Delftse SchaakSite - Schaakvarianten

bughouse

Bughouse is simpel gezegd doorgeefschaak waarbij stukken ook met schaak mogen worden ingezet. Dit lijkt slechts een klein verschil, maar maakt het in de praktijk een compleet ander spel dan het gewone doorgeefschaak.

Bij bughouse spelen twee teams van twee personen tegen elkaar op twee borden. De ene speler van een team speelt met wit tegen een tegenstander, de andere met zwart. Er wordt gespeeld met de normale schaakregels, maar er is een belangrijke toevoeging: een speler die een vijandelijk stuk slaat geeft dit aan zijn teamspeler. Zo'n geslagen dat is doorgegeven mag op het bord worden ingezet in plaats van het spelen van een normale zet.

Bij dit inzetten gelden een paar bijzondere regels: een geslagen en doorgegeven stuk mag alleen worden ingezet op een onbezet veld, en een pion mag niet worden ingezet op de eerste of achtste rij. Stukken mogen (in tegenstelling tot gewoon doorgeefschaak) met schaak (en dus ook met mat) worden ingezet.

Ook het gepromoveerde pionnen geven een bijzondere situatie. Als een pion promoveert mag een speler net als in gewoon schaak er een ander stuk voor kiezen. Er blijft echter een pion op het bord staan; de pion wordt niet vervangen door het gevraagde stuk! Als deze gepromoveerde pion wordt geslagen, geeft de speler die hem slaat deze door aan zijn teamspeler. Die laatste kan hem dan alleen als pion op zijn eigen bord inzetten.

Omdat er stukken met schaak en mat kunnen worden ingezet, wordt het teamelement en de bedenktijd veel belangrijker dan bij doorgeefschaak. Een bughouse-wedstrijd is afgelopen op een van de twee borden een winnaar is. Als een medespeler roept: "een paard is mat!" kan er dus gewoon een dame voor een paard worden gegeven. Immers, als het andere bord gewonnen wordt, wordt de wedstrijd gewonnen.

Ook de bedenktijd speelt een belangrijke rol. Een speler die mat dreigt te gaan gaat "zitten", wat zoveel wil zeggen als dat hij geen zetten meer doet in de hoop dat zijn medespeler in de tussentijd voor het verstrijken van zijn bedenktijd zijn partij weet te winnen. Dit kan uiteraard alleen als degene die mat dreigt te gaan meer tijd heeft dan de tegenstander van zijn teamgenoot. Anders gaat de laatstgenoemde ook zitten, en verliest de speler die mat dreigt te gaan alsnog op tijd.

de Delftsche SchaakClub
de grootste, actiefste en gezelligste schaakclub van Delft

jeugd [ma 18:30-20:00]
Er is op 5 niveau's schaaktraining. Daar­na is er competitie, of een van de vele andere activiteiten.

senioren [ma 19:45-01:00]
De grote interne competitie heeft schakers van elk niveau. Ook zijn er veel andere activiteiten.

copyright
© 2002-2022 Delftsche SchaakClub

powered by
WoltLab GbR, Tjip BV & 2B Insite

software
FirstClassWebsite v1.6.1124.1
DSS v2.9.0701.1
WoltLab Burning Board
GNU WebChess

statistieken
Nedstat Basic  nedstat

disclaimer, privacy politiek, sitemap