Delfts Schaakforum » Zoeken » Zoekresultaten » Hello Guest [login|register]
Overzicht van 1 tot 12 van 12 resultaten
schrijver bericht
Onderwerp: Geslaagde match DSC - St.Albans Chess Club
Henk Stipdonk

Antwoorden: 1
Bekeken: 3340

25-02-2023 12:26 Forum: Toernooien & activiteiten

Ja, dat was wat, mijn tegenstander, Ray Claret. Niet alleen babbelde hij honderduit (must be careful, must be careful), ook zijn telefoon eiste zo onze aandacht op, en zijn opschrijfboekje belandde wel een keer of tien op de grond. Misschien is het ook nog de moeite van het vermelden waard dat zij dit jaar op 22 en 23 april een schaakcongres in St Albans organiseren, 5 ronden Zwitsers, 90'+ 10". We zijn van harte uitgenodigd om mee te doen: www.stalbanscongress.com. Het inschrijfgeld is niet mis (44 pond) maar de prijzen ook niet (320, 160, 80).
Dank voor de organisatie, Lucien!

Onderwerp: De twee wedstrijden in april van DSC4
Henk Stipdonk

Antwoorden: 0
Bekeken: 3661

De twee wedstrijden in april van DSC4 01-05-2022 21:57 Forum: Externe competitie

Deze keer een verslag van de laatste twee wedstrijden van DSC4. Op 11 april speelden we tegen Belgische park 2 en op 25 april tegen Scheve Toren 2. Beide keren in Delft, beide keren spannend.
Cock Hazeu speelde op 11 april met wit aan bord 6. Hij won al in de opening een pion. Maar vier zetten later beging hij een enorme sof die hem een paard tegen een pion koste. Cock probeerde nog een verdediging te vinden, maar de zaak was hopeloos. Al vroeg op de avond een pijnlijke nul! (0-1). Een klein uur later was Simon Broos aan de beurt. Op bord 1 speelde hij – naar eigen zeggen – zijn slechtste partij sinds jaren. Zijn tegenstander klapperde voortdurend met zijn kiezen, waardoor Simon moeite had zich te concentreren. Nadat Simon er wat van gezegd had, stopte zijn tegenstander hiermee. Hij excuseerde zich ervoor, het kwam door een keelontsteking (oei, niet leuk om te horen). Al snel beging Simon een fout waardoor zijn paard terug moest naar g8, niet veel later liet hij een vorkje toe en spoedig daarna gaf hij op. (0-2). Toen was het de beurt aan invaller Hugo aan bord 4 om te verliezen… Het werd eentonig en het zag er niet goed uit voor DSC4 (0-3). Victors partij aan bord 8 leverde een lichtpuntje op. Hij won aan bord 8 (1-3). Onze vaste tweede invaller Freek sleepte aan bord 7 een half punt binnen (1½-3½). Zijn partij staat hieronder.
DSC4 had nog altijd niet verloren. Henk kwam aan bord vijf met zwart matig uit de opening. Nadat zijn tegenstander hem in een eindspel met torens en witte loper tegen torens en paard een dubbele f-pion had bezorgd, ging deze vol voor de aanval op de zwakke h-pion. Dat werkte niet, want de witte loper stond buiten spel, en het paard verdedigde actief. Henk won uiteindelijk door de open c-lijn te bezetten en daarlangs binnen te vallen. Toen wit de tijd overschreed haalde hij een vol punt binnen (2½-3½). Zijn partij kan je hieronder naspelen. Onze derde invaller Theo Rekveldt wist er aan bord 2 ook een remise uit te slepen (3-4). De einduitslag werd dus bepaald aan bord 2, door Ed Eveleens. Ed stond wel lang wat beter, maar zijn aanval op de damevleugel sloeg eerst niet direct door (hij won wel een kwaliteit). Door op koningsvleugel met pionnen en koning op te rukken redde hij het uiteindelijk, nadat de dames waren afgeruild. Zo werd de eindstand bepaald op 4-4.
Partij van Freek


Partij Henk

Onze laatste tegenstander, Scheve Toren 2, had op 25 april inmiddels zijn vier eerdere wedstrijden al gewonnen, zodat DSC4 (met drie verliespunten) al geen kampioen meer kon worden in het onderlinge treffen. Maar daardoor lieten we ons niet ontmoedigen. Henk was aan bord 3 als eerste klaar, hij accepteerde het remiseaanbod van zijn tegenstander in een gelijke stelling met nauwelijks betere kansen voor Henk (½-½). Even later maakte invaller Kees Korving aan bord 4 eveneens vlot remise (1-1). De andere partijen duurden tot na 11 uur. Op bord 1 speelde Simon tegen een op papier flink sterkere tegenstander. De vorige partij op 11 april had hij op een schlemielige manier verloren, dus er was hem veel aan gelegen om niet weer onderuit te gaan. Zijn tegenstander zette met wit de partij rustig op. Toen hij even dreigde in het voordeel te komen, vond Simon de juiste tegenzet. Er resteerde een eindspel waarbij Simon een ogenschijnlijk goede loper had tegen een paard, maar dat bleek onvoldoende voor winst: (1½-1½). Aan bord 6 speelde Cock Hazeu (die ooit nog lid was van Scheve Toren) met wit een boeiende en ingewikkelde partij, die eindigde in een mooie winst! De Scheve Toren-man zei na afloop dat hij het initiatief had gehad; Cock dacht daar diametraal anders over – dat illustreert maar weer: ook achter het schaakbord leef je soms in parallelle werelden… In ieder geval kreeg Cock in een Konings-Indische partij ruimtelijk voordeel. Op de 17e zet kreeg hij remise aangeboden, maar Cock vond het niet des DSC’s om daarop in te gaan, en bovendien dacht Cock dat hij licht beter stond. Omdat z’n tegenstander veel afwachtende zetten deed, kon Cock toch een mooie en ingewikkelde aanval op de been krijgen. Die leidde, via een quasi-dameoffer, uiteindelijk tot stukwinst. Op de 39e zet gaf zwart op en was het eerste volle punt voor DSC in de knip: (2½-1½)!
Aan bord 7 maakte vaste invaller Freek Scholten even later remise na een spannende partij: hij speelde op bord 7 met zwart voor het eerst tegen een Engelse opening. Freek had daar voor het Prinsenstad toernooi een Semi-Slav tegen voorbereid, maar na een snelle pionruil was hij op zichzelf aangewezen. Er kwam een leuke, ongebalanceerde stelling op het bord. Nadat Freek 2 pionnen won was hij helaas te haastig en speelde een niet-werkende tactiek. Zijn koningin moest het toen alleen doen en hij stuurde aan op remise door eeuwig schaak; al had hij achteraf gezien toch nog goede winstkansen. Wie wil kan de partij naspelen. (3-2). Zowel aan bord 8 (Victor van der Kloet) als aan bord 5 (Gerard Bilars) leidde harde strijdt uiteindelijk tot het volle punt. Beiden speelden mooie aanvalspartijen, en met dit resultaat was de winst binnen (5-2). Dat Ed uiteindelijk toch niet wist te winnen, ondanks zijn enorme inzet, was daarom voor het team een draaglijk verlies. Onze tegenstanders waren zo vriendelijk om hun respect uit te spreken. Ze hadden de poule gewonnen, maar van geen enkele andere club zoveel tegenstand ervaren als van DSC4. Volgend jaar gaan we voor de poulewinst!
Partij Freek

