Delftse SchaakSite - eigendom van de Delftsche SchaakClub

DSC1 wint van SOPSWEPS '29 en komt op 4 uit 2

Verslag KNSB ronde 2 SOPSWEPS - DSC1

Zaterdag 1 november stond de 2e ronde KNSB op het programma. Wij mochten naar Amsterdam om aan te treden tegen SOPSWEPS in Café Batavia. De tweede keer dit jaar!

Op een kabelbreuk bij Den Haag na, waardoor Martin toch de auto moest nemen, verliep de heenreis voorspoedig. Uiteindelijk waren we zelfs allemaal op tijd aanwezig, voor het eerste team toch al een prestatie! Zou deze prestatie, in combinatie met de fantastische zon (op 1 november!) een goed voorteken zijn?!

Als eerste was Sten klaar. Jeroen van den Berg besloot al vroeg in de wedstrijd tot een dubieus stukoffer. Sten pakte dit stuk graag aan, gaf vervolgens wat materiaal terug, en kreeg, terwijl hij een kwaliteit voor stond, een actieve stelling. Dit speelde hij snel uit door Jeroen mat te zetten: het plan h4, h5, h6 en Df6 bleek dit keer voldoende te zijn.
Vervolgens kon Smaranda een half punt noteren. Zij kreeg na de opening een redelijk gelijke stelling op het bord. De tegenstander, Jan Roebers, had het waarschijnlijk nog wat beter kunnen doen in het toreneindspel, om Smaranda een lastigere middag te bezorgen. Echter zoals het ging, kon Smaranda het eindspel naar soepel naar remise schuiven.

Daarna ben ik de volgorde een beetje kwijt, maar laten we positief beginnen! Joost kwam op bord 3 goed uit de opening. Dinand Webbink offerde noodgedwongen een pion voor tegenspel. Joost pakte de pion, maar speelde het daarna niet heel handig waardoor een onduidelijke stelling op het bord kwam. Uiteindelijk kon hij dames ruilen, en speelde Joost de stelling, mede dankzij het sterke loperpaar, mooi uit.
Helaas verging het Sebastiaan minder goed vandaag. Hij speelde zijn tegenstander positioneel langzaam maar zeker weg, maar gaf pardoes een stuk weg....De buurvrouw hoorde enige scheldwoorden voorbij komen... Snel vergeten.

Joram, spelend met de zwarte stukken, deed vervolgens iets terug door een punt te pakken tegen Machiel de Heer! Na de opening was er niet veel aan de hand, Joram zette zijn stukken echter niet op de meest handige velden neer waardoor Machiel in het voordeel was. Hij zette een aanval op, echter de manier die hij koos, was niet de meest handige. De tijdnoodfase was een wat mindere fase, waarin Machiel waarschijnlijk had kunnen winnen. Toen hij deze kans niet greep, was Joram er als de kippen bij om met het punt naar huis te gaan.

De oplettende lezer weet dat het inmiddels 3,5-1,5 stond voor ons! Met nog een tweetal goede stellingen, maar ook zeker een aantal slechte stellingen was ik nog niet geheel gerust op een goede afloop...

De tegenstander van Lisa, Martijn Benschop, stond na de opening wat gedrukt, en besloot tot een schijnoffer. In de berekening heeft hij waarschijnlijk over het hoofd gezien dat Lisa twee pionnen voorkwam (in plaats van één pion). Het zag er echter allemaal wel zeer gevaarlijk uit voor Lisa, met twee lopers die op haar koning gericht stonden. Gelukkig hield Lisa haar hoofd koel (terwijl ze echt niet heel veel tijd had voor nog best veel zetten!), won nog meer materiaal en kon na de 40ste zet het punt tellen. Na afloop was het toch wel een beetje balen toen ze erachter kwam dat ze deze keer geen matchwinnaar was :)).

