Delfts Kroeglopertoernooi

2022

IM Jan-Willem de Jong en IM Stefan Kuipers winnen het Kroeglopertoernooi 2022!

Zondag 5 juni was het dan eindelijk zover. Na 2 jaar afwezigheid keerde het Kroeglopertoernooi terug naar Delft. Voor deze 17de editie werkte de Delftsche SchaakClub weer samen met de Delftse horeca om 94 tweetallen een onvergetelijke schaakmiddag in de binnenstad te bezorgen. In 7 rondes van 20+0’ rapidschaak mocht elk tweetal, elke ronde op een andere locatie, zich bewijzen tegen de rest van het veld. Dat deelnemersveld was ook nog eens ontzettend divers, van kroeg- en huisschakers die voor de eerste keer aan een toernooi meededen tot ervaren Internationaal Meesters en zelfs een Grootmeester.

Het begin van de dag
De dag begon voorspoedig. De voorspelde regen bleef in de ochtend nog uit en nadat de aanmelding om 11:00 opende stond er al gauw een rij tot buiten het clubgebouw.

De rij strekt tot buiten - foto door Harry Gielen
De rij strekt tot buiten - foto door Harry Gielen


Het koffiezetapparaat aan de bar kon ondanks zijn harde werken de onophoudelijke vraag naar koffie niet aan en een ware koffiecrisis was het gevolg. Gelukkig bracht een tweede, op ingeving van Jouke van Gosliga gevonden, koffiezetapparaat redding. Na de opening van toernooidirecteur Lucien van de Lisdonk gingen de deelnemers, gesterkt door cafeïne en sommigen al door een biertje, op weg naar hun eerste bestemming.

Lucien opent het toernooi - foto door Sofya Blanter
Lucien opent het toernooi - foto door Sofya Blanter


De openingsrondes
In de eerste paar rondes zijn traditiegetrouw de ratingverschillen in dit soort toernooien groot, zodat iedereen betrekkelijk snel op het eigen niveau speelt voor de rest van het toernooi. Al het nieuwe maar ook oudere materiaal van de club was ingezet en vooral voor de jongere deelnemers betekende dat soms een eerste aanraking met analoge schaakklokken.

Het instellen van de analoge klokken - foto door Harry Gielen
Het instellen van de analoge klokken - foto door Harry Gielen

Aan de traditie van materiaal nabrengen werd ook niet ontsnapt. Een witte toren hier, een zwart paard daar en een defecte klok elders zorgden ervoor dat de organisatie heel wat meters op de fiets heeft afgelegd de eerste paar rondes. Qua resultaat waren er in de eerste twee rondes nauwelijks verassingen, het waren vooral de op papier sterkere teams die vaak met 2-0 soms met 1.5-0.5 de tegenstanders aan de kant schoven.

Het middenspel
In ronde 3 was er echter al een serieuze clash aan de top van het veld. IM Arthur Pijpers en IM Edwin van Haastert namen het op tegen WGM Anne Haast en WGM Bianca de Jong-Mühren in de Koornbeurs.

Strijd in de Koornbeurs - foto door Harry Gielen
Strijd in de Koornbeurs - foto door Harry Gielen


Beide kampen kwamen niet ongeschonden uit de strijd en 1-1 was het resultaat. Andere topontmoetingen waren er tussen IM Stefan Kuipers en IM Jan-Willem de Jong en het Spaanse duo IM Jesús Garrido Dominguez en WFM Lucía Pascual Palomo (1.5-0.5). Het leukste verhaal van ronde 3 was wellicht de strijd tussen de Joosten. FM Joost van Ruitenburg met zijn partner Joost van Rosmalen namen het op tegen GM Robin Swinkels en IM Joost Michielsen. Er bleek echter dat het optimale aantal Joost in een team wellicht 1 en niet 2 is en Joost en Joost delfden met 0-2 het onderspit.

Inmiddels was de beloofde regen begonnen en die zou de rest van de dag niet meer aflaten. Tussen de rondes door werd dan ook haastig van kroeg naar kroeg bewogen om zo droog mogelijk aan het bord te verschijnen. Ronde 4 was belangrijk voor de stand aan de top. Robin en Joost namen het op tegen Arthur en Edwin. Met 6/6 hadden Robin en Joost tot dan geen punt verloren maar het als eerste geplaatste koppel van LSG stond met 5/6 op slechts een kleine achterstand. 1-1 was voor allebei de teams het onbevredigende resultaat.

Joost Michielsen (l) neemt het op tegen Edwin van Haastert in de Wijnhaven - foto door Harry Gielen
Joost Michielsen (l) neemt het op tegen Edwin van Haastert in de Wijnhaven - foto door Harry Gielen


Stefan en Jan-Willem waren ondertussen met een ware opmars bezig en stonden na ronde 4 met 7.5/8 gedeeld eerste met Jordy Schouten en Mark Clijsen die ondanks hun 13e plek op de plaatsingslijst een ijzersterk begin van het toernooi kenden.
Het sprookje voor Jordy en Mark kwam echter in ronde 5 tot een abrupt einde toen ze het tegen Robin en Joost op moesten nemen. Het tweede duo bewees dat de titels voor hun naam niet zonder betekenis zijn en wonnen met 2-0. IM Demre Kerigan en FM Yasin Sari, tot nog toe niet genoemd, waren ook met een sterk toernooi bezig en met hun 2-0 overwinning in ronde 5 vonden ook zij aansluiting bij de top.