Onderwerp: Wassenaar 1 – DSC-H4, 21 maart 2022
Henk Stipdonk

Antwoorden: 0
Bekeken: 3190

Wassenaar 1 – DSC-H4, 21 maart 2022 26-03-2022 22:39 Forum: Externe competitie

Wassenaar 1 – DSC4, 21 maart 2022

Op de dag dat de lente begon speelde DSC4 uit tegen Wassenaar. Dat team heeft aan de eerste borden relatief sterke spelers (1700-1900), maar aan de resterende borden is het vaak sprokkelen om een compleet team bij elkaar te krijgen. De speler aan bord 7 kwam pas 20 minuten later opdraven; we waren sportief, en hebben de klok pas toen aangezet (met 10 minuten per speler minder voor de partij).
Ook Victor van der Kloet trof aan bord 8 met zwart een relatief zwakke tegenstander. Hij speelde een Schotse partij en nadat hij het paard op d4 met de loper aanviel, ruilde hij zijn paard tegen Victors paard op c6. Vervolgens zette hij zijn dame op f3, maar die werd daardoor een aantrekkelijk aanvalsobject voor Victors lopers. Een pionoffer met enig risico van kant behandelde wit verkeerd, en toen was het snel gebeurd: 0-1 voor het team.
Daarna was het de beurt aan de beide invallers. Kees Korving speelde aan het derde bord, hij dwong netjes remise af, zodat de stand op ½-1½ kwam. Freek Scholten speelde op bord 7 met wit een koningsgambiet op bord 7. Ondanks dat wits eerste zetten niet accuraat waren, dient zwart veel preciezer en agressiever te spelen om niet onder de voet gelopen te worden. Zwart had zetten nodig die vaak onnatuurlijk voor hem zijn. Na 9 zetten had Freek de opstelling die je graag ziet in dit gambiet. Zowel het centrum, de open f-lijn, een voorsprong in ontwikkeling de geofferde pion terug. Dan is de aanval vaak snel en effectief. 17 Ne5! Was een mooie slotcombinatie. ½-2½ (https://lichess.org/LAHCKrT9#0).
Henk Stipdonk had het aan bord 4 met zwart niet al te moeilijk. In een Karo-Cann won hij op zet 9 een pion en daarna ging het bergafwaarts met wit, die op de veertigste zet werd matgezet: zo was het rond 10 uur ½-3½. Het duurde nog tot tegen 11 uur voordat Gerard Bilars aan bord 5 zijn onervaren tegenstander had mat gezet. Hij had in een sterk gespeeld middenspel, net als tegen Rijswijk, met een pion de zevende rij weten te bereiken en dat was doorslaggevend. Zijn tegenstander speelde nog zeer lang door: terwijl Gerard met zijn h-pion een dame haalde, schoof zijn tegenstander de koning doelloos heen en weer en claimde remise door zetherhaling. Het lukte uiteindelijk om hem uit te leggen dat driemaal dezelfde zet onvoldoende is voor remise: ½-4½.
Cock Hazeu had een ook een goede avond: een uur fietsen naar Wassenaar, en ’s avonds laat een uur weer terug…. Dan hoop je maar dat de partij dat waard is! Cock speelde met zwart aan bord 6; het duurde tot de 16e zet voordat hij z’n tegenstander een klein nadeeltje kon bezorgen: een geïsoleerde centrumpion. Op de 26e zet kon Cock die pion ‘arresteren’. Maar het was beslist nog geen gedane zaak: de dames bleven op het bord en Cock had een loper tegen een (sterker) paard. Toen z’n tegenstander op de 36e zet vrijwillig z’n paard tegen de loper afruilde, kwam Cock pas echt in het voordeel. Zeven zetten later was de winst binnen: ½-5½.
Aan de eerste twee borden bleef het lang spannend. Op bord 1 speelde Simon Broos met wit tegen Eric van der Marel, bekend jeugdtrainer in de HSB. Al snel ontstond er spanning in de partij vanwege penningen en mogelijke schijnoffers. Om aan een penning te ontkomen speelde Simon g2-g4, waarna zijn tegenstander via Pxg4 een stuk offerde voor 2 pionnen en een koningsaanval. Vanwege de complexiteit van de stellingen werden er over en weer wat foutjes gemaakt, waardoor de kansen wisselden. Uiteindelijk werd toch de vrede getekend door herhaling van zetten: 1-6.
Ed Eveleens moest een lange strijd leveren. Hij koos met zwart aan bord 2 weer eens een keer voor de Scandinavische verdediging. Zijn tegenstander stond na de opening iets gemakkelijker. Nadat Eds remiseaanbod werd afgeslagen moest hij secuur verdedigen. Met nog 2 minuten op zijn klok won hij met een fraaie damezet, waar zijn tegenstander duidelijk niet op gerekend had, een pion, waarna deze nu wel in remise berustte. Eindstand: 1½-6½.

Wassenaar 11459DSC416111½-6½
Marel van der, E.J. (Eric)1887Broos, S.J. (Simon)1677½ - ½
Beijersbergen, J.A. (Joop)1806Eveleens, E. (Ed)1658½ - ½
Claushuis, M. (Michaël)1710Korving, C. (Cornelis)1652½ - ½
Erwich, J.G. (Ankie)1288Stipdonk, H. (Henk)15750 - 1
Coste, P.A.L. (Pierre)1147Bilars, G.H. (Gerard)16000 - 1
Vogelaar, F. (Floris)1299Hazeu, C.A. (Cock)15640 - 1
Lim, D. (Danny)1335Scholten, F.L. (Freek)00 - 1
Ellmann, G. (Gabor)1198Kloet van der, V. (Victor)15540 - 1

