Delfts Schaakforum » DSC Forum » Externe competitie » Seizoen 2010-2011 » Zwaarbevochten gelijkspel DSC1 tegen De Pion 1
print pagina | stuur door | voeg onderwerp toe aan favorieten
Author
Post « vorig onderwerp | volgend onderwerp »
jpfox jpfox is a Male
DSC-verslaggever


geregistreerd: 22-01-2008
aantal berichten: 382

Zwaarbevochten gelijkspel DSC1 tegen De Pion 1 Post Reply with Quote Edit/Delete Post Report Post to a Moderator       IP Information Go to the top of this page

Met 4-4 mocht DSC1 de handen dichtknijpen. Waar in andere wedstrijden het geluk de andere kant op viel, kwam vandaag alles goed. Door het gebrek aan schaaktechnisch inzicht van de teamcaptain en tevens gezien zijn voorkeur voor lekker weer en bier moet de lezer het helaas met een kort verslag doen. Grote kans dat er van het volgende verslag weinig klopt.. Glimlach

Als eerste was Sebastiaan Smits klaar op bord 3. Wit rokeerde lang en juist daar stonden al zwarts stukken op gericht. Ik had vertrouwen in de zwarte stelling. Inderdaad was dat winnend maar ik weet niet hoe.

Iets later werd de stand weer in evenwicht gebracht door een nederlaag van Bram van der Velden op bord 7. Een gala had zijn sporen nagelaten. Bram won een pion (wel tegen een sterk loperpaar), maar hoewel ik ernaast zat heb ik geen flauw idee wat er gebeurde; toen hij opgaf stond hij in ieder geval een stuk achter.

De laatste partij voor de tijdcontrole kwam op mijn controle. Ik startte een aanval met twee tempi minder dan in de theoretische stelling bekend was. Dat kon niet goed zijn, was niet goed, ik stond dan ook verloren maar wist mijn tegenstander te trucen:Bij de tijdcontrole een 2-1 voorsprong dus.

Iets later verloor Pauline van Nies aan bord 5 de strijd tegen Arlette van Weersel. Voor een pion minder had ze wel het loperpaar. Het leek best ok, maar uiteindelijk verloor ze wel: 2-2.

Op dat moment hing de stand rond 4-4 (of een halfje meer of minder).

Op het laatste bord had Martine Middelveld een stelling met toren en ongelijke loper, maar wel met een pion minder. Die liep door en dat leidde haar nederlaag in: 2-3.

Iets later remiseerden de heren op bord 1. Volgens Marten was het 1-1 in blunders en was remise de terechte uitslag. Oordeel zelf:


De stand kwam weer gelijk door de overwinning van Joram op den Kelder aan het tweede bord. Naar eigen zetten speelde hij de eerste 38 zetten goed, stond gewonnen, produceerde een grafzet waardoor hij tegenspel gaf, produceerde meer grafzetten waardoor hij verloren stond, schwindelde naar keepbaar, schwindelde naar remise, en won hij uiteindelijk. Schaaktechnisch kan ik niks vertellen Glimlach

Als laatste was Lisa Hortensius bezig (de Toto plaatst deze bet niet meer Happy. Zij was in een eindspel gekomen met een pion minder, stond waarschijnlijk verloren maar bleef vechten. Zoals ze zelf al zei: verloren toreneindspelen zijn remise, remise-toreneindspelen zijn gewonnen. En inderdaad, met haar derde of vierde toreneindspel van het seizoen behaalde ze weer de (qua stelling) maximaal haalbare score. Remise dus en 4-4, waarmee DSC1 de handjes mocht dichtknijpen.

HMC werd kampioen, en de nummers 6 t/m 9 voeren nog een strijd tegen degradatie. Ook wij hebben daar nog een rol in, aangezien wij ronde 9 tegen Paul Keres spelen.

 DSC Delft2176-De Pion21874-4
1Wortel, M.R. (Marten)2317-Docx, S. (Stefan)2353½-½
2Kelder op den, J.M. (Joram)2294-Penson, T. (Thierry)22031-0
3Smits, S. (Sebastiaan)2172-Mechelen van, J. (Jan)21911-0
4Hortensius, L.M. (Lisa)2134-Baert, A.C.E. (Andy)2178½-½
5Nies van, P.Y.B. (Pauline)2147-Weersel van, A. (Arlette)22320-1
6Vos, J.P. (Jan-Pieter)2071-Tolhuizen, L. (Ludo)21401-0
7Velden van der, A.J.L. (Bram)2146-Eerens, P. (Pim)21390-1
8Middelveld, M. (Martine)2126-Schuermans, R. (Robert)20620-1

09-04-2011 19:38 jpfox is offline Send an Email to jpfox Search for Posts by jpfox Add jpfox to your Buddy List
winfvdm winfvdm is a Male
DSC-forumgrootmeester
geregistreerd: 22-03-2002
aantal berichten: 1116

Post Reply with Quote Edit/Delete Post Report Post to a Moderator       IP Information Go to the top of this page

Voor dat gelijke spel was een heroisch eindspel nodig van Lisa.
De twee combattanten hadden geen minuut meer over van hun drie uur bedenktijd toen remise werd overeengekomen.

