Delfts Schaakforum » DSC Forum » Externe competitie » De twee wedstrijden in april van DSC4
print pagina | stuur door | voeg onderwerp toe aan favorieten
Plaats Nieuw Onderwerp Post Reply
Author
Post « vorig onderwerp | volgend onderwerp »
Henk Stipdonk Henk Stipdonk is a Male
DSC bestuur


geregistreerd: 01-02-2019
aantal berichten: 12

De twee wedstrijden in april van DSC4 Post Reply with Quote Edit/Delete Post Report Post to a Moderator       IP Information Go to the top of this page

Deze keer een verslag van de laatste twee wedstrijden van DSC4. Op 11 april speelden we tegen Belgische park 2 en op 25 april tegen Scheve Toren 2. Beide keren in Delft, beide keren spannend.
Cock Hazeu speelde op 11 april met wit aan bord 6. Hij won al in de opening een pion. Maar vier zetten later beging hij een enorme sof die hem een paard tegen een pion koste. Cock probeerde nog een verdediging te vinden, maar de zaak was hopeloos. Al vroeg op de avond een pijnlijke nul! (0-1). Een klein uur later was Simon Broos aan de beurt. Op bord 1 speelde hij – naar eigen zeggen – zijn slechtste partij sinds jaren. Zijn tegenstander klapperde voortdurend met zijn kiezen, waardoor Simon moeite had zich te concentreren. Nadat Simon er wat van gezegd had, stopte zijn tegenstander hiermee. Hij excuseerde zich ervoor, het kwam door een keelontsteking (oei, niet leuk om te horen). Al snel beging Simon een fout waardoor zijn paard terug moest naar g8, niet veel later liet hij een vorkje toe en spoedig daarna gaf hij op. (0-2). Toen was het de beurt aan invaller Hugo aan bord 4 om te verliezen… Het werd eentonig en het zag er niet goed uit voor DSC4 (0-3). Victors partij aan bord 8 leverde een lichtpuntje op. Hij won aan bord 8 (1-3). Onze vaste tweede invaller Freek sleepte aan bord 7 een half punt binnen (1˝-3˝). Zijn partij staat hieronder.
DSC4 had nog altijd niet verloren. Henk kwam aan bord vijf met zwart matig uit de opening. Nadat zijn tegenstander hem in een eindspel met torens en witte loper tegen torens en paard een dubbele f-pion had bezorgd, ging deze vol voor de aanval op de zwakke h-pion. Dat werkte niet, want de witte loper stond buiten spel, en het paard verdedigde actief. Henk won uiteindelijk door de open c-lijn te bezetten en daarlangs binnen te vallen. Toen wit de tijd overschreed haalde hij een vol punt binnen (2˝-3˝). Zijn partij kan je hieronder naspelen. Onze derde invaller Theo Rekveldt wist er aan bord 2 ook een remise uit te slepen (3-4). De einduitslag werd dus bepaald aan bord 2, door Ed Eveleens. Ed stond wel lang wat beter, maar zijn aanval op de damevleugel sloeg eerst niet direct door (hij won wel een kwaliteit). Door op koningsvleugel met pionnen en koning op te rukken redde hij het uiteindelijk, nadat de dames waren afgeruild. Zo werd de eindstand bepaald op 4-4.
Partij van Freek


Partij Henk

Onze laatste tegenstander, Scheve Toren 2, had op 25 april inmiddels zijn vier eerdere wedstrijden al gewonnen, zodat DSC4 (met drie verliespunten) al geen kampioen meer kon worden in het onderlinge treffen. Maar daardoor lieten we ons niet ontmoedigen. Henk was aan bord 3 als eerste klaar, hij accepteerde het remiseaanbod van zijn tegenstander in een gelijke stelling met nauwelijks betere kansen voor Henk (˝-˝). Even later maakte invaller Kees Korving aan bord 4 eveneens vlot remise (1-1). De andere partijen duurden tot na 11 uur. Op bord 1 speelde Simon tegen een op papier flink sterkere tegenstander. De vorige partij op 11 april had hij op een schlemielige manier verloren, dus er was hem veel aan gelegen om niet weer onderuit te gaan. Zijn tegenstander zette met wit de partij rustig op. Toen hij even dreigde in het voordeel te komen, vond Simon de juiste tegenzet. Er resteerde een eindspel waarbij Simon een ogenschijnlijk goede loper had tegen een paard, maar dat bleek onvoldoende voor winst: (1˝-1˝). Aan bord 6 speelde Cock Hazeu (die ooit nog lid was van Scheve Toren) met wit een boeiende en ingewikkelde partij, die eindigde in een mooie winst! De Scheve Toren-man zei na afloop dat hij het initiatief had gehad; Cock dacht daar diametraal anders over – dat illustreert maar weer: ook achter het schaakbord leef je soms in parallelle werelden… In ieder geval kreeg Cock in een Konings-Indische partij ruimtelijk voordeel. Op de 17e zet kreeg hij remise aangeboden, maar Cock vond het niet des DSC’s om daarop in te gaan, en bovendien dacht Cock dat hij licht beter stond. Omdat z’n tegenstander veel afwachtende zetten deed, kon Cock toch een mooie en ingewikkelde aanval op de been krijgen. Die leidde, via een quasi-dameoffer, uiteindelijk tot stukwinst. Op de 39e zet gaf zwart op en was het eerste volle punt voor DSC in de knip: (2˝-1˝)!
Aan bord 7 maakte vaste invaller Freek Scholten even later remise na een spannende partij: hij speelde op bord 7 met zwart voor het eerst tegen een Engelse opening. Freek had daar voor het Prinsenstad toernooi een Semi-Slav tegen voorbereid, maar na een snelle pionruil was hij op zichzelf aangewezen. Er kwam een leuke, ongebalanceerde stelling op het bord. Nadat Freek 2 pionnen won was hij helaas te haastig en speelde een niet-werkende tactiek. Zijn koningin moest het toen alleen doen en hij stuurde aan op remise door eeuwig schaak; al had hij achteraf gezien toch nog goede winstkansen. Wie wil kan de partij naspelen. (3-2). Zowel aan bord 8 (Victor van der Kloet) als aan bord 5 (Gerard Bilars) leidde harde strijdt uiteindelijk tot het volle punt. Beiden speelden mooie aanvalspartijen, en met dit resultaat was de winst binnen (5-2). Dat Ed uiteindelijk toch niet wist te winnen, ondanks zijn enorme inzet, was daarom voor het team een draaglijk verlies. Onze tegenstanders waren zo vriendelijk om hun respect uit te spreken. Ze hadden de poule gewonnen, maar van geen enkele andere club zoveel tegenstand ervaren als van DSC4. Volgend jaar gaan we voor de poulewinst!
Partij Freek

This post has been edited 2 time(s), it was last edited by Henrik on 02-05-2022 at 09:56.

01-05-2022 22:57 Henk Stipdonk is offline Send an Email to Henk Stipdonk Search for Posts by Henk Stipdonk Add Henk Stipdonk to your Buddy List
 
Plaats Nieuw Onderwerp Post Reply
Go to:

Powered by Burning Board Lite 1.0.1 © 2001-2004 WoltLab GmbH Nedstat Basic - Gratis web site statistieken. Eigen homepage website teller