Delftse SchaakSite - Toornooien

DSC Jeugdteam t/m 10 jaar kampioen van de HSB/RSB

Op zaterdag 25 februari vond in ons eigen Denksportcentrum de Jeugdclubkampioenschappen (JCK) plaats. Dit is een competitie voor jeugdteams van schaakverenigingen uit de Haagse en Rotterdamse regio's - in verschillende leeftijdscategorieŽn: AB (t/m 18 jaar), C (t/m 14 jaar), D (t/m 12 jaar) en E (t/m 10 jaar). Deze zaterdag werd er gespeeld in de C en in de E-categorie. De AB en D categorieŽn volgen op 18 maart in Spijkenisse. Naast kampioen van de Haagse en Rotterdamse regio zijn er ook kwalificatieplaatsen te verdienen voor (de halve finale van) het Nederlands kampioenschap voor jeugdteams in de categorieŽn D en E (voor AB en C geldt een vrije inschrijving) als je bij de eerste 6 teams eindigt. Sinds 2016 worden de jeugdclubkampioenschappen georganiseerd als een gezamenlijk toernooi van de Rotterdamse en Haagse Schaakbond. Dit is het eerste jaar dat DSC deelneemt, en dat met maar liefst 5 teams!

Voor veel spelers was het een eerste kennismaking met een schaaktoernooi, maar in onze topteams hadden we al wel wat meer ervaren toernooitijgers. En dat was ook te zien aan de resultaten. Ons C1-team werd knap 3e, achter het sterke Klim-Op en DD - en ons E1 team is zelfs kampioen geworden! Hieronder een kort verslag per team.

DSC E1
Het DSC E1 team moest het doen zonder de sterkste speler qua rating (Leonid Leshko) die in Rusland was dit weekend. Maar gelukkig bleven er genoeg toppers over. Adam Ahaloui werd na de afmeling van Leonid toegevoegd aan het eerste team en deed dit geweldig! Hij won de ene partij na de ander, vaak ook heel erg snel. Uiteindelijk kwam hij op bord 4 tot de fantastische score van 8 uit 9 en werd daarmee gedeeld topscorer van DSC E1. Op bord 1 speelde Cedric Verwer, en ook Cedric speelde een razendsterk toernooi. Hij verloor uiteindelijk ook maar 1 partij (die hij eigenlijk ook had kunnen winnen) - met een paar hele knappe overwinningen, o.a. op de sterke Ryoga Okita van SHTV. SHTV was de grootste concurrent voor de HSB-titel, maar dit team werd in ronde 3 met maar liefst 4-0 verslagen! Vanaf dat moment begon het er op te lijken dat we serieus bovenin konden meedraaien dit toernooi. Thaara Swaminathan speelde op bord 2 - zij is erg jong, uit 2014, maar zit op de club al in stap 4. Tactisch ziet ze heel erg vol, maar in de partijen komt het er niet altijd uit. Vandaag ging het echter ook bij haar super, en evenals Adam en Cedric scoorde ook Thaara 8 uit 9. Ik heb haar ook een paar hele mooie tactische trucs zien toepassen tegen goede spelers. Echt heel mooi gespeeld. Op bord 3 speelde Nathan Drenthen, die soms wat wisselvallig speelde, maar toch ook belangrijke punten voor het team heeft binnengesleept. Hij scoorde uiteindelijk 50% (4,5 uit 9). Alleen tegen concurrenten Klim-Op E1 en De Koddige Koning E1 werd gelijk gespeeld met 2-2, verder werden alle partijen gewonnen. Meer dan terechte kampioen dus, super gedaan!

Het kampioensteam DSC E1
Het kampioensteam DSC E1


DSC E2
Het was erg leuk dat er ook een tweede E-team meedeed. Dit team bestond uit jonge schakers, die nog geen jaar lid zijn van de schaakclub en nog nooit eerder hadden meegedaan aan een schaaktoernooi. Natuurlijk is het dan moeilijk om (veel) partijen te winnen, maar het is wel een mooie ervaring. En ze hebben zich ook kranig geweerd op het bord! Topscorer van dit team werd Breixo Leal van Helden op bord 2, die toch mooi 2,5 punt bij elkaar heeft geschaakt! En er zat soms nog wel wat meer in, maar gewonnen posities afmaken blijft ook heel erg lastig. Op bord 1 speelde Krijn 't Hart; een eerste schaaktoernooi is al lastig genoeg, en als je dan ook op bord 1 speelt krijg je ook nog eens alle sterkste spelers van de tegenstander tegenover je! Toch deed Krijn het heel goed, en wist hij ook nog een mooie partij te winnen. Op bord 3 speelde Anfernee Poon veel leuke potjes en heeft ongetwijfeld veel geleerd. Hij wist een potje remise te spelen. Emilia Veenstra heeft ook een leuke en leerzame dag gehad. Ze werd wel vaak schaakmat gezet, maar daar leer je van en de volgende keer gaat het ongetwijfeld alweer een stukje beter! Van schaaktoernooien spelen word je echt een betere schaker!

