Delfts Schaakforum » Zoeken » Zoekresultaten » Hello Guest [login|register]
Overzicht van 1 tot 20 van 329 resultaten Pages (17): [1] 2 3 next » ... last »
schrijver bericht
Onderwerp: DSC 5e in Lichess Teamcompetitie 2e klasse op 18/10
Walter

Antwoorden: 1
Bekeken: 4701

RE: DSC 5e in Lichess Teamcompetitie 2e klasse op 18/10 22-10-2020 22:54 Forum: Externe competitie

Quote

Gert Legemaat (met het fraaie anagram 'Megatal')

Mist een letter "e".
Alternatieven:
Aangezien Gert ook zonder dames op het bord een mat van ver ziet komen:
Eagle mat
Omdat je bij hem wel een kort berichtje over het verleden kwijt kan:
Telegram Gate
Omdat de witte stukken eigenlijk geel zijn:
Trage gele mat
Omdat hij verdedigingslinies laat smelten als sneeuw voor de zon:
Great Meltage
Omdat hij wil dat iedereen 1.5 m afstand houdt:
Graag met Tele
Verslaat eitjes die bier drinken:
Malt egg eater
Hij heeft bij een 1-0 vaak de "1" heeft en niet een dikke nul.
't Magere Getal

Onderwerp: Ted Barendse benoemd tot Ridder in de Orde van Oranje-Nassau
Walter

Antwoorden: 14
Bekeken: 12423

02-05-2020 21:26 Forum: Algemeen [DSC]

Hoge heren (m/v) die een lintje krijgen zegt me niet zoveel, maar dit is wat anders: enorme onbaatzuchtige inzet, je hebt het verdiend!

Onderwerp: DSC-K3 te laat op stoom
Walter

Antwoorden: 1
Bekeken: 7090

DSC-K3 te laat op stoom 14-05-2019 21:58 Forum: Externe competitie

Het verslag van ASC - DSC Delft 3 is laat. Logisch, want DSC3 was ook laat op stoom. Voor de tweede keer een flinke overwinning, maar het is al te laat: We hebben het tegen Rijswijk laten liggen.
Als de wedstrijd tegen Rijswijk was gewonnen, zoals het er halverwege de middag naar uit zag, dan waren we nu kampioen.

Hoe verliep onze net-niet-kampioenswedstrijd ?

Als eerste een eenvoudige overwinning van Wim. Zijn oppo gooide te vroeg met e4-e5 de stelling open, nog erger was een toren die van het bord verdween.

De meeste borden liepen geruisloos.
Uitschieters:
Pieter speelde tegen hun topspeler een sterke pot, haalde een tweede dame en zette zwart mat. Zo doe je dat!Richard won een kwaliteit in een stelling met tegengestelde rochades, maar kon de zwarte konings-aanval niet stoppen.
Peter en Jouke lieten zien wat melken is (we gingen later naar een koeien restaurant, misschien daardoor). Ze haalden beiden in een lange pot een punt.

Uitslagen:

 ASC2009 DSC Delft 320171.5 - 6.5
1Laan van der, D. (Dinard)2272 Buzing, P.C. (Pieter)20560 - 1
2Laar van de, C.F. (Clement)2062 Zandwijk van, J.P. (Jan-Peter)2067˝ - ˝
3Kastelijn, A.M. (Twan)2004 Slaa, R. (Ricardo)21810 - 1
4Fraikin, E.H. (Eric)2007 Kortis, W. (Wim)20880 - 1
5Vries de, P. (Paul)2014 Oranje, R. (Richard)20301 - 0
6Hennink, W. (Wouter)1935 Anema, W.J. (Walter)20030 - 1
7Groot de, S. (Sander)1904 Lode, P. (Peter)18870 - 1
8Dambrink, W. (Wouter)1874 Gosliga van, J.S. (Jouke)18260 - 1

Onderwerp: DSC-ers actief bij Tata Steel
Walter

Antwoorden: 1
Bekeken: 5533

g.g.g.g. 03-02-2019 22:16 Forum: Toernooien & activiteiten

Goed gedaan Gert.
Gefeliciteerd.