Het eindspel
Het was inmiddels 17:30 en de regen kwam nu met bakken uit de hemel. Menig “regenbestendige” jas was niet opgewassen tegen de natste Pinksterzondag ooit maar binnen in de kroegen was het warm en gezellig. In Café de Sjees bonden Stefan en Jan-Willem, de voorlopige koplopers, de strijd aan met hun directe achtervolgers Robin en Joost. Laatstgenoemden kwamen gehavend en met slechts een half puntje uit de strijd. Gert Legemaat, meervoudig clubkampioen van DSC en Ted Barendse, voorzitter van DSC, waren onderwijl na een langzame start met een ware opmars bezig. In de Wijnhaven rekenden ze af met mede-DSCers Jouke van Gosliga en Michael Stoops en stonden na ronde 6 met 9/12 ineens 7de.

De strijd om de titel. Jan-Willen de Jong (l) tegen Yasin Sari - foto door Harry Gielen
De strijd om de titel. Jan-Willen de Jong (l) tegen Yasin Sari - foto door Harry GielenToch was het aan de echte zwaargewichten om de 17de editie van het Kroegloper te beslechten. Stefan en Jan-Willem stonden op 11 punten en moesten het in de laatste ronde opnemen tegen de nummer 2 Demre en Yasin die op 10 punten stonden. 1-1 was goed genoeg voor de ongedeelde winst en zo geschiedde.

De prijsuitreiking en afsluiting
IM Stefan Kuipers en IM Jan-Willem de Jong wonnen dus het Kroeglopertoernooi 2022 met 12/14. De 2de plaats werd gedeeld door 3 duo’s met 11 punten: IM Demre Kerigan & Yasin Sari, GM Robin Swinkels & IM Joost Michielsen en IM Arthur Pijpers & IM Edwin van Haastert. Plaats 5 werd gedeeld door IM Jesús Garrido Dominguez & WFM Lucía Pascual Palomo en IM Herman Grooten met zijn zoon Tommy Grooten met 10.5 punten.

De toernooiwinnaars Stefan Kuipers en Jan-Willem de Jong - foto door Harry Gielen
De toernooiwinnaars Stefan Kuipers en Jan-Willem de Jong - foto door Harry Gielen


Na de prijsuitreiking bleven nog ongeveer 75 mensen dineren. Het buffet was verzorgd door Toko Idola en met het lekkere Indische eten als bodem bleef menigeen hangen op de club om blitz te spelen of toch nog een paar biertjes te drinken. Al met al was het een geslaagd toernooi.

Woord van dank
Ten eerste willen we graag alle deelnemers bedanken voor de mooie sfeer. In het bijzonder willen we de Delftse horeca bedanken zonder wie die evenement niet mogelijk was geweest. Een complete lijst met deelnemende zaken vind je hier. Dank aan Stickchess en de ontwikkelaar Stefan Kuipers (dezelfde!) voor de software die we hebben gebruikt om in te delen en voor technische ondersteuning zelfs tijdens het toernooi! Ook de volledige eindstand en indeling vind je daar terug. Zeker ook dank aan de vrijwilligers die dit evenement ondersteund hebben, zonder hen was het niet gelukt.

Fotografen
Harry Gielen en Sofya Blanter verdienen tevens een woord van dank. Zij hebben gedurende de dag foto's gemaakt van het toernooi. De foto's van Harry kan je vinden op zijn Flickr. De foto's van Sofya zijn hier te vinden.