Onderwerp: Rijswijk 3 – DSC-H4, 22 Februari 2022
Henk Stipdonk

Antwoorden: 1
Bekeken: 3885

Rijswijk 3 – DSC-H4, 22 Februari 2022 26-02-2022 23:39 Forum: Externe competitie

Met veel kunst en vliegwerk was het op de valreep toch nog gelukt 8 spelers op te stellen, met dank aan velen. De avond begon rustig. De eerste remise viel al snel aan bord twee, bij Kees Korving, die in een gesloten stelling met torens belandde. Cock Hazeu, met zwart aan bord 6, ruilde in de opening vrijwillig een loper voor een paard – en kreeg daar al snel een beetje spijt van. Z’n jonge tegenstander zette een scherpe koningsstellingaanval op over de lange diagonalen… maar overspeelde echter z’n hand. Eerst won Cock een pionnetje. En daarna in de afruil ook nog een kwaliteit. De Rijswijkse witspeler zag in dat het verder kansloos was en zo kwam al vroeg op de avond het eerste volle punt binnen voor het DSC-team. Henk Stipdonk misrekende zich. Soms is het genoeg om m in betere stelling één goede zet van de tegenstander over het hoofd te zien, om langzaam maar onherroepelijk de afgrond in te glijden. Zo stond het na twee uur spelen 1½-1½.
Bij Simon Dirkse (bord 8), Ed Eveleens (bord 1) en Antoon Frehe (bord 5) zag het er nog steeds niet lekker uit, dus verlies van de wedstrijd lag op de loer. Ed kwam met wit wat gemakkelijk uit een Russische opening. Zijn tegenstander bood al vrij snel remise aan. Omdat wij op veel van de andere borden wat minder stonden, speelde Ed door. In later stadium bleek hij toch ten onrechte op winst te hebben gespeeld en na een zwakke zet stortte Eds telling in en maakte zijn tegenstander het netjes af. 2½-1½. Bij Dirk en Antoon zag het er nog steeds niet goed uit. Gelukkig deed Gerard Bilars het aan bord 3 heel goed. Hij hield zijn tegenstander vrijwel de gehele partij onder druk met een d-pion op de zesde rij en won keurig. 2½-2½. Freek Scholten, die op het laatste moment inviel aan bord 7, stond behoorlijk goed en ook hij slaagde erin om zijn partij fraai te winnen. Zijn (leuke) partij kan je naspelen. 2½-3½. We hadden nog minstens een half punt nodig om niet zonder wedstrijdpunten nar huis te gaan. Zat dat erin?
En jawel, dat zat erin. Antoon slaagde erin zijn matige stelling langzaam maar zeker met geconcentreerd spel om te buigen naar een steeds betere positie, die hij in tegen het einde van de avond na een blunder zelfs in winst wist om te zetten. En als klap op de vuurpijl was er die spannende partij van Simon. Hij kreeg een onduidelijke, niet conventionele Siciliaan op het bord en had met de zwarte stukken de rokade bewust lang uitgesteld. Vele schone plannen, veel bedenktijd gebruikt, hij verloor een pion maar wist uiteindelijk toch zijn torens te verbinden. Zijn tegenstander zette continu Simons koning onder druk en bracht diverse schijnoffers die Simon niet mocht of durfde aan te nemen. Hij vertelde mij na afloop dat de pion voorsprong waarschijnlijk niet gemakkelijk naar winst zou leiden bij te voorzichtig spel. Onder grote tijdnood bij Simon kwam er een stelling op het bord met 2 torens en 3 pionnen van Simon, tegen 1 toren, 1 loper en 6 pionnen voor wit. Het lukte om een van de twee torens te ruilen., waardoor een remise-achtige stelling ontstond. Simon speelde echter al op increment; toch hield hij goed stand. Met de koning op een zwart veld hield hij met 1 pion de aanval van de 3 witte pionnen op de damevleugel tegen, terwijl hij met zijn toren druk uitoefende op de pionnen van wit op de koningsvleugel waar Simon met 2 pionnen tegenkansen had.
Wit probeerde door snel spel Simon door de vlag te jagen en blunderde daarbij zijn loper. Hij dacht op de ene vleugel nog te promoveren met de koning naast zijn pion maar Simon offerde zijn toren waarna zijn koning zegevierend naar de andere vleugel liep om de pionnen van wit te verschalken. Uiteindelijk werd het dus verrassend nog 2½-5½ op deze gezellige en spannende avond. Een mooi begin van het competitieseizoen.

Rijswijk 31537DSC415852½-5½
Dop van, E.R. (Erik)1600Eveleens, E. (Ed)16401 - 0
Haas, C.F. (Charles)1656Korving, C. (Cornelis)1652½ - ½
Knigge, J.A. (Hans)1564Bilars, G.H. (Gerard)16000 - 1
Peursen van, D.L. (Davo)1433Stipdonk, H. (Henk)15751 - 0
Huitema, D.J.E. (Doeke)1534Frehe, A.P. (Antoon)16290 - 1
Haksteen, R. (Rick)0Hazeu, C.A. (Cock)15640 - 1
Felix, R.J. (Rob)1434Scholten, F.L. (Freek)00 - 1
Vermeer, E.C.F. (Edwin)0Dirkse, S. (Simon)14380 - 1


Onderwerp: DSC-H4 redt het niet tegen DCSV1
Henk Stipdonk

Antwoorden: 1
Bekeken: 4327

DSC-H4 redt het niet tegen DCSV1 17-11-2021 17:49 Forum: Externe competitie

Maandag 15 november speelde DSC4 thuis tegen DCSV1, in de jeugdzaal op 1,5 m tussen de borden. Aanvankelijk hadden we wat last van de nietsvermoedende barbezoekers boven ons, die gezellige geluiden maakten, maar na verloop van tijd wist iedereen dat er aan de bar gefluisterd moest worden. Dank allen, voor dit begrip. De wedstrijd was spannend, het liep uiteindelijk anders dan we halverwege de avond verwachtten.

Simon Broos (1670) speelde met zwart aan bord 1 tegen Reinier v/d Veen (1693):
Na een gesloten opening bleef de partij lang in evenwicht. Simon moest wel oppassen omdat wit’s lopers op zijn koningsstelling stonden. Zijn tegenstander gebruikte veel tijd, maar bleef wel scherp spelen. Toen hij echter in tijdnood kwam, begon hij toch foutjes te maken. Dat leidde tot een slechte loper en tenslotte pionverlies, waarna hij met nog luttele seconden op de klok opgaf.

Ed Eveleens speelde aan bord 2 met wit tegen
Hij kreeg met wit een Caro-Kann op het bord. Hij speelde de doorschuifvariant met snel g4, h4 en g5. Zijn tegenstander had nog geen e6 gespeeld, maar speelde op de 7e zet f6. Na 8 e6, waarmee Ed ook zwarts paard op d7 aanviel was de zwarte stelling hopeloos. Vanaf dat moment speelde Ed een gewonnen partij – hij won al snel een toren en alles stond vast bij zwart. Toch werden er nog 41 zetten gespeeld voor hij opgaf. Samengevat: het werd Ed wel erg gemakkelijk gemaakt door zijn tegenstander. Geluk moet je soms hebben.

Intussen had Simon Dirkse, invaller aan bord 8, gewonnen van zijn tegenstander, met, naar eigen zeggen, veel geluk. “Hij had moeten winnen”, Zei Simon. Tja, zo gaat het soms. En het omgekeerde kan ook gebeuren.