Onderwerp: Walter Anema wint Kolderschaak 2018
Walter

Antwoorden: 5
Bekeken: 10435

19-12-2018 23:31 Forum: Activiteiten

Quote

Originally posted by Jouke
De Partij ging als volgt: ...

Precies wat ik dacht Tong

I.p.v. 7 ... Pe7 had ik kunnen kiezen voor de sterke 7 .. Ke7. De pointe van Ke7 is dat ik dan een waarschuwing krijg als een paard op d5 of f5 komt en wanneer een loper op g5 komt. Na zo'n "schaak via .." weet ik waar ik kan slaan.

Onderwerp: Walter Anema wint Kolderschaak 2018
Walter

Antwoorden: 5
Bekeken: 10435

Het was zwaar. 18-12-2018 09:31 Forum: Activiteiten

Hoe haal je de finale? De formule is op papier heel eenvoudig:


 • Essentie van de regels begrijpen;
 • Zorgen dat je geen groot materiaal weggeeft;
 • Actief spelen zodat je oppo dit wel kan;
 • En een beetje vlot zodat je niet in tijdnood komt.

Dat is natuurlijker makkelijker geschreven dan gedaan. Gelukkig was ik niet de enige die moeite had met de regels, waardoor ik me kennelijk nog een aardige portie ellende kon veroorloven.
In de Zwitserse ronden gleed ik uit tegen Arno. Ik had gedacht dat ik bij de paralyser met mijn dame op h7 kon inslaan, maar met Ta6-a7 werd mijn dame gevangen. Dat was te veel.
Ook bij het bounchen verloor ik veel: Ik opende de d-lijn, maar verloor hierna met Dd1xd8(bounch)-d1 mijn dame. Zoiets moest ik ook doen, en dacht een beetje te herstellen via Td8xd1(bounch)-d6. Na De2-a6 (bounch)xc8 (bounch)xe6 (met de vriendelijke vraag: "Mag dit?") had ik weinig meer over. Gelukkig kon ik Dh6+ beantwoorden met Le7-f8(bounch)xh6, gevolgd door een Tb8-b1+ en na koning weg een toren op h1.
Dat waren de grootste rampen, maar eigenlijk ging het overal een beetje mis. Een krimpend veld: Met f7-f5 lok ik e4xf5 uit. Het plan was simpel: de witte stukken worden een rij opgeschoven, en mijn pion op e5 valt dan het paard van f3 (dat naar f4 wordt verschoven) aan. Ik miste echter, dat de loper op b2 naar b3 verschoven werd en daarmee een duivels tussen-schaakje gaf. Gelukkig kreeg ik later een dame, toen mijn aanval op g2 (door opschuiven g3) werd beantwoord door Dg3 (of g4, hoe je het noemen wilt). Een simpel vorkje op e2 (oftewel e3) deed de rest.
Ook de andere partijen waren lastig, maar de finale was gehaald.
Voor Can-I is moeilijk een winnend concept te geven. Probeer in ieder geval iets wat je tegenstander niet verwacht.
Arno is een nette speler, die doet vast iets met e4 en misschien d4. Die verwacht vast niet dat zwart zijn loper ongedekt op g4 zet, dus ik probeer het gewoon: d7-d6, Lc8-g4 en Lg4xd1. Bingo! Daarna consolideren: stukken verstoppen op velden die de tegenstander niet verwacht en oppassen voor oprukkende vrijpionnen. De voorsprong na zet 3 was voldoende.
Ik zal proberen voor 2022 nog een keer te winnen, want ik wil niet wachten tot een WK voetbal jaar.

