Delftse SchaakSite - de geschiedenis van de Delfsche SchaakClub

1999-2005

sebastiaansbrug

In 1999 verhuist DSC naar haar huidige speellokaal. Delftstede wordt na 22 jaar ingeruild voor de foyer van hostel Sebastiaansbrug. Hier heeft DSC de beschikking over 3 afzonderlijke zalen, en is er een aparte barruimte. Als in de daaropvolgende jaren een aantal andere denksportverenigingen het gebouw betrekt, wordt het gebouw samen met verhuurder duWo gedoopt tot Denksportcentrum Sebastiaansbrug.

De nieuwe ruimte(s) bevallen de DSC-ers uitstekend. Door de verschillende zalen kunnen de jeugdleden wat langer blijven dan in Delftstede, waar in dezelfde zaal als de senioren werd gespeeld. Tevens biedt de indeling van het gebouw de mogelijkheid trainingen te gaan organiseren in verschillende groepen.

Ook bood de ruimte meer mogelijkheden voor het organiseren van activiteiten. De (in het laatste jaar in Delftstede) opgestarte Grand Prix Rapid-cylcus is een van die activiteiten die een vaste plek heeft verworven. Deze open rapid-toernooien trekken ook belangstelling van buiten de vereniging. Daarnaast is er een snelschaaktoernooi en een kroegenschaaktoernooi op poten gezet. En in de zomermaanden blijft de club gewoon open. Er wordt een zomercompetitie opgestart waarin iedere avond een bepaald openings-thema heeft.

Sinds de verhuizing is DSC behoorlijk gegroeid, zowel bij de senioren als bij de jeugd. Het aantal teams in de HSB-competitie werd uitgebreid (van 5 in 1999 tot 8 in 2005), en DSC is nu de grootste vereniging in de Haagse Schaakbond. Dat betekent dat het soms behoorlijk druk is. Als twee of drie externe teams thuisspelen lopen er al gauw tegen de 100 schakers rond!

In de externe competitie speelt DSC1 in de 1e klasse KNSB. In het seizoen 2001-2002 was er weliswaar een slecht seizoen dat met degradatie werd afgesloten, maar het volgende seizoen werd DSC1 overtuigend kampioen en keerde direct weer terug in de eerste klasse. Voor DSC2 geldt dat ze al jaren meespelen in de top 3e klasse KNSB. In de regionale competitie is DSC op alle niveau's vertegenwoordigd.

De jeugdafdeling van DSC is in de afgelopen jaren ook behoolijk gegroeid, en zeer actief. Al vele jaren speelt er een jeugdteam mee in de regionale competitie, en een aantal jeugdspelers speelt mee in de seniorencompetitie. Daarnaast bezoeken de jonge schakers vele toernooien. De bekenste zijn de zeer succesvolle Grand Prix (en voor de sterkere jeugd de Grand Slam) toernooien. En ook op de nationale kampioenschappen is DSC vertegenwoordigd. Joram op den Kelder werd in 2003 open Nederlands kampioen in de B-categorie, en Jan-Pieter de Vries werd net geen Nederlands kampioen tot en met 12; hij verloor de barragewedstrijd. In 2005 is er het volgende succes: Joost Michielsen wordt Nederlands kampioen in de A-categorie.

Nieuw sinds de verhuizing is ook het Open Delft Meisjeskampioenschap dat al vier keer is georganiseerd. Begin december komen zo'n 80 meisjes uit heel Nederland naar Delft voor een bijzonder leuke dag. Ook organiseert de jeugdcommissie een basisscholenkampioenschap en een PK voor de basisschooljeugd. Het Delftse Stanislascollege wint in 2004 en 2005 het Nederlands kampioenschap schoolschaak voor het voortgezet onderwijs. Het team bestaan voor het belangrijkste deel uit DSC-spelers.

Bij de senioren is de interne competitie ieder jaar weer erg spannend. Sedert enkele jaren wordt er volgens het keizersysteem gespeeld. De competitie telt ruim 80 deelnemers. De eerste twee edities in Sebastiaansbrug werden gewonnen door Michiel van Wissen, daarna was Gert Legemaat tweemaal de sterkste. Beide spelers wisselen daarna nog een keer stuivertje.

In 2004 wordt een nieuw toernooi aan de al goed gevulde agenda toegevoegd; op Pinksterzondag organiseert DSC het Delfts Kroeglopertoernooi. In de gezellige Delftse binnenstad past dit toernooi uitstekend, en in de daaropvolgende jaren groeit het toernooi flink. Het bijzonder gewaardeerde AxiomA, het clubblad van DSC, verschijnt in dit jaar voor het laatst. De redactie van het blad, dat enkele jaren eerder de KNSB-prijs voor het beste clubblad van Nederland won, stopt en er wordt geen opvolging gevonden. In de daaropvolgende jaren zal de website de rol van het clubblad overnemen.

de Delftsche SchaakClub
de grootste, actiefste en gezelligste schaakclub van Delft

jeugd [ma 18:30-20:00]
Er is op 5 niveau's schaaktraining. Daar­na is er competitie, of een van de vele andere activiteiten.

senioren [ma 19:45-01:00]
De grote interne competitie heeft schakers van elk niveau. Ook zijn er veel andere activiteiten.

copyright
© 2002-2024 Delftsche SchaakClub

powered by
WoltLab GbR, Tjip BV & 2B Insite

software
FirstClassWebsite v1.6.1124.1
DSS v2.9.0701.1
WoltLab Burning Board
GNU WebChess

statistieken
Nedstat Basic  nedstat

disclaimer, privacy politiek, sitemap