Delftse SchaakSite - eigendom van de Delftsche SchaakClub

Goede openingen en incorrecte paardoffers: DSC-K5 begint seizoen met gelijkspel in Spijkenisse

Dit seizoen speelt DSC-5 met een team dat voornamelijk uit jeugd (en 2 trainers/ouders, waaronder ondergetekende) bestaat. De vuurdoop was tijdens de eerste KNSB-ronde in Spijkenisse, en die is goed doorstaan. Na een spannende match werden de punten gedeeld (4-4). Aangezien wij aanvankelijk in de 6e klasse niet zouden spelen op 17 september, had ik zelf al andere plannen en kon dus niet bij de match zijn. Gelukkig hebben we in het 5e een brede selectie (13 spelers) en was het geen probleem om de borden gevuld te krijgen. Grootste uitdaging was het transport, maar gelukkig werden we geholpen door DSC-2 om het vervoer ook rond te krijgen (dank Willem-Jan!).

Op bord 1 speelde Sicco Verwer en hij kwam de opening uit met een actieve dame, het centrum onder controle en het loperpaar. Toch leek alles nog redelijk onder controle voor zijn tegenstander. Toen de dames geruild werden en Sicco bewust torens op het bord liet, brak een fase aan waarin hij zijn tegenstander langzaam maar zeker wegspeelde. De stukken van zijn tegenstander stonden passief, Sicco won ergens een pion en toen zijn tegenstander actief probeerde te worden met zijn paard, miste hij een tactische wending, die Sicco een stuk voorsprong opleverde. Zijn tegenstander probeerde zich hier nog uit te rommelen, maar dit kostte alleen maar meer materiaal en het punt kon worden bijgeschreven voor DSC.

Ariël Simon Sabsay speelde op bord 2 een mooie, lange partij. In de opening kwam hij prima te staan, toen dacht hij een mooie truc te zien met (schijn)paardoffer - die was echter niet helemaal correct, maar zijn tegenstander vond ook niet de (beste) weerlegging. Er kwam uiteindelijk een eindspel met torens en ongelijke lopers. Toen ook de torens werden geruild was er (uiteraard) veel kans op een remise, maar Ariël probeerde er echt nog alles uit te halen. Hij won ook nog wel een pion, maar zijn tegenstander vond toch de juiste verdediging en Ariël moest berusten in remise.

Op bord 3 speelde Luuk Elfferich. Hij kwam gewonnen te staan, maar helaas keerde het tijd en verloor hij de partij. Mats Borgen (4) kwam ook al prima uit de opening (dat ging bij vrijwel iedereen goed gisteren). Hij won ergens een pionnetje en later nog een. Zijn tegenstander dacht dat hij een paard weg kon geven, omdat hij dan backrank-mat dreigde. Mats zag echter dat het matveld werd gedekt door zijn loper, en toen was het gewoon een vol stuk. Een paar zetten later werd dan ook (terecht) opgegeven en had Mats het punt binnen.

Timo Vesters speelde op bord 5 de Engelse opening en ook hier ging dat prima. Zijn tegenstander gaf enkele tempi weg, Timo pakte ruimte in het centrum en stond heel lekker. Op een gegeven moment ging zijn tegenstander vrijwillig met zijn dame in een penning staan en zag niet dat er gevaar dreigde. Timo liet zien over sterke tactische vaardigheden te beschikken en maakte het eigenlijk direct af binnen een paar zetten. Geforceerd werd de koningsstelling opengebroken, waarna bleek dat Timo met dame en loper kon binnenkomen, en wegens nauwelijks goede verdedigers, kon hij het ook direct afmaken.

Op bord 6 speelde Oscar Verwer en zijn tegenstander had duidelijk geen zin in een langzame, saaie schuifpartij, want hij gooide er al binnen 10 zetten een loperoffer (Lxh6) in de stelling. Oscar wist dit goed te verdedigen, maar moest blijven oppassen, want uiteraard stond zijn koning kwetsbaar. Hij leek richting een gewonnen eindspel te gaan, maar zijn tegenstanders had actieve torens. Oscar besloot een van de torens te ruilen, en op zich was dat een goed idee, alleen koos hij de verkeerde toren. Deze torenruil betekende namelijk dat zijn tegenstander een stuk terug kon winnen en toen kwam er een eindspel met elk een toren en 3 pionnen. Klinkt remise-achtig, het was echter heel lastig te spelen, omdat zijn tegenstander vrijpionnen had op de a en de h-lijn en Oscar een dubbelpion op de d-lijn. Wellicht was het met goed spel te houden, maar in de praktijk kwam Oscar's koning na het ophalen van een randpion volledig buiten spel te staan, en wist zijn tegenstander een pion naar de overkant te halen en daarmee ook het punt voor Spijkenisse.

Op bord 7 speelde Lina el Khaddari een hele mooie aanvallende partij. Ze had een prachtige koningsaanval, die vrij complex was, waardoor uiteraard niet altijd de beste aanvallende, noch de beste verdedigende zet, werd gevonden, maar het wel een hele attractieve pot was. Ze speelde haar tegenstander toch wel vrij goed weg, alleen toen er werd afgewikkeld naar een eindspel, stonden er opeens twee torens van haar in. Dit was geen probleem, als zij een toren zou hebben opgegeven voor een loper, dan zou ze een gewonnen toreneindspel hebben bereikt met 2 pionnen meer. De afwikkeling die Lina koos zorgde er echter voor dat ze wel een toren verloor, maar haar tegenstander nog een loper extra overhield. Nu kwam ze in een verloren eindspel terecht. Ze bleef er echter goed voor gaan, zocht haar kansen en deed dit ijzersterk, want ze haalde een remise uit het vuur met een stuk minder.

Bord 8 tenslotte Marco Ferrario. Zijn tegenstander speelde het Staunton-gambiet (altijd leuk!). Marco weigerde het gambiet, en kwam uiteindelijk goed uit de opening. Hij speelde lang goed, alleen ergens in het middenspel speelde hij een ongelukkige torenzet, die een paardvork toeliet. Daarna ging hij ook met zijn koning nog naar een ongelukkig veld, waardoor er direct weer een dubbele aanval volgde en na de eerste kwaliteit ook nog een stuk werd verloren. Zijn tegenstander ruilde daarna geforceerd alle stukken af en Marco besefte dat zonder stukken en zijn tegenstander nog met een toren het weinig zin had om verder te spelen en hij gaf op.

Uiteindelijk dus 4-4 in de eerste ronde. We hebben in ieder geval alvast bewezen goed mee te kunnen komen op dit niveau. Het gaat vast een mooi seizoen worden. Op naar de 2e ronde op 8 oktober!

er zijn geen reacties: reageer


de Delftsche SchaakClub
de grootste, actiefste en gezelligste schaakclub van Delft

jeugd [ma 18:30-20:00]
Er is op 5 niveau's schaaktraining. Daar­na is er competitie, of een van de vele andere activiteiten.

senioren [ma 19:45-01:00]
De grote interne competitie heeft schakers van elk niveau. Ook zijn er veel andere activiteiten.

copyright
© 2002-4000 Delftsche SchaakClub

powered by
WoltLab GbR, Tjip BV & 2B Insite

software
FirstClassWebsite v1.6.1124.1
DSS v2.9.0701.1
WoltLab Burning Board
GNU WebChess

statistieken
Nedstat Basic  nedstat

disclaimer, privacy politiek, sitemap