Delftse SchaakSite - eigendom van de Delftsche SchaakClub

DSC 4 wint bij Scheve Toren 1

DSC4 won de uitwedstrijd tegen Scheve Toren 1 in Pijnacker na lange strijd met 5-3. Kees van der Meer, Jaap Flohil en Marco Anink waren helaas verhinderd maar in hun plaats scoorden Ricardo Slaa, Arend Bosma en Peter Lode 2,5 uit 3.

Er was pas ruim een uur gespeeld toen de teamleider de volgende stelling op het bord had getoverd:

Diagram


M. Meijering - W.J. van den Broek , stelling na 30. Kg3-h4

In plaats van 30. ... g5 31. Kh3 (Kxh5 Lg6+! 32. Kg4 Lf5+ 33. Kh5 Kg7 en mat door Th6 op de volgende zet) Ld2 met verdere materiaalwinst (bijvoorbeeld 32. Txe5 Pd3 met aanval op e5 en f2) speelde hij hier direct 30. ... Ld2 waarna het voordeel in computertermen nog slechts (!) -4 i.p.v. -6 was. Dit zag er dus nog steeds goed uit. Ondertussen had Ricardo Slaa aan bord 1 in de opening een pion geofferd; het kostte zijn tegenstander in elk geval tijd om hiertegen de juiste afweer te vinden. Ivar de Hoogt bokste met zwart op tegen de sterke Kees Dekker - hier kon het nog alle kanten op. Peter Lode speelde tegen de andere Scheve-Toren-coryfee Wim Kentstra en leek met wit het betere van het spel te hebben. Henrik Tamerus kwam met zwart zonder noemenswaardig nadeel de opening door en dit gold ook voor de 'Delftse Pijnackeraars' Jan-Pieter de Vries en Arend Bosma. Diederik van Heijgen moest nauwkeurig spelen om niet in het nadeel te geraken.

Het duurde tot omstreeks 11 uur voordat de eerste uitslagen op het scorebord verschenen. Jan-Pieter moest nog attent zijn bij dreigingen van zijn tegenstander maar wist uiteindelijk een nette remise te boeken. Arend had gaandeweg ruimtevoordeel verkregen en wist hier bekwaam gebruik van te maken, terwijl Peter de vijandelijke verdediging weliswaar niet kon kraken maar remise nooit in gevaar kwam: tussenstand 1-2 voor DSC4.

Bij Willem-Jan had inmiddels een afwikkeling plaatsgevonden en na 44. Tb5+ stond het als volgt:

Diagram


Hier was 44. ... Ke4 direct winnend (bijvoorbeeld 45. h3 Le5+ 46. Kh4 Kd4 47. Kg5 Kc4 enzovoorts) maar hij koos voor 44. ... Kf6 waarmee het nog maar '-2,5 i.p.v ruim -5' was.

Henrik speelde een goede, cruciale partij en wist zijn tegenstander op de knieŽn te krijgen maar Ivar raakte het spoor bijster in het late middenspel en moest de eer ditmaal aan wit laten. Diederik droeg een belangrijk punt aan het Delftse totaal toe door met succes de vijandelijke koningstelling uit elkaar te spelen en daarmee werd het 2-4 voor de onzen.

Alle ogen waren nu op de resterende twee partijen gericht. Ricardo keek lange tijd tegen achterstand van een pion aan, nu zonder noemenswaardige compensatie. In tijdnoodspektakel won hij echter een stuk en wist dit bekwaam uit te tikken. Willem-Jan had kennelijk zijn dag niet en zag zijn mooie vrijpion verloren gaan maar stond in de volgende stelling nog steeds erg goed.

Diagram


Na bijvoorbeeld 57. ... Ld2 kan hij (mede getuige computerevaluatie ad -1.7) nog steeds op winst spelen, maar hij koos voor 57. ... g5 waarna het remise is. Na nog enkele ander ongelukkige zetten in tijdnood wist hij dit zelfs nog te verliezen waarmee de eindstand op 3-5 werd bepaald.

Gedetailleerde uitslag:

1. E.J. Tromp - Ricardo Slaa (wit) 0-1
2. K. Dekker - Ivar de Hoogt 1-0
3. W. Kentstra - Peter Lode remise
4. R. de Smit - Henrik Tamerus 0-1
5. A. van Gent - Jan-Pieter de Vries remise
6. J. Kleijn - Arend Bosma 0-1
7. M. Hubert - Diederik van Heijgen 0-1
8. M. Meijering - Willem-Jan van den Broek 1-0

er is 1 reactie: lees | reageer
de Delftsche SchaakClub
de grootste, actiefste en gezelligste schaakclub van Delft

jeugd [ma 18:30-20:00]
Er is op 5 niveau's schaaktraining. Daar­na is er competitie, of een van de vele andere activiteiten.

senioren [ma 19:45-01:00]
De grote interne competitie heeft schakers van elk niveau. Ook zijn er veel andere activiteiten.

copyright
© 2002-2021 Delftsche SchaakClub

powered by
WoltLab GbR, Tjip BV & 2B Insite

software
FirstClassWebsite v1.6.1124.1
DSS v2.9.0701.1
WoltLab Burning Board
GNU WebChess

statistieken
Nedstat Basic  nedstat

disclaimer, privacy politiek, sitemap