdev...gCLeGiLzHlr6JNA

This post has been edited 1 time(s), it was last edited by Corniel on 22-12-2011 at 10:19.

21-12-2011 20:33 Sofya Blanter is offline Send an Email to Sofya Blanter Search for Posts by Sofya Blanter Add Sofya Blanter to your Buddy List
Henrik Henrik is a Male
kroegloper
geregistreerd: 29-03-2002
aantal berichten: 708

Post Reply with Quote Edit/Delete Post Report Post to a Moderator       IP Information Go to the top of this page

Mooie overwinning en lekkere voorsprong om de winterstop mee in te gaan! Nu nog even afmaken Glimlach

22-12-2011 16:49 Henrik is offline Send an Email to Henrik Homepage of Henrik Search for Posts by Henrik Add Henrik to your Buddy List Add Henrik to your Contact List AIM Screenname: n/a YIM Screenname: n/a
 
Go to:

Powered by Burning Board Lite 1.0.1 2001-2004 WoltLab GmbH Nedstat Basic - Gratis web site statistieken. Eigen homepage website teller