Onderwerp: DSC-K3 wint ruim.
Walter

Antwoorden: 0
Bekeken: 5047

DSC-K3 wint ruim. 16-12-2018 22:14 Forum: Externe competitie

Hoe zou DSC3 spelen na de ongelukkige nederlaag tegen Rijswijk? De tegenstander, Almere 2, is op papier niet zo sterk.
De reis naar de speel lokatie was een warming-up. In de buurt van Almere is aan de weg gewerkt, waardoor navigatie systemen zonder een jaarlijkse of dagelijkse update aardig in de war kunnen raken: "Route opnieuw berekenen". Het is ook mogelijk dat je op de heenreis een tussenstop inplant, maar dat die tussenstop stiekem een paar velden verder is dan je eerst hebt ingeschat. Ondanks de kleine hindernissen waren we spoedig na het begin op volle oorlogssterkte.
Volle oorlogssterkte? Ja, dat ik ook zo iets. Als je 9 man hebt voor 8 plaatsen, dan zit het toch wel goed? Eerst gaf Walter aan, dat hij niet meedeed. "Opstelling opnieuw berekenen.", vervolgens viel ook Ashwin uit. "Opstelling opnieuw berekenen." Verder wilde DSC1 graag gebruik maken van de diensten van Ted, zodat er een extra invaller nodig was. "Opstelling opn... ja ja, dat weten we nu wel."
Walter deed toch maar wel mee, en Jouke viel in. "Opstelling berekend."

Bij veel borden ging het aanvankelijk moeilijk, maar speelden de DSC-ers na verloop van tijd toch beter. Wat aanvankelijk leek uit te draaien op een kleine overwinning, was bij nader inzien toch een goede ronde.
Het goede werk werd voorgedaan door kopman Pieter:
In een dameloos middenspel plukte ik een pionnetje mee. Mijn tegenstander vond nog wel een diepe combinatie om de pion terug te winnen, maar hij had niet beseft dat het resulterende pionneneindspel gewonnen voor mij was.

Niet veel later zorgde ook Walter voor een punt:
Met pijn in mijn hart ruilde ik mijn sterke loper tegen een paard. Het was wel een goede keuze, want een aanval op h7 zou niet doorslaan, het draaide om veld e5. Na dat veld veroverd te hebben, zette ik een paard op d4. Ik had geen haast met het openbreken van de damevleugel. en kon eerst met mijn koning naar de centrum lopen. Na Pd4-b5-d6 en b3-b4xa5 werd zwart verder onder druk gezet. Hij ging gelijk in de fout en miste Pd6-e8+ x c7.

Met een 2-0 voorsprong maar enkele onduidelijke (eh, slechte) stellingen wil je je voorsprong consolideren.
Peter:
Via een langer dan voorziene tussenstop in Gouda kwam ik enigszins verlaat aan in de speelzaal. Na een redelijk rustige opening had ik met zwart een ongeveer gelijke stelling op het bord. Echt zo’n stelling waarbij als de ene partij gaat forceren, de andere partij opeens ook kansen krijgt via de achterdeur. Een rondje langs de borden leerde mij dat Pieter een totaal gewonnen stelling had en Jouke op het laatste bord ook nog steeds een gezonde pluspion voor stond. Toen Walter op het bord naast mij met een paardvork een toren en tegelijk de partij won, leek het me een goed moment voor een remiseaanbod. Mijn tegenstander accepteerde het vrij snel.

Soepeler ging het bij Jouke:
Na veel rekenen, durfde ik het aan om een thematische openingsval uit te voeren. Achteraf bleek het correct te zijn, en mijn tegenstander koos terecht eieren voor zijn geld door in een gezonde stelling door te spelen met een pion minder. De positie speelde echter makkelijk, en ik kon zonder veel problemen de partij binnenslepen.

Dat ging heel wat beter dan bij Richard:
Almere uit. Altijd lastig. Vooral als je 10e zet een ingelovelijk bok is. Ik verloor pion a7 waar dit ook een centrumboer had kunnen zijn.
Bijgekomen van de schrik ging ik in overlevingsstand. Mijn tegenstander ruilde gelukkig de dames. Vervolgens speelde ik actief door en hij passief wat resulteerde in een remise-achtig dubbel toreneindspel. Voordat ik een doorbraak met afwikkeling speelde bood ik remise aan.
Net als mijn navigatie moest ik herhaaldelijk de remise-weg opnieuw berekenen.
Dat was de 4-1

Zouden we nog een halfje halen uit de laatste drie partijen?
Jan Peter moest zich verdedigen tegen een botte boer op d6, zou hij nog een eeuwig schaak hebben? Hij gaf een overtuigend antwoord:
Ik had een wat moeizame partij waarbij ik nogal wat tijd verspeelde met dame en toren manoeuvres. Wit toog op de koningsvleugel ten aanval en kreeg gevaarlijke kansen. Na dameruil ontstond een eindspel waarin de vrije witte d-pion eerder zwak dan sterk was. Ik won deze en uiteindelijk kwam het op een wedren in het pionnen eindspel aan, waarin ik al berekend had dat zwart twee zetten eerder was.

