Delftse SchaakSite - Toornooien

Erik Both wint Oliebollentoernooi

Met een monsterscore van 11.5/13 wist Erik Both het Oliebollentoernooi 2021/2022 naar zich toe te trekken en is dus met recht de 'DSC Oliebol van het jaar'. Met 22 spelers was de opkomst ronduit goed te noemen en al snel na de start tekende zich een duidelijk groepje leiders af. Na 3 ronden stonden Erik en Gert Legemaat (MegaTal) als enige op 3 punten, Ted (TedBarendse) op 2.5 en een hele rits spelers op 2. Dat betekende dat het tijd was voor de belangrijke partij Erik-Gert. Het werd een doorschuifvariant in het Frans waar Gert koos voor de zeldzame voortzetting 6...Dc7 en Gert kreeg uit de opening een prima stelling. Fout ging het op op zet 12 (diagram).

Diagram
 

Wit heeft net 12.dxc5 gespeeld en in plaats van 12...Pxc5 dacht Gert een tussenzetje gezien te hebben. Hij speelde 12...Pxd2 en na 13.cxd6 Pxf3+ 14.Lxf3 Dxd6 15.Lg3 staat de volgende stelling op het bord.

Diagram
 

Zwart heeft weliswaar geen materiaal verloren maar wit heeft een geweldig loperpaar in een open stelling en de centrumpionnen van zwart zijn voorlopig geblokkeerd en makkelijke doelwitten voor de witte (zware) stukken. Iets later koos Erik om zijn donkerveldige loper af te ruilen voor een permanente blokkade op de zwarte velden d4-e5. Het einde van de partij kwam snel daarna toen Gert in een moeilijke stelling wellicht dacht een truc te hebben met Txf2 maar na het simpele Txf2, een volle toren achter moest opgeven. Volledige partij: https://lichess.org/q732PnhB

Na vijf ronden stond Erik, met dank aan zijn overwinning op gert op 4.5/5 eenzaam bovenaan. Gert, Alexander Bruschke (DaBrusjka), Ted en Sander van Gennip (Molurus) zaten in de achtervolging met 4/5.

In de volgende ronden won Erik belangrijke ontmoetingen met Enrico Blees (TheHenk) en Norbert Harmanus (nobbie01), allebei sterke spelers, en ook Gert bleef winnen. Enrico reeg, na zijn verlies tegen Erik ook een zegereeks aan elkaar. Willem-Jan van den Broek (Upperdog) bewees zichzelf en de rest van de achtervolgers een grote dienst door in de negende ronde Erik te verschalken:

De partij begon met 1.c4 van Willem-Jan. Erik verloor vroeg in de opening een cruciale pion en moest daarna op zoek naar praktische kansen. Die praktische kansen kwamen en de partij werd een waar messengevecht waar beide koningen op de tocht stonden. Willem-Jan kreeg het betere uit de complicaties en met de moed der wanhoop offerde Erik nog een kwaliteit om de laatste verdediger van de witte koning te verwijderen en een heleboel schaakjes te krijgen maar Willem-Jan bewoog zijn koning kalmpjes van c3 naar h2 en inmiddels een volle toren achter met onverdedigbare dreigingen tegen zijn koning kon Erik niets anders dan opgeven. Het was de eerste, en zo bleek later, de enige verliespartij van Erik die avond. Volledige partij: https://lichess.org/r4mihLeP#52

Na 9 ronden stond Gert bovenaan met 8/9. Erik volgde kort daarop met 7.5/9, Alexander en Enrico op 6/9, Willem-Jan op 5.5/9 en een paar spelers op 5/9. Gert Legemaat had goede papieren om de winst naar zich toe te trekken maar ging in de tiende ronde ietwat verassend onderuit tegen Lars Visser (themanager55). Gert speelde met wit een koningsgambiet en kwam heel comfortabel uit de opening met zijn pion teruggewonnen en prima ontwikkeling. Met de koningen gerokeerd op tegengestelde vleugels was het zaak zo snel mogelijk spel te creŽren tegen elkaars koning. Na de beslissende fout met 22.g3 (diagram)

