Delfts Schaakforum Zoeken Zoekresultaten Hello Guest [login|register]
Overzicht van 1 tot 20 van 713 resultaten Pages (36): [1] 2 3 next » ... last »
schrijver bericht
Onderwerp: Ted Barendse persoonlijk kampioen HSB
Upperdog

Antwoorden: 1
Bekeken: 170

13-11-2019 12:21 Forum: Toernooien & activiteiten

Van harte! Met zijn 6e titel is Ted recordkampioen van de HSB.

Onderwerp: Eclatante zege van DSC-H2 tegen Promotie 3
Upperdog

Antwoorden: 2
Bekeken: 563

30-10-2019 13:06 Forum: Externe competitie

Teamleider of niet: als ik niet aan zet ben maak ik ter afleiding altijd een rondje langs de borden van mijn teamgenoten - meestal kan ik mij hun partijen maanden later nog herinneren.

Ook met nog zo'n 5-10 minuten op de klok maak ik - weliswaar wat sneller en oppervlakkiger - doorgaans nog die rondjes. Merkwaardig is dan dat ik me van de partij van Jouke vanaf zet 20 de relevante details niet kan herinneren.

Het zou kunnen zijn dat dit aankomende, selectieve Alzheimer verraadt (de andere partijen kan ik me goed herinneren). Ik houd het er echter op dat mijn blik op Jouke's partij steeds erg summier was, zag dat alle stukken nog op het bord stonden (hetgeen tot zet 35 het geval was) en daaruit op de een of andere manier vertrouwen op een goede afloop destilleerde. Vanaf zijn 35e zet moet ikzelf in tijdnood zijn geweest - van die fase heb ik geheel niets gezien.

Zelf speelde ik een partij die geheel niet bij mijn stijl past: ik had weinig ruimte, een slechte loper, moest relatief veel tijd aan de verdediging (in plaats van de aanval) steken, etc.John Tan - Willem-Jan van den Broek, stelling na 24. b2-b4

Alle materiaal staat nog op het bord / in de loopgraven; de koningsvleugel zit (voorlopig) potdicht - winstpogingen zullen dus op de damevleugel ingezet moeten worden. We hadden hier nog elk 13 minuten. Ik sloeg op b4 en vervolgde na Dxb4 met a5 en speelde Pe8 via c7 en a6 om naar c5.stelling na 31. ... Pa6-c5, elk nog 10 minuten

Ik ben erin geslaagd een stuk aan de misre van zijn loopgraaf te onttrekken: Pc5 vereist actie van wit en dat is al een hele verademing na de afschuw van de voorbije 30 zetten. Enkele zetten later had wit genoeg van dit vervelende paard en besloot dit met zijn loper te ruilen.stelling na 34. ... bxc5, elk nog zo'n vijf minuten

Het staat hier ongeveer gelijk; beiden hebben een kreupele loper. Zolang wit zijn paard op b5 laat staan kan zwart werkelijk niets uitrichten. Vijf zetten later geschiedde echter een wonder: het paard trad terug naar a3, zwart speelde zijn toren naar b4 en zijn paard naar b6 en wit koos er vanwege de druk op a4 en c4 voor om de toren op b4 te ruilen. Zwart sloeg natuurlijk met de c-pion terug waarna de transformatie van kreupele naar actieve loper compleet was:stelling na 42. ... cxb4, elk nog zo'n twee minuten

Hier staat zwart inmiddels beter; wit's loper blijft kreupel. Na 43. Dd3 Pc8! 44. Tc1 (beter het pionoffer c5 hetgeen de witte loper weer leven geeft) Lb6 45. Kg2 Pa7 46. Pf5 Pxb5 47. cxb5 stond het als volgt:stelling na 47. cxb5, elk nog 1-2 minuten

Hier miste ik de winst: 47. ...Lxf5! en na 48. e/gxf5 Tc7! gevolgd door Dc8 en zwart komt met al zijn stukken even 'buurten' in de witte loopgraven. In plaats daarvan speelde ik (met dezelfde bedoeling) 47. ... Dc7?! 48. Dd2? Lxf5 en na 49. Lb3 stond het als volgt:Ik werd er achteraf op geattendeerd dat ik hier 49. ... Da7 had moeten spelen met de bedoeling 50. e/gxf5 Le3. Na 51. b6! Lxb6 52. Tc6! ziet het er echter remiseachtig uit. In de praktijk speelde ik 49. ... Db8 en liep het remise.

Onderwerp: Eclatante zege van DSC-H2 tegen Promotie 3
Upperdog

Antwoorden: 2
Bekeken: 563

Eclatante zege van DSC-H2 tegen Promotie 3 29-10-2019 08:23 Forum: Externe competitie

DSC-H2 heeft zich gerevancheerd voor het schlemielige gelijkspel in de 1e ronde: thuis tegen het altijd lastige Promotie 3 werd het 6,5-1,5.

Evert van den Hooven moest vanwege verblijf in het buitenland verstek laten gaan; daar stond tegenover dat Toine Prangers voor het eerst sinds mr dan een jaar weer van de partij was!

Op grond van ratings waren we favoriet: gemiddeld 1875 om 1776. Maar een soortgelijke uitgandspositie was drie weken geleden tegen DD en in maart tegen hetzelfde Promotie 3 onvoldoende voor de winst gebleken. Deze laatste wedstrijd eindigde toen in 4-4; met een half bordpunt mr waren niet de Zoetermeerders maar wijzelf kampioen geworden...

De beslissingen lieten allen lang op zich wachten. Pieter Goossens verkreeg met zwart aan het topbord snel gelijk spel, Bent Schleipfenbauer stond wat beter maar had daarvoor aardig wat tijd geinvesteerd en Willem-Jan van den Broek voerde een loopgravenoorlog: veel gemanoeuvreer achter de linies waarbij het uiteindeljk van de damevleugel zou moeten komen want de andere vleugel was dichtgemetseld. Rond half elf werd hier pas het eerste materiaal geruild...

Henrik Tamerus leek met voordeel uit de opening te zijn gekomen maar zijn tegenstander speelde het middenspel sterk en ging met een goed paard tegen een slechte loper het eindspel in. Toine moest er nog even in komen en werd vanuit de opening in de verdediging gedrukt. Jouke van Gosliga speelde een positionele partij, stond misschien wel wat beter maar dat ging nog wel even duren. Bij Arjan werd het evenwicht lange tijd niet echt verstoord; uiteindelijk kwam een eindspel met elk twee torens en een dame op het bord. Wybe Evenhuis tenslotte kon op een sterker centrum en actieve paarden bogen; de vrije a-pion van zijn tegenstander kon moeilijk tot leven komen.

De score werd rond half elf geopend door Pieter - een nette remise tegen de sterkste opponent. Direct daarna had Bent zijn tegenstander te pakken:Bent Scheipfenbauer - Jan Koster, stelling na Dxf4

Zwart dacht hier met Pd5 materiaal te winnen doch kon na Dh6! direct opgeven: op Pxe7 zou namelijk Pg5 met ondekbaar mat zijn gevolgd.