Theo Rekveldt, ook invaller, speelde met zwart aan bord 3 tegen Rens ter Veen: Zijn partij verliep dramatisch. In de voorbereiding vertrouwde Rens Theo toe dat hij die avond broccoli gegeten had wat heel goed voor de hersenen schijnt te zijn, dus maak je borst maar nat. Toevallig had Theo die avond hetzelfde menu verorberd, dus ze waren wat dat betreft in gelijke conditie. Rens opende met b4, waarna Theo van de eerste zet af moest improviseren met zijn reactie daarop. Rens kreeg duidelijk voordeel zodat Theo het ergste reeds vreesde. Toen besloot hij tot een actie waarbij zijn dreigende witte loper werd afgeruild, waardoor Theo’s stukken ineens ruimte kregen met dreigingen die Theo een overtuigende kwaliteit voordeel opleverden. Theo voelde de overwinning naderen, maar er waren dame, toren en loper van Rens tegen dame en 2 torens van Theo op het bord dus tegendreigingen waren mogelijk. Theo heeft in overwegende stelling lang zitten broeden op een mat in drie, maar daarvoor was één tussenzet nodig die Rens een mogelijkheid gaf voor tegenactie. Daarom besloot Theo eerst de dames af te ruilen om het spel te vereenvoudigen. Het kwaliteitsvoordeel zou dan voldoende moeten zijn. Bij die ruil bleek wits loper ineens Theo’s twee torens tegelijk aan te vallen, waardoor diens kwaliteitsvoordeel verdampte tot een nadeel van 2 pionnen, dat Rens succesvol verzilverde. Achteraf gezien was zijn broccolimaaltijd de winnende factor.
Aan bord 7 speelde Cock Hazeu met zwart tegen A-P Schipper. Hij kwam met groot ruimtelijk voordeel uit de opening. Wit moest z’n rokade verbreken. Cock verzuimde echter om z’n voordeel te verzilveren. De torens gingen eraf en ook de dames. En een verre zwarte pion ging uiteindelijk verloren. Genoeg voor de jonge tegenstander om de winst vakkundig binnen te halen.
Ook Ronald Kraakman (bord 6) en Gerard Bilars verloren helaas hun partij, waarmee de enige kans op een gelijkspel bestond uit winnen aan bord 5. Daar speelde Henk Stipdonk met zwart tegen F.J. Stegenga. Een partij waarin Henk na een klungelige opening toch ineens mooie kansen kreeg, vanaf 16 … Pc5. Wit speelde 17 Lc5: waarna Henk ineens iets beter stond. Na een stukoffer gevolgd door enkele zwakkere zetten van wit (en trouwens ook van zwart), kwam Henk compleet gewonnen te staan. Helaas verprutste hij het in de stelling na 28 Tac1 met zijn 28e zet (h5) waarna wit naar een gewonnen eindspel kon afwikkelen. Henk dacht dat hij op de 28e zet beter Te3: had kunnen spelen. Zijn tegenstander geloofde dat niet; wie had gelijk? En wat was, in plaats van 28 … h5 of 28 … Te3:, de winnende zet?
Eindstand 3-5

DSC41602DCSV 115573-5
Broos, S.J. (Simon)1670Veen van der, R. (Reinier)16931 - 0
Eveleens, E. (Ed)1655Jager, M.D. (Mark)16921 - 0
Rekveldt, M.T. (Theo)1650Veen ter, R. (Rens)16520 - 1
Bilars, G.H. (Gerard)1611Boermans, R. (Robert)16420 - 1
Stipdonk, H. (Henk)1607Stegenga, F.J. (Fedde)15970 - 1
Kraakman, R.P.M. (Ronald)1606Steenweg, P. (Paul)15270 - 1
Hazeu, C.A. (Cock)1579Schipper, A.P.T. (Aart-Peter)15070 - 1
Dirkse, S. (Simon)1440Helfteren van, T. (Twan)11461 - 0


17 november, Henk Stipdonk

Onderwerp: Wassenaar-DSC3; 12 oktober 2020
Henk Stipdonk

Antwoorden: 0
Bekeken: 4799

Wassenaar-DSC3; 12 oktober 2020 18-10-2020 22:02 Forum: Externe competitie

Wassenaar-DSC3, 12 oktober 2020
De eerste, en voorlopig ook weer laatste wedstrijd van DSC3 in poule 2A van de HSB-competitie was een uitwedstrijd in Wassenaar. Door de gevaren van besmetting met CoViD19 waren beide teams gehavend, en heel anders samengesteld dan vorig seizoen. Reizen op eigen gelegenheid, geen car-pooling, maar we hadden er niettemin veel zin in.
De eerste drie partijen eindigden snel. De partij van Lars Visser met zwart aan bord 8 verliep soepel. De tegenstander met wit opende 4-paarden met 4.d3 d5, waarna zwart een heel prettige stelling had. Wit besloot de pion en een stel paarden te ruilen op d5 waarmee de zwarte dame centraal op het bord kwam te staan. Wit joeg de dame weg met 7.c4?!, een fatale verzwakking van zijn d3 pion. Die pion viel al snel toen na de lange rokade en een loper op f5 geen manier meer was om hem te verdedigen. Wit besloot in de tegenaanval te gaan maar zijn stukken kwamen in de knoop zonder echte bedreigingen te creëren. Wit verloor een stuk toen zijn paard op g5 na …h6 geen veilige velden meer had. Enkele zetten later gaf wit op toen de batterij van toren en dame op de open h-lijn een onverdedigbaar mat dreigden. (0-1). Gerard Bilars reageerde aan bord 4 met zwart met een Caro Kann op wits e4, waarna wit koos voor de doorschuifvariant. Er moest al snel geruild worden en een poging van zijn kant om het initiatief te nemen werd knap tegengespeeld. Met alle zwakke punten gedekt en aan beide kanten geen dreigingen bood wit remise aan. Gerard studeerde nog even op de stelling, liep een rondje, zag Lars winnen en de meesten goed staan en nam het aanbod aan. Beetje saai. Maar ja. (1½-½). Henk Stipdonk speelde met zwart aan bord 2 ook een Caro Kann. Op de 8e zet besloot hij tot Db2:, wat objectief en achteraf gezien helemaal goed bleek. Wit offerde onmiddellijk incorrect een paard op c4, en verkreeg zo fraai enige aanvalsmogelijkheden die Henk niet goed wist te beantwoorden. Een dubbele misrekening (14. ... b6 en 15. ...0-0-0) leverde DSC de eerste 0 op, helaas. Wel een aardige partij om even na te spelen. (1½-1½)


Aan bord 5 kreeg Sumit Ganguly met wit een Siciliaan voorgeschoteld, waarin hij snel overwicht kreeg, en uiteindelijk een prima stelling wist te bereiken. Toen hij op het punt stond een stuk te winnen, bood zwart remise aan. Sumit accepteerde, het tijdstip speelde daarbij een rol (2-2).

