Delftse SchaakSite - Toornooien

Kolderschaak: Ivar de Hoogt wint op pakjesavond

Maandag was het dan zover. Voor het eerst sinds 2019 kon er weer gekolderd worden op de Delftse Schaakclub. Ivar de Hoogt won deze editie en is Kolderkampioen van 2022. Hij eindigde na 7 ronden Zwitsers op eenzame hoogte met 6.5/7 een volle punt voorsprong op de nummer 2 Jorick Laan. In de Can-I? finale speelde hij gewiekst en wist door slim informatie vergaren een grote materiŽle voorsprong te behalen. Op het eind was er nog wat bezorgdheid voor pat-mogelijkheid maar de partij eindigde met een ladder-mat op de achterste rij.

Ronde 1 - Duck Chess
Een (bescheiden) hit op internet. Na elke zet moet de speler de eend/duck op een veld zetten. De eend blokkeert het veld en de lijnen(horizontaal, verticaal en diagonaal) die over het veld van de eend gaan. Er is geen schaak in deze variant en het spel eindigt als de koning geslagen wordt.

Ronde 2 - Arno!
Arno was een prachtig mens. Hij haalde het beste in andere mensen naar boven. Elke speler heeft een eigen Arno op het bord naast de koning. Arno mag niet geslagen worden en slaat zelf ook niet. Elk stuk dat door Arno ondersteund wordt krijgt de zetten van een koning erbij. Als Arno de koning ondersteunt krijgt die tevens de eigenschappen van een dame.

Ronde 3 - Lawine-schaak
Elke speler doet na zijn eigen zet ook een pionzet van de tegenstander. Je wint ook als er geen pionnen/pionzetten meer zijn voor je tegenstander. Als je door het zetten van een pion van de tegenstander zelf schaak komt te staan verlies je. De dubbelpionzet komt te vervallen.

Ronde 4 - Moerasschaak
Het moeras is 2x2 en begint in het centrum van het bord. Geen enkel stuk mag over of door het moeras. Na het slaan van een stuk moet het moeras een veld naar links, rechts, boven of onder worden verplaatst. Stukken die daardoor in het moeras belanden gaan verloren. Als de koning in het moeras verdwijnt verliest de eigenaar van de koning de partij.

Ronde 5 - Gezinschaak
Vader (koning) en moeder (dame) bestieren een gezin met 8 kinderen (pionnen). Als je beide ouders of alle kinderen kwijt bent, heb je verloren. Kinderen lopen als hun vader en slaan als een pion. Kinderen moeten via een keten van familieleden altijd aan tenminste een ouder verbonden (gedekt) zijn anders rennen ze ervandoor en verdwijnen van het bord. Een moeder is dus in staat om op afstand nog wat toezicht te houden op haar kroost vaders kunnen dat alleen van dichtbij.

Ronde 6 - Paralizer
Een van de torens wordt omgedraaid en is nu een [i]paralizer[/b]. Deze loopt als een koning en kan niet slaan, of geslagen worden. Alle stukken van de tegenstander die in een baan (horizontaal/verticaal) van de paralizer staan mogen niet bewegen. Als beide paralizers elkaar bestralen worden er geen stukken 'bevroren'. Als er twee paralizer-zetten achter elkaar gespeeld zijn, mag er niet direct een nieuwe paralizer-zet volgen.

Ronde 7 - Optie-schaak (7x7)
Elk stuk dat geslagen wordt krijgt de partij die slaat een om optie om eenmalig een extra zet uit te voeren. Zo'n optie mag alleen verzilverd worden als de voorgaande zet geen schaak heeft opgeleverd of een slagzet was. Iedere speler begint met een optie.

Finale - Can I?
Mag dat? Ja dat mag! Mag dit? Nee, dit mag niet, maar dŠt mag wel...

er zijn 3 reacties: lees | reageer
de Delftsche SchaakClub
de grootste, actiefste en gezelligste schaakclub van Delft

jeugd [ma 18:30-20:00]
Er is op 5 niveau's schaaktraining. Daar­na is er competitie, of een van de vele andere activiteiten.

senioren [ma 19:45-01:00]
De grote interne competitie heeft schakers van elk niveau. Ook zijn er veel andere activiteiten.

copyright
© 2002-2023 Delftsche SchaakClub

powered by
WoltLab GbR, Tjip BV & 2B Insite

software
FirstClassWebsite v1.6.1124.1
DSS v2.9.0701.1
WoltLab Burning Board
GNU WebChess

statistieken
Nedstat Basic  nedstat

disclaimer, privacy politiek, sitemap