Bij Wim was het evenwicht lange tijd verstoord, op een bepaald moment stond hij twee pionnen achter. Of hij daar nou genoeg compensatie voor had?
Wim: Na de opening had ik een klein voordeel. Dat werd een groot voordeel na matige zetten van mijn tegenstander. Maar de stelling bleef complex. Vervolgens ging het van kwaad tot erger. Ik miste enkele kansen op winst en vervolgens maakte ik ook nog een kleine blunder. Uiteindelijk ontstond een eindspel met ongelijke lopers met remise als resultaat. Dat moet echt beter.

Als laatste was Arnt bezig. Toen de team overwinning nog niet zeker was, koos hij voor een afwikkeling naar een eindspel met ongelijke lopers. Dat is toch altijd wel remise?
Nou, dat valt tegen. Als je oppo een vrije randpion hebt, en jij een zwakke broeder op f3, dan kan het wel heel lastig worden. Jouke vond toch de route naar remise: Koning naar a2 (vrijpion tegen houden), pion op g4 offeren (ja, zomaar g4-g5) en dan met Lb3-e6-g4 de pion op f3 van de veilige kant dekken. Hij had die route iets eerder moeten berekenen want nu kon zijn oppo met een tussenschaakje het plan verhinderen. Pff, geen tussenschaak en remise!
Of in zijn eigen woorden:
Mijn partij begon met een mooie verassing, omdat ik speelde tegen een oude bekende. We speelden een Italiaanse partij, die lang symmetrisch bleef, totdat mijn tegenstander het initiatief naar zich toe wist te trekken. Na het opspelen van zijn g en h pion werd de g-lijn half geopend richting mijn koning. Omdat het plan voor hem eenvoudig was, namelijk alle zware stukken op de g-lijn, besloot ik het centrum te openen voor het broodnodige tegenspel. We hadden inmiddels lopers van ongelijke kleur over gehouden met de zware stukken. Na het openen van het centrum stuurde ik aan op het ruilen van de zware stukken, hoewel dat een pion kostte. Het blijkt dat ik correct had beoordeeld dat dat te houden was. Ik zag alleen het correcte remiseplan niet, waardoor ik verloren kwam te staan. Als laatste kans offerde ik een pion om een vesting te bereiken. Mijn tegenstander nam de pion aan, waardoor ik remise kon houden. Al met al een mooie, interessante partij.

Met de 2-6 overwinning kijken we weer naar boven.

Almere 2 - DSC Delft 3

Vlak , K. (Kees) 1756 Buzing , P.C. (Pieter) 2027 z-w 0 - 1
Damen , L.J.A. (Leo) 1844 Zandwijk van, J.P. (Jan-Peter) 2063 w-z 0 - 1
Kaldenbach , J.G. (Hans) 1836 Kortis , W. (Wim) 2109 z-w ˝ - ˝
Overweg , D.W. (Danny) 1918 Oranje , R. (Richard) 2098 w-z ˝ - ˝
Groot , P. (Pim) 1878 Anema , W.J. (Walter) 2009 z-w 0 - 1
Huijzer , J.E.M. (Jacques) 1801 Lode , P. (Peter) 1918 w-z ˝ - ˝
Kortendijk , A.J. (Albert) 1866 Veenstra , A.H. (Arnt) 1709 z-w ˝ - ˝
Koeleman , G.M. (Gerard) 1700 Gosliga van, J.S. (Jouke) 1824 w-z 0 - 1

Onderwerp: DSC-H1 wint eerste wedstrijd tegen Schaakhuis 1
Walter

Antwoorden: 17
Bekeken: 13237

25-09-2018 19:01 Forum: Externe competitie

k-knsb, r-regionaal

Onderwerp: DSC-K3 opent met een gelijkspel
Walter

Antwoorden: 0
Bekeken: 5012

DSC 3 opent met een gelijkspel 16-09-2018 12:19 Forum: Externe competitie

Tegen een zware tegenstander, ZSC-Saende, en met 2 invallers, dat wordt lastig. We werden echter niet het veld in gestuurd om de schade te beperken maar om voor een verrassing te zorgen.

