Delftse SchaakSite - Schaakvarianten

blindschaak

Het typerende beeld bij schaken is dat van twee mensen die achter een bord zitten, in gedachten verzonken. Maar eigenlijk zijn bord en stukken slechts hulpmiddel, de ware strijd speelt zich in het hoofd af. Menig schaker probeert in de trein het puzzeltje uit de krant op te lossen, of denkt terug aan die spannende partij van de dag ervoor. En dat dan uiteraard zonder bord en stukken.

Ook als erop een clubavond wordt nagepraat over een partij die net is gespeeld of een over boeiende partij op een groot toernooi, dan vliegen de zetten over tafel zonder dat daar bord of stukken aan te pas komen. En soms zijn er zelf complete partijen die blind worden gespeeld.

Bekend zijn wel de blindsimultaans die sommige grootmeesters hebben gegeven. Velen stonden verbijsterd over de goede resultaten die deze grootmeesters haalden tegen hun tegenstanders die met bord en stukken mochten spelen. In de Sowjet-Unie waren deze simultaans vroeger zelfs verboden, omdat men vreesde dat het de geestelijke gezondheid zou schaden. Ook in Monaco worden door grootmeesters ieder jaar blindschaakpartijen gespeeld in het Amber-toernooi.

Blind schaken is eigenlijk een extra uitdaging bij het schaken. Het spel verandert er niet door, maar omdat alles in het hoofd moet worden gevisualiseerd is het een stuk moeilijker. Een bord en stukken blijken toch wel erg handig als ondersteuning voor de meeste schakers.

Wie eens wil oefenen kan overwegen de volgende site te bezoeken: www.dhtmlgoodies.com/scripts/chess-blindfold-trainer.

de Delftsche SchaakClub
de grootste, actiefste en gezelligste schaakclub van Delft

jeugd [ma 18:30-20:00]
Er is op 5 niveau's schaaktraining. Daar­na is er competitie, of een van de vele andere activiteiten.

senioren [ma 19:45-01:00]
De grote interne competitie heeft schakers van elk niveau. Ook zijn er veel andere activiteiten.

copyright
© 2002-2023 Delftsche SchaakClub

powered by
WoltLab GbR, Tjip BV & 2B Insite

software
FirstClassWebsite v1.6.1124.1
DSS v2.9.0701.1
WoltLab Burning Board
GNU WebChess

statistieken
Nedstat Basic  nedstat

disclaimer, privacy politiek, sitemap