De laatste vier partijen eindigden een stuk later. Aan bord 6 speelde Nishant Narayan met zwart een prima partij tegen de Trompowsky met 2. … d5, waarin zwart na ruil op f6 met de g-pion nam, met open g-lijn. Toch rokeerde wit kort, zodat 7. … Tg8 een fraai zicht bood op de witte koning. Na 9. … Lh3 10. g3 kwam zwart gemakkelijk een kwaliteit voor. Het middenspel speelde zich vooral af op de damevleugel. Zwart slaagde erin enkele lichte stukken te ruilen, waarna een vrijpion op de damevleugel de doorslag gaf (2-3).

Adrián Sanz Mora deed het met wit aan bord 7 ook heel goed. Hij wist een pion voor te komen, en bouwde op de damevleugel druk op. Uiteindelijk blunderde zwart, zodat het met nog twee partijen te gaan 2-4 stond. Een half punt was genoeg voor de overwinning. Aan bord 1 streed Tom Broekhuizen een zware strijd, en het leek lang niet zeker dat hij de score zou kunnen verbeteren. Uiteindelijk moest hij de strijd in tijdnood en verloren stelling staken. Aan bord 3 speelde Aram Hassan met wit zijn partij zeer degelijk. Een klein voordeel wist hij langzaam maar zeker om te bouwen in een mooie overwinning, waarbij zijn sterke paard de in achterste linies wist door te dringen, waarna het voor zwart niet meer te houden was. Daarmee was de eindstand 3-5.

Onderwerp: Lierse 1- DSC5, 9 maart 2020
Henk Stipdonk

Antwoorden: 0
Bekeken: 7660

Lierse 1 - DSC-H5, 9 maart 2020 15-03-2020 20:53 Forum: Externe competitie

Op 9 maart speelde DSC5 uit tegen Lierse 1 in De Lier. Weer een spannende wedstrijd, en dankzij weer drie behulpzame invallers voor de afwezige Khaled, Mattia en Nishant, waren alle borden bezet. Aan de borden 2, 3 en 4 vielen de eerste beslissingen kort na elkaar. Ronald Braakman slaagde er niet in om zijn tegenstander aan bord 2 punten te ontfutselen; hij moest opgeven. Ook invaller Raymond Thomas moest opgeven. Hij trof aan bord 3 de op papier sterkste tegenstander met een rating van 1802. Cock Hazeu, die jarenlang zelf lid was van Lierse, speelde aan bord 4 met zwart tegen Adriaan Verduijn, een oud-clubkampioen. Al op de zevende zet beging Cock een enorme ‘mispeer’ die hem de kwaliteit leek te gaan kosten, of ten minste een pion. Maar in de cruciale vijf zetten die volgden, deed Cock “alles goed”, zodat de schade beperkt bleef tot een verbroken rokade. Ook daarna moest Cock secuur verdedigen. Toen dat lukte, en z’n tegenstander onvoordelig in de tijd was komen te staan, bood Cock remise aan, die Adriaan accepteerde. 2½-½.
Daarna duurde het even voor er weer een partij werd beëindigd. Henk Stipdonk, die met zwart de Caro Kann tegen Gera de Jong speelde, kwam heel behoorlijk uit de opening; na de 12e zet stonden bijna alle witten stukken weer op hun oude plaats, en Henk kon wat pionnen gaan verorberen. Dit voordeel gaf hij niet meer uit handen; toen wit ook nog een kwaliteit weggaf, gaf zij op. 2½-1½.


Victor van der Kloet slaagde er aan bord 5 met wit ook in te winnen, zodat de stand weer helemaal gelijk getrokken was. 2½-2½. Erik Wagter, onze tweede invaller had het aan bord 7 met zwart moeilijk. Toen hij in tijdnood, en in het heetst van de strijd in een lastige stelling een onreglementaire zet deed, speelde zijn tegenstander gewoon door, maar een omstander intervenieerde, waarna de wedstrijdleider tijd bijtelde bij Eriks tegenstander. We hebben het er maar bij gelaten. Twee zetten later gaf Erik op. 3½-2½. Aan bord 8 wist onze derde invaller, Shyam Balasubramanian, met zwart gelukkig wel te winnen, zodat de stand weer gelijkgetrokken werd. 3½-3½.
De beslissing moest dus vallen aan bord 1, bij Tom Broekhuizen, die met de witte stukken tegen Wim Poot speelde. Ze speelden een Spaanse partij waarin Tom er al snel voor ging om een pion te winnen. Ondanks dat dit niet correct was, leverde het toch een voordeel op; Wim wist het namelijk niet af te straffen. Daarna volgde nog een enerverende partij waarin Wim zich niet snel gewonnen gaf. Aangezien wit het lange tijd moest doen met alleen het increment, had zwart ook nog de nodige kansen. Uiteindelijk werd de pluspion in wederzijdse tijdnood toch te veel. Tom had een solide stelling en speelde met groot vertrouwen. De teamleider van Lierse gaf aan met remise (en 4-4) te willen instemmen. Ik heb dat wel aan Tom overgebracht, maar liet de beslissing uiteraard aan Tom. Die bleef ijzerenheinig doorspelen, lokte zijn tegenstander in de val, en wist uiteindelijk te winnen!

Mooi was dat het team tot de laatste zet bleef kijken. 3½-4½. De eerste remise, van Cock, leverde uiteindelijk een erg nuttig half puntje!

Onderwerp: DSC5-DD4, 3 februari 2020
Henk Stipdonk

Antwoorden: 1
Bekeken: 8358

DSC5-DD4, 3 februari 2020 12-02-2020 20:53 Forum: Externe competitie

DSC5-DD4
Op maandag 3 februari speelde DSC5 thuis tegen DD4. De tegenstander was door ziekte ernstig gehavend: bord 4 en 6 bleven onbemand en Cock Hazeu en Mattia Bianchi konden een partij tegen elkaar spelen. Zo begon DSC5 met een 2-0 voorsprong. Een gemakkelijk begin, maar een gemakkelijke overwinning werd het allerminst.

De eerste die zijn partij beëindigde was Henk Stipdonk. Hij speelde met zwart aan bord 5 een Caro Kann en kreeg vrij eenvoudig een pluspion. Een valletje (22. …Dc6) lokte 23. Pa5 uit, met gelijktijdige aanval op Dc6 en Lb7. Dat leek goed voor wit, maar na 23. …Td5xe5 (en matdreiging op g2), kreeg zwart twee torens en een paard voor de dame. Twee zetten later gaf Henk echter volkomen onnodig weer een toren weg, waarna hij moest knokken voor remise. Dat lukte: 2½-½.