__________________
Als je de Dame bent in het schaakspel, sla dan maar flink om je heen
(Zie ook Rekenvout 125)

09-04-2011 20:18 winfvdm is offline Send an Email to winfvdm Homepage of winfvdm Search for Posts by winfvdm Add winfvdm to your Buddy List
jpfox jpfox is a Male
DSC-verslaggever


geregistreerd: 22-01-2008
aantal berichten: 382

Post Reply with Quote Edit/Delete Post Report Post to a Moderator       IP Information Go to the top of this page

edit: Nieuwsbericht van gemaakt

This post has been edited 4 time(s), it was last edited by Untagonklik on 10-04-2011 at 15:04.

10-04-2011 00:59 jpfox is offline Send an Email to jpfox Search for Posts by jpfox Add jpfox to your Buddy List
jpfox jpfox is a Male
DSC-verslaggever


geregistreerd: 22-01-2008
aantal berichten: 382

Post Reply with Quote Edit/Delete Post Report Post to a Moderator       IP Information Go to the top of this page

Zie http://www.depion.nl/index.php?option=co...ion-1&Itemid=30 voor het verslag van de tegenstander.

Quote

De Pion I laat matchpunt in Delft liggen

zondag 10 april 2011 11:47 Charles Kuijpers De Pion 1


Op een zonovergoten zaterdag 9 april 2011 stond een massakamp tegen de Delftsche Schaakclub DSC op het programma. De Pion 1 speelde in Delft tegen DSC1, De Pion 2 tegen DSC2. Omdat het teamleider Charles Kuijpers uit eigen hoofde hij wandelde er pas nog met zijn kleinzoon Pelle- bekend was dat de omgeving van station Delft in de richting van het speellokaal van DSC bij de Sebastiaansbrug één grote bouwput was, leek het hem raadzaam met de trein te gaan. De verwachting was dat de parkeermogelijkheden zeer beperkt zouden zijn.

Nou, dat hebben Pim, Ludo en Charles (en enkele spelers van het tweede die ook met de trein gingen) geweten. De trein die we hadden gekozen, bleef op station Roosendaal gewoon staan. Op een gegeven moment werd omgeroepen dat er een softwareprobleem met de locomotief (nota bene een aftands beestje) was, waardoor de trein niet kon vertrekken. En dat werd goed getimed omgeroepen, namelijk net nadat de stoptrein richting Delft aan de andere kant van het perron was vertrokken! Leve de NS&&.

Later bleek ook nog eens dat het met die parkeerproblemen wel meeviel&..

Gelukkig is de teamleider een visionair; hij had ruime reistijd voorzien, waardoor we met een latere trein vrijwel exact om 13:00 u. , dus keurig op tijd, de bomvolle en onaangenaam warme speelzaal betraden.

Voor het eerste was de opdracht om met grote cijfers te winnen teneinde in ieder geval nog een virtuele kampioenskans te houden. Het tweede speelde een vierpuntenwedstrijd in de degradatiezone.

DSC was op volle oorlogssterkte opgekomen, en dat betekende dat Professor Elo het voor het eerste op een gelijkspel hield en voor het tweede op een fikse nederlaag. Helaas bleek de wiskundige statistiek deze keer gelijk te hebben.

De score werd geopend door Pim Eerens met wit op bord 7. Hij verwierf een loperpaar doch de structuur was vrij statisch. Op enig moment verloor Pim een onbelangrijke pion. Met zijn bekende snelle èn zorgvuldige spel zette hij tegenstander Bram van der Velden onder grote tijdsdruk, en deze bezweek daaraan toen hij voor een behoorlijk aantal zetten nog 2 minuten had tegen Pim 56. Bram gaf een stuk weg en kon meteen de vlag strijken.

Niet veel later stond het weer gelijk. Jan van Mechelen op bord 3 kreeg in een Slavische structuur enig ruimtevoordeel, doch wel ten koste van het loperpaar. Sebastiaan Smits speelde op tijd actief tegen en kreeg de stelling volledig in de greep. Sebas speelde sterk en Jan kreeg geen kans meer.