Diagram
 

was het na 22...f3 de zwarte aanval die als eerste doorsloeg en waren de dreigingen tegen de witte koning simpelweg onoverkomelijk. Zwart had met 21...a6 eigenlijk een fout begaan waar wit met 22. Pg6 en 23.Pxf4 een pion had kunnen winnen maar het blijft natuurlijk blitz. Overigens is de stelling op zet 21 al ontzettend irrationeel zo kan zwart volgens de computer namelijk met 21... Dh5 22.Pg6 f3!! een volledige toren, en de zet erna een stuk, offeren en claimt de computer met droge ogen 0.00. Natuurlijk had ik geen van dat alles ooit van mijn levensdagen gevonden maar het is wel passend dat in een romantische opening als de koningsgambiet zulke combinaties verborgen liggen. Volledige partij: https://lichess.org/jtrWa9LJ#54

Zo had Lars aan Erik een grote dienst bewezen. Erik nam de leiding weer over en gaf zijn halve punt voorsprong, ondanks dat Gert de laatste drie ronden won, niet meer uit handen. Edgar Huisman hield in de laatste ronde Willem-Jan nog knap op remise. Edgar speelde zijn vertrouwde 1...f5 tegen Willem-Jans 1.c4 en ze kwamen snel uit in een Hollands-achtige stelling. In het middenspel besloot Edgar om een loper te offeren voor twee pionnen in een al moeilijke stelling. Willem-Jan koos de praktische aanpak en besloot wat stukken af te ruilen en was op weg naar een routinematige winst tot hij op zet 26 ineens dameruil aanbood (diagram)

Diagram
 

Hier had Edgar de rollen om kunnen draaien met 26...Dxf2 27.Pxf2 Lxc1. Het blijft echter nog steeds blitz en Edgar wilde logischerwijs geen dames ruilen en speelde Dh6+. De winst was voor Willem-Jan weer binnen handbereik en hij wikkelde vakkundig af naar een eindspel van paard en 4 pionnen tegen 6 pionnen. (diagram)

Diagram
 

Edgar zou Edgar niet zijn als hij niet tot het laatste moment de trukendoos volledig zou gebruiken en hij wist zijn verbonden vrijpionnen in beweging te krijgen terwijl Willem-Jans paard op excursie op de damevleugel was om wat pionnen op te rapen. De volgende stelling was het resultaat:

Diagram
 

Willem-Jan zag hier geen andere optie dan zetten herhalen met Pe4+ Kf1 Pd2+ en de partij werd remise door zettenherhaling. Pf3! was de enige zet om de partij nog te winnen en het is toch een ode aan de vindingrijkheid van Edgar dat in een stelling die hopeloos verloren lijkt hij het voor elkaar krijgt om het winstpad van wit te reduceren tot een enkele zet.

Zoals al vermeld in de titel van de post won Erik Both dus het Oliebollentoernooi. Met 11.5/13 op een halve punt gevolgd door Gert Legemaat en Enrico Blees maakt het podium compleet met 9/13. Nu, beste lezer wil ik u niet achterlaten zonder misschien wel de meeste opmerkelijke zettenreeks van de avond. In een partij die verder niet heel interessant is tussen Norbert en mijzelf in de laatste ronde kwam de volgende stelling op het bord.

Diagram
 

De witte dame is aangevallen en heeft een goed veld nodig. Norbert was van mening dat c2 een goede post was voor de dame en speelde 13.Dc2. Dc2 leek mij een hele logische zet en ik speelde a tempo het antwoord 13...De7. Natuurlijk, zoals dat altijd werkt, hadden Norbert en ik allebei na onze eigen zet meteen door wat er aan de hand was en na een "Die vergeten we" van mijn kant en Norberts bevestiging "Niks gezien" schaakten we vrolijk door. Zijn er nu interessante fragmenten uit een van jouw partijen of ben je trots hoe je een partij gespeeld hebt of een combinatie die je gevonden hebt deel ze dan vooral hieronder! De volledige eindstand en alle individuele resultaten zijn via deze link te vinden: https://lichess.org/swiss/h9ccNI9f

er zijn geen reacties: reageer
de Delftsche SchaakClub
de grootste, actiefste en gezelligste schaakclub van Delft

jeugd [ma 18:30-20:00]
Er is op 5 niveau's schaaktraining. Daar­na is er competitie, of een van de vele andere activiteiten.

senioren [ma 19:45-01:00]
De grote interne competitie heeft schakers van elk niveau. Ook zijn er veel andere activiteiten.

copyright
© 2002-2022 Delftsche SchaakClub

powered by
WoltLab GbR, Tjip BV & 2B Insite

software
FirstClassWebsite v1.6.1124.1
DSS v2.9.0701.1
WoltLab Burning Board
GNU WebChess

statistieken
Nedstat Basic  nedstat

disclaimer, privacy politiek, sitemap