Nu ging het, mede geholpen door tijdnood van enkele Zoetermeerders, snel: Arjan profiteerde van de slechtere positie van de vijandelijke koning en Wybe's tegenstander had het te lastig met het vinden van de juiste zetten (vlag). Het winnende punt kwam van Jouke - vanwege eigen tijdnood is mij geheel ontgaan hoe dit uiteindelijk in zijn werk ging (4,5-0,5). Ng was de koek niet op want Toine wist gebruik te maken van onzorgvuldigheden van zijn tegenstander (5,5-0,5). Henrik wist zijn partij remise te houden en Willem-Jan (die nog een winnende voorzetting miste) had (evenals zijn tegenstander) onvoldoende tijd op de klok om risicoloos op winst te kunnen spelen: eindstand 6,5-1,5.

Gedetailleerde uitslag:

1. Pieter Goossens (zwart) 1855 - Jan Blankespoor 1916 remise
2. Bent Schleipfenbauer 1898 - Jan Koster 1899 1-0
3. Willem-Jan van den Broek 1895 - John Tan 1781 remise
4. Henrik Tamerus 1897 - Stephan Kooiman 1735 remise
5. Toine Prangers 1878 - Johan Bosman 1836 1-0
6. Jouke van Gosliga 1839 - Jaap van den Berg 1733 1-0
7. Arjan Drenthen 1848 - Bas van de Graaf 1703 1-0
8. Wybe Evenhuis 1890 - Dingeman van Nies 1603 1-0

Onderwerp: DSC-H5 start seizoen met 5-3 overwinning op Schaakhuis 3
Upperdog

Antwoorden: 1
Bekeken: 563

23-10-2019 10:17 Forum: Externe competitie

Het is ook uit de kwaliteit van het verslag duidelijk dat Henk vroeg klaar was: goede beschrijving en verluchtigd met partijen! Met de uitslag is de nare nasmaak van de 1e ronde mr dan geneutraliseerd.

Onderwerp: DSC-H2 speelt na bewogen avond gelijk tegen DD-H2
Upperdog

Antwoorden: 1
Bekeken: 792

18-10-2019 11:15 Forum: Externe competitie

Verslag aangevuld; zie tevens onder voor verslag van tegenstanders:

HSB klasse 1a: DD2 DSC2: 4-4

Op 8 oktober ontvingen we DSC2. De eerste helft van de avond verliep ronduit negatief voor ons. Na drie individuele nederlagen en een remise zag het ernaar uit dat we ook als team tegen een (forse) nederlaag zouden oplopen. Het lot besliste echter anders. Er volgden een winst, nog een winst, een remise, en op het allerlaatst nogmaals een winst. Eindresultaat een gelijkspel tegen het vooraf toch als flink sterker ingeschatte team uit Delft (gemiddelde rating ruim 100 punten hoger dan de onze). Een goed begin van de competitie voor DD2!

Bord 1: Remko de Waard
Aan bord 1 kreeg Remko te maken met een tegenstander die in een Siciliaanse Najdorf met e4, f4 en later nog weer f5 ruimte op de koningsvleugel zocht. Remko stelde zich compact op en wachtte op het juiste moment om het bevrijdende d5 te kunnen spelen. Die kans kwam waarna hij enige zetten later met de zware stukken nog op het bord zijn eigen e-pion kon doorspelen naar e3. In de tijdnoodfase vielen er kansen over en weer. Uiteindelijk werd de vrede getekend en tot remise besloten (met nog n andere partij aan de gang).

Bord 2: Jaap van Eesteren
In een tamelijk gesloten stelling wist Jaap via de f-lijn de stelling van de tegenstander binnen te vallen. Na afruil van de zware stukken ontstond een stelling met aanvankelijk twee en later n licht stuk en n pion meer voor Jaap. Die (dubbel-)pion meer bleek niet te kunnen worden omgezet naar winst. Een gezonde remise was het resultaat.

Bord 3: Reinhard Henn
Ook Reinhard kreeg te maken met een tegenstander die de e- en f-pion naar voren bracht. Met rokades op verschillende vleugels ontstond een tactisch steekspel, waarbij het er voor mij op leek dat zwart (Reinhard) een wit paard had gevangen. Dat paard bleek nog te redden voor de tegenstander, maar er ging een pion verloren. Er resteerde een pionneneindspel, dat Reinhard met n tempo verschil tot winst wist te voeren.

Bord 4: Herman Arends
Ik besloot met wit een nieuwe opening te proberen. Ervaring in wat snelschaakpartijtjes gaf me het idee dat ik de opening voldoende beheerste. Ik offerde een kwaliteit voor koningsaanval en bereidde me voor op een leuke wedstrijd. Enkele zetten later blunderde ik echter een vol stuk weg, waardoor ik een volle toren achter kwam en mijn aanval doodbloedde. Ik spartelde nog wat, maar nadat de tegenstander mij tot afruil van de dames dwong, gaf ik op.

Bord 5: Wim Reimer
De partij van Wim verliep zonder veel problemen. Er werd veel afgeruild en bij een stelling met pionnen en ieder n licht stuk bood Wim remise aan. De tegenstander sloeg dat voorstel af. Vervolgens trachtte die tegenstander met zijn paard alle mogelijkheden om de stelling van Wim binnen te dringen. Wim verdedigde zich geduldig en voorkwam problemen. Uiteindelijk beet de slang zich hier in eigen staart. Het paard ging verloren en de resterende stelling was onverdedigbaar voor de tegenstander.

Bord 6: Danil Daz
Danil was bereid in te vallen om Alexander Mnninghoff die in de USA verblijft en daar zijn gouden huwelijk viert te vervangen. In een stelling met vele tactische mogelijkheden wist Danil een kwaliteit te winnen ten koste van een tweetal pionnen. Hij had goed gezien dat die beide pionnen relatief eenvoudig konden worden opgepikt. Het eindspel van loper en toren tegen 2 paarden leek mij echter lastig. Er dreigden nogal wat vorkjes hier en daar. Danil bezwoer alle dreigingen en intussen liep de zwarte koning naar een veld met minimale bewegingsruimte. Daar kon hij met een simpele pionzet worden mat gezet. Het was de laatste partij van de avond, die ons enigszins onverwacht nog op een gelijkspel bracht.

Bord 7 Adri Voermans
Ik zag een redelijk open spel, waarbij al snel de zware stukken en de paarden werden afgeruild. Intussen was Adri een tweetal pionnen kwijtgeraakt. Het resterende eindspel met vier lopers op het bord bracht de tegenstander bekwaam naar een overwinning.

Bord 8 Lilian de Martn
Lilians eerste wedstrijd voor DD leidde tot een gesoleerde pion op d5 voor de tegenstander, maar ook tot gevaarlijke aanvalsmogelijkheden voor die tegenstander. Er werd afgewikkeld naar een eindspel waarbij Lilian de kwaliteit en een pion achterstond. Een poging van Lilian met een herhaling van zetten remise af te dwingen liep mis en ze werd mat gezet.