Walter zorgde zeker voor een verrassing. Zijn opening was mislukt, en hij offerde materiaal om nog iets van activiteit te krijgen. In onderstaande stelling lijkt dat te zijn doodgebloed, maar Walter had nog een verrassing:

Wat speelt zwart?De witspeler had vooral naar Lxd4 gekeken, maar dan is T1c2 een eenvoudige verdediging.
Zwart speelde 32 .. Dxf2+ !
Wit kan dan niet goed vluchten met 33.Kh2, want na 33 .. Te2 houdt het snel op. Voor de kijkers thuis: Waarom is 33.Kh1 wel goed?
Wit geloofde zijn ogen niet en sloeg "natuurlijk" de dame.
Na 33.Kxf2 Lxd4+ 34.Kf3 Le2+ 35.Kf4 Le3 stond wit mat.

Goede overwinningen waren er van Jan-Peter en Peter.
Met een remise van Ted zaten we, ondanks de nederlaag van Wim, dicht bij een overwinning.
Arno keek tegen een vrijpion op b7 en koos voor een actieve verdediging. Hij opende de stelling voor activiteit. De geopende stelling gaf echter juist wit aanknopingspunten, zodat Arno verloor.
Lang leek Jouke een remise binnen te slepen, want als hij de torens zou ruilen, dan had hij een eindspel met ongelijke lopers. Lange tijd speelde Jouke met ongeveer een minuut op de klok, terwijl zijn oppo zorgvuldig torenruil vermeed.
Op het laatst brak hij door met een pion en Jouke ging mat.

Als laatste was Pieter bezig.
Met een toren tegen paard plus pion hoopten we op een overwinning, maar toen de pionnen allen op 1 vleugel stonden, was het voordeel niet genoeg meer voor winst.

Al met al een verrassende en spannende 4-4.

Gedetailleerde uitslag:
 DSC31990-ZSC-Saende 120694-4
1Wim Kortis2137-Hein Middelhoven21640 - 1
2Ted Barendse2045-Dennis Rosegg2094½-½
3Jan-Peter van Zandwijk2033-Frank Tijdeman20711 - 0
4Pieter Buzing2022-Jan-Bart Abcouwer2062½-½
5Walter Anema2006-Hans Galjé20501 - 0
6Peter Lode1886-Edwin Woudt20931 - 0
7Arno Wiersma1968-Joris Moes20450 - 1
8Jouke van Gosliga1821-Ben van den Bergh19730 - 1

Onderwerp: DSC3 wint van Boven IJ en klimt naar vierde plaats
Walter

Antwoorden: 8
Bekeken: 10810

10-04-2018 19:41 Forum: Externe competitie

Invallers hadden gemiddeld 230 Elo minder dan de tegenstanders, en dan heb ik het gemiddelde nog verziekt.

Onderwerp: DSC1 wint opnieuw
Walter

Antwoorden: 2
Bekeken: 7946

RE: DSC 1 wint opnieuw 08-04-2018 19:50 Forum: Externe competitie

Quote

Originally posted by Bob
Chiel is nu topscorer met 6,5 uit 7!

Als je de KNSB site mag geloven, dan tellen alle KNSB potjes mee voor je team score.
Joram met 8 uit 8 doet het ook erg lekker.

Onderwerp: DSC2 kampioen
Walter

Antwoorden: 8
Bekeken: 11391

08-04-2018 15:24 Forum: Externe competitie

Quote

Originally posted by winfvdm
Ik zie bij de spelers van het kampioensteam DSC2 een speler van het kampioensteam DSC4 staan.
Martin, voel je je nu dubbelkampioen?

Ik wel.