Jan van de Donk speelde een spannende partij met zwart aan bord 3. In een Engelse opening zette hij op de koningsvleugel een gevaarlijke aanval op, die een complexe stelling opleverde. Wit manoeuvreerde onhandig en kwam slecht te staan. Het was echter ook voor Jan lastig om de juiste voortzetting te vinden, en zo kon wit uiteindelijk toch een stuk verschalken en de partij vervolgens simpel winnen: 2½-1½.



Nishant Narayan speelde aan bord 7 met zwart. De partij begon met Petrov’s verdediging, maar wit maakte er een Schotse variant van het vierpaardenspel van. Tot in het middenspel ging het gelijk op. Na enkele onnauwkeurigheden van zwart kwam wit in licht voordeel. Dit voordeel kon hij niet omzetten in winst. Op de 28e zet werd remise overeengekomen, waarmee de stand op 3-2 kwam.


Op bord 1 en 2 was het nog lang niet duidelijk of daar punten zouden worden behaald, Tom had het zwaar aan het eerste bord, en Ronald stond weliswaar goed, maar het bleef lang spannend en onduidelijk. Gelukkig stond Victor van der Kloet aan bord 8 wel heel goed. Die had een kwaliteit gewonnen en bovendien twee ver opgerukte vrijpionnen in het centrum. Het leverde een mogelijkheid tot mat in 3 op, dat beide spelers echter niet zagen, maar dat maakte geen verschil, Victor haalde de winst keurig binnen. Het enige volle punt dat we met een echte partij hebben veroverd. Goed gedaan: 4-2, en dus minstens een gelijk spel.

Tom speelde met zwart tegen Casper Sterk. Die opende met het Spaans en aangezien Tom geen zin had in de Berlijnse betonvariant, ging hij maar voor de gesloten hoofdvariant. Ondanks dat hij erg goed kwam te staan, zelfs na een tactische misser waardoor een vijandelijk paard achter de linies wist te komen, maakte Tom een winnende aanval helaas niet goed af. In het daaropvolgende dame-eindspel kon Tom eigenlijk alleen maar verliezen, al had hij het Caspar nog een stuk moeilijker kunnen maken: 4-3


Ronald Kraakman speelde met wit aan bord 2. Na e4 kwam zijn tegenstander met g6 , een begin van een moderne opening. Door gebrek aan kennis van Ronald over deze opening week de partij al snel af van de gangbare zetten en werd het een partij met weinig voordeel voor een van de spelers. Nadat Ronald een aanval van zijn tegenstander op de koningsstelling redelijk geneutraliseerd had, kreeg hij op de 34-zet kansen op een tegenaanval die hij helaas, ondanks gebruik van kostbare tijd miste. Vervolgens ging hij onder tijdsdruk zijn positie verslechteren, maar zijn tegenstander nam zijn remiseaanbod heel sportief aan; hij voelde er kennelijk niet voor om Ronald te proberen te verslaan door hem door de tijd heen te jagen. 4½-3½.

Een zwaarbevochten overwinning, die we uiteraard ook wel te danken hadden aan de twee reglementaire punten.

Onderwerp: Novelty Destroyers 2- DSC5, 7 januari 2020
Henk Stipdonk

Antwoorden: 1
Bekeken: 6583

Novelty Destroyers 2- DSC5, 7 januari 2020 14-01-2020 22:03 Forum: Externe competitie

Novelty Destroyers 2- DSC5, 7 januari 2020
Er waren deze keer maar liefst twee vooruit gespeelde partijen en twee invallers nodig om acht partijen te kunnen spelen. Gelukkig waren de spelers van Novelty Destroyers erg behulpzaam bij het vooruit spelen, en kamen twee van hen daarvoor op ons verzoek naar Delft. Op 30 december, nog voor het oliebollentoernooi begon, speelde Victor van der Kloet met wit aan bord 8 met wit de eerste, helaas korte partij. Zijn tegenstander had zich toevallig dat weekend heel goed voorbereid op From’s gambiet: 1. f4 e5; 2. fe4: d6; 3. ed6: Ld6: en zodoende werd het Victor al snel zo moeilijk gemaakt dat hij moest opgeven; 1-0 Een week later speelde Mattia Bianchi met zwart aan bord 5 de tweede vooruitgespeelde partij, een de Hongaarse verdediging. Beide speler begingen nogal wat slordigheden, maar de positie bleef lang in evenwicht. Wit zocht de aanval op de damevleugel, maar sloot die vleugel op de 20e zet toch af. Daarmee liet hij zwart een krachtige aanval over de koningsvleugel uitvoeren, zonder tegenspel van wit. Na een paar onnauwkeurigheden in wits verdediging wordt het voor zwart eenvoudig om te winnen; 1-1



Op 7 januari werden de resterende zes partijen gespeeld, met twee invallers: Brent van Dusseldorp en Raymond Thomas. Brent won zijn partij, en Thomas verloor, waarmee de stand 2-2 werd. Nishant speelde met wit tegen een siciliaanse verdediging, de uitgestelde Alapin verdediging, en bereikte na 10 zetten een stelling met goed ontwikkelde stukken en een veilige koning. Volgens de computer +1½. Toch slaagde zwart er in om wat stukken te ruilen en een gelijke stelling te bereiken met bovendien een vrijpion op de d-lijn. Wits aanval op deze pion leverde uiteindelijk enkele voorwaartse stapjes van die pion op, en in het eindspel bleek deze pion fataal. Ook de klok was een probleem; wit had al na 25 zetten nog slechts 1 minuut… Op de 38e zet was promotie van de pion onvermijdelijk en wit moest opgeven); 3-2.



Tom Broekhuizen mocht het met de witte stukken opnemen tegen Ronny Lange. Ze speelden een Siciliaanse partij waarin Tom voor het eerst de Zagreb variant uitprobeerde tegen de Najdorf. Wellicht had hij dit beter eerst een keer in de interne kunnen doen, gezien het verloop van de partij. Zo liet hij het op de 10e zet na om een karakteristiek paardoffer te brengen op d5. Het zou niet meteen hebben gewonnen, maar de zwarte koning komt niet meer goed weg. Hierna had Tom het op zijn 11e en 12e zet op de damevleugel moeten zoeken, beginnend met a4. In de partij zocht ik het alleen op de koningsvleugel. Gelukkig maakte zwart ook wel wat fouten, waarna het op de 16e zet ongeveer gelijk stond.
Het werd verder een partij van wederzijdse fouten, waarbij zwart de overhand leek te krijgen. Maar op de 25e zet maakte zwart de grootste fout van de partij waarna de zwarte stelling niet meer te redden was: 3-3.

