Delftse SchaakSite - eigendom van de Delftsche SchaakClub

DSC 4 houdt na winst op SHTV 2 top in zicht

DSC4, ditmaal met geheime wapen Pauline van Nies en de man in vorm Jouke van Gosliga als invallers, heeft de uitwedstrijd tegen SHTV 2 met 3-5 gewonnen.

Er werd in de Bosbeskapel zware strijd geleverd: halverwege de avond kon het nog alle kanten op en toen er nog maar drie kwartier speeltijd over was werd pas de eerste uitslag genoteerd; een half uur later stond het ineens 0-4 en na twee nederlagen waren we in de 'dying seconds' blij met twee remises.

De partijen waren stuk voor stuk inhoudsrijk en vol principiŽle strijd, zonder noemenswaardige blunders.

Kees van der Meer moest met wit tegen Maarten Stolte al snel de verdediging in, Ivar de Hoogt probeerde tegen Aleksander Henke te bewijzen dat de witte pion op e6 een zwakke broeder in plaats van een 'pain in the ass' was en Pauline van Nies, die eindelijk weer eens in de gelegenheid was een partij te spelen, bouwde haar partij tegen Jan Willem le Grand rustig op. Jaap Flohil moest tegen het jonge talent Jaimy Luk al snel oppassen geen beslissend ruimtenadeel te krijgen, terwijl Henrik Tamerus met wit tegen Gert-Jan Willighagen al snel naarstig op zoek was naar zetten die hem en niet zijn tegenstander het initiatief bezorgden. Jan-Pieter de Vries en Jouke van Gosliga speelden tegen de onafscheidelijke gebroeders Evert en Karl Baak; Jan-Pieter verwierf hierbij een loper tegen paardenpaar (zonder dat hij nu echt beter stond) en Jouke won (tijdelijk?) een pion maar moest nauwkeurig spelen om niet aan zijn tripelpion ten onder te gaan. Willem-Jan van den Broek nam het op tegen Ton Bodaan en speelde met zwart een opening die hij vaak met wit op het bord krijgt.

Aan dit beeld veranderde lange tijd weinig. Halverwege de avond was het duidelijk dat Kees moest vechten voor remise, zeker toen hij er in een dubbeltoreneindspel een pion bij inschoot, en bij Ivar was gebleken dat de witte pion op e6 toch eerder een lastpost dan een dankbaar aanvalsobject was; uiteindelijk ging deze eraf maar niet zonder dat onze man er netto een pion voor inboette en zoals het gaat met lastige stellingen: deze kosten veel tijd en na deze transactie had hij nog maar een minuut op de klok. Pauline had inmiddels licht voordeel verkregen en was op zoek naar verzilvering hiervan. Jaap moest lang erg secuur spelen om niet in het nadeel te geraken maar deed dit uiterst bekwaam: multifunctionele zetten die zowel de verdediging op orde hielden als ten dienste stonden van een mogelijke tegenaanval. Henrik was er ondertussen niet echt in geslaagd voordeel te verkrijgen en moest in het eindspel met TL tegen TP zelfs oppassen niet in het nadeel te geraken. Jan-Pieter speelde na remiseaanbod door, niet omdat hij beter stond maar wel vanwege het beeld van de wedstrijd (het kon nog alle kanten op). Hij probeerde via de g-lijn een aanval op poten te zetten. Jouke slaagde er goed in zijn tegenstander 'bezig te houden'; deze sufferde zich piek om de witte openingsopzet te weerleggen en tegelijk niet aan dreigingen ten onder te gaan - halverwege de avond waren hier pas elf zetten gedaan! Willem-Jan had een relatief gesloten stelling met (potentieel) zwakke loper maar voerde de druk over de h-lijn op.

Uiteindelijk was het Jan-Pieter wiens doorzetten als eerste beloond werd: zijn opponent raakte het spoor onder opgevoerde druk bijster, verloor materiaal en ging in de voortdurende aanval ten onder. 0-1. Willem-Jan had ondertussen met ingenieuze acties voordeel bedongen en na ruil van de lichte stukken in een zware-stukken-eindspel zowel initiatief op de konings- damevleugel. Toen op h3 twee torens tegen een dame konden worden geruild en in de nastoot met de manoevre Dh8+ en Dh4 een belangrijke pion (op g4) kon worden gewonnen was het pleit snel beslecht: de witte koning moest opboksen tegen dame en twee verbonden vrijpionnen terwijl de witte torens afzijdig stonden: 0-2. Vervolgens won ook Jouke zijn partij: ook diens tegenstander ging aan fraai opgevoerde druk tenonder. En toen niet veel later Jaap in de counter 0-4 liet aantekenen leek het pleit ineens beslecht! Nu resteerden echter nog drie mindere stellingen; alleen bij Pauline zag het er goed uit: zij had een dame tegen toren en paard veroverd en dit moest gewonnen zijn.

Eerst was het Henrik die - toen hij er een pion bij inschoot - een tempo te kort kwam om de partij remise te houden. En ook Ivar kon het niet bolwerken: met inventief spel creŽerde hij in een P-L eindspel weliswaar een vrijpion op de a-lijn maar moest ondertussen toezien hoe wit zich verbonden vrijpionnen op de koningsvleugel verschafte - voldoende voor winst en dus 2-4. Pauline koos nu eieren voor haar geld (en dat van het team) en bezorgde ons met een remise de overwinning. Kees had een lange avond uiterst secuur en geconcentreerd moeten spelen om niet het onderspit te delven, won zijn pion terug, moest ook toen nog de juiste zetten vinden om niet aan zwarte promotie op h1 ten onder te gaan en slaagde in zijn taaie verdediging op ťťn tempo: remise.

Een bewogen avond waarbij hard gesteden is en met doorzettingsvermogen de winst werd veiliggesteld.

Gedetailleerde uitslag:

1. M.J. Stolte - Kees van der Meer remise
2. A.C.Z. Henke - Ivar de Hoogt 1-0
3. J.W. le Grand - Pauline van Nies remise
4. J.W.H. Luk - Jaap Flohil 0-1
5. G.J. Willighagen - Henrik Tamerus 1-0
6. E.E. Baak - Jan-Pieter de Vries 0-1
7. K.L. Baak - Jouke van Gosliga 0-1
8. A. Bodaan - Willem-Jan van den Broek 0-1

er zijn 7 reacties: lees | reageer
de Delftsche SchaakClub
de grootste, actiefste en gezelligste schaakclub van Delft

jeugd [ma 18:30-20:00]
Er is op 5 niveau's schaaktraining. Daar­na is er competitie, of een van de vele andere activiteiten.

senioren [ma 19:45-01:00]
De grote interne competitie heeft schakers van elk niveau. Ook zijn er veel andere activiteiten.

copyright
© 2002-400 Delftsche SchaakClub

powered by
WoltLab GbR, Tjip BV & 2B Insite

software
FirstClassWebsite v1.6.1124.1
DSS v2.9.0701.1
WoltLab Burning Board
GNU WebChess

statistieken
Nedstat Basic  nedstat

disclaimer, privacy politiek, sitemap