Delftse SchaakSite - de geschiedenis van de Delfsche SchaakClub

2005-heden

Halverwege 2005 besluit SchaakCollectief Jan Timman, dat eveneens op maandagavond in het centrum van Delft speelt, zich bij DSC aan te sluiten. De vereniging heft zichzelf op en de meeste spelers, het bekende OGD-Rapidtoernooi en het externe team komen over naar DSC. Met schaakclub Prometheus, dat op de donderdagavond in het zelfde gebouw speelt, wordt een samenwerkingsverband aangegaan. DSC gaat o.a. op 10 donderdagavonden in het jaar een snelschaakcyclus organiseren.

In het voorjaar van 2005 komt Nico ’t Hoen op 38-jarige leeftijd tragisch te overlijden tijdens zijn vakantie. Nico was actief in de vereniging, zo zou hij de functie van secretaris gaan vervullen, maar vooral ook bijzonder wame en belangstellende persoonlijkheid op de vereniging. Op initiatief van de familie ’t Hoen ontstaat er een jaarlijks herdenkingstoernooi: Het Zonnetje in Huis-benefietschaaktoernooi. Het is bij uitstek een gezelligheidstoernooi, waarvan de opbrengst naar De Zonnebloem gaat, waarvoor Nico eveneens actief was.

Het vlaggenschip van DSC moet in 2006 een stapje terug doen; het team wordt laatste in haar poule in de eerste klasse. Het weet de daaropvolgende jaren de stap terug naar de eerste klasse niet te maken. In de breedte wordt de club echter flink sterker. Het derde team promoveert, na enkele keren de promotie net gemist te hebben, in 2008 naar de landelijke competitie. Ook een aantal van de andere teams gaat een klasse hoger spelen. DSC treedt in de externe competitie jaarlijks aan met 10 teams. In de HSB-bekercompetitie doet DSC het uitstekend. Het team bereikt vrijwel ieder jaar de finale, en in 2007 en 2010 resulteert dit ook in de winst van de Chris van Zijderveldbokaal.

Vanuit de jeugdafdeling van DSC wordt, met ondersteuning van sponsor OGD, een schoolschaakplan opgezet. Er wordt op een aantal basisscholen in Delft lesgegeven in het kader van de Brede school. Na enkele jaren wijzigt het gemeentelijk beleid en verplaatst deze activiteit zich naar de speellocatie van DSC.

Er zijn in deze jaren enkele bijzondere individuele prestaties. Zo volgt Chiel van Oosterom in 2006 clubgenoot Joost Michielsen op als Nederlands Kampioen A-jeugd. Beide spelers zullen in de daaropvolgende jaren de IM-titel verwerven. Maar uitzonderlijk zijn de prestaties van Anish Giri. Anish komt in 2008 naar Nederland en komt bij DSC spelen. Een jaar later is hij de jongste grootmeester ter wereld, en in 2009 wint hij tevens het Nederlands Kampioenschap.

In januari 2008 ziet een lang gekoesterde wens van DSC het levenslicht: DSC organiseert in het Grotiuscollege het eerste Prinsenstad Weekendtoernooi. Het toernooi is een groot succes. Vanaf 2010 wordt het toernooi in het Paasweekend gespeeld.

Van al deze successen en activiteiten wordt uitgebreid verslag gedaan op de website. Doordat de leden zelf berichten kunnen plaatsen op het forum (en daarmee op de website) en daarop kunnen reageren leeft de site enorm. Het forum kent een behoorlijke groep actieve gebruikers, en de site wordt door velen binnen en buiten de vereniging gelezen.

De vereniging floreert, maar er ook van een aantal markante DSC-ers afscheid genomen. De ereleden Paul Platzek en Alfred Verhoef komen te overlijden. Ook van Nico ’t Hoen en Steven van der Weele, twee zeer gewaardeerde persoonlijkheden op de vereniging, moet om deze droevige reden afscheid worden genomen. Ook wordt er afscheid genomen van Dolf Beltz en Jeannette Steijger. Na bijna 20 jaar bestuurslid en extern wedstrijdleider te zijn geweest gaat Dolf een aantal jaren in Kenia werken. Jeannette heeft sinds de verhuizing naar de het denksportcentrum in 1999 vrijwel iedere week het eerste deel van de avond de bar gerund, maar na 10 jaar is dat mooi geweest. Het is wennen in de bar zonder dat Jeannette er is, maar gelukkig is ze bij enkele activiteiten nog op de club te vinden.

de Delftsche SchaakClub
de grootste, actiefste en gezelligste schaakclub van Delft

jeugd [ma 18:30-20:00]
Er is op 5 niveau's schaaktraining. Daar­na is er competitie, of een van de vele andere activiteiten.

senioren [ma 19:45-01:00]
De grote interne competitie heeft schakers van elk niveau. Ook zijn er veel andere activiteiten.

copyright
© 2002-2023 Delftsche SchaakClub

powered by
WoltLab GbR, Tjip BV & 2B Insite

software
FirstClassWebsite v1.6.1124.1
DSS v2.9.0701.1
WoltLab Burning Board
GNU WebChess

statistieken
Nedstat Basic  nedstat

disclaimer, privacy politiek, sitemap