Nadat Ronald Kraakman ook remise maakte, stond het 3½-3½
Aan bord zes viel om kwart over elf de beslissing in een partij van Henk Stipdonk met zwart in een Benoni achtige opening die lang gelijk opging. Henk moest hardnekkig een zwevende pion op c6 verdedigen, en had lange tijd moeite om een loper die op a8 verzeild was geraakt, weer in het spel te brengen. Omstreeks de dertigste zet was de stelling in evenwicht, en wit bood remise aan. Omstreeks die tijd stond het er in veel partijen niet heel goed voor, dus Henk besloot door te spelen. Dat pakte goed uit, en toen zijn tegenstander in tijdnood was gekomen, bleek een blundertje van wit doorslaggevend; 4½-3½.

Onderwerp: wedstrijdverslag DSC5-Belgisch Park2 25 november 2019
Henk Stipdonk

Antwoorden: 1
Bekeken: 6280

wedstrijdverslag DSC5-Belgisch Park2 25 november 2019 14-01-2020 21:48 Forum: Externe competitie

Henk speelde aan bord 5 met zwart zijn partij op 18 november vooruit, op verzoek van zijn tegenstander, Gerard van der Zijden. Gerard is op papier de sterkste speler van RSC Belgisch Park 2. Aan de hogere borden van Belgisch Park 2 spelen jonge spelers die graag hun ELO rating willen verbeteren. Gerard en ik bleken in een grijs verleden nog samen bij Philidor Leiden gespeeld te hebben. De partij (Caro Kann) was spannend, dank zij een korte rokade van wit en een lange rokade van zwart. Beide spelers begonnen een koningsaanval, wit offerde een pion, miste de beste voortzetting zo hier en daar (net als zwart), en na 27 zetten, en nogmaals na 28 zetten bood Henk remise aan. Met elk nog 20 minuten op de klok en alleen de zware stukken en wat pionnen op het bord, en een stelling volkomen in evenwicht waren er voldoende redenen om de vrede te tekenen: ½-½.



Op 25 november traden de andere zeven spelers aan deze keer weer met drie invallers: Shyam, Raymond en Edgar (dank, heren!). De tegenstander bleek inderdaad een tactische opstelling te hebben gekozen. Tom Broekhuizen was met zwart aan het eerste bord al snel klaar. Hij won in een scherpe partij. De stand werd weer gelijk getrokken nadat Ronald Kraakman aan bord 7 met zwart verloor. Cock Hazeu (met zwart aan bord 3) speelde een partij waar al snel beide lopers van het bord gingen en beide spelers lang rokeerden. Er ontstond een manoeuvreerpartij die gelijk op ging. Op de 25e zet bood Cock remise aan, die niet geaccepteerd werd. Maar op de 32e zet bood Cock’s tegenstander remise aan, die Cock accepteerde, wél na enig nadenken. Want ook de ‘nazit’ toonde aan dat Cock op dat moment beter stond: 2-2.
Shyam Balasubramanian, met wit aan bord 4, speelde d4 met koningsfianchetto en aanval over de damevleugel. Daarbij raakte zijn pionnenstructuur verzwakt. Misschien was hij te gretig? Na ca 40 zetten trok zwart de winst naar zich toe: 2-3
Toch zag het er niet slecht voor DSC5 uit. Zowel Victor van der Kloet (wit, bord 8) als Raymond Thomas (wit, bord 2) stonden erg goed. Toen de tegenstander van Edgar Huisman (wit, bord 6) in gelijke stelling remise aanbood, meende Edgar dan ook dat hij het aanbod rustig kon aannemen (2½-3½). Helaas ging het aan het einde van de avond bij zowel Victor als Raymond toch nog mis, door onnauwkeurigheden. Eindstand: 2½-5½.

Onderwerp: DSC-H5 start seizoen met 5-3 overwinning op Schaakhuis 3
Henk Stipdonk

Antwoorden: 1
Bekeken: 6783

DSC-H5 start seizoen met 5-3 overwinning op Schaakhuis 3 22-10-2019 11:04 Forum: Externe competitie

Op maandag 14 oktober speelde DSC een spannende thuiswedstrijd tegen het derde team van Schaakhuis Den Haag. Deze keer viel de eerste beslissing bij Henk Stipdonk, met zwart aan bord 5. Hij kwam aardig uit de opening. Na een incorrecte combinatie kwam hij toch een kwaliteit voor, om drie zetten later alweer een stuk weg te geven. Merkwaardig genoeg stond hij met zijn sterke toren tegen twee paarden nog steeds gewonnen. Wits pionnenstructuur was gehavend en de pionnen stonden wel zijn paarden in de weg, maar niet Henks toren. Zo kon hij vrij gemakkelijk winnen. 1-0.

De volgende uitslagen kwamen van Ronald Kraakman en Victor van der Kloet. Ronald had het met wit tegen de Aljechin-verdediging niet al te moeilijk. Hij speelde op de tweede zet Pc3. Deze zet wordt volgens SMB vaak gespeeld door amateurs - en door wie een theoretisch gevecht willen ontwijken. Zwart week op de zesde zet af van de Scandinavische variant. Op de 12e zet verzwakte zwart zijn koningsstelling ernstig en na nog een vergissing van zwart een zet later was het snel gedaan: Mat op de 18e zet. 2-0.


In Victors partij aan bord 8 gebeurde van alles. Victor meende met tempowinst zwarts dame te kunnen aanvallen, maar hij had een tussenzet overzien die wilde combinaties mogelijk maakte. Toen hij die goed doorstaan had, was er een remise-achtige stelling ontstaan die Victor de beste kansen bood, maar hij was zo in de war van de dingen die hij niet gezien had dat hij besloot om remise aan te bieden en niet het risico te lopen om fouten te gaan maken. De tegenstander accepteerde het remiseaanbod. 2½-½.
Na deze veelbelovende start werd het toch erg spannend. Cock Hazeu (met zwart aan bord 7) kwam goed uit de opening en bereikte met een prettige stelling het middenspel. Daarin kon z’n tegenstander een klein (b-)pionnetje winnen. Cock zag het aanvankelijk nog zonnig in en dacht dat hij het pionnetje wel zou terugwinnen. Maar het leek wel of z’n tegenstander steeds beter ging spelen! Stukken raakten afgeruild, het pionnetje werd een pion, en zelfs een dame…..op de zestigste zet kon Cock het vaantje strijken: 2½-1½.

Nishant Narayan speelde met zwart aan bord 6 een knap saaie partij (vond hij zelf). In de opening, een vertraagde Alapin variant van het Siciliaans, ging het gelijk op. Zwart kreeg een klein voordeel in het middenspel, wat door een onnauwkeurigheid van wit op de 27e zet nog iets werd vergroot. Veel leverde het uiteindelijk niet op, de partij ontwikkelde zich meer en meer tot een uitgesproken remisestelling. Op de 31e zet werden beide spelers het daarover eens. Volgens LiChess (https://lichess.org/64pyC8BL#61) deed Nishant weinig verkeerd: slechts drie onnauwkeurige zetten. De uitkomst viel hem natuurlijk tegen, al was het leuk dat hij remise tegen (P.) Fischer wist te bereiken: 3-2.