Die eer was deze keer aan de jarige Talitha! Ze kreeg het Morra-gambiet tegen. Gert Pijl speelde de opening wat te traag, waardoor Talitha én haar stukken goed kon ontwikkelen én een gezonde pion voor bleef staan. De tegenstander manoeuvreerde zijn stukken wat onhandig, Talitha profiteerde hier meteen van door gebruik te maken van de zwakke velden. Ze gooide de stelling open, en won een tweede pion. Uiteindelijk kon Talitha mat zetten, en twee matchpunten binnenhalen! De eindstelling is overigens een plaatje!!
Martin mocht op bord 1 aantreden tegen de sterke Marcel Peek. Last minute was Martin bereid gevonden om in te vallen: van de teamleider kreeg hij de keus om op bord 1 of bord 10 te spelen. Hij koos moedig voor bord 1. Martin haalde in de opening wat plannen door elkaar. De tegenstander offerde een pion, wat zeer gevaarlijk was voor Martin. Hij verdedigde goed en leek er aardig uit te komen. Hij kreeg twee stukken tegen een toren + pion. In tijdnood deed Marcel toch de beste zetten en won de partij.

Op bord 4 had Chiel een lastige partij. De opening mishandelde hij, met als gevolg een hele middag verdedigen. Dit deed hij zeer secuur en bereikte een vesting. Remise.

Zelf was ik als laatste bezig tegen Paul van Onselen. De opening vond ik geslaagd, maar toen ik een betere stelling had bereikt ging ik slechtere zetten spelen. Op een gegeven moment kon ik een stuk voorkomen, dit had ik ook gezien in de vooruitberekening. Echter op het moment suprême besloot ik een andere zet te doen, zonder goede reden want daarna ging het van kwaad tot erger. Dat ik nog remise wist te behalen heb ik nooit durven hopen.

Een 6,5-3,5 winst en we zijn weer goed van start gegaan dit seizoen! Deze mooie uitslag, en natuurlijk de verjaardag van Talitha, vierden we met een etentje in Café Batavia. Helaas waren de apple crumble & de cheesecake op, waarna een deel een ijsje ging halen op het station en een ander deel nog een drankje ging drinken in de stad! Op naar de volgende wedstrijd: we spelen 22 november uit tegen Wageningen. Hopelijk kunnen we deze mooie lijn doortrekken!

Individuele Uitslagen:
 SOPSWEPS '292106-DSC121973½-6½
1IM Marcel Peek2363-Martin Glimmerveen20901 - 0
2Machiel de Heer2219-Joram op den Kelder22730 - 1
3Dinand Webbink2218-IM Joost Michielsen23930 - 1
4Johan Booij2222-IM Chiel van Oosterom2381½-½
5Jeroen van den Berg2070-Sten Goes22350 - 1
6Gert Pijl1905-Talitha Munnik19490 - 1
7Michiel Geelen1960-Sebastiaan Smits21251 - 0
8FM Jan Roebers2091-WIM Smaranda Padurariu2192½-½
9Martijn Benschop1984-Lisa Hortensius21880 - 1
10Paul van Onselen2028-Martine Middelveld2140½-½

er is 1 reactie: lees | reageer
de Delftsche SchaakClub
de grootste, actiefste en gezelligste schaakclub van Delft

jeugd [ma 18:30-20:00]
Er is op 5 niveau's schaaktraining. Daar­na is er competitie, of een van de vele andere activiteiten.

senioren [ma 19:45-01:00]
De grote interne competitie heeft schakers van elk niveau. Ook zijn er veel andere activiteiten.

copyright
© 2002-2021 Delftsche SchaakClub

powered by
WoltLab GbR, Tjip BV & 2B Insite

software
FirstClassWebsite v1.6.1124.1
DSS v2.9.0701.1
WoltLab Burning Board
GNU WebChess

statistieken
Nedstat Basic  nedstat

disclaimer, privacy politiek, sitemap