Herman Arends

Onderwerp: DSC-H2 speelt na bewogen avond gelijk tegen DD-H2
Upperdog

Antwoorden: 1
Bekeken: 792

DSC-H2 speelt na bewogen avond gelijk tegen DD-H2 09-10-2019 09:11 Forum: Externe competitie

DSC-H2 heeft na wat een gemakkelijke avond leek te worden uiteindelijk gelijkgespeeld in de uitwedstrijd tegen DD-H2.

Ons team is er in vergelijking met vorig seizoen weer wat sterker op geworden. Puntenpakkers vader en zoon Gijs en Sam van Dongen zijn er helaas niet meer bij maar daar staat tegenover dat de nieuwe leden Bent Schleipfenbauer en Wybe Evenhuis (elk met rating van zo'n 1900) voor versterking zorgen. Ook Lucien van de Lisdonk (2000+) komt voor het team in actie!

Voor de tegenstanders waren we vorig jaar reeds goed gewaarschuwd: toen kon ondanks een ratingsurplus van gemiddeld 100 punten per bord slechts een gelijkspel voor de poorten van de hel worden weggesleept. Het surplus was ook dt jaar van dezelfde orde van grootte.

De avond begon voorspoedig met overwinningen van achtereenvolgens Bent (torenwinst), Jorick Laan (goed uitgevoerde koningsaanval) en Arjan Drenthen (die enkele pionnen had buitgeaakt). De remise van Jouke van Gosliga was vervolgens mooi meegenomen (wij vreesden voor zijn lot) maar zie wat er vervolgens gebeurde in de partij Willem-Jan van den Broek - Wim Reimer:Onze man had na grootschalige stukkenruil in de opening het spel met sterk paard tegen zwakke loper goed gespeeld maar beging hier een enorme blunder: 59. Pxh7?????????????????????????????????? (met de gedachte enkele pionnen op de damevleugel te verorberen en vervolgens dame te halen). Te gretig want na Kxh7 60. Ke6 Lg3! belandde de zwarte loper op b4 en kwam wit van een koude kermis thuis. In plaats daarvan had het logische 59. Kf5! eenvoudig gewonnen, bijvoorbeeld Lh2 (Kg7 60. Pe6+ met stukwinst) 60. Ke6 Kg7 61. Kd7 Kh6 62. Pxh7 (Pe4 is ook goed) Kxh7 63. Kc6 en wit haalt wl twee pionnen op en haalt een dame (1-0).

Ook Evert van den Hooven moest een flinke teleurstelling incasseren: hij bewandelde in betere stelling het verkeerde pad en kreeg vervolgens het deksel op zijn neus en zo was onze voorsprong bijna verdampt (2,5-3,5).

De hoop was nu gevestigd op Wybe en Lucien maar in beide gevallen was het de tegenstander die beter stond.

Aanvankelijk waren de meeste ogen op de partij van Lucien gericht. Deze was in een mindere stelling terechtgekomen - na elven betrof dit nog een middenspel met vele (waaronder alle zware) stukken op het bord. Iedereen meende te zien hoe zijn tegenstander de winst naar zich toe kon trekken maar deze koos voor een andere voortzetting, Lucien de gelegenheid gevend de dame en een toren te ruilen. Dit leverde een geheel ander beeld op en nu meenden we dat winst in het verschiet lag. Tijdnood en daarmee een onnauwkeurigheid leverden tenslotte een remisestelling op.

Wybe was verzeild geraakt in een eindspel met kwaliteit minder: TLpp tegen PPppp (Wybe). Onze man speelde deze fase sterk en een remise leek toch nog in het verschiet te liggen. De tegenstander speelde echter ook erg sterk en beperkte gaandeweg de bewegingsvrijheid van de zwarte stukken. Een foutje is dan snel gemaakt en zo stond het plotseling mat: eindstand 4-4.

Gedetailleerde uitslag:

1. Remko de Waard (1814) - Lucien van de Lisdonk (2019, wit) remise
2. Jaap van Eesteren (1824) - Jouke van Gosliga (1839) remise
3. Reinhard Henn (1801) - Evert van den Hooven (1937) 1-0
4. Herman Arends (1849) - Bent Schleipfenbauer (1898) 0-1
5. Wim Reimer (1791) - Willem-Jan van den Broek (1895) 1-0
6. Daniel Diaz Maguia (1700) - Wybe Evenhuis (1890) 1-0
7. Adri Voermans (1728) - Arjan Drenthen (1848) 0-1
8. Lilian de Martin (-) - Jorick Laan (1825) 0-1

Onderwerp: HSB competitie 2019-20
Upperdog

Antwoorden: 4
Bekeken: 547

30-09-2019 22:35 Forum: Externe competitie

Teamsamenstellingen zijn vandaag naar HSB gestuurd (die van 1e team vorige week maandag). Zal ik zeer binnenkort op website (laten) zetten.

Onderwerp: Interne competitie (N3): In de schaduw van de externe competitie
Upperdog

Antwoorden: 7
Bekeken: 1125

25-09-2019 11:51 Forum: Interne competitie

Het was een mooie avond - i.h.b. ook vanwege de fraaie partijen in de wedstrijd DSC1 - Schaakmat Westland 1. Zelf speelde ik met wit tegen Simon Broos; na 25. Lg6 stond het als volgt:Wit is zo'n drie zetten onderweg in een lange combinatie: zijn witte loper is de laatste zetten van g2 via f3 en h5 op g6 gekomen. In de tussentijd heeft zwart met 23. Tb8 en 24. c3 de druk op de damevleugel verhoogd. Bijzonder is de positie van zwarte loper op d4: sterk in de aanval maar zwak in de verdediging. Hij staat er al vanaf de 11e zet; ik kon aansturen op ruil maar besloot 'eromheen te spelen'.

Volgens mijn computer was 24. ... c3 (hoe logisch ook) de beslissende fout - na 24. ... Db7 (je moet er maar op komen!) had wit weliswaar een soortgelijke aanval als in de partij gehad maar meer dan eeuwig schaak had er niet ingezeten (ik laat het aan de lezer over om dit zelf na te gaan).

Zwart kan in de diagramstelling niet pakken op g6: 25. ... hxg6 26. hxg6 en wat zwart ook speelt: hij loopt mat na 27. Dh5. Hij koos voor 25. ... Pd6 (het beste alternatief was fxg5 27. hxg5 maar ondanks een ruime keus (bijvoorbeeld 26. ... h6 of cxb2 of c2) lijkt zwart het ook dan niet droog te houden. Na 26. Dh5 h6 27. gxh6 gxh6 (Kg8 28. hxg7 Dxg7 29. Lh6 etc.) 28. Lxh6 Kg8 29. bxc3 stond het als volgt:Wit wint ten minste een kwaliteit; zou hij echter niet in de aanval winnen dan zou het nog spannend kunnen worden: zijn witte loper is in het eindspel niet zo best.