Onderwerp: HSB Bekerteam delft het onderspit tegen Novelty Destroyers
Walter

Antwoorden: 4
Bekeken: 8591

05-03-2018 21:30 Forum: Externe competitie

Het zat allemaal even niet mee. Die kwaliteit moest er af, want een in mijn ogen verdwaald paard was samen met loper en toren heel sterk. Stellings(on-)geluk? Mijn oppo heeft het gewoon beter gezien.

Onderwerp: DSC4 - Botwinnik 1 eindigt onbeslist
Walter

Antwoorden: 6
Bekeken: 10211

06-02-2018 22:52 Forum: Externe competitie

Grappig aan de stand is dat alleen Promotie na 2x winst zeker kampioen is, terwijl de koplopers nog genoeg bordpunten erbij moeten sprokkelen.

Onderwerp: DSC5 herovert koppositie met 6-2 overwinning op SHTV 3
Walter

Antwoorden: 6
Bekeken: 10063

12-01-2018 23:19 Forum: Externe competitie

Quote

Originally posted by Corniel
[White "Van der Smitte, Roy"]
[Black "Nobel, Corniel"]

Corniel had wit.

Onderwerp: DSC2: Helemaal! en toch net niet..
Walter

Antwoorden: 1
Bekeken: 7794

19-12-2017 23:47 Forum: Externe competitie

Ik wist het wel. RockendRockend Rockend

Ik vond het al erg merkwaardig. Zo’n goed team en dan niet alles winnen. Hoe kan dat nou? Verschillende verklaringen worden in de wandelgangen gefluisterd.


 • Prestatie bonus was nog in onderhandeling;
  Bij nader inzien is 1 bitcoin per speler ruim betaald (geen wonder dat ik zo graag inval), dus nu door naar de finish.
 • Als ik meespeel, dan wint het team dik;
  DSC2, DSC4, beker, telkens wint het team terwijl ik net zo goed had mogen verliezen. Ik ben de super mascotte.
  Onzin natuurlijk, en dat hebben jullie weerlegd door tegen Goes gewoon zonder mij dik te winnen.
 • Even wennen aan het niveau;
  Natuurlijk hebben jullie meer ervaring met onverwachte sterke zetten. Sommige zetten zo sterk, dat je niet alle pointes er van kan doorgronden.
  En opeens, in de derde klasse, worden jullie verrast met echt onbegrijpelijke zetten. Oei wat eng!
  Het duurde even om daar aan te wennen. Om er sneller aan te wennen hadden jullie een katalysator nodig. Iemand die gewend is aan het gepruts in de modder, en die de angst voor de oppo weg blaast.
  Eindelijk zijn jullie er aan gewend, mijn zetjes zijn niet meer nodig.
 • Het is puur toeval;
  Toeval, wat denk je zelf?
 • Jullie willen een statistische prank met me uitvoeren.
  Vol zelfvertrouwen dat de kampioenschap geen probleem zal zijn, zochten jullie een nieuwe uitdaging.
  Hmm, een statistische onwaarschijnlijkheid in het leven roepen, zodanig dat het iemand opvalt en hij/zij/het erover op het forum schrijft.
  Doen alsof mijn aanwezigheid wel iets zou uitmaken en alleen dik winnen in mijn aanwezigheid.
  Helaas was er zaterdag geen invaller nodig. En een overwinning toch wel nodig.
  Een laatste list werd bedacht door Sten. Expres liet hij de winnende zetten achterwege, zodat er op #DSC2 en andere media zou verschijnen:
  DSC2 - Goes gelijkspel.
  Schitterend bedacht, maar helaas, ik heb jullie door ! Win nou maar gewoon de rest.
 • Walter toch, het is gewoon toeval.
  Ja hoor, natuurlijk.

In ieder geval gefeliciteerd.