DSC E2 in actie
DSC E2 in actie


DSC C1
Ons DSC C1-team t/m 14 jaar had best een aardig team, maar ook goed genoeg om mee te doen met de prijzen? Moeilijk om in te schatten van tevoren, omdat het team bestond uit 2 ervaren toernooispelers (Oscar en Abel) en twee ander schakers die ook goed konden schaken, maar dit tot nu toe vooral hebben bewezen in de interne DSC competititie (Adrian) en in de KNSB competitie (Jaap), maar die nog niet vaak op jeugdtoernooien hun kwaliteiten hebben laten zien. Op bord 4 speelde Jaap de Koster en hij werd topscorer van het team met de prachtige score van 6,5 uit 7 - en hiermee de enige DSC'er die geen enkele partij verloor gisteren. Een bord hoger speelde Abel Drenthen op bord 3. Hij was de afgelopen dagen ziek thuis geweest, maar net op tijd hersteld voor het toernooi, in het begin nog wat wisselvallig geschaakt, maar uiteindelijk met 4 uit 7 een mooie bijdrage geleverd voor het team. Nog een bord hoger speelde op bord 2 Adrian Oliehoek goede en interessante partijen, waar ook af en toe misschien zelfs nog wat meer in had gezeten, maar met 4,5 uit 7 had ook hij een prima toernooi. Dan de kopman Oscar Verwer, die op bord 1 begon met 2 prima overwinningen, maar daarna begon de motor een beetje te haperen. Uiteindelijk 3 uit 7 op bord 1 een degelijke prestatie. Het team verloor tegen de nrs. 1 en 2 (Klim-Op met 3,5-0,5 en DD met 2,5-1,5), speelde gelijk tegen de nr. 4 RSR Ivoren Toren en won de rest. Uiteindelijk een verdiende en mooie 3e plaats. En Jaap en Abel zijn eigenlijk nog D-spelers, dus die kunnen over een paar weken weer aan de bak in Spijkenisse om daar weer een mooie prestatie neer te zetten.

Derde plaats voor DSC C1
Derde plaats voor DSC C1


DSC C2
Bij het tweede team van DSC veel spelers met geen of weinig toernooiervaring. Ze begonnen met een (logische?) 4-0 nederlaag tegen DSC C1. Maar daarna ging het best wel redelijk. Vooral op de lagere borden werden best veel punten gescoord. Op bord 1 had Bohdan Koval het wel lastig met sterke tegenstanders, maar kwam toch tot 2 punten. Bord 2 was in dit team voor Friso Pil, die ook voor het eerst meedeed aan een dergelijk toernooi. Hij kwam tot 1 overwinning. Fedde Dijkshoorn speelde echt een heel sterk toernooi op bord 3, waarbij met name overwinningen tegen Miguel Angel Dickhoff (meer dan 400 ratingpunten meer dan Fedde) en remise tegen Dorian de Ridder (meer dan 700 punten meer dan Fedde) niet onvermeld mogen blijven. Fedde kwam tot 4,5 punt uit 7 partijen. Hiermee was hij gedeeld topscorer, want Justus Wahls speelde ook een ijzersterk toernooi en kwam tot precies dezelfde score!

DSC C2 in opperste concentratie
DSC C2 in opperste concentratie


DSC C3
Het derde team van DSC bestond ook uit spelers zonder toernooiervaring, dus ik was benieuwd hoe dat zou gaan. Dit team bestond uit 5 spelers, dus niet iedereen kon elke ronde spelen, en ze speelden uiteindelijk 4 of 5 partijen. Florenz Huijssen moest op bord 1 tegen hele sterke spelers schaken. Helaas lukt het niet om punten binnen te sprokkelen. Zadie Dankoor op bord 2 schaakte een knap toernooi en kwam tot 2 punten. Jaival Pandya kwam net als Florenz dit toernooi helaas nog niet tot punten, maar de volgende keer gaat dat vast ook beter! Iresh Bishnoi was de topscorer van dit team; hij kwam tot 3 uit 5, echt supergoed voor een eerste toernooi! En Pavlo Kudrenko moest vrijdag nog even snel worden ingeschreven als lid van DSC om mee te kunnen doen, en wist uiteindelijk 1 van zijn 4 partijen te winnen. En ongetwijfeld een mooie ervaring voor allen.

DSC C3 in actie
DSC C3 in actie


Het was een erg geslaagd en gezellig toernooi, volle bak in het Denksportcentrum, veel mooie ervaringen opgedaan en ook nog eens sportieve successen. Het E1-team mag zich in het najaar gaan opmaken voor het NK - en op zaterdag 18 maart gaan we met meerdere D-teams en AB-teams naar Spijkenisse!

Zie voor alle uitslagen en een verslag en foto's van de JCK-organisatie: https://www.messemaker-1847.nl/jck/

er is 1 reactie: lees | reageer
de Delftsche SchaakClub
de grootste, actiefste en gezelligste schaakclub van Delft

jeugd [ma 18:30-20:00]
Er is op 5 niveau's schaaktraining. Daar­na is er competitie, of een van de vele andere activiteiten.

senioren [ma 19:45-01:00]
De grote interne competitie heeft schakers van elk niveau. Ook zijn er veel andere activiteiten.

copyright
© 2002-2023 Delftsche SchaakClub

powered by
WoltLab GbR, Tjip BV & 2B Insite

software
FirstClassWebsite v1.6.1124.1
DSS v2.9.0701.1
WoltLab Burning Board
GNU WebChess

statistieken
Nedstat Basic  nedstat

disclaimer, privacy politiek, sitemap