Er volgde 29. ... Lxc3 30. Lxf8 Txf8 (enige zet: Dxf8 31. Dh7 mat en Kxf8 31. Dh8 mat) 31. Tg1 Ld4 32. Tg2 La8 (ook ander zetten verliezen direct) 33. Pe2Het is hier mat in enkele zetten, bijvoorbeeld 33. ... Lxe4 34. Lf7++ zoals in de partij of niet veel later na 33. ... Dg7 34. Lh7+ Kh8 35. Txg7 Kxg7 36. Dg6+ Kh8 37. Lg8! Tf7 (Txg8 38. Dh6 mat) 38. Lxf7 en de toren deelt de beslissende tik uit.

Onderwerp: HSB competitie 2019-20
Upperdog

Antwoorden: 4
Bekeken: 547

17-09-2019 08:48 Forum: Externe competitie

Zie bovenstaand voor definitieve indeling inclusief enkele kleine wijzigingen (overigens net in data DSC teams).

Onderwerp: HSB competitie 2019-20
Upperdog

Antwoorden: 4
Bekeken: 547

HSB competitie 2019-20 03-09-2019 14:13 Forum: Externe competitie

Onderstaand staat het definitieve programma van DSC teams in de HSB competitie.

De samenstelling van de teams wordt later vandaag bekend en gecommuniceerd met de teamleiders.

5.1. Hoofdklasse

do 26 september 2019 DD 1 - Botwinnik 1
ma 23 september 2019 DSC1 - Schaakmat Westl. 1
di 8 oktober 2019 Promotie 1 - Schaakhuis 1
di 24 september 2019 Novelty Destroyers 1 - Rijswijk 1

di 5 november 2019 Rijswijk 1 - DD 1
ma 4 november 2019 Schaakhuis 1 - Novelty Destroyers 1
ma 4 november 2019 Schaakmat Westl. 1 - Promotie 1
do 7 november 2019 Botwinnik 1 - DSC1

do 28 november 2019 DD 1 - DSC1
di 26 november 2019 Promotie 1 - Botwinnik 1
di 26 november 2019 Novelty Destroyers 1 - Schaakmat Westl. 1
di 19 november 2019 Rijswijk 1 - Schaakhuis 1

ma 9 december 2019 Schaakhuis 1 - DD 1
ma 16 december 2019 Schaakmat Westl. 1 - Rijswijk 1
do 19 december 2019 Botwinnik 1 - Novelty Destroyers 1
ma 13 januari 2020 DSC1 - Promotie 1

do 6 februari 2020 DD 1 - Promotie 1
di 4 februari 2020 Novelty Destroyers 1 - DSC1
di 4 februari 2020 Rijswijk 1 - Botwinnik 1
ma 10 februari 2020 Schaakhuis 1 - Schaakmat Westl. 1

ma 2 maart 2020 Schaakmat Westl. 1 - DD 1
do 12 maart 2020 Botwinnik 1 - Schaakhuis 1
ma 16 maart 2020 DSC1 - Rijswijk 1
di 3 maart 2020 Promotie 1 - Novelty Destroyers 1

slotronde Novelty Destroyers 1 - DD 1
slotronde Rijswijk 1 - Promotie 1
slotronde Schaakhuis 1 - DSC1
slotronde Schaakmat Westl. 1 - Botwinnik 1


5.2. Eerste klasse A

ma 7 oktober 2019 HSV 1 - Raadsheer-Corbulo 1
di 8 oktober 2019 DD 2 - DSC2
di 1 oktober 2019 Promotie 3 - Schaakhuis 2
di 8 oktober 2019 Rijswijk 2 - SHTV 1

do 31 oktober 2019 SHTV 1 - HSV 1
ma 28 oktober 2019 Schaakhuis 2 - Rijswijk 2
ma 28 oktober 2019 DSC2 - Promotie 3
do 31 oktober 2019 Raadsheer-Corbulo 1 - DD 2

ma 2 december 2019 HSV 1 - DD 2
di 26 november 2019 Promotie 3 - Raadsheer-Corbulo 1
di 3 december 2019 Rijswijk 2 - DSC2
do 14 november 2019 SHTV 1 - Schaakhuis 2

ma 6 januari 2020 Schaakhuis 2 - HSV 1
ma 16 december 2019 DSC2 - SHTV 1
do 16 januari 2020 Raadsheer-Corbulo 1 - Rijswijk 2
di 14 januari 2020 DD 2 - Promotie 3

ma 10 februari 2020 HSV 1 - Promotie 3
di 18 februari 2020 Rijswijk 2 - DD 2
do 13 februari 2020 SHTV 1 - Raadsheer-Corbulo 1
ma 27 januari 2020 Schaakhuis 2 - DSC2

ma 9 maart 2020 DSC2 - HSV 1
do 19 maart 2020 Raadsheer-Corbulo 1 - Schaakhuis 2
di 10 maart 2020 DD 2 - SHTV 1
di 3 maart 2020 Promotie 3 - Rijswijk 2

slotronde Rijswijk 2 - HSV 1
slotronde SHTV 1 - Promotie 3
slotronde Schaakhuis 2 - DD 2
slotronde DSC2 - Raadsheer-Corbulo 1

5.3. Eerste klasse B

do 3 oktober 2019 DD 3 - RSC-Belgisch Park 1
do 26 september 2019 SHTV 2 - Scheve Toren 1
ma 7 oktober 2019 Schaakmat Westl. 2 - Haeghe Ooievaar 1
di 15 oktober 2019 Promotie 2 - DSC3

ma 11 november 2019 DSC3 - DD 3
wo 13 november 2019 Haeghe Ooievaar 1 - Promotie 2
vr 15 november 2019 Scheve Toren 1 - Schaakmat Westl. 2
ma 4 november 2019 RSC-Belgisch Park 1 - SHTV 2

do 28 november 2019 DD 3 - SHTV 2
ma 2 december 2019 Schaakmat Westl. 2 - RSC-Belgisch Park 1
di 10 december 2019 Promotie 2 - Scheve Toren 1
ma 25 november 2019 DSC3 - Haeghe Ooievaar 1

wo 18 december 2019 Haeghe Ooievaar 1 - DD 3
vr 10 januari 2020 Scheve Toren 1 - DSC3
ma 6 januari 2020 RSC-Belgisch Park 1 - Promotie 2
do 9 januari 2020 SHTV 2 - Schaakmat Westl. 2

do 30 januari 2020 DD 3 - Schaakmat Westl. 2
di 18 februari 2020 Promotie 2 - SHTV 2
ma 10 februari 2020 DSC3 - RSC-Belgisch Park 1
wo 29 januari 2020 Haeghe Ooievaar 1 - Scheve Toren 1

vr 6 maart 2020 Scheve Toren 1 - DD 3
ma 9 maart 2020 RSC-Belgisch Park 1 - Haeghe Ooievaar 1
do 19 maart 2020 SHTV 2 - DSC3
ma 16 maart 2020 Schaakmat Westl. 2 - Promotie 2

slotronde Promotie 2 - DD 3
slotronde DSC3 - Schaakmat Westl. 2
slotronde Haeghe Ooievaar 1 - SHTV 2
slotronde Scheve Toren 1 - RSC-Belgisch Park 1

