Delftse SchaakSite - eigendom van de Delftsche SchaakClub

DSC8 boekt eerste zege

Vermakelijk, spannend, bloedstollend, sensationeel en tenenkrommend: DSC8 wint van HSV 3. Met deze zwaarbevochten 4½-3½ overwinning heeft DSC8 haar eerste twee matchpunten van het seizoen binnen.

In de krochten van de HSB-competitie gaat het er vaak sensationeler aan toe dan in de hogere regionen. Daar zal toch minder spectaculair en op zo’n grootschalige wijze worden geblunderd als we afgelopen maandag in de wedstrijd van het gezelligste team van DSC hebben gezien. Stellingen werden zonder slag of stoot uit handen gegeven, dames weggegeven en eindspelen volkomen verkeerd behandeld. Gelukkig voor onze jongens viel het kwartje, of beter, de euro, wat zeg ik: “Het gouden tientje!” dit maal de goede kant op.

Herman Zonderland gaf zeer vroeg in de wedstrijd een stuk weg. Hij overzag de ravage en bedacht dat hij beter de rest van de avond aan de bar kon gaan zitten (1-0). Hij kwam er niet meer vandaan totdat Bert in de allerlaatste vier seconden van zijn partij de overwinning in zijn schoot kreeg geworpen. Waarover later meer.

Leo Zuijdgeest behaalde een knappe overwinning tegen een sterke tegenstander met ruim 100
ratingpunten meer. Frans Smit, altijd goed voor punten, sloot zijn partij degelijk in gelijke stand af. Tussenstand 1½-1½.

Tot zover geen problemen, op dat weggevertje van Herman na dan. René Poots werd echter langzamerhand van het bord geduwd en ook Lito van Reede leek wat minder te komen staan. Rob Scherpenisse belandde in een verloren eindspel en Aad de Jong kwam een kwaliteit achter, waarna zijn vrijpion niet te houden bleek. Het zag er voor de vierde keer somber uit. Bert stond gelijk, nog wel.

Ineens keren de kansen. René’s tegenstander geeft zijn dame weg en loopt vloekend van het bord. Lito’s tegenstander geeft een gewonnen eindspel uit handen en Lito peurt er knap een remise uit. Aad kan zijn paard tegen de toren ruilen en belandt in een zuivere remise stand. Tussenstand 3½-2½.

Voorwaar een positieve positie. Zeker omdat Rob zijn verloren eindspel met een door de koning ingesloten paard en twee verbonden vrijpionnen voor de tegenstander op de dame vleugel zou kunnen keren door een piondoorbraak op de koningsvleugel! Maar hij moet wel snel zijn. Helaas, hij ziet het niet en verliest de partij. Tussenstand: 3½-3½!

Bert gaat in eerste instantie niet slecht. Zijn positie is iets minder maar hij heeft nog tien minuten en zijn tegenstander nog maar vijf. Dan ruilt hij echter een toren af en komt prompt verloren te staan. Hij moet gaan denken, en denkt, en denkt. Opeens heeft hij minder tijd. Hij zet en vergeet zijn klok in te drukken. René maakt hem er op attent door de notatie van hem over te nemen.

Tot twee keer toe vergeet Bert daarna weer door de zenuwen zijn klok in te drukken. Zijn tegenstander vergeet het echter ook. Bert heeft nog een minuut tegen twee voor zijn tegenstander. Opeens geeft deze zomaar zijn dame weg! Er volgen wat schaakjes. Dan volgt het onwaarschijnlijke, het niet te bedenken, de apotheose van de avond. Bert heeft nog vier seconden op de klok en de tegenstander nog meer dan een halve minuut en de goede man, aan zet, gaat zitten denken. Hij denkt en denkt en denkt en gaat door de klok.

Ik zal het rumoer wat toen losbarstte en de discussie of René nu wel of niet mocht zeggen dat de klok gevallen was even overslaan. Wel wil ik nog even memoreren dat Bert op de terugweg in de auto vertelde dat zijn tegenstander tijdens de partij had geklaagd over hartritmestoornissen, het laatste kwartier steeds pilletjes onder zijn tong nam en na afloop vertelde van de laatste vijf minuten zich niets meer te kunnen herinneren. Wat een wedstrijd!