Uitslagen
 TeamBordpunten
1Stefan Kuipers & Jan-Willem de Jong12
2Demre Kerigan & Yasin Sari11
3Robin Swinkels & Joost Michielsen11
4Arthur Pijpers & Edwin van Haastert11
5Jesús garrido Dominguez & Lucia pascual Palomo10.5
6Herman Grooten & Tommy Grooten10.5
7Anne Haast & Bianca de Jong-Muhren10
8Mark Timmermans & Rik de Wilde9.5
9Stefan Colijn & Erik Biemans9.5
10Jordy Schouten & Mark Clijsen9.5
11Gert Legemaat & Ted Barendse9.5
12Henk Ochtman & Marcel Terluin9.5
13Frank Keim & Andreas Ehringer9.5
14Jozef Simenon & Peter van Dinteren9.5
15Stefan Buchly & Erik Middelkoop9
16Mykhailo Dorokhin & Daan Zult9
17Gerard Milort & Mildo van Staden9
18Thomas de Ruiter & Jelle Bulthuis9
19Richard Oranje & Theo van Orsouw8.5
20Jip Damen & Luuk Weidema8.5
21Jurii Piurbeev & Bogdan Popescu8.5
22Maurice Manoch & Filip Borst8.5
23Bob Voogt & Rob Smits8.5
24Timon van Dijk & Manfred Kindt8.5
25Niels Matser & Dick Vliek8.5
26Timo Bottema & Mark Breton8.5
27Joost van Ruitenburg & Joost van Rosmalen8
28Richard Ammerlaan & Paul Tromp8
29Jouke van Gosliga & Michael Stoops8
30Albert Termeulen & Marcel Wubben8
31Erik-Jan Colijn & Ruben Hooghwerff8
32Brent van Dusseldorp & Alexander Bruschke8
33Sven Judas & Derk Dekker8
34Kanako Kinoshita & Tjeerd Ouwehand8
35Arno Middelkoop & Merlijn Albers7.5
36Marten Berghuis & Davin Mostert7.5
37Roland van Keeken & Jeffrey Stoffers7.5
38Hans Minnema & Rens Minnema7.5
39Stefan Bekker & Michelle de Liefde7.5
40Oleksandr Ruzaykyn & Ruzaykyn, Olga7.5
41David Boersma & Agarwal, Pranav7.5
42Bram Beijer & Arjen Hofman7.5
43Lukas Boutens & Jeroen Bollaart7
44Sander van Gennip & R.V. Westerink7
45Robin Bosters & Albert Vermue7
46René Kniest & Bart van Cleef7
47Bram Albertus & Johan Heskes7
48Sicco Verwer & Oscar Verwer6.5
49Maurits de Jong & Anton Lammers6.5
50Frans Vreugdenhil & Ronald van Etten6.5
51Willem-Jan van den Broek & Hendrik Steffers6.5
52Jan Valstar & Boaz Valstar6.5
53Henk van der Tol & Hans Knigge6.5
54Arjan Drenthen & Abel Drenthen6.5
55Ton Bodaan & Armin Segger6
56Tony Goudriaan & Harry van der Stap6
57Peter Pilgrim & Wim van den Burg6
58Wouter Remmerswaal & Dominique Nierop6
59Olav van Leeuwen & Robin van Leeuwen6
60Yvo Kuhling & Rik Langeveld6
61Kasper Uithof & Paul Henselmans6
62Jan Neutel & Alexander Neutel6
63Teus Sr Slotboom & Otto van Haren6
64Doeke Huitema & Femke Wezenaar6
65Marion Adriaans & Freek Scholten6
66Sidney Cadot & Pepijn Kenter6
67Sofya Blanter & Milan van den Heuvel6
68Han Nicolaas & Fong Li Calje6
69Charleen Petz & Lukas van Harten6
70Quirine Langeveld & Sterre Langeveld5.5
71Ahmad diab Diaz & Kancharla, Varun Chudary5.5
72Adri Timmermans & Ahmed AlGawady5.5
73Willem de Koster & Jaap de Koster5.5
74Jeroen Zweers & Edwin Mons5.5
75Tjeerd Giesken & Walter Sjardijn5.5
76Wytze Jonkerman & Jelger Oud5
77Jeffrey Hofland & Hans Coenders5
78Ike tjin a Lien & Jie-Ren tjin a Lien5
79Martijn van Dam & Maurits Leentvaar5
80Jorgen Henseler & Tim Knip5
81André Duijvesteijn & André van der Weijde5
82Lucien van de Lisdonk & René Poots5
83Joris Westerhuijs & Antonie van Velzen5
84Jaap Schuurmans & Reinier Derks5
85Cas van Mierlo & Christophe Rebreyend4.5
86Bart Kroon & Jan Kroon4.5
87Joost Bosman & Luc Janssen4.5
88Robert Huizer & Alexander van 't Hoff4
89Frank de Zwart & Wester Landmann4
90Max Schuurmans & Guus Brink4
91Peter Ketting & Roelof van Marle4
92Jaco Arkesteijn & Richard Hoogezand3.5
93Sjors Bruggink & David Poka3
94Simon Dirkse & Bert van der Willik1


Zie voor uitslagen, indeling en standen per ronde: Stickchess

de Delftsche SchaakClub
de grootste, actiefste en gezelligste schaakclub van Delft

jeugd [ma 18:30-20:00]
Er is op 5 niveau's schaaktraining. Daar­na is er competitie, of een van de vele andere activiteiten.

senioren [ma 19:45-01:00]
De grote interne competitie heeft schakers van elk niveau. Ook zijn er veel andere activiteiten.

copyright
© 2002-1600 Delftsche SchaakClub

powered by
WoltLab GbR, Tjip BV & 2B Insite

software
FirstClassWebsite v1.6.1124.1
DSS v2.9.0701.1
WoltLab Burning Board
GNU WebChess

statistieken
Nedstat Basic  nedstat

disclaimer, privacy politiek, sitemap