5.4. Tweede klasse A

di 15 oktober 2019 Rijswijk 3 - Schaakmat Westl. 4
ma 7 oktober 2019 DSC4 - DSC6
ma 23 september 2019 Wassenaar 1 - Haeghe Ooievaar 2
vr 4 oktober 2019 Scheve Toren 2 - DCSV 1

vr 8 november 2019 DCSV 1 - Rijswijk 3
wo 16 oktober 2019 Haeghe Ooievaar 2 - Scheve Toren 2
ma 28 oktober 2019 DSC6 - Wassenaar 1
ma 11 november 2019 Schaakmat Westl. 4 - DSC4

di 17 december 2019 Rijswijk 3 - DSC4
ma 25 november 2019 Wassenaar 1 - Schaakmat Westl. 4
vr 22 november 2019 Scheve Toren 2 - DSC6
vr 6 december 2019 DCSV 1 - Haeghe Ooievaar 2

wo 22 januari 2020 Haeghe Ooievaar 2 - Rijswijk 3
ma 20 januari 2020 DSC6 - DCSV 1
ma 20 januari 2020 Schaakmat Westl. 4 - Scheve Toren 2
ma 13 januari 2020 DSC4 - Wassenaar 1

di 11 februari 2020 Rijswijk 3 - Wassenaar 1
vr 14 februari 2020 Scheve Toren 2 - DSC4
vr 14 februari 2020 DCSV 1 - Schaakmat Westl. 4
wo 19 februari 2020 Haeghe Ooievaar 2 - DSC6

ma 16 maart 2020 DSC6 - Rijswijk 3
ma 23 maart 2020 Schaakmat Westl. 4 - Haeghe Ooievaar 2
ma 23 maart 2020 DSC4 - DCSV 1
ma 16 maart 2020 Wassenaar 1 - Scheve Toren 2

slotronde Scheve Toren 2 - Rijswijk 3
slotronde DCSV 1 - Wassenaar 1
slotronde Haeghe Ooievaar 2 - DSC4
slotronde DSC6 - Schaakmat Westl. 4


5.5. Tweede klasse B

ma 30 september 2019 Schaakhuis 3 - DD 4
ma 7 oktober 2019 Lierse 1 - Novelty Destroyers 2
do 3 oktober 2019 Botwinnik 2 - RSC-Belgisch Park 2
ma 30 september 2019 Schaakmat Westl. 3 - DSC5

ma 14 oktober 2019 DSC5 - Schaakhuis 3
ma 28 oktober 2019 RSC-Belgisch Park 2 - Schaakmat Westl. 3
di 29 oktober 2019 Novelty Destroyers 2 - Botwinnik 2
di 29 oktober 2019 DD 4 - Lierse 1

ma 2 december 2019 Schaakhuis 3 - Lierse 1
do 21 november 2019 Botwinnik 2 - DD 4
ma 18 november 2019 Schaakmat Westl. 3 - Novelty Destroyers 2
ma 25 november 2019 DSC5 - RSC-Belgisch Park 2

ma 16 december 2019 RSC-Belgisch Park 2 - Schaakhuis 3
di 7 januari 2020 Novelty Destroyers 2 - DSC5
di 14 januari 2020 DD 4 - Schaakmat Westl. 3
ma 6 januari 2020 Lierse 1 - Botwinnik 2

ma 17 februari 2020 Schaakhuis 3 - Botwinnik 2
ma 3 februari 2020 Schaakmat Westl. 3 - Lierse 1
ma 3 februari 2020 DSC5 - DD 4
ma 17 februari 2020 RSC-Belgisch Park 2 - Novelty Destroyers 2

di 10 maart 2020 Novelty Destroyers 2 - Schaakhuis 3
di 17 maart 2020 DD 4 - RSC-Belgisch Park 2
ma 9 maart 2020 Lierse 1 - DSC5
do 5 maart 2020 Botwinnik 2 - Schaakmat Westl. 3

slotronde Schaakmat Westl. 3 - Schaakhuis 3
slotronde DSC5 - Botwinnik 2
slotronde RSC-Belgisch Park 2 - Lierse 1
slotronde Novelty Destroyers 2 - DD 4

5.7. Derde klasse B

do 17 oktober 2019 SHTV 3 - Raadsheer-Corbulo 2
di 8 oktober 2019 DD 5 - Botwinnik 4
di 15 oktober 2019 Pomar 2 - Voorburg 2
di 15 oktober 2019 Promotie 4 - DSC7

ma 11 november 2019 DSC7 - SHTV 3
vr 15 november 2019 Voorburg 2 - Promotie 4
do 14 november 2019 Botwinnik 4 - Pomar 2
do 7 november 2019 Raadsheer-Corbulo 2 - DD 5

do 12 december 2019 SHTV 3 - DD 5
di 10 december 2019 Pomar 2 - Raadsheer-Corbulo 2
di 10 december 2019 Promotie 4 - Botwinnik 4
ma 16 december 2019 DSC7 - Voorburg 2

vr 24 januari 2020 Voorburg 2 - SHTV 3
do 9 januari 2020 Botwinnik 4 - DSC7
do 9 januari 2020 Raadsheer-Corbulo 2 - Promotie 4
di 7 januari 2020 DD 5 - Pomar 2

do 13 februari 2020 SHTV 3 - Pomar 2
di 18 februari 2020 Promotie 4 - DD 5
ma 3 februari 2020 DSC7 - Raadsheer-Corbulo 2
vr 14 februari 2020 Voorburg 2 - Botwinnik 4

do 5 maart 2020 Botwinnik 4 - SHTV 3
do 5 maart 2020 Raadsheer-Corbulo 2 - Voorburg 2
di 10 maart 2020 DD 5 - DSC7
di 17 maart 2020 Pomar 2 - Promotie 4

di 7 april 2020 Promotie 4 - SHTV 3
ma 20 april 2020 DSC7 - Pomar 2
vr 3 april 2020 Voorburg 2 - DD 5
do 9 april 2020 Botwinnik 4 - Raadsheer-Corbulo 2

