Delftse SchaakSite - Schaakvarianten

dammen

Een van de oudste varianten van het schaakspel is het dammen. Bij deze variant beschikken beide spelers over 12 zwartveldige lopers. Deze lopers mogen echter steeds slechts een stapje doen en alleen vooruit.

Ook het slaan gebeurt op een zeer rare wijze. Heeft nog het meeste weg van haasje-over. Hierbij worden soms zelfs meerdere lopers te gelijk geslagen.

Om het spel nog wat meer te vereenvoudigen is slaan verplicht. Zo is alles veel makkelijker uit te rekenen. Om dat er nog veel te kiezen valt is er de regel ’meerslag gaat voor’. Dit voorkomt dat spelers in lang gepijns verzonken raken: veel zetten zijn hierdoor verplicht.

De promotie werkt net iets anders dan bij het gewone schaken, in die zin dat je er geen dame, toren, loper of paard mag halen, maar een dam. Dat is een loper die net als het gewone damstuk loopt, maar ook achteruit mag.

Omdat deze variant wel heel erg simpel is, is er ook een gevorderden-variant. Hier is het bord 10x10 velden en mogen de dammen meer dan een stapje te gelijk. Dit schijnt een goed alternatief te zijn voor mensen die moeite hebben met het gewone schaakspel.

de Delftsche SchaakClub
de grootste, actiefste en gezelligste schaakclub van Delft

jeugd [ma 18:30-20:00]
Er is op 5 niveau's schaaktraining. Daar­na is er competitie, of een van de vele andere activiteiten.

senioren [ma 19:45-01:00]
De grote interne competitie heeft schakers van elk niveau. Ook zijn er veel andere activiteiten.

copyright
© 2002-2022 Delftsche SchaakClub

powered by
WoltLab GbR, Tjip BV & 2B Insite

software
FirstClassWebsite v1.6.1124.1
DSS v2.9.0701.1
WoltLab Burning Board
GNU WebChess

statistieken
Nedstat Basic  nedstat

disclaimer, privacy politiek, sitemap