Delfts Schaakforum » DSC Forum » Externe competitie » DSC 1 speelt gelijk tegen PK2
print pagina | stuur door | voeg onderwerp toe aan favorieten
Plaats Nieuw Onderwerp Post Reply
Author
Post « vorig onderwerp | volgend onderwerp »
Richard Ammerlaan Richard Ammerlaan is a Male
DSC-lid


geregistreerd: 22-05-2022
aantal berichten: 2

DSC 1 speelt gelijk tegen PK2 Post Reply with Quote Edit/Delete Post Report Post to a Moderator       IP Information Go to the top of this page

Dsc – Paul Keres 2
Ted kreeg op bord 1 met zwart een wat tamme variant van een in principe scherpe opening op het bord. Beide spelers speelden op de opmars c4-c5, en toen dat niet meer kon en er een kaal lopereindspel zonder winstkansen overbleef werd de vrede getekend.

IM Joost op bord 2 leek een totaal gelijke stelling op het bord te krijgen. Zijn tegenstander Dirk Floor dacht hier iets te luchtig over, en na de zet Db5 was hij plots in de problemen. Dirk gebruikte veel tijd, vond niet de beste verdediging, waarna Joost vrij makkelijk won.

Gert had na 50 zetten touwtrekken op bord 3 eindelijk een pion gewonnen en won er 5 zetten later nog een tweede bij. Echter het bleef tricky en hij verdedigde buitengewoon stug en goed. Met de dames nog op het bord en allebei een paard en een paar pionnen waren er veel open lijnen voor de dames. Ik moest oppassen voor eeuwig schaak, pionnendoorbraak en voor pat. Dat ging goed totdat ook ik in tijdnood kwam en een desastreus schaak over het hoofd zag, waarna ik geforceerd mijn paard verloor. Mijn oppo had daarna nog op winst kunnen spelen maar zag daar (wijselijk?) van af. Remise.

FM Joost kwam op bord 4 wit tegen Jan Jaap Janse ongeveer gelijk uit de opening. Na wat speldenprikjes werd de stelling wat scherper en kon Joost druk uitvoeren op de damevleugel via de half-open c-lijn. Na een afruil kwam Joost in een eindspel binnen waar hij een pion kon snoepen. Met toren en loper tegen toren-paart snoepte Joost verder, echter Jan Jaap kwam met toren en vooral vervelend paard Joost zn stelling binnen. Na wat gehobbel was het verschil weer 1 pion. Echter, Joost (en Jan Jaap zelf) maakte het Jan Jaap weer wat lastig en hierdoor kon Joost een vrijpion creëren die niet te stoppen bleek. 1-0

In Bob’s partij, op bord 5, werd aan beide kanten lang gerokeerd. Zijn oppo miste een kansrijke voortzetting. Er ontstond een scherpe stelling. Bob wist tegenspel te ontwikkelen. Er volgde een afwikkeling naar een dame-eindspel, waarin tot remise besloten werd.

Richard A speelde op bord 6 met wit tegen Tom de Jong. In de opening, die ik nog een keer moet bekijken, miste mijn tegenstander een mooie kans op goed spel. De computer vind het niet veel, maar in de analyse was het zwart die de overhand had. Hij speelde echter een veel zwakkere zet waardoor het voor mij mogelijk werd om een zwakke pion te gaan belegeren die niet veel later ook van het bord ging. Er bleef toen een eindspel over met een pion meer voor mij, echter waren de lopers ongelijk. Er verdween steeds meer materiaal van het bord, aan het einde leek ik echter net genoeg spel te hebben om te winnen, zeker toen mijn tegenstander nog een stuk cadeau deed. 1-0 en winst voor mij in de laatste pot van het seizoen.

Wybe kwam op bord 7 in een stelling van twee torens en een paard tegen een dame, waar hij nog lang kon tegenspartelen maar de tegenstander uiteindelijk de vis op het droge haalde.

Lars speelde met wit op bord 8 en kreeg een Benko tegen zich. Lars nam de pion met open vizier aan en vertrouwde op zijn voorbereiding en, naar wat hij zelf dacht, goede vorm. Hij maakte echter een grove misrekening en hoewel Lars nog even een extra dame op het bord mocht zetten ging die er meteen af en wat overbleef was een fundamenteel rotte witte stelling. Lars verdedigde niet nauwkeurig, leverde een kwaliteit in en moest enkele zetten later opgeven.

Sofya speelde op bord 9 de eerste gerate partij met Slavisch sinds een tijdje, en ik had wel een idee welke zetten gespeeld moesten worden, maar niet het hele plaatje. Uiteindelijk wel levend uit de opening gekomen als zwart, maar had minder ruimte en zat meer de zetten van mijn tegenstander aan het voorkomen dan eigen plan te bedenken. Uiteindelijk kwamen we door complexiteit van de stelling allebei in tijdnood, hij wat meer dan ik, beide wat kansen laten liggen, weer hij meer dan ik, en na een paardoffer van hem en net door 40 zetten heen toch geëindigd met geclaimde eeuwig schaak door wit.

Ana speelde op bord 10 met wit een partij die later begon. Ana kwam vanuit Utrecht op de fiets en kreeg onderweg een lekke band. Nadat ze die geplakt had dronk ze nog een wijntje op een terras en daarom begon ze met fors minder tijd op de klok. Dat resulteerde in ellende na de opening waarin ze een kwaliteit verloor. Na lang spartelen was het helaas 0-1.

Richard O (11) was afgereisd naar Eindhoven waar de veel belangrijkere pot van Ado tegen de plaatselijke FC op het program stond. Na thuis met slechts 2-1 gewonnen te hebben van de agrariërs was kwalitatief hoogstaande support gewenst. Thomas Verheijdt, de superspits, knalde alle agrarische hoop aan diggelen. Nummer 32 lag in de touwen. Reindhoven hielp nog een handje mee met een fantastische eigen goal 0-2 waarna de Haagse Aanhang niet meer te stoppen was. De ene hit na de andere werd uit volle borst gezongen. Op naar Excelsior. Nog 2 finales.

24-05-2022 19:12 Richard Ammerlaan is offline Send an Email to Richard Ammerlaan Search for Posts by Richard Ammerlaan Add Richard Ammerlaan to your Buddy List
 
Plaats Nieuw Onderwerp Post Reply
Go to:

Powered by Burning Board Lite 1.0.1 © 2001-2004 WoltLab GmbH Nedstat Basic - Gratis web site statistieken. Eigen homepage website teller