Voorburg 2 is een jeugdteam

5.8. Vierde klasse

ma 30 september 2019 DSC9 - DSC8
ma 30 september 2019 Wassenaar 2 - Scheve Toren 3
ma 23 september 2019 Schaakmat Westl. 5 - Voorburg 3

ma 14 oktober 2019 DSC9 - Wassenaar 2
ma 28 oktober 2019 Schaakmat Westl. 5 - DSC8
di 29 oktober 2019 Voorburg 3 - Scheve Toren 3

vr 15 november 2019 Scheve Toren 3 - DSC9
ma 25 november 2019 DSC8 - Voorburg 3
ma 18 november 2019 Wassenaar 2 - Schaakmat Westl. 5

ma 9 december 2019 Schaakmat Westl. 5 - DSC9
di 10 december 2019 Voorburg 3 - Wassenaar 2
vr 13 december 2019 Scheve Toren 3 - DSC8

ma 13 januari 2020 DSC8 - DSC9
vr 10 januari 2020 Scheve Toren 3 - Wassenaar 2
di 14 januari 2020 Voorburg 3 - Schaakmat Westl. 5

ma 27 januari 2020 DSC9 - Voorburg 3
ma 27 januari 2020 Schaakmat Westl. 5 - Scheve Toren 3
ma 27 januari 2020 Wassenaar 2 - DSC8

ma 17 februari 2020 Wassenaar 2 - DSC9
ma 10 februari 2020 DSC8 - Schaakmat Westl. 5
vr 21 februari 2020 Scheve Toren 3 - Voorburg 3

ma 9 maart 2020 DSC9 - Scheve Toren 3
di 17 maart 2020 Voorburg 3 - DSC8
ma 9 maart 2020 Schaakmat Westl. 5 - Wassenaar 2

ma 30 maart 2020 DSC9 - Schaakmat Westl. 5
ma 23 maart 2020 Wassenaar 2 - Voorburg 3
ma 23 maart 2020 DSC8 - Scheve Toren 3

di 14 april 2020 Voorburg 3 - DSC9
vr 17 april 2020 Scheve Toren 3 - Schaakmat Westl. 5
ma 6 april 2020 DSC8 - Wassenaar 2

DSC9 is een jeugdteam

HSB beker:

1/8 finale: DSC - HSV (vr 1 januari); bij winst:
1/4 finale: Novelty Destroyers / DD - DSC (vr 15 februari); bij winst:
1/2 finale: DSC - Scheve Toren / Wassenaar / Promotie / Voorburg (vr 31 maart); bij winst:
finale: DSC - andere finalist (vr 1 mei)

Onderwerp: Interne competitie (V13): Gert Legemaat clubkampioen
Upperdog

Antwoorden: 3
Bekeken: 2051

25-06-2019 06:38 Forum: Seizoen 2018-2019

2002, 2003, 2005, 2008, 2011, 2012, 2014, 2015, 2017, 2019: ik tel toch echt TIEN clubkampioenschappen van Gert, n meer dan voormalig recordkampioen Boudewijn Boogaard.

Ook nog eens behaald met doorgaans fraai, ondernemend spel - VAN HARTE GEFELICITEERD!

Onderwerp: Drietal koppels delen eerste plaats Kroeglopertoernooi
Upperdog

Antwoorden: 1
Bekeken: 1832

Duizendmaal dank 10-06-2019 12:31 Forum: Toernooien & activiteiten

Grote dank is verschuldigd aan de organisatie - het is weer een onvergetelijke dag geworden, gekenmerkt door opperbeste sfeer en soepel verloop.

De foto's van Herman zijn traditiegetrouw van de buitencategorie; fantastisch dat zo'n professional ons met deze herinneringen verblijdt!

Voor de derde keer vormde ik een paar met nestor Steffers, die met zijn hoge leeftijd (ik denk veruit de hoogste van alle deelnemers) een speciale vermelding verdient: hij heeft de pas er nog steeds goed in en aan zijn hersenen is niets mis - mede getuige zijn 4,5 punt, driemaal zoveel als ondergetekende (die zich overigens ook uitstekend heeft vermaakt).

Dank,
Willem-Jan van den Broek

Onderwerp: Interne competitie (V10): Gert Legemaat neemt voorschot tiende clubkampioenschap
Upperdog

Antwoorden: 5
Bekeken: 2691

29-05-2019 09:05 Forum: Seizoen 2018-2019

Ik vind het jammer dat de uitslagen en actuele standen (de gepubliceerde standen zijn die van een week geleden) nog niet vrijgegeven zijn.

Tot de hoogtepunten afgelopen maandag behoorden de 'Vorentscheidung' in de strijd om het kampioenschap: Gert Legemaat versloeg Ted Barendse en is op weg naar de zijn 10e clubkampioenschap (een absoluut record; Boudewijn Boogaard heeft er, net als Gert nu nog, 9). Ook de overwinning van Jouke van Gosliga op Lucien van de Lisdonk mocht er wezen.

Onderwerp: DSC-H2 nummer 1 in bordpunten, Promotie 3 in matchpunten
Upperdog

Antwoorden: 0
Bekeken: 1535

DSC-H2 nummer 1 in bordpunten, Promotie 3 in matchpunten 04-04-2019 00:13 Forum: Externe competitie

DSC-H2 eindigde zoals het begon: met een 7-1 zege, nu op Haeghe Ooievaar 1. Hiermee werd veruit het hoogste bordpuntentotaal in klasse 1b behaald - het hoogste aantal matchpunten was echter voor Promotie 3 dat daarmee kampioen werd (proficiat!).

Teamtopscorers werden Sam van Dongen (5,5 uit 6), vr zijn vader Gijs (4 uit 5) en Evert van den Hooven (5 uit 7).

Znder Pieter Goossens en Toine Prangers maar mt Arno Wiersma brachten we weer een behoorlijk ratingsurplus in het veld. Gemiddeld wel te verstaan want aan bord 1 stuitte Jouke van Gosliga op Stefan Bekker (2307) en op bord 2 Evert van den Hooven op Henk van Huizen met ietwat hogere rating.

Jouke had zich terdege voorbereid maar niet op de door zijn tegenstander gespeelde zetvolgorde. Na een onnauwkeurigheid stond hij al snel slechter; een mokerslag maakte een abrupt einde aan de partij en zo stonden we na een uurtje spelen met 1-0 achter. Evert bracht een aanvalsstelling op het bord maar na de opening verminderde de dynamiek hiervan - de afloop liet daaarmee nog lang op zich wachten. Arno moest al snel nauwkeurig spelen om niet in het nadeel te geraken: zijn loper op b7 hielp niet echt mee in de verdediging tegen een dreigende koningsaanval van zijn tegenstander. Henrik Tamerus verorberde met zijn dame al vroeg pionnen op g7 en h7 en moest vervolgens lange tijd nauwkeurig spelen om zijn resterende stukken in het spel te brengen; deze partij zou uiteindelijk het langst duren.

Willem-Jan van den Broek bracht op de 12e zet een pionoffer op het bord; zijn tegenstander offerde hierop een stuk voor nog eens twee pionnen en zo moest worden weerstand worden geboden tegen een dreigende witte pionnenwals.Jorick Laan bouwde vanuit de opening een mooi ruimelijk overwicht op, Gijs van Dongen won al snel een pion en Sam van Dongen een kwaliteit.

