Delftse SchaakSite - eigendom van de Delftsche SchaakClub

DSC5 wint met 6-2 van RHC Arena 1

Geheel in tegenspraak met de traditie wonnen we de eerste wedstrijd van het seizoen vanavond met 6-2 van RHC 1.

Seth van der Vegt, Martin Glimmerveen, Henrik Tamerus en Olivier Marincic wonnen hun partijen. Diederik van Heijgen ‘schoof’ zijn partij naar de gebruikelijke remise, net als Rufael Merkuria. Mark Versteegh moest het punt aan zijn tegenstander laten.

Aangezien Mark het vorig jaar als kopman prima gedaan had, zat hij ook nu aan bord 1. Vorig jaar meestal lang bezig, nu helaas niet. Reeds rond een uur of 9 werd zijn dame in het nauw gedreven... (0-1)

Ik kreeg even visioenen van de afgelopen jaren, maar toen ik enkele minuten later de andere borden bekeek, was ik enigzins gerust gesteld.

Invaller Pieter Quist leek zijn tijdnood-abonnement te hebben opgezegd en had ook al een stuk van de tegenstander opgejaagd. Zijn tegenstander besloot maar een kwaliteit te offeren, dus daar hadden we alle vertrouwen in.

Maar de gelijkmaker kwam op naam van debutant Seth (bord 2). Nadat hij wegens trein-perikelen 20 minuten te laat was, kreeg hij al snel een lekkere stelling. Met een fraaie combinatie won hij een stuk en de partij (1-1).

D’r-op-en-d’r-over was nu het devies. Gelukkig wilde de tegenstander hier wel aan meewerken. Mijn (Martin) eigen tegenstander had na een zeer scherpe opening de stelling vervlakt en leek na Pd4-f3 in de problemen te komen, aangezien ik het paard pende. Hij dacht daarop een stuk te winnen, maar had de pijnlijke tussenzet Dxd1+! gemist, waarop ik een kwaliteit won. Hij mocht niet opgeven, dus speelde door, maar zonder overtuiging. Enkele zetten later hing er nog een stuk, dus kon hij wél opgeven (2-1).

De min of meer winnende viel op bord 4. Henrik koos voor een leuke openingsvariant, waar zwart erg opportunistisch op reageerde. Henrik vond niet de meest principiele voortzetting, maar kreeg een eindspel met een pion meer. Ik heb niet gezien hoe, maar hij heeft dit uiteindelijk gewonnnen. (3-1).

Ondertussen had teamleider Olivier nog slechts enkele minuten op de klok. Wel had hij zijn gammele stelling omgeruild voor een mooie aanvalsstelling. Met nog anderhalve minuut op de klok won hij een stuk met behoud van aanval. Ik had het Olivier laten bewijzen, maar zijn tegenstander geloofde het wel (4-1).

Pas toen was het ook bij Pieter afgelopen, een witte pion ging doorlopen. (5-1)

Rufael was ondertussen met zwart in een gunstig, maar zeker niet zomaar gewonnen, toreneindspel gekomen en vond remise wel prima.

Hierna was alleen Diederik nog lang bezig. Hij was lekker uit de opening gekomen en behield het voordeel eigenlijk de hele partij. In de analyse was de stelling uiteindelijk gewonnen, maar onder druk van de vlag vond Diederik de winst niet. Door deze remise werd de eindstand op 6-2 bepaald.

Een fantastisch resultaat tegen een gevaarlijke outsider in deze poule.