Nog drie partijen te gaan. Op dat moment stond DSC er aan de resterende borden 1, 3 en 4 niet best voor. Tom Broekhuizen mocht het met zwart opnemen tegen Hans Then. Hans opende met het konings-Engels wat Tom altijd lastig vindt om tegen te spelen. Hans wist dan ook een aardig voordeel op te bouwen. Maar het was geen partij zonder fouten. Zo zagen beide spelers niet dat Tom op de 15e zet pion g7 liet instaan. Daarna kwam Tom iets makkelijker te staan en na een taaie verdediging liet Hans nog een paar steken vallen. Helaas wist Tom daar dan weer geen gebruik van te maken en kwam hij in een verloren eindspel terecht. Daar kreeg hij na een blunder van Hans op de 42e zet nog een kans. Helaas blunderde hij vijf zetten later in totaal gelijke stelling ook nog een keer en toen was het toch echt over. 3-3.

Aram Hassan, invaller voor Khaled aan bord 3, had zichzelf met zwart opgesloten en bovendien daarbij veel tijd gebruikt; wit had omstreeks de 20e zet een bataljon van vijf pionnen op de vierde rij klaarstaan voor de aanval en een half uur meer bedenktijd. Hij zag echter de juiste voortzetting niet en koos uiteindelijk een verkeerde pion voor de doorbraak. Zo raakte hij achterop en uiteindelijk zelfs in tijdnood, gaf zijn dame weg en gaf op met nog 3 seconden op de klok. 4-3.

Op bord 4 speelde Mattia Bianchi met wit tegen een Caro Kann verdediging, waarbij hij een licht voordeel behield. Op de 22e zet miste zwart een kans op een klein voordeel. Op de 27e zet had wit een kans op een pluspion, maar hij koos ervoor om beide torens te ruilen met een iets betere positie, en beide een dame + stuk op het bord. Op de 35e zet miste wit opnieuw een mooie winstkans. Op de 41 zet blunderde Mattia, maar zijn tegenstander profiteerde niet en Mattia wist af te wikkelen naar een remise-achtig eindspel zonder dames. Zwart probeerde echter toch de winst erdoor te drukken, blunderde en wits vrije h-pionnen brachten de winst. 5-3.

Onderwerp: Schaakmat Westland - DSC-H5
Henk Stipdonk

Antwoorden: 5
Bekeken: 9181

Schaakmat Westland - DSC-H5 03-10-2019 20:43 Forum: Externe competitie

Maandag 30 oktober speelde DSC5 de eerste competitiewedstrijd uit tegen Schaakmat Westland in Naaldwijk. Het had heel wat voeten in aarde om het team compleet te krijgen; aanvankelijk was sprake van vier uitvallers. Met kunst en vliegwerk van Willen Jan van der Broek kon Victor toch nog op tijd worden afgeleverd na zijn jeugdtrainigsarbeid, en met drie behulpzame invallers (Brent Dusseldorp, Hugo van der Laan en Zimo Sibbing was het team op de valreep toch compleet.

De eerste beslissingen vielen al snel bij Tom Broekhuizen, Zimo en Brent. Tom kreeg met wit aan bord 1 een scherpe Siciliaan op het bord. Toen zijn tegenstander te snel d5 doorzette kreeg Tom een koningsaanval en ging het rap bergafwaarts met hem. Tom vond een fraaie manier om de winst binnen te halen en nadat zwart met h5 nog een offer op e6 toeliet kon hij opgeven.



Ook Zimo Sibbing wist fraai te winnen. Hij speelde met zwart aan bord 8, en moest het hoofd bieden aan de Bird opening (1. f4). Het was Zimo duidelijk dat conventioneel spel hem in deze hem onbekende opening snel fataal zou worden. Hij koos voor de lange rokade en pakte met de pionnen zijn verzwakte koningsstelling aan. Was het veel te defensief spel van wit? Of toch gewoon sterk spel van zwart? De opmars lukte goed en het loperpaar + torenbatterij op de h lijn werd wit te veel. Na het afvuren van het kanon Th1+ gaf wit op. De witte pionnen op de damevleugel stonden erbij en keken ernaar.

Brents partij (bord 3) begon redelijk symmetrisch, maar na de ruil van een paard voor een loper en tegenovergestelde rokade werd de partij interessanter. Door wat gemiste kansjes van zwart kreeg Brent het betere van het spel, maar na afruilen van zware stukken eindigde hij in een slecht eindspel. Op het moment dat remise afgesproken werd stond de tegenstander eigenlijk gewonnen. Zo stond het op dat moment nog 2½-½.

Maar Schaakmat Westland kwam terug, onder andere door verliespartijen van Victor van der Kloet (bord 7) en Henk Stipdonk (bord 6). Victor kwam goed te staan, maar verzwakte onnodig zijn koningsstelling i.p.v. verder te gaan met de aanval. Hierdoor verloor hij uiteindelijk de partij. Over mijn partij wil ik het liever niet hebben, maar dat geeft geen pas. Ik kwam met zwart goed uit de klassieke BenOni, waarbij ook meteen de paarden op d5 werden geruild en wits dame vroeg op d5 kwam te staan. Die werd teruggejaagd, en uiteindelijk won ik een toren (nou ja, een kwaliteit, want dat paard op h1 kwam nooit meer weg. Wit ging alles of niets spelen, en wist mij schrik aan te jagen met een matige zet, waar ik mij toch door liet overrompelen. Even later gaf ik volkomen onnodig een toren weg, en toen was de lol eraf.

Ook Ronald Kraakman (bord 2) verloor, na een Italiaanse opening waarbij hij spoedig onder druk kwam te staan. Hij probeerde daar onderuit te komen, maar dit lukte niet, en zijn speelruimte werd steeds kleiner. Door een geforceerde poging zijn paard in het spel te brengen zag hij een paardzet van wit over het hoofd en die drong op de 22e zet Ronalds verdedigingslinies binnen, om vervolgens de gehele positie af te breken.

Cock Hazeu beleefde z’n vuurdoop bij DSC5, en hoe dan ook bij DSC. En dat ging heel aardig! Met wit aan bord 5 kon hij rond de 15e zet met een kwaliteitsoffer een stuk winnen. Maar met een paard en een loper extra tegen een toren is een partij nog lang niet gewonnen…. Z’n tegenstander spartelde goed tegen, maar toen Cock rond de 36e zet er nog een kwaliteit bij won, stond hij een volle loper voor. Voor z’n tegenstander een goed moment om op te geven. Zo stond het met nog een partij te gaan 3½-3½. Alles hing van Hugo af, die in tijdnood misgreep en een toren verloor. Eindstand 4½-½.

Overzicht van 1 tot 12 van 12 resultaten

Powered by Burning Board Lite 1.0.1 © 2001-2004 WoltLab GmbH Nedstat Basic - Gratis web site statistieken. Eigen homepage website teller