De laatste produceerde de gelijkmaker toen ook nog eens een stuk werd buitgemaakt en vervolgens duurde het tot na elven voordat de overige zes uitslagen op het scorebord verschenen. Arno had creatief verdedigd, ondertussen n, twee pionnen buitgemaakt maar had weinig tijd over. Dit bleek in de praktijk geen belemmering voor winst van de partij. Ook Gijs won: niet zozeer vanwege de buitgemaakte pion, wl op grond van goed opgebouwde druk op de witte koningsstelling. Willem-Jan wist met nauwkeurig spel de (dreigende) pionnenwals te ontregelen en won pionnen terug waarna de voorsprong van een stuk de partij besliste. De winnende treffer kwam op naam van Evert: het zag er op het eerste oog nog even lastig uit toen enkele zwarte stukken op bezoek kwamen maar deze werden vakkundig opgevangen. Ook Jorick moest voortdurend op zijn qui-vive zijn in een open eindspel met aan beide kanten een dame en een toren - hij deed dit met veel vernuft en won aldus een goed gespeelde partij. Het slotakkoord was voor Henrik die het lukte met behoedzaam spel zijn stelling tot leven te brengen waarna de materile voorsprong beslissend was: 7-1!

Gedetailleerde uitslag:

1. Jouke van Gosliga (zwart) - Stefan Bekker 0-1
2. Evert van den Hooven - Henk van Huizen 1-0
3. Arno Wiersma - Theo van Orsouw 1-0
4. Henrik Tamerus - Maurits Bons 1-0
5. Willem-Jan van den Broek - Aad van Eijk 1-0
6. Jorick Laan - Jan de Liefde 1-0
7. Gijs van Dongen - Wim de Groot 1-0
8. Sam van Dongen - Theo van der Pol 1-0

Onderwerp: Laatste ronde HSB competitie
Upperdog

Antwoorden: 0
Bekeken: 421

Laatste ronde HSB competitie 03-04-2019 09:06 Forum: Externe competitie

Vanavond (woensdag 3 april) spelen DSC2-4 hun laatste wedstrijden in de HSB competitie.

DSC2 heeft nog een kleine kans op het kampioenschap, moet winnen van Haeghe Ooievaar 1 en hopen dat Promotie 3 verliest van DSC4 alsmede RSC-Belgisch Park 1 een punt verspeelt tegen Raadsheer Corbulo 1. DSC3 speelt tegen HSV 1 en kan met winst de 3e plaats consolideren.

Komende week, op woensdag 10 april spelen de HSB teams 1, 5 en 6 hun laatste wedstrijden.

DSC1 kan dan kampioen worden van de Hoofdklasse; daartoe volstaat een gelijkspel tegen Novelty Destroyers 1. DSC5 zal trachten tegen Botwinnik 2 haar 3e plaats te vast te houden, DSC6 de 4e plaats tegen Schaakhuis 3.

Toeschouwers welkom; locatie Stedelijk College, Van Doornenplantsoen 1, 2722 ZA Zoetermeer.

DSC7 speelt op dinsdag 9 april haar laatste wedstrijd: uit tegen Voorburg 1. DSC8 is inmiddels uitgespeeld.

Onderwerp: Gert Legemaat wint DSC snelschaakkampioenschap
Upperdog

Antwoorden: 3
Bekeken: 2127

26-03-2019 09:11 Forum: Activiteiten

Foutje in de eindstand: deze is (binnen behaalde punten) gesorteerd op rating i.p.v. weerstandspunten.

Persoonlijk had ik het mooier gevonden wanneer Gert en Ted na 10 uit 11 een beslissingspartij hadden moeten spelen - daartoe moet het reglement worden aangepast (mijn steun heeft het).

Onderwerp: DSC-H2 verzuimt koppositie te pakken: slechts 4-4 tegen Promotie 3
Upperdog

Antwoorden: 1
Bekeken: 1469

06-03-2019 15:17 Forum: Externe competitie

Persoonlijk vindt ik van de diagrammen die volgen het laatste (inclusief de killer 31. Lg7!) de mooiste.

Na mijn 19e zet was de volgende stelling ontstaan:Willem-Jan van den Broek - Hamilcar Knops, 5 maart 2019, stelling na 19. Pg3

Wit staat beter maar na een zet als Ld7 of Lh4 mag zwart nog hopen zijn positie te kunnen verdedigen. Het door hem gespeelde 19. ... g6 is echter een slechte zet; daarna kan hij slechts hopen op fouten van wit.

Er volgde 20. exf5 gxf5 [beter is Lxf5 21. Pxf5 gxf5 22. Lf2 (dreigt pion b7 te winnen) en het witte voordeel bedraagt, onder meer vanwege het loperpaar en het ruimtelijk overwicht ruim +1] 21. Tce1 (direct Ph5 was ook erg goed) Dd7 22. Ph5De zwarte ontwikkeling is nog niet voltooid; wit's stukken staan al klaar voor aanvallende acties. De computer geeft nu 22. ... Lc3 maar dan komt bijvoorbeeld 23. d4! (dreigt Pxf6 met damewinst) Df7 24. dxc5 dxc5 (Lxe1 25. Txe1 dxc5 26. Dg3 Dg6 27. Pf6+ en zwart verliest teveel materiaal) 25. Td1 Ld4 26. Lxd4 cxd4 27. Tg1 en wit wint pion d4 met behoudt van enorme aanval.

Mijn tegenstander speelde echter 22. ... Lh8 en nu was het de vraag hoe ik het voordeel het best kon verzilveren. Ik koos voor 23. Lf2 en er volgde Df7 24. Txe8 Dxe8 25. Te1 Df7Ik overzag dat ik hier met 26. Dg3+ direct een stuk had kunnen winnen: Dg6 27. Te8 Kf7 28. Txh8 of 26. ... Kf8 27. Dg5! (dreigt Dd8 met mat) Ld7 28. Dh6+ Lg7 (Kg8 29. Tg1) 29. Dxd6+ Kg8 30. Pxg7 Dxg7 31. Lxb7 Te8 32. Tg1.

In plaats daarvan volgde 26. Lh4 Le6 27. Lh1 [Dg3 wint andermaal direct: Kf8 28. Dg5 (dreigt Dh6+ waarna de loper op e6 valt) Te8 (Kg8 29. Ld5, gevolgt door Tg1) 29. Dh6 Lg7 30. Pxg7 Dxg7 31. Txe6] Tb8 28. Lg5 Kf8 29. De2! Te8 30. Lh6 Ke7 31. Lg7!!Wit wint beslissend materiaal: bijvoorbeeld 31. ... Lxg7 32. Pxg7 Kd7 (Dxg7 33. Dxe6+ met winst van loper en toren) 33. Pxe8 Dxe8 34. Lxb7. Of 31. ... Kd8 32. Lxh8 Ld7 33. Lf6! Kc7 34. Dg2 Lc6 35. Txe8 Lxg2 36. Te7+. Zwart speelde 31. ... Kd7 en na 32. Pf6+ Dxf6 33. Lxf6 Lxb7 stond hij een dame tegen twee stukken achter - daar wist ik wel raad mee.

