Delftse SchaakSite - Toornooien

Zomervariantentoernooi R2: Siciliaans Taimanov - Ponomariov Gambiet

Maandag was de tweede ronde van het zomervariantentoernooi en. Hoewel het kwik steeg tot 28 graden waren er toch nog 20 schakers afgekomen op de belofte van een tweetal rapid partijen in een spannende openingsvariant. Oud clubkampioen Bram van der Velden verzorgde de opening en geheel in de oorspronkelijke geest van het zomertoernooi, dat ooit begon als gambiettoernooi, had hij een variant uitgezocht met scheve materiaalverhoudingen en complexe dynamiek. Deze avond geen opening vernoemd naar een Engelse amateur (zie vorige week) maar een variant die de naam draagt van een meervoudig kandidaat voor het wereldkampioenschap en een (FIDE) wereldkampioen. Het Ponomariov gambiet in de Siciliaanse Taimanov wordt bereikt na de volgende zetten: 1.e4 c5 2.Pf3 Pc6 3. d4 cxd4 4.Pxd4 e6 5.Nc3 Dc7 6.Pdb5 Db8 7.Le3 a6 8.Lb6! axb5 9.Pxb5 dit is tevens de uitspeelstelling (diagram)

Diagram
 
Wit heeft een stuk opgegeven maar dreigt wel op de volgende zet de dame te winnen met Lc7 (Pc7+ Ke7 Pxa8 is niet goed voor wit). Zwart kan dit op twee manieren oplossen. Of er moet een vluchtveld voor de dame gemaakt worden, of c7 moet gedekt worden. We kijken eerst naar de eerste optie en bekijken daarna de hoofdvariant. Zwart kan met 9...Ta5 het a8 veld vrijmaken voor de dame. 10. Pc7+ (10. Lxa5 Pxa5 is voor wit, die al een stuk heeft opgegeven, onvoldoende) Ke7 11. Df3 (wit bereidt lange rokkade voor) Pf6 12.0-0-0 (wit biedt ook nog eens de a2 pion aan!) is een voorbeeld van hoe de variant zich kan ontwikkelen. Op deze Lichess link kan je rondklikken in deze variant. Ik heb hieronder nog een partij tussen twee redelijke sterke spelers (~2400) in de 9.Ta5 van wat commentaar voorzien. Lichess link.Zoals gezegd is 9...Ta5 niet de hoofdvariant. Zwart kan namelijk ook het c7 veld verdedigen met 9...Lb4+ 10.c3 La5. (diagram)
Diagram
 
Nu staat wit op een tweesprong. Wit kan kiezen om 11.Pc7+ te spelen waarop zwart met Dxc7 12.Lxc7 Lxc7 drie stukken heeft voor de dame. Normaliter zijn drie stukken beter dan de dame maar wit is van plan om de slechte co÷rdinatie van de zwarte stukken en de witte meerderheid op de damevleugel te gebruiken om dat te compenseren. Wit kan echter ook besluiten om met 11.Pd6+ geen materiaal terug te pakken maar te blijven spelen op de aanval. Details en wat links naar voorbeeldpartijen vind je op Lichess. Hieronder staat een voorbeeldpartij van Ponomariov in de 11.Pc7+ variant. Ook deze kun je met de engine op Lichess naspelen.


Zoals al gezegd waren er op deze warme zomeravond 20 schakers die de strijd aangingen in deze opening. De interessante wisselwerking tussen materiaal en tijd leverde mooie partijen op. De uitslagen volgen spoedig.

er zijn 3 reacties: lees | reageer
de Delftsche SchaakClub
de grootste, actiefste en gezelligste schaakclub van Delft

jeugd [ma 18:30-20:00]
Er is op 5 niveau's schaaktraining. Daar­na is er competitie, of een van de vele andere activiteiten.

senioren [ma 19:45-01:00]
De grote interne competitie heeft schakers van elk niveau. Ook zijn er veel andere activiteiten.

copyright
© 2002-2023 Delftsche SchaakClub

powered by
WoltLab GbR, Tjip BV & 2B Insite

software
FirstClassWebsite v1.6.1124.1
DSS v2.9.0701.1
WoltLab Burning Board
GNU WebChess

statistieken
Nedstat Basic  nedstat

disclaimer, privacy politiek, sitemap