Vervolgens kwam De Pion op achterstand. Op bord 6 speelde Ludo Tolhuizen met zwart aanvankelijk een prima partij tegen Jan-Pieter Vos. Na een slaapverwekkende opening (1. c4) kwam zwart verrassenderwijs iets beter te staan. Ludo zag echter een verrassende tactische zet van wit over het hoofd, waarna de stelling meteen hopeloos was. In opdracht van de teamleider speelde Ludo nog enige tijd door, maar de afloop stond helaas vast.

Onze topscorer Arlette van Weersel speelde op het vijfde bord met wit tegen Pauline van Nies. Na een Siciliaan stond er vrij snel een op het oog voor Arlette beter eindspel op het bord met twee witte paarden tegen twee zwarte lopers. Ze won een pion, en nadat haar tegenstandster een vreselijke zet produceerde was het snel klaar. En zo heeft Arlette inmiddels dit KNSB-seizoen 6 uit 6!

Op bord 8 speelde Robert Schuermans met zwart een Ben-Oni tegen Martine Middelveld, die gunstig verliep. Zwart kon snel b7-b5-b4 spelen waardoor zijn loper op g7 een grootvorst werd. Martine verdedigde goed, en het werd een toren-lopereindspel waarin Robert voordeel had. Hij wikkelde af naar een lopereindspel, waarin een doorbraak tot loperwinst en partijwinst leidde. Robert koos weliswaar voor een moeilijke voortzetting doch de winst kwam niet meer in gevaar. In de analyse bleek overigens dat Martine het veel beter had kunnen doen, waardoor de remisemarge in zicht zou zijn gebleven.

De partij op het eerste bord was ondoorgrondelijk. Stefan Docx opende met wit met 1. Ph3. Achteraf bleek dat hij daarmee een eerbetoon wilde brengen aan de onlangs veel te jong overleden Belgische schaker Leo Boeye, die patent had op onder meer deze exotische opening.

Door de medewerking van tegenstander Marten Wortel (die zelf ook een heel oorspronkelijke speler is) werd het een zeer interessante maar ook ondoorgrondelijke partij. In het late middenspel stond Stefan beter, maar op een belangrijk keuzemoment ging het even niet goed. Er resteerde een moeilijk toreneindspel waarin het zeer dynamische evenwicht vermoedelijk nooit echt is verbroken ofschoon de omstanders voortdurend van oordeel veranderden. Remise dus.

De partij op bord 2 tussen Joram op den Kelder en Thierry Penson was al bijna even ondoorgrondelijk. Via een zetverwisseling kwam er een geweigerd Blumenfeldgambiet op het bord waarna zwart vervolgens op c4 sloeg en op de gambietpion op c4 ging zitten. Joram won in het middenspel twee pionnen en offerde vervolgens een kwaliteit waarna zijn g- en h-pion in looppas op weg gingen naar de overkant. Thierry kwam nog wel tot actief stukkenspel, doch miste op een zeker moment de mijns inziens winnende zet c4-c3. In plaats daarvan dacht hij te kunnen afwikkelen, doch toen resteerde een verloren stelling.

En zo stond het 3 ½ - 3 ½ .

Als laatste was Andy Baert met zwart bezig op bord 4 tegen Lisa Hortensius. In een complexe Siciliaan kreeg wit ruimtevoordeel en enige positionele druk. Andy counterde goed en kwam zelfs twee pionnen voor. De witte vrijpion was echter veel gevaarlijker dan de nauwelijks in beweging te krijgen zwarte. De partij eindigde in een anticlimax toen Andy afwikkelde naar een op het oog gewonnen toreneindspel dat echter toen beide spelers nog minder dan één minuut resterende speeltijd hadden, in remise verzandde.

Later bleek dat HMC 2 met 6-2 had gewonnen van Bergen op Zoom en daarmee reeds kampioen is. Proficiat!

This post has been edited 1 time(s), it was last edited by Corniel on 11-04-2011 at 09:03.

10-04-2011 12:08 jpfox is offline Send an Email to jpfox Search for Posts by jpfox Add jpfox to your Buddy List
jpfox jpfox is a Male
DSC-verslaggever


geregistreerd: 22-01-2008
aantal berichten: 382

Post Reply with Quote Edit/Delete Post Report Post to a Moderator       IP Information Go to the top of this pageUploaded with ImageShack.us

Bij deze de statistieken. Een aantal licht positieve scores, maar ook een paar mensen die dit seizoen een slecht seizoen draaien. Echte topscores hebben we dit seizoen niet (wel goede).

11-04-2011 13:28 jpfox is offline Send an Email to jpfox Search for Posts by jpfox Add jpfox to your Buddy List
 
Go to:

Powered by Burning Board Lite 1.0.1 © 2001-2004 WoltLab GmbH Nedstat Basic - Gratis web site statistieken. Eigen homepage website teller