Onderwerp: DSC-H2 verzuimt koppositie te pakken: slechts 4-4 tegen Promotie 3
Upperdog

Antwoorden: 1
Bekeken: 1469

DSC-H2 verzuimt koppositie te pakken: slechts 4-4 tegen Promotie 3 06-03-2019 00:40 Forum: Externe competitie

DSC-H2 heeft in de uitwedstrijd tegen Promotie 3 een gelijkspel behaald - bij winst had het de koppositie van de tegenstanders overgenomen.

Om uiteenlopende redenen (schoolonderzoeken, ziekte, bridge en voetbal: Real Madrid-Ajax) misten we vier basisspelers; met invallers als Peter Lode, Arjan Drenthen en Tjerk Albregtse hadden we echter nog steeds een gemiddeld ratingsurplus van 100 punten: 1852 om 1752. We togen dus vol vertrouwen naar Zoetermeer.

Misschien werden enkelen van ons teveel afgeleid door de vele dames - hoewel op leeftijd (wij speelden in een bejaardenhuis) zaten zij uren te sjoelen. Of door de Champions League wedstrijd die bij de bar op een scherm te volgen was.

Terwijl Ajax de ene na de andere goal produceerde vlotte het in ons duel - welhaast beslissend voor het kampioenschap - niet erg: de beslissing viel pas toen de Amsterdammers na elven al lang en breed onder de douche stonden. Arjan stond al snel bedenkelijk: zijn dame lag midden op het bord onder groot vuur. De andere witspelers leken wat beter te staan: Jouke van Gosliga en Willem-Jan van den Broek heel wat beter en Pieter Goossens ietsje beter. Evert van den Hooven had ondertussen gelijk spel bereikt, Peter had met een pionoffer de druk op de witte stelling opgevoerd en Jorick Laan stond na de opening zeker niet slechter; Tjerk moest echter voortdurend oppassen niet in een wurggreep te belanden.

De score werd geopend met een remise aan bord 2: Pieter zag te weinig winstkansen - achteraf bezien had hier ten behoeve van het kampioenschap doorgespeeld moeten worden. Arjan moest berusten in dameverlies; hij kreeg er weliswaar enkele stukken voor terug maar deze compensatie bleek in de praktijk te gering. Evert accepteerde een remiseaanbod; hij leek niet minder te staan dus ook hier had achteraf bezien doorgespeeld moeten worden. Het was nu 2-1 voor de gastheren. Nog geen man over boord want Jouke zou een kwaliteit winnen en het voordeel van Willem-Jan was inmiddels overweldigend. En ook aan de borden van Peter, Jorick en Tjerk stonden we inmiddels zeker niet slechter.

Jouke verzuimde een een tussenzet (dameruil) en stond daarmee in plaats van een kwaliteit vr een kleine kwaliteit chter (toren tegen twee stukken). Jorick stond zijn opponent tegenkansen toe, speelde onder indruk hiervan enkele mindere zetten en leverde zijn dame in. Net als in de partij van Arjan was de compensatie onvoldoende: 3-1; nu moesten we hopen op een wonder. Peter en Willem-Jan stonden beiden erg goed; bij Tjerk kon het nog alle kanten op.

De aansluitingstreffer kwam na een goed gespeelde partij op naam van Peter. Het was al na elven, Ajax had zijn overwinning op zak, toen drie van ons nog zaten te zwoegen. Jouke kreeg nog een goede kans, zag deze niet en moest berusten in remise. Een verre vrijpion van Tjerk kon in een lopereindspel eenvoudig worden geblokkeerd; na diverse ruilen resteerde een eindspel van koning (Terk) tegen koning en pion - dit bleek remise. Het was nu 4-3; dat Willem-Jan na een mooie partij (partijfragmenten volgen) nog de gelijkmaker erin knalde voelde slechts als een pleister op de wonde: we hadden immers de mogelijkheid niet benut de koppositie van de tegenstanders over te nemen.

De kansen van DSC zijn echter nog niet geheel verkeken: in de laatste ronde, op 3 april, andermaal in Zoetermeer, moet DSC4 daartoe winnen van Promotie 3 en DSC2 van Haeghe Ooievaar 1. Tevens moet RSC-Belgisch Park 1 in haar laatste twee wedstrijden nog een matchpunt inleveren.

Gededetailleerde uitslag:

1. Maarten Wichhart (1979) - Jouke van Gosliga (wit, 1826) remise
2. Sebastiaan de Jong (1759) - Evert van den Hooven (1889) remise
3. Rens Minnema (1805) - Pieter Goossens (1827) remise
4. Erwin Guijt (1729) - Peter Lode (1887) 0-1
5. Hielke Kuipers (1691) - Arjan Drenthen (1865) 1-0
6. Hans Minnema (1725) - Jorick Laan (1842) 1-0
7. Hamilcar Knops (1766) - Willem-Jan van den Broek (1885) 0-1
8. Dirk Brinkman (1561) - Tjerk Albregtse (1796) remise

Onderwerp: KNSB bekerteam schakelt Philidor Leiden uit
Upperdog

Antwoorden: 0
Bekeken: 1171

KNSB bekerteam schakelt Philidor Leiden uit 19-02-2019 12:09 Forum: Externe competitie

Het KNSB bekerteam heeft de laatste 16 behaald: tegen Philidor Leiden werd met 3,5-0,5 gewonnen. Ik was er niet bij en kan er dus verder niets zinnigs over zeggen.

Voor Philidor verviel hiermee de mogelijkheid zelf uit te komen in de 'Final Four' van het bekertoernooi die de vereniging vanwege haar 100-jarig jubileum op Hemelvaartsdag organiseert.
Overigens viert DSC komend jaar haar 125 jarig jubileum.

Gedetailleerde uitslag:

1. Michielsen, J.R. (Joost) 2403 - Bakker, G.J. (Guido) 2201 z-w 1 - 0
2. Freeke, M.F. (Matthieu) 2340 - Zon, S. (Stef) 2176 w-z 1 - 0
3. Ruitenburg, J. (Joost) 2318 - Roorda, T. (Thijs) 2122 z-w -
4. Legemaat, G. (Gert) 2247 - Marel, B. (Lambertus) 2153 w-z 1 - 0

Gemiddelde Rating: 2327 om 2163

Onderwerp: DSC-H2 rukt met winst op Raadsheer-Corbulo 1 op naar 2e plaats
Upperdog

Antwoorden: 2
Bekeken: 1614

Unicum 12-02-2019 10:38 Forum: Externe competitie

DSC-H2 maakte dit seizoen tot dusver gebruik van 13 spelers. Zij allen hebben volgens de laatste lijst een rating tussen 1817 en 1892; wij traden aan met een gemiddelde rating van 1855, waarvan dus met niet meer dan 38 punten werd afgeweken.

Zo'n homogeen team heb ik niet eerder meegemaakt!

Overzicht van 1 tot 20 van 713 resultaten Pages (36): [1] 2 3 next » ... last »

Powered by Burning Board Lite 1.0.1 2001-2004 WoltLab GmbH Nedstat Basic - Gratis web site statistieken. Eigen homepage website teller