Delftse SchaakSite - eigendom van de Delftsche SchaakClub

Eclatante zege van DSC-H2 tegen Promotie 3

DSC-H2 heeft zich gerevancheerd voor het schlemielige gelijkspel in de 1e ronde: thuis tegen het altijd lastige Promotie 3 werd het 6,5-1,5.

Evert van den Hooven moest vanwege verblijf in het buitenland verstek laten gaan; daar stond tegenover dat Toine Prangers voor het eerst sinds méér dan een jaar weer van de partij was!

Op grond van ratings waren we favoriet: gemiddeld 1875 om 1776. Maar een soortgelijke uitgandspositie was drie weken geleden tegen DD en in maart tegen hetzelfde Promotie 3 onvoldoende voor de winst gebleken. Deze laatste wedstrijd eindigde toen in 4-4; met een half bordpunt méér waren niet de Zoetermeerders maar wijzelf kampioen geworden...

De beslissingen lieten allen lang op zich wachten. Pieter Goossens verkreeg met zwart aan het topbord snel gelijk spel, Bent Schleipfenbauer stond wat beter maar had daarvoor aardig wat tijd geinvesteerd en Willem-Jan van den Broek voerde een loopgravenoorlog: veel gemanoeuvreer achter de linies waarbij het uiteindeljk van de damevleugel zou moeten komen want de andere vleugel was dichtgemetseld. Rond half elf werd hier pas het eerste materiaal geruild...

Henrik Tamerus leek met voordeel uit de opening te zijn gekomen maar zijn tegenstander speelde het middenspel sterk en ging met een goed paard tegen een slechte loper het eindspel in. Toine moest er nog even in komen en werd vanuit de opening in de verdediging gedrukt. Jouke van Gosliga speelde een positionele partij, stond misschien wel wat beter maar dat ging nog wel even duren. Bij Arjan werd het evenwicht lange tijd niet echt verstoord; uiteindelijk kwam een eindspel met elk twee torens en een dame op het bord. Wybe Evenhuis tenslotte kon op een sterker centrum en actieve paarden bogen; de vrije a-pion van zijn tegenstander kon moeilijk tot leven komen.

De score werd rond half elf geopend door Pieter - een nette remise tegen de sterkste opponent. Direct daarna had Bent zijn tegenstander te pakken:

Diagram


Bent Scheipfenbauer - Jan Koster, stelling na Dxf4

Zwart dacht hier met Pd5 materiaal te winnen doch kon na Dh6! direct opgeven: op Pxe7 zou namelijk Pg5 met ondekbaar mat zijn gevolgd.

Nu ging het, mede geholpen door tijdnood van enkele Zoetermeerders, snel: Arjan profiteerde van de slechtere positie van de vijandelijke koning en Wybe's tegenstander had het te lastig met het vinden van de juiste zetten (vlag). Het winnende punt kwam van Jouke - vanwege eigen tijdnood is mij geheel ontgaan hoe dit uiteindelijk in zijn werk ging (4,5-0,5). Nóg was de koek niet op want Toine wist gebruik te maken van onzorgvuldigheden van zijn tegenstander (5,5-0,5). Henrik wist zijn partij remise te houden en Willem-Jan (die nog een winnende voorzetting miste) had (evenals zijn tegenstander) onvoldoende tijd op de klok om risicoloos op winst te kunnen spelen: eindstand 6,5-1,5.

Gedetailleerde uitslag:

1. Pieter Goossens (zwart) 1855 - Jan Blankespoor 1916 remise
2. Bent Schleipfenbauer 1898 - Jan Koster 1899 1-0
3. Willem-Jan van den Broek 1895 - John Tan 1781 remise
4. Henrik Tamerus 1897 - Stephan Kooiman 1735 remise
5. Toine Prangers 1878 - Johan Bosman 1836 1-0
6. Jouke van Gosliga 1839 - Jaap van den Berg 1733 1-0
7. Arjan Drenthen 1848 - Bas van de Graaf 1703 1-0
8. Wybe Evenhuis 1890 - Dingeman van Nies 1603 1-0

er zijn 2 reacties: lees | reageer
de Delftsche SchaakClub
de grootste, actiefste en gezelligste schaakclub van Delft

jeugd [ma 18:30-20:00]
Er is op 5 niveau's schaaktraining. Daar­na is er competitie, of een van de vele andere activiteiten.

senioren [ma 19:45-01:00]
De grote interne competitie heeft schakers van elk niveau. Ook zijn er veel andere activiteiten.

copyright
© 2002-2020 Delftsche SchaakClub

powered by
WoltLab GbR, Tjip BV & 2B Insite

software
FirstClassWebsite v1.6.1124.1
DSS v2.9.0701.1
WoltLab Burning Board
GNU WebChess

statistieken
Nedstat Basic  nedstat

disclaimer, privacy politiek, sitemap