Onderwerp: DSC4 - Schaakmat Westland 2 5-3
Walter

Antwoorden: 4
Bekeken: 8696

RE: Met de hakken over de sloot 29-10-2017 10:55 Forum: Externe competitie

Quote

Originally posted by Martin
Zoals gezegd had Walter eerst leuke, ietwat originele stelling met aanvalskansen, maar hij offerde denk ik te snel met Lxa6. Nu kon zwart het mat vrij simpel voorkomen, en stonden de extra pionnen van Walter eigenlijk in de weg. Ik denk dan ook dat Walter enigszins geluk had dat het daarna op zetherhaling kwam. Ik zag ook niet direct hoe zwart verder moest komen, maar met een stuk meer was ik daar wel bang voor.

De offer was in principe correct, maar dan had ik wel tussendoor met Lxd6 schaak zwarts paard moeten ruilen. In dat geval had ik na Dxa6 (matdreiging op a7) tijd om Da6-b5 te spelen, gevolgd door a5-a6. De pionnen op a6/b6 zouden dan dodelijk zijn geweest.
Zoals ik het speelde was niet goed, want zwart speelde snel het paard weg van d6. Met Pd6-e4 ipv Pd6-c4 zou zwart beter (ik vrees gewonnen) staan, nu kon ik inderdaad nog vluchten in zetherhaling.

Onderwerp: DSC4 wint van DD3
Walter

Antwoorden: 3
Bekeken: 7746

Een kat in het nauw wint heel erg gauw. 01-10-2017 15:33 Forum: Externe competitie

Toen mijn oppo (-nent) Lc1-f4-g3 speelde, waren de zwarte velden op zijn dame-vleugel natuurlijk zwak. Dat riep om b5!
Daar speelde ik op, maar rekende niet goed door dat het al erg snel kon. Mijn voorbereiding met a7-a6?! en Pc6-a7? waren niet handig.
Mijn oppo speelde wel handig, en al bloedend hing ik in de netten. Hij had het met een kleine combi kunnen afmaken, maar gelukkig zagen we het geen van beiden.
Vermoedelijk teleurgesteld dat ik weer een beetje begon op te krabbelen, probeerde mijn oppo een ander kleine combi (Lxe7 met het idee Dc7xe7 Db5xb6). Niet handig, want met Lb6xf2 schaak kwam de koning in het open veld en heeft zwart opeens alle kansen.
Het duurde wel even voordat het teveel voor de koning werd. Wit probeerde nog via een stuk-offer een eeuwig schaak in de stelling te brengen, maar paard en dame schaakten zo handig, dat de loper met schaak geschaakt werd.
De titel suggereerde een snelle overwinning voor de kat, maar ik ben geen kat. Als ik niet Lxf2 maar Tf8-b8 had gespeeld (dreigt de dame op b5 te slaan na Lb6xf2), dan had ik gelijk een stuk gewonnen.

Onderwerp: OPK (6): Gert Legemaat stelt titel veilig
Walter

Antwoorden: 5
Bekeken: 9097

24-03-2017 23:04 Forum: Toernooien & activiteiten

Gefeliciteerd!

Onderwerp: DSC2 laat MP liggen tegen DD
Walter

Antwoorden: 5
Bekeken: 9655

Kans gemist. 12-03-2017 21:24 Forum: Externe competitie

Nadat ik met zwart een gelijke stelling had bereikt, probeerde wit toch ergens een aanval te krijgen. Ik zag, dat pion f2 zwak was geworden na Tf1-e1 en met de zetten Db6, Lc5 en Pe4 zette ik wit onder druk.
In een andere volgorde had ik er meer uit kunnen halen, door de dame op h4 met h6 en g5 lastig te vallen, maar ook nu wist ik een pion buit te maken.
Om met een pionnetje in een toren-eindspel te winnen, moet je voor de aanval kiezen. Ik had eenmaal een goede kans om door te drukken, maar wilde geen risico nemen. Met een halfje van Ted zou het onnodig risico zijn geweest, en anders was het in ieder geval 1 matchpunt.
Helaas bleef het bij 1 matchpunt, dus laten we nog maar 1 of 2 matchpunten in de volgende ronde halen.

Overzicht van 1 tot 20 van 329 resultaten Pages (17): [1] 2 3 next » ... last »

Powered by Burning Board Lite 1.0.1 © 2001-2004 WoltLab GmbH Nedstat Basic - Gratis web site statistieken. Eigen homepage website teller